Keresés

Részletes keresés

Dydand Creative Commons License 2006.11.05 0 0 92
Igen. Kissé lazább szerkezetűek maguk a növények (hiszen így gyorsabban növekednek), de amúgy minden oké velük. Egy kajára bőségesen megszolgálják azt a 200-250 HUF-ot, amibe kerülnek.

Üdv: dy
Előzmény: szomorce (91)
szomorce Creative Commons License 2006.11.05 0 0 91

Sziasztok!

Szerintetek a Tescoban kapható élő fűszernövények jók?

Törölt nick Creative Commons License 2006.09.18 0 0 90

Állitólag (mexikói) őrölt csili paprikától.

Előzmény: Kobracska (86)
magnum13 Creative Commons License 2006.09.18 0 0 89
most olvastam, hogy a citromfu antibakterialis es jo gyomor- belpanaszokra, lehet a mentaval egyutt teanak inni.
Zitka Creative Commons License 2006.06.19 0 0 88
Szerintem cayenne-bors.
Előzmény: Kobracska (86)
varadit Creative Commons License 2006.06.18 0 0 87

 

 Azt nem fogod megtudni soha! :-))  Olvasd el ezt:

 

    

KFC-titok: valószínûtlen, hogy magánszemély birtokában van a hiteles recept

 

Vegyél egy házat, találj egy régi naplót!
 

Washington. Lehet, hogy megtalálták a Kentucky Fried Chicken receptjét, és most kitudódhat a világ féltve õrzött, nagy kulináris titkainak egyike. De az is elképzelhetõ, hogy nem csirkérõl, hanem csupán echte Kentucky sült kacsáról van szó.

 

   

Harland Sanders ezredes a harmincas évek végén, az Isten háta mögött, a Kentucky állambeli Corbin mellett álló országúti gyorsétkezdéjében (amely a hangzatos Sanders Court and Cafe nevet viselte) sült csirkét kezdett kínálni. Sajátos ízhatású fûszerezését eléggé megkedvelték a fogyasztók: a világméretû KFC-hálózat ma már tízezer vendéglátó egységbõl áll, és évi húszmilliárd dollárt hoz a tulajdonosok konyhájára. Az ezredes legkevésbé sem harcias, sokkal inkább joviális képe ott mosolyog minden kilométerkõnél.
Tudja jól, hogy emberi halandó soha ki nem fogja találni, pontosan milyen arányban kell összekeverni azt a 11 különbözõ fûszernövényt, ami a KFC-íz lényege. A hatalmas világcéggé nõtt kifõzde néhány embere vitte csak tovább a titkot. Csak az ismerheti meg az összetételt, aki titoktartási fogadalmat tesz. A fûszerezésnél használt anyagot ma is "kettõs kulccsal" állítják elõ: az egyik üzemben csak azt tudják, mi mindenbõl kell kikeverni az egyik felét, a másik üzemben pedig a másik felét. Egy harmadik helyen aztán "jól összerázzák".
Rázogatták békésen évtizedeken át, mígnem most jelentkezett a Settle házaspár, Tommy és Cherry. Settle-ék a hetvenes évek végén a Kentucky állambeli Shelbyville-ben Sandersék egyik házát vásárolták meg. Most tett bejelentésük szerint egy évvel ezelõtt a pincében, egy porlepte könyvesláda mélyén rábukkantak egy 1964-es, bõrkötétes elõjegyzési naptárra, amelyben egyéb bejegyzések mellett sültcsirkerecept is olvasható – 11 különbözõ fûszernövény keverési arányait feltüntetve.
Tommy és Cherry Settle azt mondja: arra gondoltak, hogy árverésre bocsátják a könyvecskét, elõbb azonban megkérdezték a Kentucky Fried Chickent, "mi a véleménye". A cég azonnal leszögezte: teljességgel valószínûtlennek tartják, hogy bárki magánszemély saját birtokában tarthatná a hiteles receptet. Mindazonáltal a KFC nem volt rest, és azonnal kérte a bíróságtól: rendelje el, hogy Settle-ék adják ki számára a szóban forgó irományt. "Komolyan vettük Settle úr fenyegetését" – értékeli az eddig történteket a maga szemszögébõl a nagyvállalat. Cherry Settle azonban sajtónyilatkozatban tagadja a KFC azon állítását, hogy pénzt kértek volna a KFC-tõl, a naplóért cserébe. A bõrkötésû könyvecskét a bíróságnál helyezték letétbe.
A Kentucky Fried Chicken szóvivõje helyi idõ szerint hétfõ este közölte: miután tüzetesen megvizsgálták a Settle-házaspár által talált elõjegyzési naptárban olvasható sültcsirkereceptet, megállapították, hogy annak fûszerösszetevõi nem azonosak a KFC által évtizedek óta használt – és mindmáig titokban tartott eredeti recepttel.
A nagyvállalat ezután hivatalosan visszavonta bírósági keresetét, amely arra irányult, hogy kötelezzék Settle-éket a régi ház pincéjében talált recept átadására.

Előzmény: Kobracska (86)
Kobracska Creative Commons License 2006.06.18 0 0 86
Engem csak az érdekel, h mitől csípős:P
Előzmény: Zitka (85)
Zitka Creative Commons License 2006.06.16 0 0 85

Konkrétan nem tudom megmondani, de gyanúm szerint valami sok E-ből álló löttyben pácolják a csirkehúst. Szinte az összes gyorsétterem kész "trutyikkal" dolgozik, legyen az ízesítés, vagy salátadresszing, bármi...   Na persze a reklámszlogen szerint a Colonel 72 titkos fűszerből keveri ki a hiperszuper fűszerezést.... :-)

 

Volt egy nagyon jó weboldal, www.topsecretrecepies.com . Évekkel ezelőtt fenn volt rajta egy csomó recept, pl. a Wendy's chilije, a Kentucky jó sok receptje is. Aztán kb. egy évvel ezelőtt már fizetős lett, mostanra meg teljesen eltűnt, egy keresőoldalhoz hasonló linksorozatot ad ki. :-(( Gondolom, a "titkok őrzői" megfúrták.

Előzmény: Kobracska (82)
Dydand Creative Commons License 2006.06.16 0 0 84
Én elég sokszor használok, bár ez ugye relatív:) A masalákat azonban többnyire magam készítem, bár van porítva is otthon, akárcsak többféle curry, chili és cardamom is. Bár több olyan fűszer is van, amit sokat és sokszor használnak indiában, azok más kultúrákban is elterjedtek, azokat azért nem írtam ide. (bár ha megnézem most a chilit és a curryt, akkor azokat sem kellett volna ideírnom...:)
Előzmény: ZsuR (83)
ZsuR Creative Commons License 2006.06.16 0 0 83
Van egy indidai kolleganom aki csodalatos eteleket szokott fozni, es mindig megkinal belole.

Az egyik nap megkertuk, hogy tanitson meg ra - nem sok alapanyag, inkabb a fuszerek az ami meghatarozza a karaktert.

Foztunk egyutt, rizst padlizsan-burgonya curry-vel. Mmmmmmmmmmm
Persze leirtam mindent lepesrol lepesre.
Aztan elmentem egy indiai boltba, es vettem fuszereket - mar amiket talaltam.
Talan ma csinaok valami ilyesmit.

Mennyire hasznaltok indiai fuszereket, es ha hasznaltok miket foztok veluk?
Kobracska Creative Commons License 2006.06.11 0 0 82
Konyhabarátok megtudja nekem valaki mondani, h mit használ a KFC a csípős húsokhoz?
Az egyetlen dolog amitől nem a Kedvesem gyomra a kínait meg a csípőset viszont szereti:p
Dydand Creative Commons License 2006.05.15 0 0 81

Na, ez aztán nagyon értelmes volt, mármint az előző hsz-em:) Tehát kb. olyan a cayenne elnevezés, mint az általánosan elterjedt chili elnevezés. Én magam több, mint 20 félét termesztek otthon (a több százból), ezért furcsa, mikor a boltokban azt látom a fűszertasakon, hogy Chili őrlemény, vagy chili-paprika őrlemény.

Üdv: dy

Előzmény: Dydand (80)
Dydand Creative Commons License 2006.05.15 0 0 80

A halvány színt furcsállom (magam is termesztek cayenne-t), ezért egy idézetet is bemásolok:
"A boltokban kapható paprika por felirata - "cayenne", nem kifejezetten erre a paprika fajtára utal (nem a cayenne-re), egy általánosan elterjedt elnevezése a piros csípős paprika örleményeknek."

 

Üdv: dy

Előzmény: H_G (75)
krisztina0726 Creative Commons License 2006.05.15 0 0 79
Semmi gond. Igy is megtalaltam es kaptam is.
Előzmény: Boszka (78)
Boszka Creative Commons License 2006.05.12 0 0 78

Bocsi, rosszul emlékeztem.

Nem 34, hanem 32.

Kapun bemenni, udvar legvége.

Előzmény: krisztina0726 (77)
krisztina0726 Creative Commons License 2006.05.12 0 0 77

Koszi.

 

Előzmény: Boszka (76)
Boszka Creative Commons License 2006.05.11 0 0 76
Teréz krt 34, biobolt 180 egy tasakkal
Előzmény: krisztina0726 (72)
H_G Creative Commons License 2006.05.11 0 0 75
Ohó, a mustármagnak több alfaja van ám! Közönséges közértekben csak egyfélét találsz (barnát), de létezik fehér és fekete is. (Én kapásból azt hittem, ezek vmelyikére van szükség.) Indiai receptekbe nagyon gyakran kell a fehér.

A cayenne bors pedig elég speciális ízű (és halvány színű) alfaja a chilipaprikának, nem javasolnám a helyettesítését bármiféle chiliporral.

Előzmény: Zitka (64)
krisztina0726 Creative Commons License 2006.05.11 0 0 74
Azt hiszem maradok a chili pornal. Remelem igy is jo lesz a grill pacom.:)
Zitka Creative Commons License 2006.05.11 0 0 73

Viszont gasztro-kiszerelésben (1200 cm3-es üveg) van nekik.... :-DDD

http://www.kotanyi.com/ungarisch/htm/gastro/gastroge.htm

Előzmény: krisztina0726 (72)
krisztina0726 Creative Commons License 2006.05.11 0 0 72
Koszonom.
Előzmény: Zitka (70)
Zitka Creative Commons License 2006.05.11 0 0 71

Hopp, most elbizonytalanodtam... MEgnéztem a weblapjukat:

 

http://www.kotanyi.com/ungarisch/htm/start.htm

Ha rámész bal oldalon a "Termékek"-re, csak az üveges 100 g-os kiszerelések között van chili por néven, vagy pedig a fűszermalom sorozatban egész (őröletlen) változatban chili. Cayenne-bors néven most nem forgalmazzák a jelek szerint...

Előzmény: Zitka (70)
Zitka Creative Commons License 2006.05.11 0 0 70
A Kotányin elvileg igen. Mondjuk én több éve vettem, azt hiszem, azóta változott a dizájn, akkor még olyan drappos színű volt a zacskója, és Cayenne-bors a felirata.
Előzmény: krisztina0726 (69)
krisztina0726 Creative Commons License 2006.05.11 0 0 69

Eddig hiperekben nem lattam de ma is megyek masikba majd ott is megnezem.

A csomagolason cayenne bors felirat van?

Előzmény: Zitka (68)
Zitka Creative Commons License 2006.05.11 0 0 68
Van szinte minden hipermarketben, Kotányi. De ha chili-paprika port látsz, azt is megveheted, mert ugyanaz. :-)
Előzmény: krisztina0726 (66)
kemese Creative Commons License 2006.05.11 0 0 67

Bp. Nagycsarnok, ázsia bolt.

Hogy konkrétan van e, nem tudom, de én még ennyi fűszert nem láttam egy kupacban. Fél óra alatt nem nézed át :o)))

Előzmény: krisztina0726 (66)
krisztina0726 Creative Commons License 2006.05.11 0 0 66

Sziasztok,

 

Nem tudjatok hol lehet cayenne borsot kapni ?

 

 

magnum13 Creative Commons License 2006.05.10 0 0 65
koszi,az lx.hu listan kerdezte valaki tolem ,azert kerdeztem,ugy gondolom,hogy M.o-on is a fuszereknel aruljak.
bemasolom ide is,amit mas forumon talaltam :
"Én a mustármagot vérnyomás csökkentésre is használom.Hat hetes kúra a
következő képpen:reggel éhgyomorra rágás nélkül lenyelek 1 csapott
evőkanálnyit teával vagy vízzel;a három főétkezés előtt rágás nélkül
lenyelek 1-1 kávéskanálnyit teával vagy vízzel.Évente legalább
háromszor érdemes ezt a kúrát megcsinálni.Nagyon jó közérzetet csinál."
Talan itt is valaki hasznat veszi.
Előzmény: Zitka (64)
Zitka Creative Commons License 2006.05.10 0 0 64
magnum, mustármag szinte minden közértben van! Ez nem annyira különleges fűszer, hiszen szinte minden magyar savanyúságba kell. Pár forintos dolog...
Előzmény: magnum13 (61)
magnum13 Creative Commons License 2006.05.10 0 0 63
koszi szepen.
Előzmény: H_G (62)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!