Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Légy szíves segíts! Itt Ózdon nem szerezhető be az előerősítőhöz szükséges FET. Te honnan szerezted be, vagy ha nem lehetséges, akkor mivel helyettesítetted?
Az Epiphone MM-30SE mandolinnál a húrlábba épített piezzo hangszedő miatt az egész húrláb közepe megereszkedett. Annyira nem, hogy becsörögjenek a húrok, így egyelőre nem zavaró...
Itt van egy interjú Bush bácsival, a vége felé találsz egy Sam Bush Gear Facts részt, ahol azt is leírják, hogy milyen hangszedőt illetve mikrofonokat használ. A mandolinba beépítve egy Countryman Isomax II mikrofon szerepel.
Nagyon jól csinálja. :) Ahogy nézegetem mintha úgy látnám, hogy piezos húrlábja van. Ha ő ilyet használ az antik mandolinján akkor csak nem lehet annyira gáz.
Az az igazság, hogy Amerikából - ha nem valaki épp a hóna alatt hozza be - elég horror hangszert vásárolni. Szerintem érdemesebb a .UK és .DE oldalakat böngészni. (Legalábbis nekem azok jöttek be.) Onnan is adj hozzá 20 EUR szállítási költséget. (De ugyanennyiért akár vissza is küldheted :) ...és ezt nem könyvből olvastam.)
Nekem van egy Epiphone MM-30SE amiben a húrlábba épített Shadow SH-900 piezo pickup lakozik. Annak idején még 50e Ft alatt vettem neten a németektől. Bár akkor azért bőven 300 alatt volt az EUR. Akusztikusan teljesen korrekt. Elektromosan pedig nem nagyon kellett használnunk. (Mondjuk mikulás énekeket bazseválni szabadtéren, némi hóeséssel :))
Azóta úgy tűnik, csak a hangszedő nélküli változatot gyártják és 149 EUR-ért vesztegetik (a muzikernél meg 81eFt, ami azért mulatságos, meg rablás).
Tetszik az Epiphone MM-50e küllemre is és úgy gondolom, hogy a kihangosítási problémám is megoldódna vele. Meg hát azért gondolom az jelent valamit, hogy a Gibson szárnyai alatt készült. Néztem ezt a Shadow Nanomag hangszedő cuccot, külön is lehet kapni, de horror áron van.
A bosszantó az, hogy csak jó lenne kipróbálni 1-2 hangszert, de sajnos nincs rá lehetőség.
Köszönöm a segítséget! Az egyik hangszer amit kiszemeltem pont a Kentucky KM150. Most akciózták le, jócskán 100.000 fölött volt az ára, elvileg most 75.000. Lehet, hogy rámozdulok, csak ehhez sajnos el kellene adnom a basszusgitáromat ami gyakorlatilag az elképzeléseim szerint lett átépítve.
Szia! Nekem nincs kiterjedt hangszedő és hangszer tesztelési hátterem, csak amikbe véletlen belebotlottam. Konkrétan csak a saját hangszereimet ismerem és Inch barátomét. Ezt a 4e Ft-os hangszedőt is azért rendeltem, mert kíváncsi voltam, és jól néz ki. Azt valahol olvastam, hogy van ennek hegedű változata (hátha az kisebb), megkérdezem az illetőt, hogy van-e neki? Az biztos, hogy ez a típus nem igen rosszabb, mint bármely más piezo.
Meghallgattam a Gretsch g9310-t a jutyubon; nem az én világom. A full mahagóni mandolin nem túl általános, ír zenékhez lehet, hogy jó, én azonban a hagyományos fenyő-jávor párosítást jobban szeretem. A Kentucky KM150-et és a The Loar LM 220-at szokták ajánlani, az említett videomegosztón hallgatva is jónak tűnnek.
Sajnos azonban a jelenlegi Ft árfolyam nem Neked kedvez :-(.
Akkor ne is reménykedjek abban, hogy rá lehet ezt a hangszedőt tenni a mandolinra? Vagy nagyjából fel lehetne tapasztani?
Hát ilyen elektronikai dolgok elkészítéséhez nem értek, de van olyan aki meg tudná nekem csinálni. Hangerő és hangszín is van rajta? Én a rajz alapján nem tudom megállapítani.
... nos, kipróbáltam. Nem is rossz, de azért piezo. Ettől még nem fogjuk kidobni a mikrofonokat. Kipróbáltam azt az előerősítőt is, amit a 7819 hozzászólásban említettem. Döbbenetes a különbség, egész jó mélyek jelennek meg, és jelentősen csökken az idegesítő piezo csicsergés. Akinek van kevés affinitása és ideje, annak ajánlom dobja össze (én is csak próbapanelon forrasztottam, és így is marad).
A hangszedő mandolinra egész használható lenne, de túl nagy, és a domború fedlapot nem kezeli le.
Ezt a pickup kérdést úgy kell kezelni, hogy ha elengedhetetlen, akkor legyen valami, de ne ezen legyen a hangsúly: inkább a hangszer legyen jó.
Apropó, megjött a Gibson Bill Monroe húrkészlet. Nagyon jó, gond nélkül áthúroztam a Stagg-et, szépen szól és tényleg jobb a vastagabb húr. Köszi a sok jó tanácsot! :)