Rendben. OFF Nem tudom, másnál is így van-e, nálam a boldogság szót aláhúzta, ami egy ingyenes lélekfelmérés reklámra mutat, amit a Dianetikai Intézet végezne el. Eszetekbe ne jusson arrafelé kószálni! ON
Az első teljességgel lehetne, de mégsincs benne. Valahogy elkerülte a figyelmemet. A második talált. Lejtőn növő magányos fa elszürkült tájban. A harmadik is lehetett volna, de végül nem lett. És a negyedik sem.
Tehát összességében egyet talált el, és az elsőt meg én nem találtam el.
Akkor tehát hétfőn elindulunk a hajóssal, az emlékezés és a boldogság utáni (alapjaiban kudarcra ítéltetett) sóvárgás duzzasztotta vitorlák alatt...
(kíváncsi vagyok, működik -e majd az elméletem ;-) )
Krúdit nagyon 'fotografikus' szerzőnek tartom (nyelvi sűrűsége, atmoszférája és motívumai okán), akit szerintem minden 'utcai' fotográfiát űző fotósnak illene olvasnia, ezért is érdekel, működik -e az elméletem. hsoma
A harmadikra én is gondoltam, bár inkább a regény gondolatiságát, mint a "fizikai" helyszínt kerestem a borítóra szánt képekben. Talán ezért választottam többségében olyanokat, ahol nők szerepelnek a képen.
Elenyésző számban talán csak a technikai topikokban fordulunk elő, no és egy fórumon a nemi jelleget a sorok között kell keresni - ez minden bizonnyal bonyolultabb, mint a vizuális felismerés.
Oh, pardon. sajnos a fotósfórumokon olyan elenyésző számban találhatóak föl a szebbik nem képviselői, hogy az ember -rendíkvül sajnálatos módon- egy idő után hajlamos megfeledkezni Róluk, ha errefelé koptatja a tasztatúrát.
Érdekes, bár teljességgel igazolhatatlan elmélet, nyilván. Miután bárki bármihez bárhol hozzászólhat, nyilván itt is van erre lehetőség. Ha kedved van, tedd meg. Amúgy eddig urak sajnálatosan kevés számban kerestek borítókat, zömmel hölgyek tették ezt. Az ő véleményüket a tárgyban nem ismerem. A borítók megfejtését hétfőn közzéteszem, addig még lehet próbálkozni.
Van nekem egy (fixa) ideám, miszerint Krúdy minden egyes Szindbád novellájához rendelhető egy, maximum két szín, mellyel, melyekkel különleges módon magával ragadó atmoszférát képes teremteni, erősebbet, mint például akár Szentkuthy bármelyik, monumentális, és síkfilmet idézően részletes (és "egyébként" zseniális) képeiben. Illetve... érzetként ezeket a színeket kelti fel -legalábbis bennem-, amikor olvasom őket.
kipróbáljuk, vajon működik -e? -természetesen, miután a borítókereséssel végeztek az Urak, és ha egyáltalán hozzájárulnak eme kísérlethez.
vajon egy kis okkeres -barnás, a halkan susogó folyók felett ívelő hidakon az idő és a nők tűnékenységén elmélkedő emlékezés belefér -e a témába, nem vág -e túlságosan Macondo lélegző, szuszogó karneváljába?
Az ajtós nekem is nagyon tetszett, igen, ez jó lenne szerintem is összegzésnek! (Akárcsak a fásláb:) ) Nem tudom merjek-e még tippelni, valószínűleg már csak rontanám a statisztikám.
Igen és igen. Eltalálta mindkettőt. Az ajtós szerintem a legjobb mindközül, pontosan olyan, mint öreg José Arcadio álmában, ahogy haladt egyre beljebb a szobákban, és egyszer eltévedt kifelé, ez szerintem a könyv összegzésének is jó, és a színek is olyanok, mint Macondóban, az öreg házban, és a köd, ami kavarog bent, az elmúlt idő. Az idős nő a házzal is benne van a hétben, szerintem ez is lehetne jellemző, lehetne Mondjuk Ursula, vagy az idős Amaranta.
Ez nagyon tetszik, gondolkodtam is rajta, hogy beleveszem, de aztán kihagytam, mert egyszer már beszéltem róla mással. Talán majd írnék hozzá, egyszer, ha sikerül.