Hát nincs könnyű dolga annak, aki kézzelfogható eredmények, az emberek javát szolgáló kormányzati intézkedések alapján akar az MSZP-re vagy az SZDSZ-re szavazni. Szemlátomást az indexen tevékenykedő buzgalmár elvtársak nem is kaptak ilyen anyagot.
Ez mindhárom elég összetett kérdés, nagyon nem szeretném részletezni.
Bevonulás:
Nekem nem a kötelező sorozás tényével volt gondom, hanem a annak módjával.
Autópálya:
Egy autópálya építés az igazából több cikluson átnyúlik. Az elhatározástól az átadásig nagyjából 4 évnek el is kell telni. Abba kérdésbe, hogy melyik autópályát kinek köszönhetjük nem kívánok belefolyni. Elismerem a kormány ezirányú törekvéseit. Amit egyértelműen a jelenlegi kormánynak köszönhetünk, azt még csak most kezdték vagy fogják kezdeni építeni, és lehet, hogy egy másik kormány miniszterei fogják büszkén átadni. Ez egy ilyen beruházás.
Ha már az M3-M7 vonalon utazol, a legnagyobb hiányossága, hogy Budapesten megszakad. Nem tudom hol van még ilyen Európában, hogy egy milliós nagyvárost nem lehet elkerülni. Kelet-Magyarország ezáltal még mindig nincs összekötve Európa nyugati felével. A teljes északi körgyűrű építésének határideje a messzi távolba vész!
Ami viszont lényeges, hogy a kormány az új autópályaszakaszokat koncesszióban építteti. Ez nem a jelenlegi, hanem a későbbi költségvetéseket fogja terhelni hosszú éveken át. Végül a többszörösét fizetjük vissza a valós bekerülési költségnek. Hasonló PPP konstrukcióban épül ma Magyarországon minden jelentős beruházás. A költségvetési pénzekből folyó beruházások mértéke a korábbiak töredékére csökkent. Nyilván lehet azt is mondani, hogy ez jó, mert a fellendülő gazdaság később lényegesen könnyebben fizeti ki a koncessziós díjakat.
De akkor miért növekedett az állam adóssága 5.000.000.000.000 azaz ötezer milliárd forinttal? Mire ment el ez a rengeteg pénz?
Az egyetemi beruházások leálltak, a stadion építési program úgyszintén, az árvízvédelmi gátak építése döcög, a közútjaink állapota katasztrofális, az egészségügy folyamatos pénzhiánnyal küzd, stb....
Még egyszer, mire ment el ez a rengeteg pénz? Itt nagyon rossz gazdálkodás folyik. Ahogy Kuncze mondja: az állam rossz gazda! Hát persze hogy rossz gazda, ha egyszer ők irányítják!
SZJA:
Én is adózó állampolgár vagyok, de ezt a csökkenést én nem éreztem. Még a családi adókedvezményt is elvették.
És ha Magyarország "igazi" nemzet lesz, neked megoldódnak a gondjaid?
több gyerek fog születni, kevesebb ember fog adót csalni?
nem hiszem.. az hogy "nemzet" az egy kicsit demagóg duma.
Ha leteszünk most valamit az asztalra arra kellene büszkének lenni... de folyamatos beső áskálódás van... és akkor előjön ÉN IGAZ MAGYAR VAGYOK te meg büdös kommenista és társai.. ez nem visz előre....
Mindig arra vagyunk büszkék, ami régen történt ... ha megnézed a magyar az egy "beteg" nép soha nem volt képes összefogni valamilyen cél érdekében. mindig az egyén célja volt a legfontosabb..
Dereknek meg igaza van, miért az állam oldja meg a saját gondjaidat? Mindig tőle kellene a segítséget várni? inkább mindenki próbálkozzon a saját életét egyengetni, és ha valami gáz történik vele rajta kívülálló dolog miatt akkor segítsünk rajta> szoc háló..
"Aztán gondolkodtam még egy kicsit, és 2 hozzászólással feljebb rájöttem, hogy te nem is Magyarországon élsz."
Persze ,de azt hogy nem, azt rendszervaltasnak koszonhetem ,a demokracianak koszonhetem, mert igy szabadon mehettem el nem kellett disszidalnom amihez semmi kedvem nem volt es szabadon mehetek vissza amikor csak akarok es a szabadsagom es penzem lehetove teszi. Es te is megteheted ezt ,ha ertesz valamihez. Igaza volt Gyurcsanynak aki teheti az probalkozzon kulfoldon is. Nyitva all ma mar.Nem akadalyozza a magyar allam.Es par ev kulfoldi munka utan a hazai eselyek is masok.Foleg egy fiatalnak, nyelvtudas, mas munkakultura ,mas szemlelet.Akar szakmunkas akar elmeleti fizikus.MO nem tudja megcsinalni azt amit az USA,hogy importalja a szakembereket ,ha kell neki,MO-nak kell kulfoldre kuldeni az embereket akik aztan tobbsegukben visszajonnek ,van aki nem,de meg akkor is megeri.A 19. szazad vegi nagy fellendules leginkabb ilyeneknek koszonheto, a muszaki gardatol az egyetemi oktatokon at a nemetorsagbol importalt szakmunkasokig .Pl a magyar ipari tanoncoktatast importalt nemet mesterekre alapoztak akkoriban.es nemet minta szerint szerveztek meg,es lett igy europai szinvonalu.
"Majd ha öreg korodra senki nem lesz aki törődne veled, nem lesz aki megdolgozzon a nyugdíjadért, egészségügyi ellátást nem kapsz, Ilyen felfogással gyereked gondolom nem is lesz..."
Hat nekem 3 gyerekem van es 2 unokam. A harmadik most van utban es o mar amerikai allampolgarkent fog szuletni.A nyugdijamrol meg magam gondoskodtam kapni fogok ket amerikai egy magyar nyugdijat, a nejem meg egy magyar allamit es egy magannyugdijat .Es a penz nagy resze biztos alapokba van fektetve.Nem leszek anyagilag raszorulva senkire sem.Mondom a sajat jovomrol magam gondoskodok,es ha a magyar nyugdijrendszer be is fuccsol, nem fog,mert az allam ki fogja szoritani a nyugdijakat,mert nem teheti meg,hogy millios reteget magara hagyjon,majd kiszoritjak valahogy a penzt ahogy eddig is, akkor is marad meg mert tobb labon allok. es miert ne kapnek egeszsegugyi ellatast , ja es ha nagyon muszaj meg is tudom fizetni egy biZonyos szintig,pl fogaszatra sosem vettem meg igenybe MO-on allami ellatast ,maszekban fizetem tini korom ota.Es mindenki addig nyujtozkodjon amig a takaroja er,nem plasma TV-t kell venni hitelre,hanem annak az arat pl befizetni a mutual fund-ba es elkezdeni mar huszoneves korban amikor az ember munkaba all.Segits magadon,isten is megsegit.Ahogy a regi mondas mondja.
Tudomasul kene mar venni az embereknek sajat maguknak kell reszben gondoskodni a jovojukrol es nem az allamtol varni mindent.
"Rengeteg elfojtással küszködő agresszív ember van a jobboldalon, ezt mindig meg kell állapítanom."
Negyven évet nem mindenki tud könnyen elfelejteni és elsiklani felette. Ebben az országban minden bűnös megúszta a rendszerváltás. Ez az oka. Csodálkozol, hogy sokaknak ez nem tetszik.
Nem vádlottakról van szó itt szerintem, hanem hanem áldozatokról, vagyis rólunk, szellemileg és erkölcsileg megnyomorított, dezinformált és cinikus professzionalizmussal manipulált homunkuluszokról.
Egy kis mszp előd: Nem szükséges anyagokat, bizonyítékokat gyűjteni a vizsgálat során arra nézve, hogy a vádlott szóval vagy tettel a szovjethatalom ellen volt. Az első kérdés, amit fel kell neki tenni, hogy milyen osztályhoz tartozott, milyen neveltetésben, oktatásban részesült, mi a szakmája. Ezek döntik el, mi lesz a vádlott sorsa. Ez a vörös terror értelme és lényege" – 1918, Lacisz (VCSK)
mert a jobboldali gondolkodás szokott együtt járni a betiltással, minden olyan dolog elutasításával, ami nem egyezik meg az adott egyén értékítéletével Én ezen az állításon még csiszolgatnék. Itt áll a könyvespolcomon az indexre tett könyvek, folyóiratok listája, összeállította: a Párt. Nem tudom hallottál-é a delfinológiáról? A magyarázat hosszú, de a lényege, hogy a kommunista párt irányítása alatti "irodalom" miket cenzúrázott ki irodalmi alkotásokból. Tudtad, hogy pl. a Winettou fordítását meg kellett csonkítani? Hogy Móra Ferenc: Hannibál tanár úr könyvét ki kellett herélni? Hogy teljes József Attila kötetet talán 90-ben adtak ki, azóta is csak csonkolt van? És nem csak az irodalmat, a tudományt is. C.G. Jung fordítások gépelt papírokon terjedtek, mert kiadni tilos volt. Genetika ugyanolyan sorsra jutott. Nekem évfolyámtársamat azért verték meg rendőrök, mert kéziratban teljes József Attila kötetet találtak nála. Amúgy a betiltásnak is vannak fokozatai, jól ismerjük a TiltottTűrtTámogatott politikát. A betiltás amúgy minden politika része, és az is marad, de nem mindegy a hogyan. Ami 3000 éve még elfogadható volt, ma már nem az.
Mutasd meg mit tudsz, és ki vagy: egy kis "választási kvíz":
Ki játszhat? - Aki hajlandó elhinni, hogy léteztek és léteznek valóban nagy műveltségű és igazán értelmes emberek, akiknek tudása elképzelhetetlenül magasan fölülmúlja a pénze, kötelességei és szórakozásai után rohangáló átlagember lehetőségeit.
Kinek ajánlott ez a házi fejtörő játék? - Akinek van elég bátorsága és jókedve ahhoz, hogy kipróbálja saját szellemi képességeit. - Aki nem tartja mindegynek, hogy gyermekei és unokái majd milyen világban és hogyan fognak élni.
Mi a játék lényege? - Összegyűjtöttem néhány eltérő jellegű és különböző nehézségű szöveget, idézetet, amelyek értelme a társadalomtudományokban járatlan ember számára nem egykönnyen hozzáférhető. De reményeim szerint játékos kedvvel, egy kis türelemmel, a hétköznapi feladatoknál olyan jól használható józan paraszti ésszel, némi képzelőerővel, egyénenként változó mértékű erőfeszítéssel és egy valóban jóra törekvő szívvel a szövegek jelentése megfejthető. - E játékos fejtörővel bárki felmérheti saját ítélőképességét, hogy politikai elképzelései mennyire épülnek mások által irányított ingatag hiedelmekre, vagy ködös érzelmekre, vagy inkább a valóság többé-kevésbé való felismerésére és tényleges morális elkötelezettségre. - Olyan mély értelmű, olykor szellemes gondolatokkal találkozhat itt bárki, amelyektől – különböző okok miatt – legtöbbünk egyébként meg van fosztva, és amelyek esetleges megértése hatékonyan segíthet, hogy eligazodjunk bábeli zűrzavarban kavargó világunkban.
Ki teljesíti jól a feladatot? Mit nyerhet az, akinek sikerül? - Akinek valóban sikerül megfejteni a szövegek értelmét, az garantáltan rájön arra, hogy neki ez tényleg sikerült, és kétely nélkül meg fogja érteni, hogy mit nyert vele. - Amennyiben ez az érzés elmarad, akkor a kedves játékos kedvű választópolgártársam biztos lehet abban, hogy a feladatat megoldásához valami még hiányzik. De ne adja fel! Nem könnyű gondolkodni, de érdemes… - Akinek viszont sikerült, és valóban gazdagabbnak érzi magát, az ne fossza meg ismerőseit ugyanettől! Továbbítsuk elektronikus vagy nyomtatott úton!
*
Jó szórakozást kívánok, és felelősségteljes és lelkiismeretes választást javaslok!
kistesa@freemail.hu
„Mi a társadalom, ha nem az ész fogja össze, ha az érzelem nem teszi érdekessé, s ha nem kellemes gondolatok s igaz jóindulat kölcsönös cseréje? Vásár, játékbarlang, korcsma, vadon, bordély és tébolyda: csakis ez, sorjában, mindazok számára, akikből összeverődik.”
/Nicolas-Sébastian Roch CHAMFORT (1741- 1794) francia moralista író, gondolkodó/
*
„A liberalizmus és a konzervativizmus között kell választani. A harmadik lehetőség a szocializmus, de annak marxista változata védhetetlen, nem marxista változatát pedig átvette a liberalizmus. A liberalizmus ma a civilizált világ uralkodó ideológiája. … A liberalizmus ellentmondásai miatt képtelen megvalósítani saját céljait. Ezeknek az ellentmondásoknak némelyike a liberálisoknak két, egy pozitív és egy negatív, de egymással összeegyeztethetetlen cél iránti elkötelezettségéből fakad… A liberalizmus negatív célja mindazon rossz elkerülése, amely a jó élet megélését veszélyezteti. Az autonómia, a szabadság, az emberi jogok, az egyenlőség, az elosztási igazságosság és a pluralizmus – melyek megvalósítása a liberalizmus pozitív célja – azért értékesek, mert azokat a jó élet megélése szempontjából szükségesnek vélik. A liberalizmus pedig azért ellentmondásos, mert ezeknek az értékeknek a megvalósítása növeli a liberálisok által elkerülni kívánt rosszat, s ennek a rossznak a csökkentése olyan állapotok megteremtését kívánja meg, amelyek ellentmondanak a liberális értékeknek. A liberalizmus ellentmondásos továbbá azért is, mert az egyenlőség, az igazságosság, és a pluralizmus liberális felfogása nem egyeztethető össze a jó élettel, hiszen nem lehet ilyet megélni olyan körülmények közepette, amelyekben a jó és a rossz embereket egyenlő tiszteletben és törődésben részesítik; az igazságosság az erőforrások olyan újraelosztását jelenti, mely nincs tekintettel arra, hogy azok jelenlegi birtokosai és leendő élvezői megérdemlik-e azokat; a pluralizmus pedig csak olyan választási lehetőségeket foglal magába, melyek megfelelnek a liberális szemléletnek.”
/John KEKES (sz. 1936) State University of New York at Albany filozófia professzora/
*
„Ha elemezzük a [liberálisként] besorolt nézeteket… aligha fogunk olyan tan- vagy elvhalmazra találni, amelyet mindannyian osztanak; vagy elvi és gyakorlati hajlamoknak olyan egységes csoportját azonosítani, amelyet a kérdéses ideológia magjának vagy lényegének tekinthetnénk.”
/Jeremy WALDRON, kortárs társadalomtudós/
*
„Ha a szavak használata nem helyes, a fogalmak értelme zavaros; ha a fogalmak értelme zavaros, nem lehet szabatosan cselekedni; ha nem lehet szabatosan cselekedni, az erkölcs és a művészet nem virágzik; ha az erkölcs és a művészet nem virágzik, a büntetés értelmetlen; ha a büntetésnek nincs értelme, a nép nem tudja, hová lépjen és mit tegyen. A bölcs első dolga, hogy fogalmait szavakká s a szavakat tettekké tegye. Nem tűri, hogy szavaiban rendetlenség legyen. Minden ezen múlik.”
/KONFUCIUSZ (Kr.e.551-479) a Kínában évezredekig ható, róla nevezett erkölcs- és állambölcselet képviselője/ *
„A társadalmi intézmények túlnyomó részének, úgy látszik, az a célja, hogy az eszmék és érzelmek olyan alacsony fokára szorítsa az embert, amely alkalmasabbá teszi arra, hogy uralkodjon, vagy uralkodjanak rajta.”
/Chamfort/ *
„Nagyon nehéz megmenteni egy civilizációt, amikor az a demagógok hatalmába került. A demagógok mindig is nagy civilizációrombolók voltak. A görögök és rómaiak is ennek az undorító állatfajnak estek áldozatul, mely Maculayt erre a megállapításra ragadtatta: Minden században a demagógok között találjuk az emberi természet leggyalázatosabb példáit.”
/José ORTEGA Y Gasset (1883-1955) spanyol író, gondolkodó/
*
„A szemtelenséget így lehet meghatározni: a jó hírnév megvetése a közönséges haszon kedvéért.”
/THEOPHRASZTOSZ (Kr.e.372?-287?) Arisztotelész halála után annak iskoláját vezette/ *
Meng-ce, Liang királya, Huj elé járult. A király így szólt: - Ezer mérföldet nem átallottál megtenni, öreg, hogy ide gyere; biztosan van valami tanácsod, amivel birodalmamnak használhatok. Meng-ce így felelt: - Miért beszélsz a haszonról, király? Tulajdonképpen az emberiességről és a jogról kellene beszélned. Mert ha egy király azt mondja: "Mi az, ami birodalmamnak használ?" - akkor a nemesek is arról beszélnek: "Mi az, ami házamnak használ?" - és a nép is arról beszél: "Mi az, ami nekem használ?" A magasrangú és alacsonyrangú mind a hasznot keresi, s így a birodalomban úrrá lesz a zavar.
/MENG-CE (Kr.e.371-289?) Konfuciusz tanainak gyakorlati érvényesítője az államéletben/
*
„Korunknak az a jellemzője, hogy a közönséges lélek nemcsak tudatában van közönségességének, hanem van mersze, hogy jogot követeljen a közönségességnek, és mindenütt azt érvényesíti.”
/Ortega/ *
„Az eszköz határozza meg a célt, és az eszköznek hasonlónak kell lennie a kitűzött célhoz. Az olyan eszközök, amelyek lényegesen különböznek a kitűzött céltól, magukhoz hasonló célokat teremtenek, nem olyanokat, amilyenek elérésére segítségükkel törekedtek.”
/Aldous HUXLEY (1894-1963) korának egyik legműveltebb írója /
„Fontos különbséget tennünk a szabadság és a szabaság gyakorlásának feltételei között. Ha valaki túl szegény, tudatlan vagy gyenge ahhoz, hogy éljen törvényes jogaival, mit sem jelent számára az a szabadság, amellyel ezek a jogok ruházzák fel” /Isaiah BERLIN, kortárs társadalomtudós/
*
„A tömeg természeténél fogva nem tudja irányítani sorsát.” /Ortega/ *
„A demokrácia és a plutokrácia (gazdagok uralma) egyjelentésűek. Úgy viszonyulnak egymáshoz, mint szándék a valós ághoz, elmélet a gyakorlathoz, ismeret az eredményhez… [A demokrácia] eszményéhez hozzátartozik mind a nagy számok tisztelete …, mind a közvélemény szabadsága, mindenekelőtt a sajtószabadság. Ezek eszmények ugyan, de a közvélemény szabadságához valójában hozzátartozik e vélemény kidolgozása is, ami pénzt igényel, a sajtószabadsághoz a sajtó tulajdona, ami úgyszintén pénzkérdés, és a választási joghoz a választási harc, amely mindig is a pénzt biztosítók igényeihez fog alkalmazkodni. A liberalizmus és szocializmus valamennyi fogalma csak pénz segítségével hozható mozgásba, mégpedig a pénz érdekeinek megfelelően. … a sajtószabadság eszményével együtt arra a tényre is rájöttek, hogy a sajtó azt szolgálja, akinek tulajdonában van. A sajtó nem terjeszti, hanem előállítja a „szabad véleményt”.… „Nem párbeszéd zajlik az emberek között; a sajtó és vele együtt az elektronikus hírszolgálat egész népek és kontinensek éberlétét elvek, jelszavak, álláspontok, jelenetek és érzések állandó bénító pergőtüze alatt tartja, napról napra, évről évre, úgy, hogy az egyes egyének fokozatosan valamiféle félelmetes szellemi gépezet puszta funkcióivá válnak… Ma szinte ellenállás nélkül annyira e szellemi tüzérség befolyása alatt élünk, hogy a menetébe való belelátás hiányában e színjáték félelmetes voltát képtelenek vagyunk akárcsak felfogni is. A tisztán demokratikus álruhában fellépő hatalomakarás azzal teljesíti ki mesterművét, hogy ezzel a valaha létezett legteljesebb szolgasággal az objektumok szabadságérzületének még hízeleg is. A liberális polgártudat büszke a cenzúrának, az utolsó korlátnak az eltörlésére, miközben a sajtó diktátora olvasóinak rabszolgaseregét vezércikkeinek, közleményeinek és illusztrációinak a korbácsa alatt tartja… Mi az igazság? A tömeg számára az, amit naponta olvas és hall… Amit a sajtó akar, az az igaz. A sajtó parancsnokai hozzák létre, alakítják át, cserélik ki az igazságokat. Három hét sajtómunka, és az egész világ megismeri az igazságot. Érvei mindaddig megcáfolhatatlanok, amíg pénz van rá, hogy szakadatlanul ismételje őket… A sajtó dinamikája tartós hatásra törekszik; a szellemet állandóan befolyása alatt kell tartania. Érvei megdőlnek, ha az ellenérveket nagyobb pénzerő hitelesít, és gyakrabban jelennek meg a szem és a fül számára. A közvélemény mágnestűje minden pillanatban az erősebb pólus felé fordul… A sajtó ma egyfajta hadsereg; gondosan megszervezett fegyvernemekkel: az újságírókkal, mint tisztekkel és olvasókkal, mint katonákkal. Itt is, mint minden hadseregben a katona vakon engedelmeskedik… Nincs félelmetesebb szatírája a gondolat szabadságának, mint ez. Egykor meg sem kísérelhették az emberek, hogy szabadon gondolkodjanak; most megtehetik, csak éppen képtelenek már rá. Arra gondolnak, amire gondolniuk kell, és ezt érzik szabadságnak.
/Oswald SPENGLER (1880-1936), a XX. sz. egyik legnagyobb kultúrtörténésze/
*
„Calomniez, in en restera toujours quelque chose.” – Rágalmazzunk, az sosem hiábavaló! /Ezt a francia mondást DOSZTOJEVSZKIJ naplójában találtam./
*
„A zsarnoki kormányzat meghatározása: a dolgok olyan rendje, amelyben a fent lévők aljasok, a lent lévők lealjasítottak.” /Chamfort/ ***
„A helyes kormányzás alapja: az erény.”
/Su-king: az ókori Kína Öt klasszikus könyve közül a Történelem könyve /
„A konzervativizmus megkülönböztető jegye, hogy határozottan állítja: minden politikai erkölcsnek három szinttel kell rendelkeznie, éspedig egy egyetemes, egy társadalmi és egy egyéni szinttel.”
„A konzervativizmus nem a hagyományos megoldások kritikátlan előnyben részesítése, hanem azok ésszerű és átgondolt védelme, amennyiben kiállták az idők próbáját.” / John Kekes/ *
„Az ember igazi kincse a tévedések gyűjteménye, az évezredek során lepárolt, hosszú élettapasztalat.”
„A tömegember abból az emberb ől lett, akit megfosztottak saját történelmétől, akinek nincs a múltban gyökere, és aki – épp ezért – engedelmesen követ minden „internacionális” eszmét. Nem is ember ez, csupán egy emberi burok, nincs „benseje”, önálló, elidegeníthetetlen benső lénye…”
„Amerika távolról sem a jövő, han em tulajdonképpen távoli múlt, mert primitivizmus.”
/Ortega/ ***
Részletek HAMVAS BÉLA (rendkívül nagy enciklopédikus tudással rendelkező kitűnő magyar író, esszéista, gondolkodó) Ugyanis c. művéből, melyet 1966-67-ben (!) írt:
„Romlásunk biztos jele, hogy az igazat nem hiszik el, csak ha valaki hazudik. … A kétféle szenzáció, a gengszter és a terrorista egybeolvadt. Sem a merő rablás, sem a gyilkosság, sem a merő hatalmi aktus külön-külön már nem jelent szenzációt. Az új történelmi esemény az a rémtett, amelynek ösztönzője nem a rablás, hanem az úgynevezett eszmeiség. A gengszter az úgynevezett liberális demokráciában a par excellence gonosztevő, és ez áll a szabadság jegyében, mert azt teszi, amit a törvény a leghatározottabban tilt. A terrorista a szocializmusban – mondjuk – hivatalos gonosztevő, aki bűncselekményeit az ideológia ürügyével követi el, szintén a szabadság jegyében áll. A kettő előreláthatólag nem állhatott meg külön. A társadalmak hazugságai összefolynak. A puszta gonosztevő nem érdekes többé. Márpedig az érdekesség a legfontosabb tényező. Az, hogy valakit megölnek, semmiség. Csak ha még nagyobb gazság van mögötte. Muszáj hazudni. A gengszter kénytelen ideológiai alapra állni. Két különböző társadalom gonosztevő-típusa. Az egyik is, másik is önmagában kevés… Az új típus, az összeolvadt gengszter-terrorista köteles lenne hinni abban az eszmében, amelynek nevében a bűncselekményt elköveti. A bökkenő azonban az, hogy az illető nem hisz… A posztszocializmus a szocializmus álmáért való bűnhődés korszaka… A történelem három nagy tényezőjének, a hazugságnak, az erőszaknak és a kizsákmányolásnak arculatán azonban olyan vonások tűntek fel, amelyek új korszak virradatát jelzik… A javak igazságos és egyenlő elosztására már csak azok hivatkoztak, akik más zsebeit ki akarták forgatni, egyenlőségre csak azok, akik másokat börtönbe zártak… A posztszocializmus kénytelen a szocializmus ideológiáját használni, egyrészt, mert értelmi restségből újabb és alkalmasabb ideológiát nem volt képes kieszelni, részben azért, mert az idő természetét nem ismerte fel, és maga is abban a hiszemben volt és van, hogy még mindig szocializmus, csak éppen sejtelme sincs arról, hogy a döglött álom elviselhetetlen bűze honnan árad… A lemaradt államelmélet azt jelenti, hogy az uralmon lévők, mihelyt a gépkocsiba szállnak, általában meg szoktak butulni. Azt hiszik az ő elméletük örökéletű és a világ végéig kellemes kizsákmányolási lehetőséget nyújt. A félelem ugyan sohasem alszik el teljesen. A hatalom jellegzetes magatartása, hogy fél. Minél törvénytelenebb, annál inkább. Fél, hogy kiderül. Mi derül ki? Az egész… Az elnyomó és az elnyomott között, mint a béke és háború között nincs eltérés, csak a kétféle szégyen különböztethető meg. … Azt hiszem, aki képes lenne egy pillanatig is azt, ami van, végiggondolni, az irtózattól és az undortól összeesne, és lelkét, ha még van, kilehelné. … Optimizmusra a kizsákmányolóknak van szükségük, hogy a pénzt vigyorogva vágják zsebre. Nagyon jól van így. Optimizmus az, ha a nép hurrázik, amikor megnyúzzák. Optimizmus, a népgyötrés valódi neve. … A fertőző vírus hatása elsősorban a kommercializmusban nyilatkozik meg. Abban, hogy a modern társadalomban minden eladható és megvehető. Ez a végeladás-hangulat… A kurvák miatyánkja. Ez tudniillik a materializmus. A kurva ugyanis abszolút kommersz lény, aki maradéktalanul eladható, illetve megvehető, emellett az áru és az eladó ugyanaz a személy. Ez az üzletet rendkívül megkönnyíti. Ez a rokonság az újságíróval, és igen egyszerű életrend, a majmok erre igen rövid idő alatt megtaníthatók, és sokkal jobban csinálják, mint az emberek… Ez a bámulatos rokonság az újságíró (a meggyőződés kommercializálása), az író, a költő, a festő, a kereskedő, a zenész, a színész és a kurva között valóban feltűnő. … A csatornalakó a trónuson! Ha a mai emberiséget jellemezni óhajtanám, ezt kellene mondani. Mindenki meghódol előtte. Senki se romlottabb és aljasabb és hitványabb, és ez van legfelül. Ez a szemét, ez a vérszomjas és fekete egzisztencia, ez a botrányos és obszcén szarházi… Mit jelent az, hogy a csatornalakó van a trónuson? Azt, hogy a nép ügyét alárendeli saját sötét és piszkos ösztöneinek. Szegény nép. Úgy kell neki. Miért választott így… Féreg, mindenki féreg. Hőst csinál önmagából. Irodalmat. Az ifjak ilyenek akarnak lenni, ilyenek is lesznek. Egyetlen szó se legyen bennük igaz, ő a piszkos hős, a színdarab főszereplője. Minél szarházibb, annál inkább ő a hős. Önmagából irodalmat csinál. A bűnbeesett világ pocsolyájában. Aki ebből egy szemernyit le mer tagadni, azt a gyanút kelti, hogy felidézésében részes és védelmezi. Sok pénztől megbüdösödött költészet. Korrumpálni őket? Mivel? Pénzzel. Az egyetlen, amivel mindent el lehet pusztítani. Kiagyalták. Megjelent. De azt nem remélték, hogy a varangy a nyakukra ül. Újságírók, színészek, írók, költők, muzsikusok, festők, sok pénzt adok nekik, hogy egymást túllicitálják. Most már azt csinálom velük, amit akarok. Befogom az orrom, ha róluk van szó. … - Eközben azonban ne feledkezzünk meg a legfontosabbról, amint azt az ősz mester, Plótinosz mondta. A legfontosabbról. Ez a legfontosabb: a gyáva ingadozás. - Gyáva vagyok? -Nem, kérem. Ne legyen önmagáról ilyen megkülönböztetett jó véleménye. Ne szépítsen. Ne csináljon irodalmat. Ön nem gyáva. Ön undorító modern emberke. … Mindnyájan koszos delíriumban élünk. … Az van, amitől a legjobban félünk.”
„Az ember láthat gyógyíthatatlan értelmetlenséget és aljasságot, vagy a jó megvalósítható lehetőségeit tetszése szerint; az a kérdés, melyiket választja.”
„A rossz, az osztódás hangsúlyozása; a jó az egységet jelenti más életekkel és más lényekkel.” /Huxley/ *
„Az általános hiedelemmel ellentétben nem a tömeg, hanem a kiváló ember él alapvető szolgaságban. Semmire sem tartja életét, ha nem állíthatja azt valamilyen magasztos cél szolgálatába. Ezért nem tartja kényszernek a szolgálás szükségességét. Ha véletlenül nincs mit szolgálnia, nem találja a helyét, és újabb, még nehezebb, még igényesebb célokat állít maga elé, és azok igájába áll. Ez hát a fegyelmezett élet – ez a nemes élet. A nemességet az igényesség, a kötelességérzet határozza meg, s nem pedig a jogok. /Ortega/ *
„Kedvünkre élni közönséges dolog, a nemes rendre és törvényre törekszik.”
/Johann Wolfgang GOETHE (1749-1832) „német költőfejedelem”, tudós, gondolkodó/
Hát ez az, mindenki, akinek nem tetszik az MSZP, menjen el, és szavazzon valami másra!
Egyébként pedig azért a baloldali plakátokat firkálják össze, mert a jobboldali gondolkodás szokott együtt járni a betiltással, minden olyan dolog elutasításával, ami nem egyezik meg az adott egyén értékítéletével. A MIÉP gyűléseken is a szélsőséges hőzöngők vannak, akik saját rossz helyzetükért mindig másokat hibáztatnak. Ismerek egy embert, munkásőr volt. Az imperialistákat hibáztatta azért, mert ő nem úgy él, ahogy szeretne. Ma MIÉP-es. Most mindenért a kommunistákat hibáztatja. Nem ezt mondom, hogy mindenki ilyen a jobboldalon, de azért ez a fajta mentalitás jellemző sokukra.
Egyébként én szavazni sem fogok, mert nem igazán érdekel a dolog, de ez a plakátösszefirkálás, ez nagyon feltűnt nekem.
A plakátokon is megjelent 4 kampányszlogenen kívül semmi!
Van egy olyan rublika, hogy ha beírom az irányítószámom megmondja mit tett az MSZP a lakóhelyemen. Beírom az irányítószámot, a kövtkező jelenik meg:
Mit tett a kormány az ön lakóhelyén:
NEME:
KORA:
GYERMEKEINEK SZÁMA:
Amennyiben bővebb tájékoztatást szeretne kapni e-mail-ben kérjük adja meg nevét és e-mail címét.
Alulírott hozzájárulok ahhoz, hogy a kérdőíven megadott adataimat a 1992. évi LXIII. Törvény (Adatvédelmi törvény) és az adatvédelemhez kapcsolódó egyéb jogszabályok rendelkezéseinek betartásával az MSZP kezelje, azok felhasználásával elektronikus levélben kapcsolatot tartson programismertetés, véleménykérés céljából. Az adataimat és az adatkezeléshez való hozzájárulást bármikor írásban módosíthatom, visszavonhatom /adatkezelési azonosító XXXXX-XXXX.
Még csak egy vitára alkalmas hozzászólás sem érkezett az MSZP-SZDSZ tetteiről!
Most (a párthoz közelállók kivételével) azért szavaztok az kormánypártokra, mert "pfúj Orbán, mocskosfidesz"? Mert a médiában azt haljátok, ezt kell tenni?
Ez a legszomorúbb, hogy az mszp-és hívek még egy listát sem tudnak írni, hogy mit is csinált az ő szeretett pártjuk a kormányzásuk alatt.
A fikázás meg ezerrel megy...
"hány jobboldali, és hány baloldali plakát van összefirkálva Budapesten" Ennél azért tovább kellene látni, nem? Miért vannak összefirkálva Budapesten az mszp-és plakátok?
- Nem gondolod, hogy sok embert irritál, hogy a földi sugárzású adókon kimagasló az mszp túlsúly, és ha megjelenik Gyurcsány Ferenc, akkor minden félmondata Orbán Viktor lejáratását célozza. - Jön, belevigyorog az ember képébe. Célozgat 1000-rel, majd kijelenti, hogy az mszp lejáratásmentes kampányt folytat.
A tehetetlenség készteti firkálásra az embereket. Mit csinálhatnának, azon kívül persze, hogy április 9-én elmennek szavazni? Mahatma Gandhi együttnemműködés elvét még nem tették magukévá. Te meg ezt akarnád számon kérni rajtuk.
Jóhogy az mszp-és hívők nem firkálnak, mert elégedettek. Látják, hogy főnökük bármit mondhat a médiumokban, és ez nekik tetszik. Ezért aztán nem is jut eszükbe firkálni. Az Index fóruma bizonyítja, sokkal előbb kezd el egy mszp-és hívő fröcsögni, nem áll ez távol tőlük.
Aki ezen valóban változtatni akarna, annak az SZDSZ-re kellene szavaznia, mert kizárólag ők a többiztosítós modell hívei. hahaha, akárhány biztosítót csinálhat, a demográfiai helyzeten nem fog változtatni az SZDSZ
Majd ha öreg korodra senki nem lesz aki törődne veled
Értem én, de bezzeg ha egyszeriben nemzet lennénk, akkor bízvást számíthatnák arra, hogy jönnek az úttörők, aztán felvágják a tüzifádat, mert ők nemzet.
Hány éves is vagy, királylány?
Ez a mostani TB- és nyugdíjrendszer zsákutca. Nem csak nálunk, egész Európában.
Aki ezen valóban változtatni akarna, annak az SZDSZ-re kellene szavaznia, mert kizárólag ők a többiztosítós modell hívei.
Az SZDSZ legalább lehetőséget kínál a változtatásra.
A Fidesz és az MSZP is mereven elzárkóznak ettől.
De, tudod mit? Ne szavazz te senkire, úgyis egyértelmű, hogy mire megy ki a hülye topikod.
Dereket meg hagyd békén, nincs neki ékezete, ez van, még mindíg jobb, mintha agya nem lenne...
Bár ha nemzeti lenne, akkor agy nélkül is vághatná a fát, mint ahogy teszitek azt itt nehányan.
"Megaztan engem az en jovom erdekel nem a nemzete mert a nemzet jovoje duma csak kozonseges halandzsa."
Majd ha öreg korodra senki nem lesz aki törődne veled, nem lesz aki megdolgozzon a nyugdíjadért, egészségügyi ellátást nem kapsz, Ilyen felfogással gyereked gondolom nem is lesz...
...majd akkor már nem írod, hogy " a nemzet jovoje duma csak kozonseges halandzsa."
És szerez be egy ékezetes billentyűzetet! Nem nagy beruházás, ha magyarul szeretnél írni.
Hát a fidesszel szembállítva nézzük a dolgot (mert hát választásnál azt is kell), nem az a helyes kérdés ez esetben, hogy mit tett, hanem az, hogy FIDESZ-el elllentétben mit nem tett és mit nem is tervez megtenni.