ki mire emlékszik az 1982-es foci vb-n a magyarok szereplését illetően.a 10-1-et vajon vhs-en meg lehet találni,esetleg vkinek akinek megvan érdekelne!!
Még az unokatesóm mesélte annak idején, hogy valami újságban olvasta, hogy a 82-es vébén a magyar fiúk éjszaka kiszöktek a szálásukról és egy helyi diszkóban spanyol csajokal kevertek.
Egyébként a 86-os válogatott reális játékerejét tekintve a legjobb 16 közé lett volna elég jó. Talán-talán egy kis szerencsével a legjobb 8 közé. De a legjobb 4 közé jutás mindenképpen egy irreális fantazmagória volt.
Ha pl. az első meccsen nem esünk össze rongybabaként a ruszkik ellen és elérünk egy tisztességes döntetlent (pl. 1:1 vagy 2:2), akkor Uruguay helyett mi megyünk tovább a legjobb csoportharmadikok között.
Sőt, ha csak 0:3-ra kapunk ki a ruszkitól, már mi megyünk tovább.
Ebben az esetben a nyolcaddöntőben pl. Argentínát kapjuk és akkor annyi...
A selejtezők végétől kezdve erősen túl volt értékelve az a csapat, holott Nyilasin és Détárin kívül nem is nagyon volt benne nemzetközi formátumú labdarúgó.
Ez inkább tipikus magyar szurkolói mentalitás, hogy Csongrádiról sokaknak ez ugrik be, nem pedig a gólpassza Esterházynak Rotterdamban, vagy a két gólja Párizsban. Az meg a másik, hogy tényleg többen is hibáztak a gólnál, nem csak ő.
Szerintem a 86-os gárda egy kissé felfújt luftballon volt.
Szerencsés továbbjutás a selejtezőcsoportból (az utolsó meccsen idehaza már kikaptunk a hollandoktól, igaz, már nem volt tétje), aztán egy kirakateredmény (3:0) egy tét nélküli meccen a brazil B válogatott ellen.
A sorsolást illetően 86-ban sem volt szerencsénk: mind a szovjet, mind a francia válogatott csúcsformában volt és fénykorát élte.
Józanabb, reálisabb szurkolók már a Vb előtt érezhették, hogy abból a csoportból borzasztó nehéz lesz továbbjutni.
A többség persze álmok között élt, hogy a legjobb négy közé jutunk, meg döntőt játszunk, meg hasonló baromságok.
Az a szomorú, hogy a játékosok egy része sem volt tisztában a nemzetközi labdarúgás valós erőviszonyaival. Nagy Antal pl. állítólag visszafordult a repülőgép ajtajából és így szólt a szurkolóknak: "Világbajnokok leszünk!".
Aztán mindjárt az első meccsen kipukkadt a piros-fehér-zöld luftballon, mégha a katasztrofális vereségben súlyos felkészítési hibák is közrejátszottak (alpesi edzőtábor, tésztakúra stb.).
- a 78-as csapatról a véleményemet abban a topikban írtam le.
"Ha például 78-ban nem az argentínok ellen kezdünk, a Platinivel felálló franciákat simán vertük volna, a csoport utolsó meccsére már alig tudtunk kiállni (sérülések, kiállításopk miatt, és a 22-es keretből 3 játokost gazdasági okokból itthon kellett hagyni mert a Sporthivatalnak nem volt rá pénze), jellemző a káoszra, hogy csak kölcsönmezben zöld-fehér csíkosban kék gatyában áltunk ki. "
Szerintem egyáltalán nem biztos, hogy megverjük a franciákat, bár lehetséges. mondjuk 50-50. Ez azonban még kevés lett volna a továbbjutáshoz.
Egyébként én úgy tudom, hogy nem gazdasági okból vitt ki kevesebb játékost a magyar válogatott, hanem maga Baróti ragszkodott hozzá, hogy nem akar kivinni olyanokat, akiknek úgysem fog játéklehetőséget adni.
Szerintem hülyeség egy emberre - jelen esetben Csongrádira - kenni a kiesést, hiszen a belga egyenlítő gól előtt többen is hibáztak. Pl. aki elvesztette a lasztit (már nem tudom ki volt) és Mészáros Bubu is benne volt a gólban.
Istenem, a 82-es VB! De rég is volt. 11 éves voltam, elkaptam a bárányhimlőt azon a nyáron, nem mehettem heteig sehova, éppen a VB alatt. Minden mecset megnéztem! Mikor a belgák berúgták azt a szerencsétlen egyenlitő gólt, majdnem sirtam. Mennyit szidták azokat a játékosokat, azt a csapatot, bár lenne most olyan! Nekem nagy élmény volt még a selejtezőkben a pesti 1-0 a románok ellen. Ha jól emlékszem, Fazekas kapa rúgta a győztes gólt vagy húszról. Hatalmas tombolás volt, tele a Népstadion. Akkor még 70ezren énekelték a válogatott meccsek előtt a Himnuszt. Pedig nem volt szurkolói koordinációs iroda.:-) Csak foci.
én mindhárom válogatottat láttam élőben is játszani: -játékerőben a 82-es volt a leggyengébb, más csoportbeosztás vagy továbbjutás esetén sem lett volna esélyünk 82-ben a németek vagy a lengyelek ellen , de 78-ban igen. - a 78-as és 86-os csapat már a selejtezőn kívűl is produkált olyan meccseket , hogy hiába jött a Népstadionba Argentína, Brazilia, Jugoszlávia, a svédek vagy a csehek, csak a magyar győzelem aránya volt kérdéses. Mindkét csapatnak a VB előtti közvetlen felkészülésében lehetett gond (londoni négyes, mexikói tészta). Mindkét VB az első meccsen ment el. Ha például 78-ban nem az argentínok ellen kezdünk, a Platinivel felálló franciákat simán vertük volna, a csoport utolsó meccsére már alig tudtunk kiállni (sérülések, kiállításopk miatt, és a 22-es keretből 3 játokost gazdasági okokból itthon kellett hagyni mert a Sporthivatalnak nem volt rá pénze), jellemző a káoszra, hogy csak kölcsönmezben zöld-fehér csíkosban kék gatyában áltunk ki. - a csapat szellem is a 78-asban volt a legjobb, a 86-osban több volr klikkesedés. - a magyar válogatott VB szerepléseiben a kapusposzt betöltés is peches volt rendszerint. Nem láttam de 66-ban a Gelei/Szentmihályi, meg Grosics is kapott potyát 54-ben. Ha pl. 78-ban Gujdár helyett Mészáros Bubu védett volna valószínű nem kapunk ki az argentínoktól. 82-ben meg pont Mészáros nem tündökölt a belgák ellen.