Nagyon örülök, mert végre sikerült jó gazdit találni. Elmondom, hogy a felelőtlen tulajdonosa azért vette, mert látta valahol, hogy jól mutat egy ilyen kutya ha fut a ló után lovaglás közben. (!!!!!!!!!!) Később megunta a lovaglást és a kutyát is, szerencsétlen kutyának az lett volna a sorsa, hogy egy 2x2 m-es vasketrecben tengesse napjait. Állatvédők beavatkozása után került hozzánk, de mivel sokszor kiszökött, attól féltünk, hogy lelövik a vadászok kóbor kutyának nézve. Most szerető gazdája lett és dolgozni is fog, olyan élete lesz, amire született és ez volt a cél. Ráadásul nem ment messzire és néha láthatjuk is. :)
Szia. Szépeket írtál... Sajnos nem nagyon elterjedt ez a fajta. Én pl. évekig kerestem fiúkát (fajta tisztát) a kutyánknak, de a környékünkön nem akadt :( .
német vizslánk van nekünk is, rövidszőrű, Lizi, ivartalanított (nem kölykezett sajna soha). most nyáron múlt 3 éves. elvileg van benne labrador is, nem nagyon látszik meg, talán egy kicsit testesebb, mint a tiszta nv-k. ivartalanított, csodás természetű, soha semmi gond nincs vele. mondjuk egész kiskora óta velünk van, kertben, 6 fős család, kiskorától kezdve nevelve volt, mindig nagyon partner volt benne. vadászni nem visszük sajna:) ellenben a kertben megállás nélkül rohangálhat egész nap (szép időben kinn alszom én is vele sokszor, hajnali 2-3 után nyugszik le kicsit, de összességében 2 óránál többet nem nagyon pihen). iszonyatos mozgásigénye van, rengeteget járunk vele kirándulni, vagy ha nincs sok idő, akkor csak ki a Ligetbe vagy a Népszigetre. nonstop megy a rohangálás, bár a csúcs az, mikor (megveszekedett hegyi bringás vagyok) kocsiba be a bringa, kutya meg én, ki a Pilisbe, Visegrádi-hegységbe vagy a Börzsönybe, 40-60 km-t rohan mögöttem, hazafelé pihen egy fél órát a kocsiban, és ahogy kinyitom a kaput itthon, egyből hozza a labdát:) nagyon ragaszkodó természetű, de semmilyen idegesítően gyámoltalan-bújós hajlam nincs benne. szerénytelenség nélkül mondom, hogy ő a környék sztárja, fúleg a kisgyerekek körében. főnyeremény. imádom.pont.
előző kutyánk erdélyi kopó-tacskó-összevissza keverék volt, de alapvetően e.k., Kisorosziban, a kempingben csapódott hozzánk egy gigászi viharban. hihetetlenül hűséges, hálás volt, de sajnos nagyon benne volt már a kivert kutyaként eltöltött másfél év, sok gondunk volt vele, Lizi hozzá képest álom. szvsz talán a legjobban kezelhető, nekem mindenképp a legtöbb élményt adó kutyafajta a német vizsla. örök szerelem.
:-)...de az úszó hártya gondolom nem nagyon vizslás :-), ugye?
Meg nagyon csendes kutya, talán az is vizslás :-)...még nem hallottam ugatni, csak halkakat nyüszízni :-), meg halkan morogni...ez az össz hang, ami eddig kijött belőle.
Lenne egy kérdésem. Lehet egy vizslának hártyás talpa? Előfordul ilyesmi? Mint a labradoroknál pl...
Egy hete kihoztunk egy keverék kutyust egy menhelyről és felfedeztük, hogy hártyás talpa van :-)...Próbáljuk kitalálni milyen kutyákból lett összerakva :-)...
Ti látjátok benne a vizsát? Sok németjuhász van benne az biztos...és még valamilyen fajta, azt írták, hogy vizsla...Hát nem tudom. Viszont hártyás talpú :-).
Az egésznek nincs nagy jelentősége, mert úgy szeretjük, ahogy van...csak kiváncsiak vagyunk kik lehettek az ősei :-).
Mindegy. Egy küllembírálatot megejtek majd valahogy, utána döntök.
Ez is csak azért érdekel, mert látom, hogy jók az adottságai, ami a munkát illeti.
Spart idézve "qrva jó kis solymászkutya lesz belőle", pedig aztán ő a labancok egyik legnagyobb ellenlábasa :)))
Hát nálam alulkondis madarat nem nagyon fogsz látni :) ezért is részesítem előnyben az imprinteket.
Abban az egy órában tényleg mindent kipróbáltam :) kesztyűre egyáltalán nem akart, úgyhogy csináltam egy pucolt fél galambból egy bábut, és azzal csábítottam le (ilyet se csináltam még soha, de hát az ember legyem kreatív..). Mondjuk nem az az érdekes, hogy mivel, hanem a HOGYAN!!! Halálra röhögted volna magad. De mint mondtam, fő a kreativitás... :D
Ahhoz, hogy olyan kutyát tenyéssz vele, amelyiknek nincs felül bélyegzett törzskönyve, ahhoz németvizslák esetében kell:
- törzskönyv (nem B!) - tenyész szemle - képesség vizsga - ÖTV (őszi tenyész vizsga) Olyasmi mint a VAV, csak komolyabb követelménnyel - Kiállítási eredmények. Netom most pontosan mi kell, kannál azt hiszem két CAC, szukánál azt hiszem nem kell ennyi.
Soroljam még, vagy elment már a kedved? :-)
MInd ehhez Meoe tagnak és Németvizsla klub tagnak kell lenni.
Szerintem örülj, hogy van egy jó kutyád, amivel szépen tudsz együtt repíteni.
Én meg azt hittem, hogy nincs kondija a madaradnak, azért nem érte utol a tyúkot. Hogy jön le a fárol? Bábura, vagy kesztyűre? Bár gondolom egy óra alatt mindent kipróbáltál.
Az a baj, hogy nincs törzskönyve, mert az anyjának sincs.
Az anyját a mostani tulajdonosa egy vadásztól hozta el, aki agyon akarta lőni a kutyát - no comment...
(nem tudom, van még olyan, hogy "B" törzskönyv...?)
Ó a héjám inkább hízott liba, mint héja, ezt megfejelte tegnap a csodaszép napsütéses meleg, én meg voltam olyan balga és elhittem neki, hogy ennek ellenére is éhes. Hát nem volt az :))) Beletelt majdnem 1 órámba, míg lecájgoltam a fa tetejéről.
Nem vitatkozok álltaorvosi kérdésekkel. Nyilván vannak előnyei a sterilizálásnak. De amennyi fotót eddig láttam a kutyádról, szerintem emiatt nem kell szikét venni a kezedbe. A legkönnyebben úgy tudsz véleményt alkottatni a külleméről, ha ezek közül valamelyikre elviszed, még ha nem is nevezed be, ott kérdezősködhetsz. Aztán lehet rábeszélnek, hogy helyszíni nevezéssel indulj. :-)))
Nincs baj azzal a kutyával így fotók alapján. Persze alaposabb szemle kellene a tutihoz. (fogazat, mozgás, stb)
Az meg milyen dolog, hogy a héjád lemarad egy tyúkról???? :-)
Pankával nagyon elégedett voltam, gyönyörűen keresett és talált is egy tyúkot, szépen megállta, majd közös erővel ki is ugrasztottuk (ez most sokaknak lehet, hogy nem tetszik, és örök vita tárgya, a kutya kizavarhatja-e a vadat vagy sem, nos, vitázzon mindenki nyugodtan, de mert én a magam örömére solymászom, NEKEM az felel meg, ha JELRE a kutya kizavarja, mert ma is olyan pozícióban voltam, hogy nem fértem hozzá a fácánhoz, madárral a kezemen meg különösen nehéz a bozótosban evickélni..). Madaram hajrázott utána, de a versenyt a tyúk nyerte. Mindegy, szép volt :D
Komolyan rászánnék egy napot meg kocsikázást, hogy valami nagy guru megnézze magának. De csak ha objektív!!! Meg persze ha végre a kezemben lenne az apja törzskönyvének a másolata...
A "kivágásról" nekem más véleményem van, így 6 év fejtágítás után.
Sorolom, bár biztos hiányos lesz az érvek listája:
1. tudsz vele mindig dolgozni (mármint közös vadászaton)
2. nem lesz szétrágott kapu, stressz az udvarlók miatt
3. ha mégis megtörténik egy ismeretlennel... nos, nem kell "megoldani"
4. nem lesz álvemhes a kutya
5. előző pontból is következően, sokkal kisebb lesz az emlődaganat kialakulásának kockázata
6. egyáltalán nem kell szembenézni azzal a rémséggel, amit pyometrának hívnak (gennyes méhgyulladás...a német juhászunk anno majdnem ráment)
..és még sok egyéb kellemetlenség is megszűnik, pl. vérfoltok a padlón (persze ha bemehet a lakásba a kutya) és a teraszon
Számomra az utolsó két (5-6.) érv a legnyomósabb.
Én mindenkinek azt mondom, aki nem akar tenyészteni, csináltassa meg ezt a rutinműtétet. Sok problémától megkíméli magát meg a kutyáját. Pont én ne kövessem a saját tanácsomat? :)
Timi jól írta, jogszabály szerint csak minimum VAV vizsgával rendelkező kutyát lehet vadászatra vinni. Nem nagy dolog, de normál esetben gyakorlás nélkül nem szabadna sikerülnie.
Ha a kopó nagyon domináns, inkább külön gyakoroltass a kicsivel. Nem árt ha azokat a feladatokat is gyakorlod, amiket majd a VAV-on kell csinálni.
A vadászat meg általában csak ront a kutyán, így vizsga előtt nem lenne muszály oda vinni.
Budapesten lakom és a párom szokott vadászni menni, a kutyát is ő viszi magával (nekik is van 2 vizslájuk, egy rövidszőrű német és egy magyar).
Akkor lehet tényleg érdemes lenne megcsinálni vele ezt a vizsgát. Persze azért még sokat kell tanítani, de nagyon okos és ügyes, nagyon hamar tanul és saját magától elég szófogadó. Egy kis gond van csak, hogy van egy befogadott felnőtt kopóm, aki rettenetesen öntörvényű, nehéz lenne fegyelmezni ha szükség lenne rá (szerencsére önmagától elég kultúrált) és sokszor elvonja a drótosom figyelmét.
Apportot gyakorolni a drótossal meg csak úgy tudok, ha a kopót lefoglalja valaki, mert ahogy emelem a tárgyat (fát), a kopó azonnal rárepül (és lenyúlja magának) és a drótoskámnak esélye sincs megmozdulni sem. Ha viszont külön vannak, akkor nagyon szépen dolgozik, érti a feladtatát és a koránhoz megfelelő fegyelemmel hajtja végre azokat.
Amúgy nagyon vicces kutyának tartom, folyton énekel, nagyon bújós, kedves, jóindulatú, kutyákkal, emberekkel egyaránt jól kijön. Nekem ő az első német vizslám, de nagyon pozitív a véleményem őáltala a fajtáról.
Na végre egy német vizslás ember hármónkon kívül :)))
Már most is csak vizsgázott kutya vehet részt vadászaton (elméletileg). Persze mindenhol tesznek kivételeket... de ezt majd Dzsingisz elmondja, ő van otthon a puskás vadászatban, én solymászom. Amit most csináltam meg a kutyámmal, tulajdonképpen az is VAV, azaz vadászati alkalmassági vizsga, csak éppen eléje biggyesztik a "solymász" szót. Itt nincs ugyanis lövés utáni munka, nincs szükség apportírozásra/sebzett vad utánkeresésére. Én ezt amúgy nem is gyakorlom a kutyámmal, apportfát szoktam vele elhozatni meg kerestetni, de vadat még sose hozattam el vele. Talán majd egyszer :) egyelőre tisztuljon le neki ez a madaras vadászat.
Ha jól dolgozott a kutyád a vadászaton élesben, szerintem le is vizsgáztathatnád...