Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2006.09.30 0 0 23

Ahogy most utánanéztem, feltehetőleg President szilva.

(Olasz kéknek vettük valamikor, de nem az.)

Talán a leghatalmasabb és legkésőbbi európai fajta. Ma szedtem le az utolsó szemeket.

Ezen felül még előnye, hogy bőtermő, minden évben törik le ág a rengeteg gyümölcs miatt. Vírustoleráns.

Hátránya, hogy nem túl jóízű, és rettentően moníliaérzékeny.

Flanell Creative Commons License 2006.08.26 0 0 22

Tényleg nem sajnos, mert akkor valószínűleg nem érdekelne a téma.  :)

A link nem műxik, de majd nyomozok egy kicsit.

Előzmény: Lila Pereszke (21)
Lila Pereszke Creative Commons License 2006.08.25 0 0 21

Az nem sajnos... örülj neki! :))) www.helix.uni-corvinus.hu a könyvtár honlapja, nézd meg, hogy van-e valami hasznos digitális anyaguk, vagy hogy esetleg érdemes-e valamiért utaznod egy kicsit. :) 

Előzmény: Flanell (20)
Flanell Creative Commons License 2006.08.25 0 0 20

Sajnos, nem pesti vagyok. De valamit majd próbálkozom.

Előzmény: Lila Pereszke (19)
Lila Pereszke Creative Commons License 2006.08.25 0 0 19
Szerintem érdeklődj a tanszéken, pl. nyugodtan hívd fel őket telefonon szeptemberben (jézusom, mindjárt szeptember van!!!) vagy menj be az egyetem könyvtárába... (Rengeteg gyümölcsös könyv is van, nemcsak publikáció + doktori!) Sok sikert! :)))
Előzmény: Flanell (18)
Flanell Creative Commons License 2006.08.25 0 0 18

Nem ismertem, de már felvettem az oldalt a Kedvencek közé!

Sőt új ötleteim jöttek, hogy hogy lehetne keresni ilyen oldalakat.

Köszi!

Hogy lehet betekintést kérni a régebbi publikációkba?

Előzmény: Lila Pereszke (17)
Lila Pereszke Creative Commons License 2006.08.25 0 0 17

Szia Flanell!

Olvastam a "Milyen növény?"-ben a gyümölcsfajtás kérdésedet, csak ott nem mertem rá válaszolni, mert talán inkább ide való... (És ott már amúgy is én vagyok az egyik főOFFoló! :)

A Kertészeti Egyetem -Gyümölcsös tanszékének honlapján a publikációkban levő fajtákat ismered? www.kee.hu/ktk/szervezeti/gyumolcs (Bocs, lehet hogy nem ez a pontos cím...)

Ha azokat igen, akkor esetleg kértél betekintést a régebbi publikációkba, doktorikba stb.?

Flanell Creative Commons License 2006.08.19 0 0 16

A hagyományosnak nevezhető Stanley.

A kép csalóka, valójában szép kék szilva, a szembe sütő nap zavarhatta meg a telefont.

Jó ízű, mutatós, hamvas, nagy szemű, általában bőtermő. Idén fánként 50 kiló. (Igaz, tavaly 10 szem.)

Flanell Creative Commons License 2006.08.19 0 0 15

Ez pedig a Guyot Gyula.

Aki szereti azt a jellegzetes, csersavas ízt, annak nagyon jó.

Túléretten sem folyósodik el.

Szinte minden évben olyan, mint a szomorúfűz, annyira berakódik. Az alsó ágak földig érnek. Szerencsére, nem letörős fajta. Még ilyenkor is átlagos a körték mérete. Amelyik ágon kevés van, ott meg nagyra nőnek.

Amúgy kimondottan kis termetű fa, házikertbe ajánlott.

Flanell Creative Commons License 2006.08.17 0 0 14

Hogy azért olyan dolog is legyen itt, aminek tudom a nevét:

Clapp kedveltje.

Nagyon jó ízű, éretten szotyósodó körte. (De a külső fehér része ilyenkor a legjobb!)

A termés mennyiségétől függően közepes vagy kimondottan nagy méretű.

Idén meg tavaly fánként lejött 50-80 kiló, de az előző 3 évben csak fél-egy rekesz. (20 éves fákról.)

A fa középerős növekedésű, fiatalon erősen felfelé törő. Ha ilyenkor nincs rajta termés, madzaggal kell széthúzni a függőleges ágakat.

Flanell Creative Commons License 2006.08.17 0 0 13

Hát, most alanyom sincs, meg a hely is bizonytalan. Meg hát esetleg az eljuttatással is lehetnének problémák.

De azért köszönöm az ajánlatot!

Előzmény: cserella (12)
cserella Creative Commons License 2006.08.17 0 0 12
kérsz szemzőhajtást?
Előzmény: Flanell (10)
cserella Creative Commons License 2006.08.17 0 0 11
aszta!!ezek szép nagyok!!gratula!! :)
Előzmény: Flanell (10)
Flanell Creative Commons License 2006.08.17 0 0 10

Majdnem elfelejtettem, hogy van pár szem ezen a saját oltványon is, ennek sem tudom a fajtáját, ismerőstől kaptam a szemzőhajtást.

Hatalmas, hosszúkás szemek, és szinte teljesen permetezés nélkül sem sok megy tönkre.

Előzmény: Flanell (8)
cserella Creative Commons License 2006.08.17 0 0 9
:)
rendben,mégse metszek !! :) köszi!!
Előzmény: Flanell (8)
Flanell Creative Commons License 2006.08.16 0 0 8

Nagyon szép, és ami a fő, egészségesek a gyümölcsök. Én szokás szerint legfeljebb a termés negyedét tudtam megmenteni, pedig permeteztem rendszeresen. Nem tudom, milyen fajta, betelepítve vettem a telket. Amúgy szép, sötétpiros színe van, de borzasztó érzékeny a betegségekre. Aki annak idején szaporításra engedélyezte a fajtát, annak a hátsó felét szívesen illetném a bakancsom orrával.

Kicsit talán túlságosan szabadon van engedve a fád, csoda, hogy nem törtek le az ágak.

Nem vagyok a zöldmetszés szakértője, nem szoktam csinálni, de szerintem már elkéstél vele. Ha most megmetszed,  még nekiáll erősen hajtani, és az új ágak már nem érnek be, elfagynak. Én már nem nyúlnék hozzá április elejéig.

Előzmény: cserella (7)
cserella Creative Commons License 2006.08.15 0 0 7
hali Flanell!
gondoltam,megmutatom,2004 áprilisban ültettük ezt a flavourtop nevezetű nektarint
már említettem régebben,nagyon fincsi :)
most fogom megmetszeni,ha letermett,
cserella Creative Commons License 2006.06.25 0 0 6
ez még ide tartozik
Előzmény: cserella (1)
Flanell Creative Commons License 2006.06.25 0 0 5

Ma láttam egy illetőnél Van cseresznyét, ami kisméretű volt, de állította, hogy az a Van. Egy másik illető meg azt állítja, hogy az ő hatalmas cseresznyéje a Van. Én meg csak nézek ki a fejemből.

Amúgy nekem is sikerült szereznem egy apró öngyújtót.  :)

Germersdorfi. Nincs rajta sok (nem bőtermő fajta), de hatalmasak és finomak.

Előzmény: cserella (3)
Flanell Creative Commons License 2006.06.25 0 0 4
Hát, én ezt nem tudom. De a neve alapján lehet.
Előzmény: cserella (3)
cserella Creative Commons License 2006.06.24 0 0 3
ez a 'van' egy holland fajta?
mert úgy tudom,hogy a miénk valami holland nemesítés
Előzmény: Flanell (2)
Flanell Creative Commons License 2006.06.24 0 0 2

Gondolom, nem az öngyújtó olyan kicsi!  :)

Lehet, hogy ez a Van nevű?

Két ismerősöm is mondta, hogy most kezd érni náluk, és nagyobb a Germersdorfinál. (Pedig idén az is hatalmas, holnap akarok fényképet csinálni róla, ha el nem lopták.)

Előzmény: cserella (1)
cserella Creative Commons License 2006.06.24 0 0 1
Hali!
Van egy cseresznyefa a kertünkben,nem tudom,milyen fajta.
Germersdorfi után érik.Ízre szerintem jobb,nem annyira édes,inkább cseresznyeízű.
Flanell Creative Commons License 2006.06.04 0 0 0

Valóban korai fajta a Korai meteor. 3 napja kezdtem szüretelni, még válogatva. (A kép közepén nem éretlenebbek a szemek, hanem a szembefény zavarhatta meg a telefont.)

Eléggé moníliaérzékeny, nem az a típus, amit minden permetezés nélkül lehet termelni. De jó ízű, nem túl savas.

Az Érdi bőtermő így nézett ki tegnap. 1-2 nap múlva lehet szedni. Idén kicsit gyengébb a termés a monília miatt, csak 25-30 kiló körül tippelem (20 éves fán).

Ez is kissé monília-érzékeny, mint a koraiak általában. De nem vészes.

Ez a legerősebb növekedésű meggyfám.

Flanell Creative Commons License 2006.06.04 0 0 topiknyitó

Az átlagember különösebb fajtaismeret nélkül állít be a faiskolába, legfelfebb azt tudja, hogy létezik Germersdorfi cseresznye és Vilmos körte.

Az eladó szerint meg mindig az a legjobb fajta, amit éppen nála lehet kapni. Vagy éppen fogalma sincs, hogy a húszféle őszibarack közül melyik mit mit tud.

Csak véletlenszerűen, szakirodalmat és folyóiratokat olvasva lehet olyan infókhoz jutni, hogy a Germersdorfi cseresznyénél vannak már sokkal jobbak, mert még az új klónok sem termékenyülnek megbízhatóan, vagy hogy a Pölöskei muskotály szőlő jó ízű, és normál évben akár permetezés nélkül is elvan.

Szóval: kinek milyen tapasztalata van?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!