Az alakuló űlésen:
A díjazásról felszólalás és ellenszavazat nélkül döntöttek
Az Országgyűlés 310 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 13 tartózkodás mellett utolsó napirendi pontként elfogadta az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló törvény módosító javaslatát.
Jó reggelt! Koránkelő, későnfekvő, vagy csak rossz alvó vagy?
"Ismét feltűnően magasra tették azonban a lécet a kiírók. Mi szüksége van egy karcsúsítandó államigazgatás közszolgáinak abszolút csúcskategóriás, leginkább filmek lejátszására (sőt filmek vágására), a legújabb számítógépes játékok futtatására alkalmas multimédiás noteszgépre?.....
Csak nem a képviselöknek kellenének a csúcs szuper notebook-ok?"
Minek kell, minek kell? Nem gondolsz a gyerekre? Milyen jól tud villogni az iskolatársai előtt egy ilyen szerkentyűvel!
"Kérdeztünk, majd visszavonták a milliárdos számítógép-közbeszerzést A második kiírás 15 százalékot spórolt az államnak
* Bogád Zoltán, * Tamás Bence Gáspár
2006. június 2., péntek 0:26
Példátlanul sok számítógép vásárlására írt ki gigatendert a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó központi közbeszerző május végén, ám a 4-6 milliárdos tender speciális feltételei - az informatikai lobbi heves tiltakozása ellenére - néhány esélyes versenyzőre szűkítették a mezőnyt. A közbeszerző kérdéseinkre sem válaszolt, de végül váratlanul visszavonta az eljárást, és újat írt ki. A csütörtökön lezárult verseny így némileg kiegyensúlyozottabbá vált, összesen 15 százalékot spórolt az államigazgatásnak a második kiírás. .................. Csúcskategóriás elvárások
Ismét feltűnően magasra tették azonban a lécet a kiírók. Mi szüksége van egy karcsúsítandó államigazgatás közszolgáinak abszolút csúcskategóriás, leginkább filmek lejátszására (sőt filmek vágására), a legújabb számítógépes játékok futtatására alkalmas multimédiás noteszgépre?
Olyan noteszgépre, amiben az Intel legújabb, kétmagos* processzora dolgozik, és ami csak tavasztól kapható Magyarországon, ára egyébként 300 és 400 ezer forint között mozog, célközönsége kifejezetten az üzleti szféra felső köreiben keresendő. Csak összehasonlításképp: az átlagos magyar felhasználó számítógépe háromszor-négyszer lassabb egy ilyen erőműnél. "
Csak nem a képviselöknek kellenének a csúcs szuper notebook-ok?
Mivel agyonhallgatott számok, kerültek napfényre. Pl. : "2 bizottság eddig 177.000 volt (pótlék) most fele annyi munkáért 160 ezer lesz ugyanaz."
És ez a fő érv! Arra, hogy csökken a képviselők jövedelme! Azaz eddig a bizottsági hely (alapfeladata egy képviselőnek) extra 88 ezret hozott, mostantól 160 ezret!
Megszakd a szívem, hogy hazavágták őket.
De az utolsó mondatok egyike volt a döntő: jövedelmük nagyobb részét ezután is adómentesen, követhetetlen módon szerzik meg a képviselők....
Emlékszik valaki arra, hogy ebben az évben a múlt hétig hányszor ülésezett a parlament? Talán négy napot... 4 és fél hónap alatt.... Ezért felmarkolni az átlag 4.5 milliós adómentes extrajuttatásból 1.5 milliót! Tisztán!!! Irigylésreméltó bravúr.
6000.- Ft a Bp-Szombathely vonatjegy - ezt bizony meg kell venni. Na kiszámolták mennyit veszítenek - de olyan gyorsan mondják, hogy nem tudom írni- a számokat meg nem látom, mert háttal ülök a tv-nek.
Mátészalkai képviselő számol ((Fülöp István Fideszes)
"kivéve a gyevi bírót" eddig ez volt - mondja Lendvai Ildikó - hát most rájuk is vonatkozik a mexorítás
Tóth Károly vonattal járt eddig is - no problem - mondja
Jépa Jobi: katona-rendőr ingyen utazik, sőt a szolgálaton kívüli vasutas sem vesz jegyet.
Ismét a mátészalkai fideszes - aki nem akar sorbanállni jegyért - és majd a kalauz fojaőt fogja megcincálni?? kérdezi méltatlankodva...
Sehol nem tudták megmondani mennyit spórol az állam Fizetés - csökken, mert a két biz.után 80 % pótlék járt- de most csak 1 biz. lesz, ez mínusz 10% 2 bizottság eddig 177.000 volt (pótlék) most fele annyi munkáért 160 ezer lesz ugyanaz. 2 szolgálati kocsi helyett csak 1 lesz Nehéz helyzetben vagyunk - mondja a mátészalkai - az Audi A8-as is le lehetne cserélni - ezzel a fővárosi honatyákra utalt.
havi 150-350 ezer volt a költségtérítés eddig
A legtöbbet az önkormi vezetők veszítenek - a szombathelyi polg.mester havi 200ezret bukik Jépajobi szerint a helyi választópolgároknak kellene összedobni a pénzt Turi-Kovács ellene szavazott, mert vannak 40 öltönyös képviselők a parlamentben, de vannak olyanok is akiknek ez sok pénz, nem beszélve arról, ha nem választják meg mégegyszer - munkanélküli lesz.
Alacsony fizetés - több százezres juttatás - ami "trükközésre" csábít - ez volt a végszó.
Biztos lesz benne GPS, hogy eltaláljanak a vasútállomásig jegyet venni:))
Most kezdődik a Házon kívül a retekklubon - képviselők nyafija a "megszorításokról". Jépajobi mondta az előzetesben, hogy a katonák és a szolgálatban lévő rendőr is ingyen utazik, akkor ő miért nem????
A laptopokat 4x-es áron vették. Mert nagyon vigyáznak arra a képviselők, hogy amihez közük van, ahhoz még a gyanuja sem kerülhet a korrupciónak.
Nekem az a vesszőparipám, hogy az az átlag 4.5 millió forintos költségtérítés, ami adó és járulékmentes (!!!!!!) miért jár a képviselőknek, amikor másoknak nem jár? Ez a 4.5 milliós netto sokkal-sokkal több pénz, mint a fizetésük nettoban. És miért nem beszél erről senkii? Miért jár nekik az, ami másoknak nem jár?
Mindenki képzelje el, hogy holnaptól adómentesen a fizetésénél sokkal több költségtérítést kap adó, illetékmentesen! Mekkorát segít rajtunk? Hatalmasat. Elképzelhetetlent.
Kérdés: miért osztják az országot képviselőink két részre: kiválasztott, kivételezettek és páriák? Ezt nevezik ők demokráciának? És a szegregációval foglalkoznak piripócson (jogos egyébként, ha saját szegregációjukat felszámolták)? Piripócs a demokrácia veszejtője? Nem a parlament?
Kiváncsi vagyok, most mennyiért veszik az újat, állítólag (valahol elhagzott), hogy a tervezettnél kevesebb végkielégítésen megtakarított összeg megy rá (400 millió), az ha jól számolom, kb1 millió forintos laptopok lesznek.
Nem tudom, milyet adnak annyiért, de valszeg sör-, bor- és pálinkabiztos lesz.
Merem azért remélni, hogy vannak többen, akik rá-rátévedenek valamelyik fórumra. Az biztos, közülük aki akar, tapasztalatot szerezhet a hazai közhangulatról, vagy a közállapotokról.
" Ha nagyon megszorul a kepviselour, akkor meg mindig be tudja adni a zaciba a laptopot, ami allitolag 600e HUF erteku." -- Lófasza, jó ha 300-at ér, csak ezen a bóton is nagyot kaszált valaki, mert dupla áron vették a gépeket...
Lehet, .... megvontak tőlük olyan, valamiféle eddig volt, számukra ingyenes, de a költségvetés számára kiadást jelentő szolgáltatást, juttatást
Gondolod, hogy akkor nem harsognák most ezt kórusban? Úgy látom, nem ismered őket eléggé.
Nemsokára lesznek pontos adataink. (attól függ, hogy bizottsági hely lesz összesen, meg azt sem ártana tudni, hány képviselő tudta magát minél messzebbi lakhelyre bejelenteni)
Nem merném nyugodt lelkiismerettel megtenni, mert nincs birtokomban az az adat, amely az inkorrektséget bizonyítaná.
Lehet, hogy a fizetésük növekedett, de megvontak tőlük olyan, valamiféle eddig volt, számukra ingyenes, de a költségvetés számára kiadást jelentő szolgáltatást, juttatást, ami nagyobb megtakarítást eredményezett, mint az illetmény-növekedésük. Lehet! Nem tudom.
Önmagunkat manipuláljuk? Vagy gondolod, hogy mindannyian bértopikolók vagyunk?
Nagyon kezdő vagyok még a fórumozásban, de csekély tapasztalatom alapján elég nagy számban lehet találni tartalmas elemzéseket, tisztességes, korrekt gondolatokat. (Nem biztos, hogy az én hsz-aim megütik e minőséget.)
Irjuk nekik egy felhívást. Ha volt pofájuk megszorításnak elnevezni a fizetésemelésüket, szólítsuk fel őket, hogy önként mondjanak le 10-20, akármennyi százalékról.
Azért mondjanak le valamiről, mert bevállalták. Bevállalták azt, hogy a megszorítások rajtuk kezdődnek. Az adatok, amelyeket viszont eddig én megismertem, ezt nem támasztják alá. Ez persze még nem bizonyít semmit, lehet, én vagyok az ügyetlen, hogy a korrekt adatokat nem találtam meg.
"Amíg az ilyen "miért nem figyelnek a kisemberekre?", "áááh, mindig a kisember húzza a rövidebbet" színvonalon éli meg a proli és a paraszt a közéletet, addig ne számítson semmi jóra."
De hát ez a topik is a közélet valamilyen formája, és a hsz-ok nem éppen a beletörődést példázzák. Hátha inkognitóban néhány honatya(anya) is beleolvas néha-néha és legalább elgondolkodik a zörgéseinkről.
Egy biztosan van közöttük, és függetlenül attól, hogy az e topikban tett észrevétele finoman szólva nem tetszett, de tisztelettel adózom felé, mert szmos tartalmas észrevételét, elemzését olvastam, és hogy be meri vállani a jelenlétét, méghozzá névvel.
Arra, hogy egy döntően tisztességes, az állam igazgatásához, vezetéséhez értő, arra felkészült rétege legyen az országnak. (A jelzőket sorolhatnám még, de remélem ezek alapján is érthető.) Feltéve, ha az időtartamon belül nem következik be valamilyen újabb, "rendszerváltás" minőségű, méretű változás.
Ezt mondom én is, ha 2005-ben kaptak (összesen az egész parlament) 100 egységnyi pénzt, akkor mondják most azt, hogy mivel ilyen szarul állunk, elég lesz most nekik 90. (sokkal nyugodtabban menne bele mindenki a 'megszorításokba' a közös célért, ha ezek is példát mutatnának)
De nem, fondorlatos bonyolult szöveggel kábitanak, és a végén még több pénzt kapnak. Ez arra mutat nekem példát, hogy én is csaljak (adót, vagy ahol, amit tudok)
Ha a változást a "politikai elit"-re értetted, akkor eléggé pesszimista vagyok. Jelenleg ott tartok, hogy 40 évet jósolok az változásig. (Azt ugyan én nem fogom megérni, de majd a végrendeletemben egy fiatal hozzátartozómat megbízom ennek figyelemmel kísérésére, és a majdani túlvilági találkozásunkkor majd beszmol róla, milyen vátesznek bizonyultam e kérdésben.)
Nincs ezzel gondom, keressenek jól! Azt sem bánom, ha növekszik a fizetésük (vagy tiszteletdíjuk, nem tudom nekik mijük van)! De valahol azért húzzák összébb magukat, úgy, mint ahogy szükségképp mi fogjuk. Mondjanak le bizonyos, eddigi, náluk esetleg nem pénzben jelentkező juttatásról, szolgáltatásról, vagy a fene tudja miről, úgy, hogy az egy képviselő "össz bekerülési költsége" az előző évhez képest csökkenjen. És ha ezt az adatot látom, akkor majd azt mondom, hogy tényleg elsők voltak, akik a megszorításokat önként és dalolva bevállalták. (Én pedig ebbe belenyugodva, kénytelen fogom elviselni.)
Nehéz dolgok ezek, miért is gondolnánk hogy változik valami? Hm? Azt nem tudja az istenadta nép elérni, hogy tisztességesen bevallják az adójukat... akkor meg?
Egyetértek! - valóban minden számnál lehet nagyobbat mondani!..és azzal is egyetértek, hogy nem helyes az az okoskodás, amiről írtam... nem az én véleményemet írtam, hanem azt, amit mondtak már elég sokszor az "illetékesek". Szerény véleményem: nem kötelező ogy.képv.-nek, APEH dolgozónak, rnedőrnek, stb... menni. Ha viszont valaki ezt a munkát vállalja, tudja mennyi fizetés jár érte és kész! Ha kevesli ne vállalja el, de ha elvállalta végezze tiszteséggel! Nagyon sok állás van, ahol senki nem "honorálja" külön pénzzel a munkádat, de mégis tisztességesen ellátod, nem? A legnagyobb baj szerintem, hogy ott, ..fenn... ahol a legnagyobb szükség lenne rá, ott nem veszik ezt figyelembe és ott "szakítanak" ahol csak tudnak. Hol törvényesen, hol nem.... Változatlanul tartom azon véleményemet, hogy törvénybe kellene foglalni a MINDENKORI képviselők, stb... illetményét... és kész! Mindennemű "kiskaput" bezárni!
Szeretettel várom Szabó G. Zoltán véleményét, aki (és párttársai) szerint ez egy megszorítás, amivel a képviselők magukon kezdték a reformokat alkalmazni.
" a választópolgárok által megválasztott képviselők azért azt megérdemlik, hogy viszonylag jól keressenek."
Egye fene, keressenek! De akkor szó se essék arról, hogy a megszorítások oltárán maguk is áldozatot mutatnak be. Sőt, azt mondták Ők lesznek az első áldozók!
Volt valahol jó pár éve (állítólag megtörtént eset, de én csak vktől hallottam, valszeg urban legend, de most nem ez fontos, csak példaként hozom) rendőrök versenyeztek, hogy ki tud egy műszak alatt több pénzt (megvesztegetést) összeszedni: 300 ezer forint körüli összeggel nyert az egyik.
Ezzel a logikával egy rendőri fizetésnek (20 munkanapot/hó számítva) 6 millió Ft-nak (nettoban, kézbe !) kéne lenni ?