Az más. A megyei másodosztálynak nincs köze ahhoz, amit magyar fociként emlegetnek. Lenn, a megyében futbaloznak. Mint ahogy az alacsonyabb osztályokban is ismerik még a játékot.
De nem is erről beszélek. A bajnokságról beszélek!
Hát Újpest városa, csak az utánpótlásképzésre ad némi pénzt, szigorúan elkülönítetten. Nincs egyedül. Persze, arra soha nem elég. Én tudom, hogy magam vettem mezeket, labdákat a fiaméknak mikor nem is olyan kis csapatban éveken át focizott. Nem biztos, hogy ez a megoldás, tahát valóban kellene több arra is. Viszont az állam többnyire másra ma nem is ad a fociban. (Ahogy mondtam, egy-két önkormányzat kivétel.)
Öt millió ember? Hol élsz te? 50 ezret nem tudnál felmutatni! Én imádom a focit, de sok évtizede már, h kishazánkban nincs ilyen sport. Egyébként nem csodálom, h bélreted van. :-))) Nekem meg hasmenésem attól ami ma nálunk focinak neveznek. Így lerombolni ezt a sportot!?
Miért megy ki a falu negyede agy megyei másodosztályú meccsre? Olyan nagy a szinvonal? Vagy mert az övék? Ezt hívják lokálpatriotizmusnak, nagyobban, meg nemzeti érzületnek.
Ki is mondott olyat, hogy "hűdejó"? Ne idézz tülem olyat amit mégcsak meg sem pedzettem!
Én csak azt mondtam (telejesen nyugodtan és bizonyossáhggal, hiszen magam is dolgoztam a kutatáson), hogy az emberek legalább felét igen is érdekli. (Azokat nem is említettem, akiket nem nagyon érdekel, de néhány meccset azért megnézenk a tv-ben.) Tudod, mert a mienk. Ahogy a fiad-lányod-apád-anyád is érdekel, ha nem a világ legjobbja, akkor is. Sőt, ha nincs az első millióban, akkor is.
Az meg, hogy a vazatésnek menni kell, nem vitatéma. Ne rajtam kérd számon! MLSz, Liga, egy kutya. Ettől a tények, tények maradnak.
Máshol, szerencsés országban/rendszerben a fiaikra is gondolnak. Sőt, sokszor csak rájuk. De nem csak ez a bibi, hanem az is, hogy már nincs szervezett, támogatott tömegsport.
(Vmikor olvastam, hogy az ötvenes években felállítottunk egy olyan rekordot, amit csak a kínaiak tudtak megdönteni a ping-ponggal: a férfilakosság nagyon nagy százaléka sportkönyvvel rendelkező /igazolt?/ focista volt. Mert népmozgalommá tették. Nem tudom, mennyi volt ebből a kényszer, de szerintem a tömegsport még a „piacgazdasági” államnak is jó befektetés.)
Dehát mi érdekli őket benne??? Még arra se lennének jók a magyar focisták, hogy célt kínáljanak hadgyakorlaton, mert mozgó célhoz túl lassúak, állóhoz meg túl gyorsak...
,,Nyugodtan elhiheted,az ország felét ma is érdekli a foci.A magyar is."Látom is azt a tömeget a meccseken.Ennél kevesebben már csak a parlamenti lelátón ücsörögnek.
A tény, a te véleményedtől függetlenül is tény marad. Megmutatják a kutatások.
És mielőtt azt mondanád, hogy csak a senkiket érdekli a foci, elárulom, hogy a környezetemben sokkal több "valaki" (művész, médiaszemélyiség, vállakozó, orvos, politikus, stb.) ül, mint segédmunkás. Igaz nekem a legjobb helyek egyikére van bélretem.
Igen, és ezzel mintegy ötmillió ember szórakozását lehetetlenné tenni.
Szerinted, a politika miért ragaszkodik a focihoz? Mert ismerik a tényadatokat. Magam is közreműködtem ezek készítésében, feldolgozásában. Nyugodtan elhiheted, az ország felét ma is lérdekli a foci. A magyar is.
Ez igaz. Csak az okokat és a felelősöket kellene végre megkeresni. (Ebben a vszonylatban elsősorban a foci kérdésében.) Viszont állíthatom, néhány klubban megindult a valós fejlődés. Hirtelen a Loki, az MTK és az Újpest jut eszembe. Talán ebből lesz valami.
Ha az Újpestére gondolsz, azt államosították, most költsenek rá! (nem teszik, minden költség az Újpesté, csak a tulajdonjog nem.) Bár a rendszerváltás után visszakértük, de nem adták. Minden szart lehetett privatizálni, csak a stadionokat nem. Az Újpesté a harmincas években Európában a legkorszerűbbek közt volt, harmincezer hellye, mindkét hosszú oldalon fedett lelátóval. Mit is kaptunk helyette?
Mindenesetre az infrstruktúra megteremtése, nem biztos, hogy nem állami feladat, hamár közbejöt az a sok-sok nem kívánt szovjet év és az eredeti állapotokat egyik kormány sem akarta helyreállítani.
Az önkormányzati pnzekről lehetne vitatkozni, de azért egy-egy csapat nemzetközi szereplése, sokat jelenthet hínévben a városnak. Ezt sokszor tapasztaltam, kölföldön. Még arabolk is voltak akik ismerték az Újpest nevet. Pestszenterzsébetet valahogy nem.
Ez így van. Ha a focit tízszer többen nézik a tv-ben, mint a kosárlabdát, akkor arra költenek többet, mert onnan remélik megtérülni a reklámköltségeiket. Nem tudom, miért osszabb a focit támogatni hirdetések formájánan, mint a Népszabadságot, vagy a Magyar Nemzetet.