Ha itt ennyi rajongója van Sagan-nak meg a kiváló sorozatának, nem akarja valaki megvenni tőlem a 7 DVD-s sorozatot?
Sajnos megvettem az egyik gyerekemnek karácsonyra, de szerencsére volt annyi eszem, hogy előtte belenéztem és így végül mást kapott. Nagyon érdekli a tudomány és a csillagászat, de ezen a vackon halálra unta volna magát. Ráadásul nehezen tudnám elmagyarázni, minek vannak benne a szerintem értelmetlen képi trükkök (pl felrobbanó csillag-szerű izék). Ahhoz van ugyanis szoktatva, hogy amit egy ismeretterjesztő filmben lát, az úgy is van...
Nekem sem kell és olyan sincs az ismeretségemben, akinek jó szívvel adnám ajándékba, mert egyrészt még a felnőttek számára is unalmasnak tartom, másrészt kevés olyasmi van benne, amit egy átlagos műveltségű ember ne tudna. Ami mégis újdonság, abban több megalapozatlan állítást vagy kimondott tévedést (szándékos ferdítés?) találtam. Az már csak hab a tortán, hogy "Kozmosz" címen leggyakrabban Carl Sagant láthatjuk.
Dühöngve vittem vissza a boltba, mert hatalmas átvágásnak tartom, de egyelőre elhajtottak. Azért még próbálkozom, hogy adják vissza a pénzemet.
Azért itt is megkérdezem: kell valakinek a DVD-s magyar változat, valahol a bolti ár közelében? A lemezek többsége egyszer volt használva, a többi egyszer sem.
Ha néhány vonatkozásában el is évült, ha egy-két képi trükkje ma már avittnak is tűnik, ha bizonyos megállapításai máig is nyitott kérdésnek számítanak - ez volt az egyetlen, átfogó, közérthető ismeretterjesztő sorozat, amely összefüggéseiben próbálta bemutatni a világot. És még szórakoztató is volt!
Nem miattunk - nosztalgiázási magáningereim miatt nem óhajtanám az újrasugárzást. A sok mamlasz kölök miatt, akiknél, ahogy tapasztalom, nem hogy fehér folt, hanem egyenesen nem létező ez a tudásterület. Próbáljátok ki, kérdezzetek rá, mi a különbség az asztronómia és az asztrológia között!
Ha valaki tudja, miként lehetne befolyásolni a köztévé műsorstruktúráját ennek érdekében, számíthat támogatásomra!
Rohadtul felháborító, hogy a magyar kiadók, rohadtul leszarják a Costmost... Egyik legjobb csillagászattal foglalkozó sorozat. Egyik legjobbtól.
Már majdnem minden fórumban beírkáltam, hogy adják ki a boltokban a cosmos gyűjteményt MAGYAR felirattal (azért magyar felirattal, mert szinkronosan nem értem a filmet, a hallásom miatt). erre sehol semmi...
ez a magyarország, kéremszépen. Csak a szar hollywood filmeket dobnak ki, semmi okosat. Szégyen és gyalázat minden kiadóknak.
Igen, csodálatos filmsorozat volt. Sagan elragadó egyinisége és a remek -remélem ma is- korszerű illusztrációi nagyon megfogtak. Na persze, akkoriban épp a csillagászat felé vonzódtam, de ennek már régen vége.
...Sagan a kedvencem... tanítani kellene azt a mélyen őszinte, nyílt, önzetlen emberi hozzáállást, amivel a világra nézett, amivel annyi embernek annyi értéket, élményt adott...
Maximálisan támogatom a felvetést, ha csak most találtam is a témára!
(valami gond van most pl. a site-on, mert a saját keresője sem ad vissza oldalakat)
Sagan teljes Kozmosz sorozata megnézhető és letölthető a Google Video segítségével: http://video.google.com/videosearch?q=carl+sagan (Ennyi év után újra megnézve egyébként csalódást okozott...)
Idén decemberben lesz 10 éve, hogy meghalt Carl Sagan. Kérni kellene a Magyar Televíziót, hogy az évfordulóra ismételje meg a Kozmosz című sorozatot. Emlékszik itt rá valaki? Nekem nagyon tetszett.