Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.10.06 0 0 42
Sot nem hasznalok. Az en receptem mas volt.
Előzmény: bazsiteri (41)
bazsiteri Creative Commons License 2007.10.06 0 0 41

nem sóval kell? mármint keserűsóval v. nigarival (tengeri sóból nyert koeguláns). Igy olvastam egy könyvben.

Így írja: a 85 fokos szójatejet elkeverjük egy csésze forróvízben feloldott 2 teáskanál keserűsóval, majd 5 percen át lefedve állni hagyjuk. Ezután óvatosan összekeverjük. 15-20 perc múlva a szójatej megalvad, ha mégsem, akkor keverjünk hozzá egy kis alvasztó anyagot. Ezután következik a sajtolás.

Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.06 0 0 40

Eceeeet???????????

Citromlevel csinaltam, sikerult, de tul maceras volt :-)

Előzmény: ivettee (39)
ivettee Creative Commons License 2007.10.06 0 0 39
Megpróbáltam a Tofu I recept alapján tofut késziteni. Most először csináltam (volna). Amikor az ecetet beöntöttem nem vált szét egyáltalán. Rengeteg habja lett, alig lehetett forralni, de megmaradt tejszerűnek.
Mit csináltam rosszul? Segitsetek!!!
Köszi előre is!
ivettee Creative Commons License 2007.10.05 0 0 38
Mit jelent a Tofu I receptnél, hogy a nyers tejet kipréseljük?
Előzmény: kisszszoros (2)
kisszszoros Creative Commons License 2007.09.20 0 0 37
Rengeteg ilyesféle írás létezik. A legtöbb valakinek érdekében áll, hogy ne a konkurens anyagot fogyasszák az emberek. Ha nagyon összeszedem magam, én is tudok hasonlókat írni, pontosan meg nem nevezett, de hitelesnek látszó hivatkozásokkal :-)

Az egyik kedvencem, amelyik a dihidrogén-oxid mérgezésről szól...
Előzmény: bazsiteri (36)
bazsiteri Creative Commons License 2007.09.20 0 0 36
OK. Én azért kissé megijedtem tőle.
Előzmény: kisszszoros (35)
kisszszoros Creative Commons License 2007.09.20 0 0 35
Átfutottam.....

És ennek ellenére japán az egyik legjobban túlnépesedett ország, annak ellenére, hogy "kicsi" a mérete :-)

Ettől függetlenül az ázsiai országokban évszázadok óta fogyasztják, és nem igazán látszik meg rajtuk a kártékony hatás.

Lehet, hogy elbagatellizálom a dolgot, de szerintem ez egy összeesküvés elmélet, amit olyanok terjesztenek, akiknek a szója termesztése és fogyasztása gazdasági hátrányt okoz.... Valami olyasmi mint amivel a sztívia elterjedését akadályozzák az európai kultúrkörben.

Amennyi szóját egy átlag magyar fogyaszt, az gyakorlatilag jelentéktelen.... ráadásul egyik-másik "mérgező" anyaga az egyszerű babban is előfordul, és főzés hatására valóban nem tűnik el 100%-ban, de a megmaradó rész jelentéktelen ahhoz képest, amit egy pohárnyi csapvízzel (vagy bármely víz (vezetékes ivóvíz) hozzáadásával készült termék 20dkg mennyisége) elfogyasztunk. Tekintve arra, hogy odahaza néha igencsak klórszagú a víz..... ahhoz képest a szójatej üdítőitalként hat a szervezetre :-)

Aki nem veti meg a húst, esetleg májat is fogyaszt annak a figyelmébe ajánlom, hogy a máj (és a vese) elfogyasztása bármely feldolgozott formában 10dkg-ként annyi mérget tartalmaz, mint 2kg nyers szója..... és mégis élek, él az összes rokonom, és ismerősöm is....

Szóval a rémhírterjesztés, befolyásolás magasiskolája a cikk.... :-)
Előzmény: bazsiteri (34)
bazsiteri Creative Commons License 2007.09.20 0 0 34
kisszszoros Creative Commons License 2007.09.20 0 0 33
Bocs, ha sértelek, de akkor is érzek némi ízkülönbséget (nem kicsit, nagyot :-) ) az uht és a normál tej között.

Ezt a technológia rovására tudom be. Ha jól tudom, egy mikroszűrőn préselik át a tejet, így felaprózzák a zsírokat, amik kevésbé kicsapódó diszperziót alkotnak a tejjel.

Én nem vagyok biomegszállott, ezt tényként kell kijelentenem :-)

Ennek ellenére "tehénszagú" a nyerstej, "tejszagú" a zacskóstej, és "sűrített-tej" szagú az uht tej. Bekötött szemmel is képes vagyok őket megkülönböztetni!!!


Ennek az egész eszmefuttatásnak az a lényege, hogy ugyanígy megkülönböztethető az iparilag előállított szójatej a házi készítésűtől. Semmi többet nem akartam ráderőltetni, csak azt, hogy a különbség észrevehető (a házi javára).

Bocs, ha belegázoltam az "ipari" lelkedbe :-)

Amúgy én is dobozos (tehén)tejet fogyasztok, mert a kényelem úgy írja elő... :-) A szójatej olyan "na ma van kedvem pöcsmötölni" típusú. Ha van kedvem, akkor péntek DU átválogatom és beáztatom a babot mikor hazaérek, este mesenézés közben lehéjazom és újra átválogatom. Aztán ázik reggelig, és megy a turmixba, onnan a fazékba, majd a szűrőbe... a szűrletből (a zacc) pedig készül egy rántotta, jó hagymásan fűszeresen.... :-)
Előzmény: Alfa Hold (32)
Alfa Hold Creative Commons License 2007.09.19 0 0 32
Véletlenül pont hús-tejes vagyok, és mindíg fogom a fejemet ettől a zacskós-uht ökörségtől...

a homogénezés semmit nem távolít el, hanem felaprózza a zsír-részecskéket azért, hogy ne keletkezzen gusztustalan zsírkiválás a zacskón...

a többi, meg a ökö-bio félinformációból fakadó tudatlanság és demagógia.

de ezen nem is akarnék laikusokkal vitatkozni, mert tudom, sokkal hihetőbbek az urbán legendek, mint a tények.

gondolj csak a minapi kecsketej-mizériára....megérdemelték.

Én inkább iszom a néha főtt ízű UHT tejet, ami semmiben sem különbözik a zacskóstól, mint féljek attól, hogy ki mikor tüsszent bele a kondérba, illetve, hogy kezet hogy mos WC után, mielőtt a fakanálhoz nyúlna.

Persze a szójatejet saját részre elkészíteném, ha a körülményeim engednék. az más tészta, de fölösleges öko-bio-sötétzöld baromsággal megideologizálni...
Előzmény: kisszszoros (31)
kisszszoros Creative Commons License 2007.09.19 0 0 31
Akkor bizonyára azt is tudod, mint mérnök, hogy a nyersanyag nem feltétlenül patyolattiszta, és a leggondosabb gépi munka sem ér fel a saját célú kézi munka minőségével, ezáltal az, hogy ultrapasztőrözött csak annyit jelent, hogy a kórokozók és egyéb, az élelmiszer romlását előidéző élőlények jobbára ki vannak irtva.

A homogénezés pedig nem távolítja el az esetleges egyéb anyagokat, amik a tejrészecskék méretével megegyezők, vagy kisebbek :-) , viszont eltávolít minden olyasmit, ami a házikonyhai terméknek "tartalmas" érzetet biztosít...

Nagyjából ez az ami a sima friss "zacskós tej" és a dobozos "tartós tej" között érezhető különbség ízben és állagban.

Szándékosan nem a friss teljes tehéntejjel vetem össze, mert azon még az állat szaga is érződik, és azt sokan nem szeretik, és nem igazán összehasonlítható a bolti termékekkel :-)
Előzmény: Alfa Hold (30)
Alfa Hold Creative Commons License 2007.09.19 0 0 30
Szia,

"2. nem ultrapasztőrözött, homogénezett, mindenféle szemetet tartalmazó cuccból készült, "

ez a tipikus ismerethiány esete. Az, hogy ultrapasztőrözött, és homogénezett, semmi károsat nem rejt magában.
Mondom ezt, mint élelmiszeripari mérnök. :-)

"amúgy 1kg szójababból kb 10L szójatejet készíthetsz :-)"
ez viszont tényleg meggyőző.!

Kösz
Előzmény: kisszszoros (29)
kisszszoros Creative Commons License 2007.09.19 0 0 29
hidd el, megéri

1. azért, mert Te csináltad

2. nem ultrapasztőrözött, homogénezett, mindenféle szemetet tartalmazó cuccból készült, hanem sk. válogatott, ép, egészséges szójaszemekből, amiről, ha van türelmed, még a héjat is leszeded....

amúgy 1kg szójababból kb 10L szójatejet készíthetsz :-)

szóval anyagilag sem csőd....
Előzmény: Alfa Hold (28)
Alfa Hold Creative Commons License 2007.09.19 0 0 28
Megéri egyáltalán? arra gondolok, hogy mennyibe kerül egy kiló szója(+energia+idő). és egy kilo bio kész natur szójatej.
360 a DM-ben...
bazsiteri Creative Commons License 2007.09.19 0 0 27
OK, próba szerencse.
Előzmény: kisszszoros (26)
kisszszoros Creative Commons License 2007.09.19 0 0 26
ha nem nagylángon forralod olyan fazékban, amiben nincs legalább még egy tejnyi hely, akkor lehet, hogy kifut. Nekem egy 5L-es fazékban rotyogott 3L szójatej, felforrás után takaréklángon... nem volt veszélyesebb mint a tejberizs....
Előzmény: bazsiteri (25)
bazsiteri Creative Commons License 2007.09.19 0 0 25
Csak azért gondoltam, mert macerásnak tűnik. És mert írták, hogy nagyon könnyen kifut a forralásnál. Minden csupa trutymó lesz tőle, ahogy ismerem magam. De meg fogom próbálni egyszer és akkor elválik. De a  25000 amit kérnek a gépekért, nagyon sok.
Előzmény: kisszszoros (24)
kisszszoros Creative Commons License 2007.09.13 0 0 24
lentebb írtam a gépek árait, amiket a neten láttam. Nem éri meg!!!

Szerintem az a kis pöcsmötölés a tej előállításával (áztatás, turmixolás, szűrés, mosogatás) nem tesz ki összességében fél óránál többet (amíg nincs gyakorlatod max 1 óra) elhanyagolható ahhoz képest, hogy az előállított tej nem tartalmaz adalékot.

Egy héten elég egyszer szójatejet csinálni, az eláll 2-3 napig, kivéve ha mindennap azt akarsz inni.
Előzmény: bazsiteri (21)
kisszszoros Creative Commons License 2007.09.13 0 0 23
"A szója ôshazája Délkelet-Ázsia. Kína déli részén és Mandzsuriában már több mint 4 ezer éve termesztik."
(http://www.kutdiak.kee.hu/diak/nzs/nszoja.htm)

"Az átlagos kínaiak étrendjében első helyen természetesen a rizs áll, a második helyezett növény a szója, mely egyike a legsokoldalúbban felhasználható növényeknek. Alig van olyan étel, amelyben a szója valamilyen formában ne szerepelne (mártás, csíra, tészta, sajt, tej, stb.)."
(http://www.gourmandnet.hu/konyha/site.php?tpl=theme&id=74)

"A szójabab mintegy 5000 éve ismert. Kezdetben azonban nem táplálékként használták, hanem a vetésforgó egy tagjaként, mert – mint a hüvelyesek általában – nitrogént fixál, és ezzel javítja a talajt. Csak később, a Chou-dinasztia idején (i. e. 1134–246) Kínában jöttek rá arra, hogy az addig ehetetlen szóját fermentálással ehetővé lehet tenni. Ekkor már fogyasztották a szójaszószt. Az időszámításunk előtti II. században ismerték fel ugyancsak a kínaiak, hogy kalcium- vagy magnézium-szulfáttal kicsapatható a főzött szójapüré."
(http://www.kfki.hu/chemonet/TermVil/tv2002/tv0206/csaba.html)

------------------------------------------------------------------------------------

Az ázsiai emberek (japánok, kínaiak) szervezete már módosult a rendszeres szójafogyasztás miatt, és valamelyest tolerálja a méreganyagok egy részét, legalábbis ezt állítják egy két helyen.

Én magam úgy gondolom, hogy ha nem viszem túlzásba a szójafogyasztást, akkor nem fog ártani, amúgy sem igazán elkerülhető, mert rengeteg élelmiszerben van szójaszármazék adalékként.

Kínában egy átlagos háztartásban a szójafelhasználás az élelmiszerek között 30% körüli.... Nekem a bolti adalékként fogyasztott, alkalomszerű tej és tofukészítéssel együtt sem haladja meg az 1 (egy) %-ot.. mondhatnak akármit, szerintem nincs veszélye.

Aki nagyon fél szóját enni, ne egyen, de nagyon nézze meg azt is, hogy milyen adalékokkal készül a kaja, amit a boltban vesz.

Előzmény: Alfa Hold (22)
Alfa Hold Creative Commons License 2007.09.12 0 0 22
én csak azt tudom, hogy keleten már vagy 200 éve isszák...
Előzmény: bazsiteri (21)
bazsiteri Creative Commons License 2007.09.12 0 0 21

Biztos forralja, mert találtam fotót és látszik, hogy egy fűtőcső megy végig benne. Ma azért elvették a kedvemet, találtam a net-en valahol egy írást, ahol csupa káros hatása volt a szójának leírva, amiből nem sokat értettem, nagyon kémiai volt. Most aztán ki tudja mi az igazság, egészséges, v. nem? Rákot okoz v. nem, káros a pajzsmirigy működésre, nem igaz a rákellenes hatás a nőknél, stb.stb.

 

 

Én egyébként 600 Ft-ért vettem, nem 350-ért. Az otthon főzöttben talán nem lenne tartósító meg mérgezett guarana. Viszont a gép biztos drága nagyon. Külföldi honlapokon láttam 140 USD.

Előzmény: Alfa Hold (18)
Alfa Hold Creative Commons License 2007.09.12 0 0 20
aha... világos.
Előzmény: kisszszoros (19)
kisszszoros Creative Commons License 2007.09.12 0 0 19
A gép is forralja, iparilag is forralni kell, mert különben a szója egyik alkaloidja mérgező lenne.

A sima gabonatejet, mandulatejet nem kell forralni, mert azokban nincs méreganyag alapból.
Előzmény: Alfa Hold (18)
Alfa Hold Creative Commons License 2007.09.12 0 0 18
annyi lehet még a gond a házi készítéssel, hogy forralni kell... ráadásul 10 percig.: ez azt jelenti, hogy a vitaminoknak "huss", a fehérjék is károsodnak 60 fok fölött...
érdekes lenne, hogy nagyüzemileg hogyan csinálják, illetve ez a gép hidegen csinálja-e?
Előzmény: kisszszoros (17)
kisszszoros Creative Commons License 2007.09.12 0 0 17
Van ahol ezt találtam: "A szója- és gabonatej készítő automata ára: 27 500 Ft."
máshol "a készülék ára: 25.000 Ft"

Ezeket a mai napon: 2007.09.12 "szójatej gép" keresőkifejezéssel talátam.

A macerásság pedig viszonylagos, ha gyakorlatot, mindennapi rutint szerzel, akkor nem lesz gond, ráadásul nem kell egy újabb "célszerszámot" raktároznod, mert a sima turmix, a tűzhely, és a szűrő más célra is használható, míg a fenti géppel mást nem tudsz készíteni, csak növényi tejet.

Előzmény: bazsiteri (15)
Alfa Hold Creative Commons License 2007.09.12 0 0 16
egy liter szójatej 350 Ft a DM-ben...
A gép meg azt hiszem több tízezer....

Előzmény: bazsiteri (15)
bazsiteri Creative Commons License 2007.09.11 0 0 15

Új vagyok ezen a fórumon, tehát ha hülyeségeket kérdezek nézzétek el.

Szóval érdekelne a szójakészítő automata gép. Van valakinek ilyen? Érdemes egyáltalán venni? Elég macerásnak tűnik a szójatej készítése, ez a gép jónak tűnik, de kérdés hogy igy van-e? Van-e valakinek tapasztalata ezügyben?

ShaMateur Creative Commons License 2006.06.01 0 0 14
Tofu készítése! 1 csésze áztatott szójabab, 3 cs. forró víz, 2 tk. keserűsó (magnézium-klorid).

A jól megmosott szóját öntsük le forró vízzel, hagyjuk állni 15 percig. Szűrjük le, újabb vízbe téve 10 órán át, áztatjuk. Leszűrjük, jól megmossuk, turmixban forró vízzel pépesítjük.

A pürét vastag aljú lábasban tegyük vaslapra, és kislángon forraljuk fel. Állandóan kevergetni kell, mert kifut és leég. 10-15 percig főzzük.

Leszűrjük: egy fazékra szitát teszünk, ebbe szűrővásznat, vagy gézt. Ha lecsepegett, óvatosan (forró!) jól csavarjuk ki, hogy semmi ne vesszen kárba.

Az így kapott, kb. 80 fokos szójatejet elkeverjük 1 cs. forró vízben feloldott keserűsóval, majd 5 percre lefedjük.

Óvatosan összekeverjük.

10-20 perc múlva megalvad, ha mégsem, akkor keverjünk hozzá egy kis alvasztó (?) anyagot.

Következik a sajtolás.

A tejsavót úgy szűrjük le, hogy szitát szűrővászonnal bélelünk, ebbe öntjük az alvadékot. Ráhajtjuk a kendőt, ráteszünk egy kerek lapot, esetleg tányért, erre pedig nehezéket. Ha keményebb tofut akarunk, 1 órán át, tartson a préselés. Ha krémhez, mártáshoz akarjuk használni, kevesebb a préselési idő.

Kiemeljük a szitából, hideg vízbe tesszük, hűtőben, a vizet naponta cserélve, 8-10 napig eláll. Fagyasztható is, ilyenkor megsárgul, állaga, íze megváltozik.

Ránky Edit: A natúrkonyha nyersanyagai és receptjei - Natura füzetek - Mg. Kiadó - 1987.)

ShaMateur Creative Commons License 2006.06.01 0 0 13
off: ez már az utólagos felhasználáshoz (nálam a család "gasztro-bevezetésénél/nevelésénél" bevált receptek) :
Ázsiai rizses tofu Egy tofu (300 gr) felét kockára vágjuk. Forró olajban barnára sütjük, majd az olajból kivéve félretesszük. Ugyanebben az olajban 1 közepes fej apróra vágott vöröshagymát megpirítunk, hozzáadunk 200 g apróra vágott gombát. Fedő alatt néhány percig pároljuk, majd hozzáadunk 200 g zöldborsót, 2 evőkanál szójacsírát és a sült tofu kockákat. Tovább párolva hozzákeverjük a villával összetört másik fél adag tofut. Gyakori kevergetés mellett addig hagyjuk a tüzön, amíg a levét elfövi. Közben 250 g rizst puhára főzünk, belekeverjük és 2 evőkanál szójaszósszal elkeverve tálaljuk.

Tofu saslik. 300 g tofut kockára vágunk, 200 g cukkínit és 150 g sárgarépát, 200 g gombának a kalapját 2-3 cm-es szeletekre vágunk, mély tálba helyezve kevés olajjal, teáskanálnyi curry porral, sóval, borssal megfűszerezzük. Kb. 1 órát állni hagyjuk, Ezután tetszés szerinti sorrendben nyársra húzzuk, és aranysárgára grillezzük.

A mártáshoz 1 fej apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítunk, 2 dl vízzel felengedjük, hozzáadunk 2 evőkanál földimogyorókrémet, 1-2 kanál curry porral, fél citrom levével és ízlés szerinti cukorral ízesítjük.

A megsült tofu saslikot, a nyársról lehúzzuk és a mártással leöntve, körettel tálaljuk.

Egyszerű tofu salátaöntet. 150 g tofut összetörünk 30 ml olajjal, 1 evőkanál citromlével, 1 evőkanál mézzel vagy porcukorral, 1 teáskanál mustárral, 1 teáskanál ecettel, kevés sóval.

Mély keverőtálban nagy fordulatszámon simává, krémszerűvé keverjük. Különféle salátához, illetve fűszeres, pikáns mártások alapanyagául használhatjuk.

Tofu golyócskák. 30 dkg tofu, 17 g búzacsíra vagy durvára őrölt napraforgómag, 17 g teljesőrlésű búzaliszt, 27 g élesztő, 10 g reszelt hagyma, 1 gerezd áttört fokhagyma, 3 g baromfi fűszerkeverék, 2 g fehérbors, 5 g tengeri só.

Ezeket mind jól összekeverjük és kb. 30 percig pihentetjük. Nedves kézzel kis golyókat formálunk, és forró olajban kisütjük. Vegyes körettel, különböző öntetekkel tálaljuk.

Tofu rántotta. Egy közepes fej hagymát felkockázunk, és kevés olajon aranysárgára pirítjuk. Egy tofut rámorzsolunk, és folyamatos keverés mellett 3 percig sütjük. Közben annyi szójaszószt keverünk hozzá, hogy a kellő sós ízt megkapja. Hozzáteszünk még 2-3 teáskanálnyi tárkonyos ecetet és végül 1-2 tojást.

Ekkor már csak annyira sütjük, amennyire a tojás megkívánja.

Ananászos tofu savanyu-édes, mártásban. 1 evőkanál olajat fazékban felmelegítünk. Beleteszünk 3 evőkanál mézet, 10 evőkanál ananászkonzervet lével együtt, két evőkanál szójaszószt

és egy kevés almaecetet.

Hozzáadjuk a kockára vágott tofut (30 dkg). Összefőzzük (5-10 perc), majd hozzáadjuk az előzőleg 6 evőkanál vízzel összekevert 1 evőkanál kukoricakeményítőt. Addig keverjük - óvatosan, nehogy összetörjön -, amíg sűrű mártást kapunk. Aki szereti, erős paprikát is tehet bele.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!