Szeretnék elindítani egy olyan ötletadó szubjektív "fajtajegyzéket", ahol év közben meg lehet írni - adott esetben fotókkal -, hogy kinek milyen fajta vált be, vagy melyiknek milyen hátránya van.
Telepítési időszakban aztán vissza lehet olvasni, és ki lehet jegyzetelni, hogy legyen valami elképzelésünk vásárláskor.
Az nem sajnos... örülj neki! :))) www.helix.uni-corvinus.hu a könyvtár honlapja, nézd meg, hogy van-e valami hasznos digitális anyaguk, vagy hogy esetleg érdemes-e valamiért utaznod egy kicsit. :)
Szerintem érdeklődj a tanszéken, pl. nyugodtan hívd fel őket telefonon szeptemberben (jézusom, mindjárt szeptember van!!!) vagy menj be az egyetem könyvtárába... (Rengeteg gyümölcsös könyv is van, nemcsak publikáció + doktori!) Sok sikert! :)))
Olvastam a "Milyen növény?"-ben a gyümölcsfajtás kérdésedet, csak ott nem mertem rá válaszolni, mert talán inkább ide való... (És ott már amúgy is én vagyok az egyik főOFFoló! :)
A Kertészeti Egyetem -Gyümölcsös tanszékének honlapján a publikációkban levő fajtákat ismered? www.kee.hu/ktk/szervezeti/gyumolcs (Bocs, lehet hogy nem ez a pontos cím...)
Ha azokat igen, akkor esetleg kértél betekintést a régebbi publikációkba, doktorikba stb.?
Aki szereti azt a jellegzetes, csersavas ízt, annak nagyon jó.
Túléretten sem folyósodik el.
Szinte minden évben olyan, mint a szomorúfűz, annyira berakódik. Az alsó ágak földig érnek. Szerencsére, nem letörős fajta. Még ilyenkor is átlagos a körték mérete. Amelyik ágon kevés van, ott meg nagyra nőnek.
Amúgy kimondottan kis termetű fa, házikertbe ajánlott.
Nagyon szép, és ami a fő, egészségesek a gyümölcsök. Én szokás szerint legfeljebb a termés negyedét tudtam megmenteni, pedig permeteztem rendszeresen. Nem tudom, milyen fajta, betelepítve vettem a telket. Amúgy szép, sötétpiros színe van, de borzasztó érzékeny a betegségekre. Aki annak idején szaporításra engedélyezte a fajtát, annak a hátsó felét szívesen illetném a bakancsom orrával.
Kicsit talán túlságosan szabadon van engedve a fád, csoda, hogy nem törtek le az ágak.
Nem vagyok a zöldmetszés szakértője, nem szoktam csinálni, de szerintem már elkéstél vele. Ha most megmetszed, még nekiáll erősen hajtani, és az új ágak már nem érnek be, elfagynak. Én már nem nyúlnék hozzá április elejéig.
hali Flanell! gondoltam,megmutatom,2004 áprilisban ültettük ezt a flavourtop nevezetű nektarint már említettem régebben,nagyon fincsi :) most fogom megmetszeni,ha letermett,
Ma láttam egy illetőnél Van cseresznyét, ami kisméretű volt, de állította, hogy az a Van. Egy másik illető meg azt állítja, hogy az ő hatalmas cseresznyéje a Van. Én meg csak nézek ki a fejemből.
Amúgy nekem is sikerült szereznem egy apró öngyújtót. :)
Germersdorfi. Nincs rajta sok (nem bőtermő fajta), de hatalmasak és finomak.
Két ismerősöm is mondta, hogy most kezd érni náluk, és nagyobb a Germersdorfinál. (Pedig idén az is hatalmas, holnap akarok fényképet csinálni róla, ha el nem lopták.)
Valóban korai fajta a Korai meteor. 3 napja kezdtem szüretelni, még válogatva. (A kép közepén nem éretlenebbek a szemek, hanem a szembefény zavarhatta meg a telefont.)
Eléggé moníliaérzékeny, nem az a típus, amit minden permetezés nélkül lehet termelni. De jó ízű, nem túl savas.
Az Érdi bőtermő így nézett ki tegnap. 1-2 nap múlva lehet szedni. Idén kicsit gyengébb a termés a monília miatt, csak 25-30 kiló körül tippelem (20 éves fán).
Ez is kissé monília-érzékeny, mint a koraiak általában. De nem vészes.
Az átlagember különösebb fajtaismeret nélkül állít be a faiskolába, legfelfebb azt tudja, hogy létezik Germersdorfi cseresznye és Vilmos körte.
Az eladó szerint meg mindig az a legjobb fajta, amit éppen nála lehet kapni. Vagy éppen fogalma sincs, hogy a húszféle őszibarack közül melyik mit mit tud.
Csak véletlenszerűen, szakirodalmat és folyóiratokat olvasva lehet olyan infókhoz jutni, hogy a Germersdorfi cseresznyénél vannak már sokkal jobbak, mert még az új klónok sem termékenyülnek megbízhatóan, vagy hogy a Pölöskei muskotály szőlő jó ízű, és normál évben akár permetezés nélkül is elvan.