Dologból hazafelé jövet bementem a kocsmába egy pohár sörre.
Értelmes felnőtt ember, éppen arról beszélt, hogy inkább kitelepül családostól külföldre, mert nem bírja elviselni, hogy a kommunisták gazdasági romlásba döntik az országot.
Mi van itt?- kérdeztem.
-Felnőtt emberként képes vagy amiatt óbégatni, mert vesztésre áll a kedvenc pártod? Hát milyen világban élünk?
Olvasd el a híreket légyszi plíz. Több száz milliárd eurós támogatásoktól eshet el az ország, ha nem sikerül ezeket a szakmunkásokat sürgősen kitermelni valahogy.
Miért nem szavazzunk soha a liberálbolsevista pártokra??? Azért, mert ők támogatják leginkább az EU és a WTO bürokratáit, akik tényleg a Csurka István által felvázolt nemzethalál felé viszik az országot!!!
Hogy miért? El kell olvasni a linkhzt tartozó cikket, és mindjárt világods lesz a dolog.
Örülök, hogy ezt mondod: vagyis, hogy az EU sem tud tökéletes megoldást, biztosan azétt, mert tökéletes megoldás nem is létezik,Ezt viszont nekünk is tud, kell venni és ezzel együtt élni. A legfontosabb pedig az lenne: hogy egykicsit tanuljunk azoktók, akiknek ez jobban megy!
Én is szeretnék PhD -zni. Most TDK -zom, ami azt jelenti, hogy ezért pénz nem jár. Tehát jelenleg 0 HUF a hivatalos keresetem (ösztöndíj, azért jár valamennyi). Engem lehülyéztek a haverjaim, hogy ingyen dolgozol? Elment az eszed! Valószínűleg én is maradok PhD-zni 80 ezer HUF -ért, de ha születnek cikkek, és eljutok külföldre és sok sok szakmai tapasztalatot szerzem, akkor akkor azt hiszem irigykedni fognak, hogy hm.. lehethogy mégsem volt olyan rossz az a kis ingyenmunka. ismerek olyan embert, aki nem dőzsölve ugyan, de önnálóan megél a párjával ebből a 80 ezer HUF -ból.
Nem, de ha lenne pénzünk fejlesztésre, viszont a fejlesztés kihasználására további munkaerőt kellene alkalmazni, akkor jólesik a kisebb TB-járulék, és elképzelhető, hogy a saját piacomon erősítek, és nem a kötvényt, részvényt stb-t választom. Lehet, hogy mindenképpen felveszek n embert, viszont kevesebb járulékkal n+1-et, vagy n+2-t tudok alkalmazni.
No de mégsem lehet az az EU- gyakorlatot a végtelenségig folytatni, ami ma van: minden támogatást elnyel a mezőgazd. a kapukat meg pl. az argentinok döngetik! Hogy is volt az a búzaválság két éve?
Viszont a járulékcsökkentés mindenképpen olcsóbb munkaerőt jelent, ami nem elhanyagolható tényező abban, hogy elodázzuk a nyugati tőke mégkeletebbre törtáénő áramlását.
Nyilván ez egy út, mint ahogy magában a járulékcsökkentés nem okoz hatalmas Kánaánt a munkaerőpiacon, de jelentős tényező lehet. Csak nem akkor, mikor az állami bevételeket éppen növeléni kell...
mindenki sír a munkanélküiség miatt, pedig lenne egy csomó munkahely. Például csak az építőiparbaól százezer szakmunkás hiányzik. És ez így is lesz, amíg mindenki közgazdásznak, szociológusnak, jogázsnak, humán erőforrás és egyébb managernek tanul. Ezek azok a szakmák amelyek telítődtek. De még így is pédául csak a Corvinuson évente 1000 közgazdász diplomát osztanak ki. 80% végső elkeseredettségében elmegy valamely bankba ügyintézőnek jóesetben, rossz esetben megy munkanélküli segélyre. 20 %-nak van reális, de még korántsem biztos esélye arra, hogy valóban a diplomájának megfelelő állást talál.
Ez az ultraliberális felfogás, aminek következménye lehet olyan monopol, kartellvezérelt piac, hogy beledöglesz, főleg, ha olyan tőkeszegény piacról és tőkeerős "helyfoglalókról" van szó, mint a magyar piacon.
Nem bizony, az igazi gát : a rendelések csökkenése, : és ezért igaz az is, hogy egy bizonyos szinten túl már nem fejleszt az ember, következil az államkötvény, ingatlan, ékszer!, Ehhez meg máér végképp nem kell új munkatárs!
Ez így van, de a szükséges munkanélküliség mértéke belefér a teljes foglalkoztatottság hibahatárába. Olyan nincs, hogy mindenki dolgozik. Egyszerűen nem működik, és több gazdasági szegmensben is van olyan réteg, amelyik nem folyamatosan, hanem ciklikusan foglakoztatott.
És ezért ne is szóljon bele az állam. A piac 2000 éve mükszik, az állam feladata csak a "piactér" kialakítása. A többit megoldják a szereplők. Ki jól jár, ki rosszul.
A Való Világban a fejlesztéseket általában munkaerőbevonás is követi. Egy vállalkozás növekedésének nem feltétlenül gátja a foglalkoztatottak számának növelése.
Mellesleg hol láttad hogy fényesen menésröl irtam? Söt emlitettem, hogy az országos átlagnál több a munkanélküli. Tudod Hornpapa küldött nekünk pénzt. Elkerülöútra, erre arra. Gondolnád hogy mi vagyunk az egyik legárvizsúlytottabb város? Neeem? Pedig a tiszai árviz emelte le a város számlájáról az állami fejlesztési pénzeket, aztán azóta sem találtak vissza. Tényleg nem kellene itt tartanunk, csak van 4 év lemaradásunk. Az orbáni 4 év. Most mindenfelé túrnak. Utat, Föteret, felüljárót, hogy ne dögöljünk meg a sok kamiontól. Az ipari parkban is folyamatosan épül valami. A m i itteni adónkból lesz szives egyik kormány sem Debrecenböl, meg Kaposvárból mintavárost épiteni!
Azért buktázott csak kb 8%-ot a fideszes képviselö, mert beetettek egy Tarjánhoz tartozó falut, hogy váljanak le a városról, majd milyen jó lesz nekik. Nincs iskolájuk, még a régi tanacsháza sincs meg polgármesteri hivatalnak. Jól kib... szegényekkel, de az csak pár év múlva fog visszaütni. Az én szavazókörzetem páros lábbal ugrált a fidesz tetemén.
Ja! Ha annyira ismerös vagy errefelé, Tarján 50ezres, tehát kisváros!
Igen,a gazdáknak tényleg elég rossz:: autamatikusan megkapják az EU támogatást,aztán legfeljebb túl nagy lesz a termés, de akkor is nagy haszonnal akarják eladni. Természetesen nekünk, hisz hazafias kötelességünk, hogy JÓL fizessük meg a magyar árut! Csakhát már megint ott tartunk, hogy a PIAC! Az nem így müködik!