Na az szuper :) Igen már előre megmondta amikor hazahoztuk kintről, hogy el fog hullajtani mindent és ne ijedjünk meg, valamint az lenne a legjobb ha teljesen visszametszenénk. Ezt persze nem mertük megtenni. Azt mondta az ekkora klimaváltozás ezt fogja okozni. Bízom benne, hogy hamarosan elkezd újra kihajtani. Tápszert azt kaptak 3-4 hetente.
Én fagymentes de hideg, világos helyen teleltetem, akár 1-2 fokra is lemegy a hőmérséklet. Tipikusan inkább 4-5 fok. A citrusok levele kicsit sárgult, virág/hajtás egy darab se, az olajfán viszont áll minden levél mint a cövek. Még nem teszem ki szabadba. Szakértő azt mondta a kopasz olajfa fa a normális? Hát....
Szia :) Pont most kezdtem aggodalmaskodni. Mi kettőt vettük szeptemberben görögországban és idén még bent tartottuk őket a házban hűvös normál fényes szobában. Még novemberre elhullajtották az összes levelüket, de azt mondta egy szakember, hogy ez így normális most. Azota a nagyobb fa hozott egy teljesen új ágat, amit azóta el is veszített lapostetü miatt. Megszabadultunk a tetvektől könnyen. Szóval még mindig kopaszok a fák, a vékony ágak biztosan halottak, de nem tudom metszek-e még rajta. Tavaly metszettük novemberben.
Dehogy is fagytak el, kutya bajuk sincs. Két éve lettek kiültetve, mint 'maradék' növények. Ezek mind egy kísérlet maradványai és szinte sövény lett belőlük:)
Félreérthettél valamit vásárláskor. Az a "mogyoródi" olajfa nem mogyoródon van, hanem Budapesten, a Mogyoródi u-i Varga Márton Kertészeti Szakiskola arborétumában és történetesen Aglandou.
Vannak képeim is róla, majd később felrakom.
Én tavaly ültettem ki egy Istarska bjelica-t próbaképpen. Nem takartam egyáltalán, Kb. -8C-t kapott idén télen, teljesen sérülsémentesen telelt. Idén már takarni fogom, nem akarom elveszíteni.
Szépen fejlődik, nem metszem, nem locsolom. Együtt ültettem egy Frantoio-val, az áprilisban még élt, de aztán már nem tudott kihajtani és kidöglött.
Gábor!
Van még dézsában egy Drobnica és egy Oblica fajtám, a kettő átporozta egymást, szeretném majd elültetni a magokat. Ezekből érdemes nevelni? Fagytűrésileg mennyire lesznek jók?
A napokban kiültettem, a házhoz viszonylag közel, majd meglátjuk mit produkál, de az első években azért takarom a tövét majd! Erősödjön csak meg, itt a csongrádi klímán.
a mogyoródi mínusz -17-es eredményeire és is kíváncsi leszek és még a "tudományos" érdeklődés kedvéért nem küldenél el róla egy képet privátban?..:) Az email címem megtalálod a weboldalon.
Tavaly vettem egy ismerős árustól 'télálló'nak hírdetett olajfát, elvileg a mogyoródi kertészeti suliban növő növényről lett szaporítva, amelynek -17 c°-on sem fagyott le a lombja az elmondása szerint, idén ki fogom ültetni és letesztelem mit bír, van még két másik forrásból olajfám, az egyiket egy ismerős hozta Görögországból, és van egy teszkóból vásárolt, ezek -12 c°-on visszafagytak tövig, tavasszal kihajtottak! Azóta cserepesek! -5 c° alatti hőmérsékleten beviszem fagymentes helyre.
Hallottam már a Hojiblankaról. Szerintem csúfos kudarc lesz. A - 19 elképzelhetetlen. Mint írtam az olajfák fagytűrése nagyon bonyolult dolog, több összetevője van.
Szervusztok!Hojiblankát sikerült szereznem. Utánnanéztem,elég nagy a szórás hidegtűrés terén(-8;-19). Nektekinkább hinnék,mint tapasztaltabbaknak. Köszönöm a segítséget!