Keresés

Részletes keresés

csabika25 Creative Commons License 2005.11.10 0 0 155
Akkor szerinted marad az a megoldás, hogy addig verjük őket, amíg el nem takarodnak a mi kerületünkből? Én ebben is benne vagyok, ha megfelelő jogi háttér keletkezik hozzá.
Előzmény: DegeneraBocsinka (153)
DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.11.10 0 0 154
Ha segítenél egy kicsit. Mert nem találok semmit, ami miatt megcupáznom kellene.
Előzmény: fromme (152)
DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.11.10 0 0 153

Az a baj, hogy a dolog úgy kezdődik: a hajléktalanok nem véletlenül lettek hajléktalanok.

Én nagyon sok történetét megismertem, és százból kettő, háromra tudtam mondani, hogy ez borzasztó tragédia. A többség sztorija annyi, hogy állandóan ivott, verte a családot, ezért elvált tőle a felesége, és utcán találta magát. Na most ez az ember már akkor "hajléktalan" volt, amikor volt tető a feje fölött. Azóta pedig elért egy olyan szintet, ahonnan nincs visszaút.

Előzmény: csabika25 (151)
fromme Creative Commons License 2005.11.10 0 0 152
Talán te fel sem veszed?
Előzmény: DegeneraBocsinka (150)
csabika25 Creative Commons License 2005.11.10 0 0 151

Ja, jut eszembe, van olyan megoldás is, hogy egy kisebb verőbrigádot szervezünk a környékbeli házak lakosaiból, és ahogy egy csöves megjelenik, husángokkal kivonulunk, és elkergetjük őket. Ezzel mondjuk az én lakhelyem kis idő múlva megtisztulna, mert nem mernének idejönni.

De szerintem más megoldást kéne találni...

Előzmény: DegeneraBocsinka (146)
DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.11.10 0 0 150
Miért is?
Előzmény: fromme (147)
kapás Creative Commons License 2005.11.10 0 0 149
Ó, ti irgalmas szamaritánusok! Miért nem szóltok egy-két rászorulónak, hogy gyere be hozzánk, használd a wc-t, tusolj le, mosd ki a cuccaidat, van egy kis kaja is, meg egy meleg tea és mehetsz vissza a pad alá! Miről dumáltok itt? Ha még ennyit sem tudtok kisajtolni magatokból...
Előzmény: Póli (144)
csabika25 Creative Commons License 2005.11.10 0 0 148
Pedig azért fizetjük az adónkat, hogy az önkormányzat ezt a problémát is megoldja. Szerintem jogunk van elvárni a hatásos fellépést, és (erkölcsi) kötelességünk valamilyen szinten segítséget adni. Én adom az ötleteimet, de nem vagyok hajlandó kimenni segíteni, sőt pénzt sem adok. És ezzel mindannyian így vagyunk szerintem. De eltűrni nem vagyok hajlandó ezt az állapotot.
Előzmény: DegeneraBocsinka (146)
fromme Creative Commons License 2005.11.10 0 0 147

Azért, elnézést még mindig nem kértél!

fromme

Előzmény: DegeneraBocsinka (141)
DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.11.10 0 0 146

Álom, álom...

Én másfél évig dolgoztam hajléktalanokkal, és teljesen kiábrándultam az ügyből. Pedig csillogó szemekkel, lelkesen akartam én is megváltani a világot. :(

Előzmény: csabika25 (143)
fromme Creative Commons License 2005.11.10 0 0 145

Tisztelt DegeneraBocsinka!

Szociális munkások mesélik:

Van a Józsefvárosban egy hajléktalan, TBC-s.

Időnként betokozódnak nála a TBC bacilusok, ilyenkor nyugton van, fekszik napszámra.

Időnként kiszabadulnak nála a tokokból a TBC bacilusok, ilyenkor ő is járja a kerületet rendületlenül, köhög, ürít, szór és terít. Mintha így akarna bosszút állni egész elromlott életéért, a betegségéért. A gyógyszeres kezelést nem szereti.

Nos, ilyenkor mi a teendő?

vagy ahogy a nagy tanító mondta

sto gyélaty?

fromme

Előzmény: DegeneraBocsinka (132)
Póli Creative Commons License 2005.11.10 0 0 144

"Aki össszeszarja a várost, az megrongálja, lakhatatlanná teszi közös értékeinket. Ez rendőri ÉS szociális probléma."

Nem. Én nem keverném össze a kutyasz*rt otthagyó városiak esetét a közterületen vécéző hajléktalanokéval.  (Bár szerintem egyik se rendőrségi kérdés, mivel a rendőrségnek ennél sokkal súlyosabb problémák kezelésére sincs elegendő kapacitása...  Egy álmos svájci városkában, ahol naphosszat csak unatkozik a zsernyák, ott lehet, hogy az lenne, de ott egyrész összeszedik a kutyatartók a saját kutyájuk piszkát, másrészt nincsenek hajléktalanok...)

Ezek az emberek nem azért sz*rnak az utcán, mert nemtörődömök, mint a kutyatartók (ez utóbbiakat a közterületfelügyelőknek kellene büntetniük -  de többszázezeres tarifákkal, akárcsak a falfirkálókat !), hanem mert megzakkant az életük, s a közterület lett a lakásuk ! Mit csináljon velük a rendőr ?  Pénzbüntetést szabjon ki rájuk ? Zárja be őket egy-két-x éjszakára ? Gimibottal kényszerítse, hogy takaritsák fel a piszkukat ??! Mit, hogy ne ismétlődjék meg másnap ugyanaz megint ??!

Mindegyik nevetséges/hiábavaló/rendőri erőt totálisan pazarló intézkedés....

Előzmény: Geyza (134)
csabika25 Creative Commons License 2005.11.10 0 0 143

Rendben. Nézzük a dolgot projektszemlélettel.:)

- Pénz nagyon kevés van erre a témára, pedig a jelenséget minimálisra csökkenteni nemcsak humánus, hanem városképi, "élhetőségi" okokból is szükséges.

- Erőforrások: van a neten néhány tenni akaró ember. A mi feladatunk az lenne, hogy elkezdjünk egy értelmes beszélgetést. Ha kialakult egy néhány 10 főből álló mag, akkor ide kell csalogatnunk a téma szakértőit. Szociológusokat és olyan önkormányzati tisztviselőket, akik a téma felelősei. Ha van valami konszenzus, akkor az ő feladatuk a bürokrácián keresztülverni az ötleteket.

- Ha ez megvan, akkor be kell vonni a tömegeket is. De erről majd később.:)

Előzmény: fromme (140)
ZZsuska Creative Commons License 2005.11.10 0 0 142
Hajléktalan ellátásról a bmszki.hu, a Menhely Alapítvány, illetve az Oltalom honlapján lehet bővebb ismereteket szerezni, akit komolyabban érdekel a dolog.
Előzmény: fromme (140)
DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.11.10 0 0 141

Ajánlom figyelmedbe a Roma Polgárjogi Alapítvány egyik kiadványát.

A címe: Kényszerfürdetések Magyarországon.

Előzmény: fromme (138)
fromme Creative Commons License 2005.11.10 0 0 140

Kedves csabika25!

Megfontolandónak, értékesnek tartom gondolataidat, kérlek "ötletelj tovább"!

fromme

Előzmény: csabika25 (131)
fromme Creative Commons License 2005.11.10 0 0 138

Körülbelül ezt a választ vártam, de nem tudtam ki írja le.

Tévedés, ez a módszer, nem az említett ideológiát takarja. nagyon egyszerű lenne egy mosdatással azzá válni. Akkor a szerecsen mosdatás mint fogalom is kizárható a humánum köréből, igaz?

Az ellenérv annyit jelent, mindenkinek joga van úgy fertőzni másokat, ahogy neki tetszik. Szerintem nem.

A szabadság addig terjed, amig másokat nem korlátozok tevékenységükben.

A hajléktalanok számomra kétlábon járó felkiáltójelek, itt vagyok, segíts rajtam, csinálj velem valamit.

Miért nem olvasod el más gondolatom is, miért ragadsz ki egy mondatot?

fromme

Előzmény: DegeneraBocsinka (132)
Geyza Creative Commons License 2005.11.10 0 0 137
Csak itt a topikban vagyunk már egy páran. Én komolyan gondolom, hogy tenni kellene valamit! Én is számítok ránk!
Előzmény: fromme (133)
csabika25 Creative Commons License 2005.11.10 0 0 136

Igen, csak nagyban kéne kezelni a dolgot. A legutóbbi hajléktalanszámlálás szerint kb. 3000 emberről van szó. Ez a mennyiség Budapesten elveszik, de egy falunak azért sok.

Kezdjük az alapoktól. Tényleg 3000? Ha igen, akkor hány emberrel lehet ezek közük újrakezdeni, és hányan tértek már át a zombi létbe?

Nincs itt egy szociológus?

Előzmény: Geyza (135)
Geyza Creative Commons License 2005.11.10 0 0 135
Pl. a Heves megyei hajléktalanfalu (elfelejtettem a nevét) is jó ötlet volt.
Előzmény: csabika25 (131)
Geyza Creative Commons License 2005.11.10 0 0 134
Már megbocsáss, de mi ez a "régről jövő reflex" megjegyzés? A rendőrség talán Kádár találmánya volt és máshol a világon nincs olyan? Bizony más szerv, amelyik azokat, akik nem tartják be a törvényt, kényszeríthetne, nincs. Aki tilosban parkol, részegen vezet, megrongálja, ellopja a másét, azt végülis a rendőr tudja jobb belátásra bírni. Aki össszeszarja a várost, az megrongálja, lakhatatlanná teszi közös értékeinket. Ez rendőri ÉS szociális probléma.
Előzmény: Póli (129)
fromme Creative Commons License 2005.11.10 0 0 133

Köszönöm, számítok ránk!

Legalább ketten vagyunk, akik szeretnének ezen változtatni.

fromme

Előzmény: Geyza (130)
DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.11.10 0 0 132

"aki nem akar azt enyhe kényszerrel két markos legény megmosdatná"

Üdvözöllek a nácik között! :))))

Előzmény: fromme (126)
csabika25 Creative Commons License 2005.11.10 0 0 131

Szerintem először kezdjünk egy értelmes beszélgetést arról, hogy mit is kéne tenni. Nyilván mi nem vagyunk szakemberek, nem ismerjük a hajléktalanok szociológiáját. De meg merem kockáztatni, hogy nem is akarjuk, csak azt, hogy tűnjenek el a közterületről. Mivel engem ez a jelenség zavar a legjobban Budapesten, sokat gondolkodtam a megoldáson. Abszolút laikusként a következőkre jutottam.

A dolgot a 3T jegyében kéne kezelni. Tiltani, tűrni, támogatni.

Tiltani kell a közegészségügyileg aggályos dolgokat, mint bokorbaszarás, tetves ruhában való járkálás sok ember között (különösen a tömegközlekedésen), közterületi alkoholfogyasztás, stb. Ezek közül néhányra már van jogszabály, a közterületiseknek be kell ezeket tartatniuk.

Tűrni kell, ha olyan helyre mennek, ahol nem zavarják a jónépet. Mint a türelmi zónák esetén. A legtöbb hajléktalan olyan helyen lakik, ahol nem zavarnak szinte senkit. A Belvárosban levőket a közterületisek állandó "zaklatásával" ilyen helyekre kéne kényszeríteni.

Támogatni kell, ha valaki ki akar törni. El tudom képzelni, hogy valahol a város határában felhúznak egy olyan szállót, mint amilyenek Japánban vannak. Van 8 négyzetmétered, de az csak a tied. Cserébe a szociális segélyed ennek az intézmények érkezik, ahol szociális munkások segítenek beosztani a pénzt úgy, hogy valami albérleti díj is kijöjjön belőle. Véleményem szerint ezt a befektetést nem szociális támogatásként, hanem akár turisztikai nézőpontból is lehetne vizsgálni.

Tovább is tudok ötletelni, de megvárom, hogy mások mit írnak.:)

Előzmény: Geyza (119)
Geyza Creative Commons License 2005.11.10 0 0 130
Ha lenne ilyen projekt, biztos támogatnám, vagy pénzzel, vagy munkával, vagy mindkettővel!
Előzmény: fromme (126)
Póli Creative Commons License 2005.11.10 0 0 129

"írjunk nyílt levelet Budapest rendőrfőkapitányának"

Régről jövő reflexeid vannak....   A hajléktalankérdés nagyon összetett,

de egy fikarcnyira sem rendőrségi* kérdés !

"A főpolgármesterben nem bízom"

Én a posztjában nem bízom. Miféle polgármester az, aki a városában semmiben sem főnöke a kerületi polgármestereknek ??!

*kivéve ha felgyújtanak, agyonvernek egy-egy szerencsétlent közüllük...

Előzmény: Geyza (119)
fromme Creative Commons License 2005.11.10 0 0 128
Mint fekete humor és keserű szociális önirónia szellemes.
Előzmény: Törölt nick (115)
Geyza Creative Commons License 2005.11.10 0 0 127
Sziaq, eomer! Én is indítottam egyet, az is hamvába holt: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9103494 Össze kellene fogni, valóban.
Előzmény: eomer (122)
fromme Creative Commons License 2005.11.10 0 0 126

Kedves Geyza!

Egyetértek mindennel, amit a 112-s hozzászólásodban írtál.

Én magamban azt mondogatom évek óta, ha egyszer sok pénzem lesz Angyalbrigádokat hozok létre. Ezek kis buszokkal járnák a várost, lenne bennük zuhanyozó, mosdó, melegedő, tisztaruha raktár, égető.

A hajléktalanokat meginvitálnánk egy kis tisztálkodásra, aki nem akar azt enyhe kényszerrel két markos legény megmosdatná, az összevizelt, összakakált, szenyezett, fertőző ruháikat leadnák/elvennénk és helyben elégetnénk, helyette másikat kapnának, használt ruhát, szeretetcsomagból, lenne étkezés és közmunkatanácsadás szociális munkások segítségével.

Csak ezt ki sem merem mondani, mert a szabadság megrontójaként néhányan már előre elátkoznának.

Üdvözlettel

fromme

Előzmény: Geyza (112)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.10 0 0 124
hulyeseg a hajlektalanokkal foglalkozni mondja a tolvaj demszki es gyurcsi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!