Az anyagi világról érzékszerveink útján veszünk tudomást.
Érzékszerveink érzékenysége és érzékelésünk mértéke relatív szűk határok között van.
Az anyagi világ teljesebb megismeréséhez a technika segítségével jutunk, amely egyes anyag-jelenséget érzékszerveink számára átalakít.
Mitől függ a megismerés határa? Az alkalmazott technika fejlettségéről.
Van-e a technika fejlettségének határa, Nincs. Következésképpen a megismerésnek sincs határa.
Az anyagi világ megismerésének "határtalanságából" következik-e, hogy anyagtalan világ is létezhet. Abból, NEM.
Élettelen anyag >>>>> élő anyag >>>>> anyagtalanság (szellem, lélek, virtuális világ).
Vitaindító prológus az 1.sz. üzenetben.
Kedves vagy....:) De ne tőlem kérdezd. Nem anyag...ez tuti. Mellesleg nem is lehet, mert akkor ha anyagként áramlana ki....fogyna a kibocsátó....bár zabálással pótolható tán a gondolat is. Már amelyik. De komolyabban véve, rous! A gondolat olyan gyorsan terjed - testen belül - hogy messze a fénysebességet haladja meg. Ezt ma már tudjuk. Sem kémiai termék nem lehet, sem pedig elektronáram. Mindkét esetben van tömeg és a tömegre meg igaz Einstein törvénye. Valami - általunk ismerten túli - ami biztos, hogy az érzészerveinkkel nem követhető, De ez régi probléma, ezért voltak ilyenek, hogy flogiszton-elmélet, meg fluidum, etc. Én nem írtam, hogy tudom. Sejtésem azért van. Mint ahogy neked is. És ez így van jól. szia Amida
Az anyagon és az anyagból keletkező semmin kívül kell lennie egy önálló és folytonos harmadik jelenségnek e létben. Én ezt a jelenséget Összinformáció (Összinfo) névvel jegyeztem be a hitnyilvántartásomba. Róla aDefiniálja valaki isten fogalmát?!?című topikban értekeztem a minap.
Na jól van. Ne bánkódjatok. Amig az RTL meg a tv2 el tud adni "sztárokat"....olyanokat, addig nincs ám mit szégyellni. Az azonosság ényege abban van, hogy az index sem tud mást adni, mint azok. Mert nem a moderák írják a hozzászólásokat...igaz felelősséget sem vállanak a tartalmukért. Naná. Ma nehéz egy jó állást találni, fórum meg van dögivel.
Tök Vidám Vasárnap. szvsz. kétszer beírtam, hogy a gondolat Scalgero szeint anti.materéria. Nem szerintem, hanem Massimo Scaligero jezsuita filozófus szerint. Akit többen korunk nagy gondolkodői közé sorolnak. Nem én, hanem az illetékesek. Persze senki nem cáfolta, tudomást sem vett róla....és folyik az agyalgás az anyag gondolatról. Na most akkor, hogy könnyebb legyen: az anti-matéria az nem az anyagi mivoltot tagadja, mert azon túllép. Az anyag sem más mint energia, csak éppen olyan formában ami számunkra kézzel fogható és megmunnkálható állapotában van.(ja van ilyen értelmes topik még, hogy mi az az anyg, meg ...etc.) Na már most, szvsz aki ezek után még mindig nem tudja hová tegye a gondolatot, az íratkozzon be az óvoda kiscsoportjába, Vagy. Csak vicc az egész, ugyi....nyugtassatok meg, csak az időtöltés kedvéért van az egész. Amida ps.: ez a topikcím a harmadik helyezett a listámon.(van még hét)
Ha a gondolat egy minta, akkor elismerem, hogy csak az agyban tudtuk elképzelni eddig. /Mert látni eddig még senki sem látott egyetlen gondolatot sem./ De miért ne jelenhetne meg ugyanez a minta más anyagon? Egy kockás papír lehet ugyanolyan mintájú, mint egy kockás vászon!
Igen, létezik! Ha nem létezne, nem tudtad volna ide leírni, vagyis átadni (az olvasóknak). Amíg ki nem mondod, vagy le nem írod a gondolatodat, addig csak a Te agyadban , de létezik és csak ott!
"Ha elkepzelek egy vazat, az a vaza letezik, vagy nem?"
Minden amit gondolsz, kigondolsz, vagy elképzelsz, legyen az váza, angyal. ördög szellem, manó, tündér vagy kaporszakállas isten az számodra (tudatodban, agyadban) szubjektív létezik (ameddig élsz), objektív nem (Tőleg függetlenül) létezik.
Egyes dolgok annyira létezhetnek, hogy akár befolyásolhatnak döntéseidben. Példa: jóllehet jólesne és alkalom is lenne kefélni, de azt hiszed, hogy istenednek jobban tetszik, ha a önmegtartózkodás erényében gyakorolod magadat és lemondasz az élvezetről, akkor ez a (balga) hit befolyásolt. ( A kérdés az marad, hogy az istened szadista, vagy buja, ha ilyen kívánsága van?)
"Es a telepatikus kiserletek szerinted miröl szolnak? "
Arról, hogy részben szemfényvesztők, részben szakbarbár rögeszméjű személyek mindíg akadta és akadnak, akik tudatlan, vagy hiszékeny embertársaikat akarva, vagy akaratlanul bolonddá teszik.
Meg mindig nem tudtuk meg, hogy az ELÖ anyag nalad mit takar, es hogy mitöl "elö" az anyag... Az egy tulajdonsaga az anyagnak? -----
Röviden és tömören a topikindító cikkben kifejtettem:
Az élő anyag.
Az élőlények ugyanazon elemi részecskékből, elemekből épülnek fel, mint az élettelen anyag, de egy lényeges, minőségi különbséggel rendelkeznek.
Én itt csak egyetlenegy dologra, az élő anyagokat jellemző fogalmakra térek ki. Előzőleg azonban tudatosítanunk kell, hogy az élő szervezetben (anyagban) állandó anyagcsere, vegyületek lebontása és felépitése (átalakítása), folyik. Ebből következik, hogy az élőanyagra vonatkozó fogalmak csak egy bizonyos időpillanatbani, vagy bizonyos időtartam alatti állapotot jelentenek és jelenthetnek.
Az élő anyag jelenségeit az ember az saját idegrendszerén belül észleli (érzi), de a tapasztalatai alapján a fogalmat embertársaira (sőt az állatokra is) interpretálja.
Néhány ilyen fogalom:_egészség, _emésztés, _álmosság, _szomjúság, _szédülés, _éhség, _zsibbadás, _hasmenés...stb.
A fentiek az élő emberi szervezet, vagy annak egy (al)szervének állapotát, aktivitását, vagy működési zavarát jelenti. Mindenképpen csak anyagi vonatkozásról beszélhetünk és nem hiszem, hogy valami földöntúli, szellemi, vagy anyagtalan dologra gondolna valaki.
Ez az állítás mindaddig szemtelen ostobaság, vagy annak leplezésére történő kísérlet, amíg nem idézel tőlem legalább két (2) mondatot, ami ellent mond egymásnak.
Jellemző szellemi színvonaladra, hogy egy (1) hét idő volt szükséges, hogy egy ilyen bárgyúságot kiizzadjál. Ez arra utal, hogy vagy nem érted föl ésszel, vagy nem képes érvelni.
" Kár érted."
Sajnálatodat tartsd meg anyukád részére, mert gyermekét tekintve rászolgált.
Legyen a konkrét gondolat is anyag, pl. ember számára visszafejthetetlen neuronmintázat.
Megfontolandó azonban, hogy Hegel szerint ~ a végtelen kis mennyiséget megtestesítő minden anyag szisztematikusan egyszerre átcsap a semmibe, ahonnan nyomban egyszerre újjászületik. Ezt Lenin sem vonta kétségbe, csak a felső matematika ismeretének hiánya miatt érthetetlennek tartotta. Azt, amit a felső matematika dx-ként nagy haszonnal alkalmaz és aminek cáfolatára egy igazán dialektikus materialista még gondolni se mer.
Az anyag az emberi képzeletben a végtelenségig felezhető s a maradék végtelen apró - dialektikus gondolkodással - a semmibe fordítható. Az így dinamizálható egész létünk merő anyag, az anyag egésze pedig végtelenül kis mennyiséget megtestesítő anyagrészekből áll. Egyszerre.
A végtelen kis mennyiséget megtestesítő anyagrészeknek nem lehet szerkezetük, ezért nem lehet bennük azonosító adat sem. Ráadásul meg is semmisülnek. Vagyis a semmi a végtelen kis mennyiséget megtestesítő anyagból keletkezik. Közönséges anyagszünet. Az anyag meg semmiszünet. Kvantált mindkettő, mivel a megsemmisülés és az újjászületés nyilván nem egyszerre történik.
Az anyag kellő idővel a megsemmisülése előtt valahogy leadja a benne rejlő információkat (tulajdonságait) valahová, s azokat újjászületése után kellő időben visszakapja.
Ez a valahol is a megsemmisülő tudatunktól – a sokrétűen rendezett neutronmintázat szövevényeinktől - függetlenül létező objektív valóság.
Az anyagon és az anyagból keletkező semmin kívül kell lennie egy önálló és folytonos harmadik jelenségnek e létben. Én ezt a jelenséget Összinformáció (Összinfo) névvel jegyeztem be a hitnyilvántartásomba. Róla a
A hagyományos Istenekben én nem tudtam, nem tudok hinni. Az Összinfót is inkább tudni szeretném, de nála hajlok egy átmeneti kompromisszumra anélkül, hogy feladnám az alapos megesmérésére irányuló törekvésem.
Először is konkrét gondolatról beszélhetünk csak! Általános fogalomként használt gondolat éppen úgy nem létezik, mint a férfi, vagy a nő általánosságban.
Tehát egy vagy több gondolat mindíg egyetlenegy személy "elidegeníthetetlen tulajdona" más számára hozzáférhetetlen! (mintha már írtam volna valahol!)
Saját "anyaga", ha úgy tetszik.
Amit leírtam, az nem a keletkezése, hanem léte (az agyban)!!!!!!!!!
A gondolat soha a büdös életbe nem lép ki az agyból!!!!!
A zseblámpás hasonlat rossz, smafu!
Ha egy sánta hasonlat jobban tetszik: a gondolat a számítógépben lévő software-nek felel meg inkább.
"Az agyban egy emlék felidézésekor, vagy gondolat képzésekor az agysejtekben és azok között elektromos impulzusok (-80 és +30 mV között), illetve nátrium, kálium iónok áramlanak és így a leolvasott, (bekapcsolt) neuronmintázat a gondolat."
Ez mind csodas, epp ezert irtam mar korabban a zseblampas hasonlatot: az agyban letrehozodott az elektromos impulzus hatasara a gondolat ("neuron mintazat"). De az agybol kilepve erzekelhetö a hatasa: merhetö. Amit leirtal az csak A GONDOLAT KELETKEZESE, olvashattunk mar tucatnyi "elektromos-elmeletet" erröl.
A lampabol kilepett a feny - az agyban megszületett a gondolat.
Onnantol anyag a gondolat. Anyag a gondolat? Eröterhez hasonlatos anyagi jellemzökkel bir?
Es mindezekböl mi következne? Az, hogy a LELEK is egy mikroV-nyi kisülesek hatasara keletkezö valami...? Ugye az? Tehat akkor megis letezik...? :)
Mert akar anyag a gondolat, akar nem...a gondolat is LETEZIK! Sajna.
Ha elkepzelek egy vazat...az a vaza letezik, vagy nem...?
"Mert ugye azt nem mondhatjuk, hogy a gondolatunk uyganolyan minösegü anyag lenne, mint azok az idegsejtek, stb., "
Nem is mondja senki szerte a világon!
Az élő ember (vagy állat) az agyban tárgyiasult objektív valóságot konvertálás nélkül (érzékszervei nélkül) érzékeli.
Az agyban egy emlék felidézésekor, vagy gondolat képzésekor az agysejtekben és azok között elektromos impulzusok (-80 és +30 mV között), illetve nátrium, kálium iónok áramlanak és így a leolvasott, (bekapcsolt) neuronmintázat a gondolat.
'(ha azok hoztak egyaltaln letre!) "
persze, hogy nem, hanem a magaságos kutya Úristen, vagy a Sátán, vagy a boldogságos Szűzmária, Jehova, vagy esetleg a Szentlélek. Allaht sem kehet figyelmen kívül hagyni.
Latom raharaptal! :) Hat persze, hogy ANYAG az eröter is: csak nem mindegy, milyen....
"Ergo anyag = energia = rezgés = erőtér =tömeg = tömegvonzás."
"A tömegvonzás az anyagra jellemző az emberáltal körülírt tulajdonság."
Ha valaminek leirom a tulajdonsagat, azzal meg nem irtam le MAGAT A DOLGOT...
vagy igen?
Amikor a tudomany jelensegeket, tulajdonsagokat detektel, regisztral, csak a HATASOKAT tudja mindig leirni. Pl.: lelkiJELENSEGEK (agyi viselkedes, alvaszavar, stb.). A LELEKtan csak a jelensegeket tudja megallapitani, a SAJAT tudomanyos modszereivel. De a LENYEGET, ugye, hogy MI A LELEK, azt meg mindig nem tudjuk...
Visszaterve a peldamra: Es mi lesz a LENYEGGEL? A lampabol kijuto fennyel, mely bar anyagi dologbol keletkezett, azt elhagyva immer önallo ELETRE kelt: es mint tudjuk KETTÖS termeszetü lett...? Az anyag. Meg nem is. Vagy mi...:)
Mert ugye azt nem mondhatjuk, hogy a gondolatunk uyganolyan minösegü anyag lenne, mint azok az idegsejtek, stb., amik letrehoztak (ha azok hoztak egyaltaln letre!) -----
Erdekes ez a topikot meghatarozo logika, es amelyböl ezideig nem sikerült
elöbbre jutni:
"Élettelen anyag >>>>> élő anyag >>>>> anyagtalanság:szellem, lélek "
Par honappal ezelött mar ügyesen leirtak paran, hogy:
1. A topikcim bar "rautalo magatartaskent" mar azt sugallja, mintha anyag lenne a gondolat...attol az meg nem lesz az...Aminthogy az egy darab drotban (anyag)
futo elektromos aram hatasara a drot körül keletkezö elektromagneses mezö sem anyag.....
2. Az "elö anyag" bizonyitasa sem sikerült meggyözönek: az "elö anyag" ELETET
ugyanis pont nem az anyagisaga okozza...Tehat nem attol lesz valami elö,
mert anyagi...Anyagot anyaggal magyarazni...tautologia. Ugyanoda tertünk csak vissza. Nem veletlen, hogy a feny kettöstermeszete mennyire felforgatta anno
a fizikat: hogyan lehet valami egyszerre reszecske, es hullamtermeszetü...?
A feny ugy "viselkedett", hogy nem tudtak megmagyarazni a szokasos foton
(reszecske, atom) elkepzelesekkel. Fittyet hanyt az elmeleteknek...
Nosza, "engedmenyeket" kellett tenni: a feny egyszerre hullam, es reszecske...
Tehat az anyagisaga melle egyenranguan kegyesen odahelyeztek...a nem anyagi, reszecske jellemzöjet is!
De vissza a gondolathoz: a zseblampabol kijuto fenyt a zseblampa elektronikajaval magyarazni csak egy darabig tudjuk: amig meggyullad
az izzo. De utana? Mi köze a materianak, az eszköznek a keletkezett fenyhez?
Mert az, ha tetszik mar "önallo eletet el": független lett a keletkeztetö anyagtol (lampa, telepek, aram, stb.)
Aki követi a gondolatmentet, mar biztos lejatszotta magaban, mire gondolok:
az agyban keletkezö gondolatot sem lehet azonositani, a keletkeztetö materiaval: neuronok szisztematikus kisülese, ganglionok, stb.
...hmm... ez egy hullámjelenség, amit megfigyeltél... mint a vízen a hullámok... egy változás tovaterjedése... ilyesmi zajlik az idegeinkben is... azt ha ilyen hullámok "jól" jönnek össze, állóhullámmá válnak... ha ode-visszaverőddés is van, akkor fel is erősödhet egy ilyen folymat, mint pl. a lézerben...
Ha szabad egy sánta hasonlatot: a Domino day-en néztem egyszer a sorbarakott dominókon végigfutó hullámot. Eszembe jutott: ez az alakzat most valami, vagy sem?
" Mi készteti az anyagi világot arra (atomokról remélem hallottál:), hogy olyan formán álljanak össze, hogy éppen kiadják az Anyám tyúkját?"
Költemények - így az Anyám tyúkja - kiadásával is a kiadó vállalatok foglalkoznak.
A direkt válasz azonban a kérdésedre (mi készteti..?): az emberi technika (papírgyártás, nyomdaipar stb.) nemcsak készteti, hanem egyenesen kényszeríti!
Igen, de az evolúció egy magasabb szintű (nem fizikai) leírás, mi meg fizikai (anyagi) szintről beszélünk. Minden egyes atom alá van rendelve a fizika „törvényeinek”. Pl. a tinta minden egyes vas atomjának meg kellett járnia már egy szupernovát ahhoz, hogy később az Anyám tyúkját alkotó tintafoltok alkotórésze lehessen.