Szükségem lenne valami Kishartyán környékén lévő (Salgótarján/Bátonyterenye/stb) mérőállomásról jövő heti (vagy napi) középhőmérsékletre szeptember 11-étől.
Nem ismertek véletlenül valami weboldalt, ahonnan ezek az adatok lekérhetőek?
A dátum minden látszat ellenére egy teljesen véletlenszerű vasárnap, akkor kezdtem el rögzíteni az adatokat. Tervben van a boylerhez vákuumcsöves rásegítés beszerelése, és a vízmelegítőnk éves fogyasztását kezdtem el írni vasárnaponként, és szeretném összevetni egy hőmérsékletgörbével, lévén miután sikerül a beruházás (jövőre/jövő év után), akkor már teljesen más hőmérsékletek lesznek -- lehet, hogy enyhébb tél lesz, lehet, hogy keményebb, és ez (ha nem ismertek a hőmérsékletek) meghamisítják a mérést.
A napi csapadékmennyiség mérését a Közép-Európai-Zónaidő (CET) szerinti reggel 7 órakor végezzük el az előző 24 órás időszakra, így az aktuális napi csapadékösszeg az aktuális nap 7 órájától a rákövetkező nap 7 órájáig tartó időszak csapadéka. A CET télen megegyezik a helyi idővel (HLT), nyáron a nyári időszámítás miatt ugyanakkor egy órával több, mint a helyi idő, így az aktuális napi csapadékot nyáron az aktuális nap reggel 8 órától a rákövetkező nap reggel 8 óráig kell mérni.
Ha nincs a közeledben hivatalos (OMSZ), vagy esetleg nem hivatalos (magán) időjárási állomás, akkor ilyen jellegű adatokat nem is fogsz találni. Másrészt nem olyan drága egy csapadékmérő, hogy ne lehessen venni (esetleg házilag készíteni). Ha van olyan nyílt terep a kertben, ahol semmi sem zavarja a pontos mérést, akkor érdemes beszerezni.
Meg tudná nekem mondani valaki, hogy amikor megadják az meteorológusok, hogy mennyi eső esett vagy az átlagos csapadékmennyiség ekkor meg akkor ennyi meg annyi miliméter volt, azt mi alapján mérik? Konkrétabban én azt szeretném tudni, hogy lakóhelyem körzetében mennyi az átlagos éves, havi csapadékmennyiség mm-ben négyzetméterenként? A négyzetméteren van a hangsúly. Hol tudok ennek utána nézni? Google-ztam ugyan, de nem találtam sehol erre vonatkozó egyértelmű adatot.
Nekem is sok minden megfordult már a fejemben, pld a napkollektorokkal lehetne egy egész téli fűtővizet melegíteni, amit csak tárolni kellene. Mennyi víz kell egy radiátorba?
Katasztrófa az időjárásunk, nem beszélve még azokrol az emberekről akik nap int nap rosszúl lesznek.
Egyre több helyen felírás: "Újraélesztő készülék a portán"
Hogy juthattunk el idáig?
Az emberek régen is nyomorban éltek, régen is volt stressz és baj: háború,forradalom,stb.
Nem eszem meg a stresszt mint magyarázatot, mert milyen jól vannak azok is akik már két világháborút és egy 56 átéltek?
Szóval mi van a stresszel? Ez a sok francos felhő a felmelegedés miatt!
Ja, mostanában nem Szeged ám a napfény városa, hanem Győr!:)) Most nem mondaná egy volt szegedi barátom édesanyja, hogy "ha Angelikát veszed feleségül, mehetsz az esős Győrbe":))))))
Azért nem jó ötlet sötétíteni a homokot, mert az napközben még több hőt nyelne el! Épp azon filóznak a "klímavédelmisek", hogy a globális felmelegedés mérséklése céljából célszerű lenne fehérre festeni a háztetőket, így a házak jelentős mennyiségű hőt vernének vissza, és a nagyvárosokban sem alakulna ki hősziget.
Egyébként a monacithomok elég sötét. Ilyen Keralában és Brazíliában fordul elő nagyobb mennyiségben. Meg érdekes a német tengerpart, amely csíkos: az ottani homokban sötétebb és világosabb csíkok váltakoznak. A sötétebbek összetétele hasonló a monacithomokéhoz.....
Azért száraz, mert azon a szélességi területen leszálló légmozgás, állandó anticiklon uralkodik. Viszont pontosan a szárazsága miatt tud felmelegedni a levegő akár 50 fokra is, míg az Egyenlítőnél csak 30 fok körül alakulnak a legmagasabb nappali hőmérsékletek. Az már más kérdés, hogy az egyenlítői 30 fokot nehezebb elviaselni, mint a sivatagi 50 fokot a magas páratartalom miatt. Viszont a Szaharában éjszaka jobban le is tud hűlni a levegő, akár nulla fokig is, míg az Egyenlítőn akár egész évben is hőségriadó lehetne, mert egész évben 25 fok fölött alakulnak a napi középhőmérsékletek:))
Én télen az ilyen időt szeretem, amilyen most van: fagy és napsütés:)) Most van itt ennek az ideje, inkább, mintsem hogy majd még 1 hónap múlva se akarjon kitavaszodni:))
Bezzeg az eszkimóknál nem a fekete nappalok, hanem a fehér éjszakák időszakában történik a legtöbb öngyilkosság! Állítólag attól lesznek depressziósok, hogy a fehér éjszakák miatt nem képesek megfelelően kialudni, kipihenni magukat......