Gyanítottam, mert ekkora fákat tegnap aligha ültettél:-) De az ezüstfenyő is kedvencem, nekem is van az udvarban 2, és a fehér fenyő, amit nálunk sima fenyőnek hívnak, szintén szép, ha nagyra nő, van pár korosabb darab a közeli arborétumban.
Mivel megint masodszor irom a hozzaszolast - roviden: Ma vettem egy Pinus negra-t, ami az elso kepen lathato. Remelem megno ilyen szepre. Kb egy honapja ultettem egy Colorado blue spruce-t, masodik kep - es tavaly osszel ultettem egy White pine-t, ami szepen no! Szeretem a fenyoket nagyon. . .
Írtam, hogy lehet magot szerezni, abból csemetét nevelgetni. Mi nem teccik végülis benne? Az eleje komoly volt... Mondjuk a nehézség a lakásból ki-behurcolásban van, nem nagyon bírják, h karácsony körül, mikor már rákészültek a hidegre, beviszik a +30-ba, majd utána megint ki a -20-ba, oszt annyi:-(
Újrahasznosítják, akárcsak mi. Csak ők ezt komolyan is veszik. Mi nem bírunk egyelőre 30%-nál nagyobb értéket ezeknél a hitvány műanyagpalackoknál elérni, ami ha betétdíjas lenne, simán felmenne 80-90-re is, ha más nem, a hajléktalanok begyűjtenék.
De így nyammadt 30 forinttal ócsóbb, így ennyivel többet lehet belőle eladni. Tíz darabonként eggyel többet. Az üdítőgyártók lelkiismerete? Pénzért mindent...
Mind igaz amit irsz, en is sajnalom azt ami szuksegtelen pazarlas aldozata.
De ahogy irtam igazad van - nem lehet visszalepni. Az Amishok teszik, latom, hogy hogyan elhetnenk - hat nem.
Aztan meg. . .ott az ujrafelhasznalas - 21.szazad modra. Nem tekerem fel a spargat, hanem osszegyujtom a muanyag hulladekot, a varos osszegyujti es ujra fel lesz hasznalva. Papirtorolokozot, papirszalvetat csak ritkan hasznalok, helyette mosom a szalvetamat, mosom a torlo kendoimet, takarito kednoimet. Igaz, nem vagyok benne biztos, melyik a jobb, hiszen a mosashoz energiat hasznalok fel, aramot, nem ustben melegitem a vizet, es maradok itthon foallasu haziasszonynak, mosononek, hanem dolgozni jarok.
Sorolhatnam meg, hogy megprobalhatnam a labamat kessel borotvalni . . .de tobb lenne az orvosi szamlam, ami nem jo. . .igy mard a borotva, bar nem eldobhato, mert azok rossz minoseguek. Az eldobhato fenyjkepezogep szinten rossz minosegu, igy marad a Rebel, meg az S7000.
Sort nem iszom. Bort is csak olyant, amiben rendes parafa dugo van :)). Fat nem lopok, veszek. Igaz, nem diot aggatok ra, hanem muanyag francot - abbol is a szep aranyozottat, csillogot :)).
Erosen gondolkozom azon, hogy Virginiaba koltozok, es akkor helyi fenyot diszitenek. . .:((
(Megijesztenek a fanatikus emberek - kezdek felni toled.)
Igen, ez a műanyag-csomagolás az emberiség egyik legborzasztóbb találmánya:-( A Tiszán lévő vízierőműveknél döbben csak meg az ember, mikor a milliónyi műanyagpalack feltorlódik, hogy mi mindent visz a víz. A szelektív gyűjtők meg kabarék... a tövük-környékük legtöbb helyen dugigrakva vegyes háztartási szeméttel (citromhéjtól a döglöttkutyáig), mert hülyeember azt hiszi, a szelektívet is hagyományos kukásautó viszi. Pedig nem. Vagy nem is tudom, lehet, h nem hisz semmit. Nem is törődik vele, csak ott tud könnyen megállni.
Igen, a műanyagok kényelmesebbé teszik az életünket:-(
Mi még Apámmal kiballagtunk az illetékes helyre, aztán cukorspárgával körbekötöztük a fát. A spárgát Anyám lebontás után még vagy ötféle dologra felhasználta.
Ilyen a kidobós papírtörlő is a mosogatórongy helyett, az eldobható pelenka, reklámtáska, betét nélküli toll, pillepalack, műanyag sörösflakon, csavaróskupak (nagyanyámnak viszont még egész parafadugógyűjteménye volt, többször használta őket), 1xhasználatos borotva, fényképezőgép, meg még 10ezer holmi.
Tudom, most azzal jöttök, h ti már nem mosnátok pelenkát és mosogatórongyot, mert "fejlődik" a világ. Csak gondoljatok bele: a világ legnagyobb részén az eldobhatós pelenkát még hírből sem ismerik, hogy nagyanyáink idejében még NEM VOLT SZEMÉT (csak városokban, de az is lebomló), hogyha a világ másik 80%-ának is lenne ennyi eldobós izéje, mint nekünk, ahhoz éppen 5 ilyen bolygó erőforrásai (anyag+energia)kellenének, úgyhogy ha ők is ide "felfejlődnek", abba rövid időn belül bele fogunk dögleni...
Szóval:
-mióta 1 helyett rövid időn belül 6,5milliárdnyian lettünk, és ennyivel is több fa kell,
-mióta cukorspárga helyett műanyaghálót húznak a fenyőre,
-mióta az emberek lakóhelyüktől kizárólag min. 3000 km-rel odébb nőtt fenyőt hajlandóak csak nagyzolásból megvenni, mérhetetlen gázolajat fuvarra elhasználva,
-mióta dió helyett műanyagfrancokat tudunk csak felakasztgatni,
-gyertya helyett pedig áramot zabáló égőket,
-és mióta a karácsonyfa-mizéria "hozományaként" élő erdeinkből is mértéktelenül lopkodják a fiatal fákat, veszélybe sodorva a maradó erdőt élővilágostul,
azóta nekem ez a karácsonyfa-dolog már nem is annyira tetszik:-(((
Jajj, ne is mondd!!! Gyermekkoromat kiserti a fenyofa allitas horrorja. . . Anyu elvalt, nem volt ferfi a haznal. Volt egy "talp"-unk, amibe nem lehetett belevalo fat talalni - pedig nem szokott anyu nagy fat venni, nem fert el mashol csak a szobaasztal tetejen, igy ertheto. . .1 meters, 1,20-as max. Faragas. . .hat az anyu nem volt egy nagy ezermester. . .konyhakessel faragta szegeny. . .es els kesunk sem volt - vajon miert ??? :))
A gyerekeimnak nagyobb fat allitottunk, es talp meg mindig nem volt. . .mi egy vodrot szoktunk homokkal megtolteni, az volt az allvany :)). Aztan a vodrot betakartuk teritovel. . .
Mostanaban egy csodalatos allvanyom van - kb 10 eve - es a fenyoallitas gyermekjatek. Eloszor is, a fa csodalatosan all az eladonal, nem kell kupacokat atramolni. Korbe lehet jarni, es ugy kivalasztani a legszebbet :))! Aztan az elado egy halo zsakot (nem halozsakot) huz ra, nem kell kotozni, sot, fel is koti a fenyot a kocsi tetejere. Aztan a fenyo aljat frissen levagja, hogy tobb vizet tudjon felszivni, es belefur a kozepebe egy lukat.
Aztan en hazamegyek. . .legalabb egy napig vizben all a fa, jol megszivja magat. Aztan elo a tartot, es a meg becsomagolt fat raallitom - levagom rola a halot - kesz. Ha forditani kell, nagyon konnyen forog!!!
Miota ez az allvany van, uj valook utan kell nezni :))!
Nem vitattam én senkinek sem a természet megőrzésében, vagy éppen ellenkezőjében játszott szerepének a nagyságát. sőt, fel sem osztottam műfenyő és igazi (kivágott=halott) fenyőt előnyben részesítőkre a társadalmat.
Nem, nem mondtad, de eliteloen szoltal azokrol akik veszenek fenyot karacsonra, feldiszitik, es ha elszaradt kidobjak. Mert a termeszetet teszik tonkre.
Lehet ezek az emberek (en is egy vagyok kozuluk) tobbet tesznek a termeszet megorzeseert mint gondolnad.
Hat tenni kell, hogy kevesebb legyen. Az tul egyszeru, hogy csak tartozkodni a megoldastol. Ott a lehetoseg.
Ki vet a termeszet ellen tobbet, aki megveszi a kivagott fenyot, es komposztal, akadaluokat kerul ki, gondokat old meg (ha-k), hogy lehessen komposztalni - vagy muanyag fenyot vesz es semmit nem tesz azert hogy amit elveszunk a termeszetbol, vissza is tegyuk :))?
Az meg megint mas kerdes, hogy hol "ha", es hol valosag. . .a lenyeg, ha akarunk tenni valamit a termeszet megorzeseert, mert szeretnenk ha szep es tartosan szep lenne - hat lehet tenni. Aktivan.
Te egy vagy. Aztan ott a tobbi, aki a meg ugyan tokeletes muanyag fenyot kidobjak, mert egy szebb jott a boltokba, amikbe mar be is van epitve az ego. . .esetleg enekli a Mennybol az angyalt. . .
Ez izles kerdese, ki mit valaszt. Az igazi fenyo felallitasa tobb szemettel jar, sokan ezert valasztjak a mufenyot. Ha nekem kellene mufenyon karacsonyozni - inkabb nem lenne semmi sem. Talan egy tal alma-naracs es egy-ket fenyoag. . .gyertya. . .
Az biztos, hogy az összes kidobott műanyag kacathoz képest elhanygolható. Amúgy a lakótelepit is lehet komposztálni, a kukák mellől begyűjthető és a város tudja komposztálni. Gödöllőn is úgy tudom, külön ki lehet tenni a komposztálható hulladékot. Csak nem figyelem, hogy működik, mi magunknak komposztálunk.
Hat ez is csak igazan az akarat erejen mulik. Marmint a tenni akarasert.
Azt nem lehet megvaltoztatni, hogy ki akar muanyaf fenyot, ki akar kivagottat. Azt lehet, hogy a komposztalas szokassa valjon. Azt nem lehet ugy tenni, hogy mindenkire legyen bizva, oldja meg ahogy tudja, mert ugye a panelosok is vesznek fenyot, mufenyot, es hat miert ok legyenek azok, akik nem lennenek ebben a vitaban benne???
Azt lehet tenni, hogy keruletenkent, kozsegenkent, osszegyujteni a zoldet. Januartol ki lehet tenni a leszedett fenyofat es a szemetes elviszi a komposzt telepre, ahol ledaraljak, es erlelik, amig kesz nem lesz arra, hogy visszakeruljon a kertekbe, parkokba.
Nem csak a szemet tunik el, nem csak a kivagott fa kerul vissza a korforgasba, hanem azok a helyek is szebbek lesznek, ahol eddig a rossz minosegu fold miatt semmi nem maradt meg, semmi nem tisztitotta a levegot, semmi nem adott az allatoknak elohelyet. Komposztot, mulchot lehet igy eloallitani, ami segit a kerteszkedesben. Ha a varos csak a nyilvanos teruleteket gondozza ezzel a mulch-csal, komposzttal. . .csodalatos kornyezetunk lenne! Ha meg tobb ilyen telep van, elobb-utobb jut az adofizeto polgarnak is.
Azért nem hiszem, hogy a műanyag fenyő ami már 6-7éve megvan és még eddig nekem tökéletes lesz, - bár ha CSAK rajtam múlna, ezt is minden további nélkül hanyagolnám - ebben a plasztik világban ezzel okoznám a legtöbb kárt - ennyi erővel szinte mindenbe bele lehetne kötni. A komposztálás - ha már muszáj ezeket termeszteni és kivágni - akkor egy jó, használható ötlet lenne. De azért kíváncsi lennék arra, h. ma Magyarországon hányan komposztálnak (na nem fenyőt, csak úgy általánosságban -panelesek felmentve :)
Mi a celja. . .hogy az ember szivet, gondolatat elvonja az elmeri tulzasoktol. . .kitisztitsa a lelket, gondolatait. Onuralmat tanitson, onfelaldozast, egyuterzest azokkal, akik kevesbe szerencsesek. Arra emlekeztetik a muzlimokat, hogy nagyvonalubbak legyenek az adakozasaikkal. . .
Ha annyira egyuterzunk a vilag azon reszevel, ahol egy csalad karacsonyi kivilagitas arabol az eves koltsegvetesuket lehetne fedezni, miert nem csatlakozunk hozzajuk? Elvinne az osszes rossz erzest a kivagott fenyofak miatt. .
Erre eszembe jut, hogy gyerekkoromban hogy bosszantott, mikor nem bírtam megenni az elém tálalt összes rántottát, és nagyanyám azzal akarta velem megetetni, hogy Afrikában éheznek.
Egyébként ezt az egész fenyőfa kérdést eltúlzottnak érzem. Azzal egyetértek, hogy oktalanul nem lenne szabad semmilyen élőlény elpusztítani. De hogy ez tömegpusztítás, az azért túlzás. Egy karácsonyfás nem foglal túl nagy helyet, nem kell hozzá akkora szakértelem, mint az erdőtelepítéshez. A két dolog nem függ szorosan össze.
A fenyőfákat sokan siratják, közben lelkiismeretfurdalás nélkül kiirtanak pl. egy darázsfészket, mikor elég lenne, ha nem hadonásznának a közelében.
Ha ez már részben idekerült, elnézést, karbantartottak.
Tokeletesen egyetertek veled - de nem fog visszafordulni az ido kereke.
Amit tudok megteszek a magam modjan, hogy visszafogjak a foloslegesbol - mint ahogy te is, a tobbiek is, hiszen errol szol a topik.
Az a kerdes, mi az esszeruen visszafogott. A muanyag fenyofa? Az igazi, kivagva? Azt latom, hogy van erdogazdalkodas, egyre tobb. Azt latom, hogy a karacsonyi fenyok telepitettek, erre a celra - vagyis ha senki nem venne oket nem telepitenek. . .akkor mi lenne? Azt is latom, hogy a muanyag felhasznalas evrol evre no, hogy a szemet amit az emberiseg termel iszonyu sok. . .es nagyon sokat ebbol nem lehet visszatenni oda ahonan kivettek. A fenyot ellenben igen. . .miutan leszedtuk, ledaraljak, es komposztaljak. . .
Kivilagitas. Mindig is sporoltam az arammal. A kivilagitast minimumra veszem - egok az ablakban. Nem sokat fogyasztanak (nem ugy mint a giccsesen kivilagitott hazak, kertek), viszont kell ahhoz, hogy jol erezzem magam. Ha nem tennem. . .nem vennek fat egyaltalan. Nem diszitenem fel, vilagitanam ki. Nem foznek, nem sutnek karacsonyra, nem ajandekoznam meg a szeretteimet - akkor meg, hat mi a feneert is elek???
Ami a macskaeledelt illeti. . .probalom ide, ebbe a topikba illeszteni :)), es csak nagyon nagyon messzi kapcsolatig jutottam. . .a fenyomre, amit feldiszitettem, felmaszott a macskam. . .:)). . .
Az emberek szeretnek minden tulcsinalni. A kutyatartast, a macskatartast, az evest, az ivast.
Adjunk jotekonysagra - ahol segitenek azokon az embereken, akiknek szerencsetlenebbek a helyzetuk - es eljunk ugy, hogy boldogok legyunk.
No most megint visszamegyek a muanyag fenyohoz. Ha muanyag fenyot veszek, akkor megszunik az oktalan pazarlas???
A tobbit figyelmen kivul kell hagyjam, ha nem akarok nagyonnagyon OFF lenni.
A drága, divatos fenyők elmehetnének a fenébe. Ahonnan jöttek:-( Képesek az emberek többezer km-re termesztett, többszáz liter gázolajjal idehurcibált fenyőt megvenni, mert nekik a magyar luc már snassz:-( Tényleg vmi éhínség hiányzik má a sok buta embernek, vagy kolera vagy aids, hogy átérezzük pl. Afrika sorsát:-( Túl jól megy a sorunk:-(
Azért ne felejtsük el, h amikor a természet erőforrásait használtuk többszáz évvel ezelőtt, akkor még csak max. 1milliárdnyian voltunk! És nem bocsátottunk ki károsanyagot, ciánt, ként, gumiabroncsot és nitrogén-oxidokat meg foszfátokat, nem beszélve az uránról. Nem tehetjük meg ugyanazt, mint akkor!!! Csak ezt mindig elfelejtjük:-(
A másik: iszonyat pénzt áldozunk kutya-macskaeledelre, karácsonyfára, díszkivilágításra, miközben a világ másik felén csak a kutyaeledel-vásárlásunk megmenthetné éhenhaltak millióit!!! Mert őnekik még az se jut:-( Nem vagyok aszkéta. Ami kell, megveszem. De az oktalan pazarlás miatt mindig bűntudatot érzek, embertársaim nevében is. Többek között azért is, mert szeptember 11, London, Spanyolország és a többi NEM varrható 100%-ban az iszlám nyakába! Azok MIATTUNK IS vannak. Mert a különbségeket hagytuk ekkorára nőni, és többet dobunk a kukába, mint amennyiből ott élnek... ha meg nem halnak.