Örülök, hogy meg lehet csinálni. Azt tudom, hogy sablont kell csinálni, mert már arra gondoltam, hogy csinálok valamilyen formájú betonkockákat, de az nem tetszett volna. A kavicsot milyen cementes kötőanyagba kell rakni? Cement és homok? És a keverési arány? És akkor az egészben kavics van, nemcsak a tetején? Kimosásnál vizet kell a felületre folyatni, vagy szivaccsal dörzsölni? Remélem sokat kérdeztem. :o)) Előre is köszi a válaszokat.
persze mindent meg lehet otthon csinálni először is osztályzott kavics kell hozzá, kell egy sablon . tetelyét pedig a végén lemosod és már készen is van a kavicsos felületű lapod . persze igy leirva egyszerűnek hat de azért nem olyan könnyű nem mindegy meddig mosod,ill mennyire mosod ki a felületet,ill időben mikor ha a cement megköt már nem tudod szépen kimosni stb.....! szerintem nem kerülne sokkal többe ha megvennéd készen ,de számolgass megéri-e neked bíbelődni ,ill viszont tényleg egyedi lenne?
Igen ilyenre gondoltam (körök nélkül). Ez a minta pont tetszik is, mert nem csak egy mini fűcsomó látszana ki. Ez a kavicsos lap egyébként mennyire nehezen kivitelezhető? Házilag is meg lehet csinálni? Miből tevődik össze pontosan? Mi legtöbbször nem szoktunk szakemberre várni, meg hasonlók, mert eddig, amit akartunk mindig meg is tudtuk csinálni. Ezért kérdezem a házi kivitelezést. És ezáltal egyedit is tudnánk csinálni. :o)
Tetszik az irány, amit mutattál. Szeretem, hogy minél természetesebb legyen. Viszont én szeretném, ha a burkolat mintája lyukakat hagyna, hogy közte is tudjon lenni egy-két fűcsomó. Majd megpróbálom kordában tartani, de szerintem úgy még természetesebb. Vagy te ajánlasz e ilyet? Vagy esetleg a fűcsomókba bele lehet bukdácsolni. Én szeretnék egy asztalos kiülőt is, amihez kell a síma felület. És nem szeretném, ha túl durva lenne, mert van egy örökmozgó 3 éves lányom. :o) Köszi a tanácsokat.
erről a fa burkolatról még én sem hallottam !szép lehet bár még mindíg kételyeim vannak vele szemben( mint például mennyire csúszik,ill mennyire időtálló)
kaliko:milyen burkolatra gondoltál?mert ha járdának kellene és fű veszi körül én inkább egy természetes anyagból készült lapokat alyánlanék (40x40) kavicsos kivitel nagyon jól mutat a fűben és sokkal természetesebbnek han , nem egy beton felületet kapsz,ilyesmire gondoltam
Sziasztok
Már azt hittem teljesen lecsúszott ez a topic . el is felejtettem ,de mint látom elég sokan rátaláltak ! J ezentúl ígérem többször benézek . jövő héten átolvasom a hozzászólásokat és amiben tudok segítek J (láttam olyanok is rátaláltak akik ezzel foglalkoznak ennek különösen örülök mert még nekem is van mit tanulnom ,adott esetben én is tanácsot kérhetek tőlük) remélem így össze tudom hozni a vevőt ,gyártót ,burkolót ezzel is megspórolva rengeteg idegeskedést mert nekünk az a lényeg ,hogy a vevő elégedett legyen ,és azt kapja mit szeretne
Gondolkoztam, és arra jutottam magammal, hogy maradok a beton kockáknál. Majd kitalálok valami jó kis mintát és a kivitelezés után is utánanézek. A fa miatt mindig izgulnék, és figyelni kellene. A betonnál ez nincs. Majd a fű közte természetesebbé teszi. :o) Esetleg, ha van mintátok ilyen burkolatokról, akkor szivesen venném, hogy könnyebb legyen kitalálni az egészet. Köszike
Nem, a járdát nem akarom beburkolni. Bár, ha lenne rá pénzem, biztosan tennék rá valami szép burkolatot, olyan természetközeli kőlapokat. A PaPus" teheted az útra is," megjegyzésére írtam.
Te vagy PaPus ismerőse? Olvastam a weboldalt, amit írtál és sok hasznos információt találtam az akácfáról. Mi eddig kerítést és karámot építettünk akácfából. Igaz még nincs kész (teteje is lesz), de leadom a képet róla. Egyébként az akáckarók, amiből készült már vagy 50 évesek (régi felszámolásból valók), de szinte semmi bajuk. Csak, ha a földön hagyjuk elfektetve, akkor a hangyák végeznek vele kb egy hét alatt. Ezért félek a fakorongos megoldástól a kiülős pihenőnél. És erre írtam, hogyha esetleg locsolnám, akkor a hangyák nem bírnának beleköltözni. Legalábbis remélem.
Azt hittem nagyobb a betonfelület, de egy ekkora kockára tényleg csak elég "rádobálni" a korongokat. Viszont a járda más kérdés. Jól vettem ki, hogy arra is keresel valamit? Arra is fa burkolatot gondoltál? Ennyi fa van nálatok? Na nem irigykedem, csak kérdezem. Vagy esetleg arra valami kőburkolatot gondoltál? Na, majd holnap megpróbálok hamarabb jönni. Egyébként szép a kerted. :o)
PaPus :o))))))))))))) A hangyát úgy gondoltam, hogyha nyáron locsolom a fakorongokat és nem hagyom, hogy beköltözzenek, akkor télen már esetleg nem bújnak bele a fába, ha nem locsolom. Csak nem írtam végig a gondolatmenetemet. :o))
Igen, ez a burkoló nekem is tetszik, csakhogy az a járda, amit látsz, ilyen hosszú, mint ezen a képen, meg még kb.15 m ami nem látszik belőle, és akkor még ott az udvar többi járdája is.Mert hát ugye akkor már nem csinálhatok belőle meg csak egy kis szakaszt. Ennyi burkolat ebből a kőből egy kész vagyon lenne. Tudom, mert az egyik szomszéd ilyenből csinálta a kerítését, és miliós tétel lett. Ha ennyi pénzem lenne, bizony más, fontosabb dologra költeném, Így hát marad az itthon fellelhető anyag felhasználása. A darabolással nincs gond, mert már vagdostunk méretre ilyen faanyagot is.
Így, hogy vizuálisan is befigadhattuk, sztem sokkal könnyebb!
Mi lenne, ha valami kellemes, és vékony kővel burkolnád? Azt teheted az útra is, és ragaszthatod a vaslapra is. (MAPEI Kerabond+Isolastic) Ha elég vékony a kő (horvát mészkőből kapsz 1centi körülit is), még csak nehéz se lesz felemelni, és mutatós.
Meg a hangya se szereti...
Hirtelen csak egy lépcsőt találtam, de sok hasonlót csináltunk már, a fedlapon stabilan megmarad a kő, és meg lehet úgy csinálni, hogy ne legyen feltűnő!
Nem akarom leragasztani, mert néha fel kell majd emelni. Ez ugyanis egy tető. Egy kb. 1x1 m-es terület, meg egy másik, amelyik kb. 1,5x1,5 m. Nem járunk rajta, mert a járda mellette van, csak egy-egy virágtál áll mindkettő közepén, de szeretném kevésbé láthatóvá tenni. Ha a korongokat rászegelem egy hálóra, úgy, ahogy valamelyik barkácsáruházban láttam, akkor könnyen felemelhető róla. Engem csak a korhadás lehetősége bizonytalanitott el. Az ellen kellene tennem valamit. Na meg a hangyák ellen, mert a tuja mögött egy kicsit látható farönk asztalt is kikezdték a fekete óriás hangyák :(((
Hú, betonra nekem nem jutna eszembe... Terveim szerint a régi, "jól bevált" betont helyettesíteném ezzel a megoldással. Maga a tudat, hogy a fa alatt ott a beton, nem hagyna nyugton, ezért minden eszközzel azon vagyok, hogy a házacskám környékén lévő beton járófelületeket az utolsó morzsáig eltűntessem.
Óvatosan megjegyzem: a fa egyenletes "szeletelése" csak egyszerűnek tetszik, valójában nem kis szakértelmet igénylő feladat. Tanúja voltam egy csúf balesetnek egy ilyen munka közben. Nagyon komoly előkészületet, precíz, profi gépet igénylő munka! Jobb szakemberre bízni... Sőt, azt is hallottam, hogy ajánlottabb szalagfűrésszel végezni ezt a munkát.
Csak azok a fránya hangyák... Nincs ellenük valami ráolvasós, szemmelverős megoldás?
Nem ismered a mesét??? A Tücsök, meg a Hangya... :)))
Amikor hideg van, azok belebújnak a hangyabojba, és élvezik, amit nyáron összehordtak... Persze, a mesében. Vagy Ki tudja? :O
Más: "gondoltál-e fa utánzatú burkolólapra"
Jajjne! és Brrr! Láttam olyant, a hideg még most is futkároz a hátamon...
SZÖRNYŰŰŰ! Persze, lehet, hogy van egy kicsit esztétikusabb is, de amit én láttam, az ramaty volt. (Póth Klinkercentrum) Kicsit a jól betömörített, erősen szálas deszkával zsaluzott betonra emlékeztet. Az ára meg valahol 10.000,-Ft/nm!
Hát, nem semmi ismerősöd van, de igaza lehet. A hangya tényleg egy hét alatt tönkre teszi a fát (ezt sajnos tapasztalatból mondom). De ezek szerint, ha folyamatosan locsolnám megmaradna 15-30 évig? Nyáron még hűvösebb is volna. :o)) És szerintetek télen is beleköltözik a hangya, vagy akkor inkább már el van bújva?
Szia, Én is csatlakozom PaPushoz, hogy a beton és a fa nem egyszerű eset. Ötletem sincs, hogy lehetne a kettőt összehozni, de a ragasztás elég kézenfekvő, bár én sem tudom, hogy mivel kell. Esetleg gondoltál-e fa utánzatú burkolólapra? Az én tudásommal ez egyszerűbb megoldás volna, és a hatása is hasonló. A farönköket meg másra is el lehet használni, akár kiegészítőnek, hogy "hitelesebb" legyen a kerámia. Mondjuk a beton mellé kis kerítés a rönkökből, akár orgonasíp alakzatban, vagy félkörívben magasodva, vagy bármi. De ez csak az én meglátásom. :o)
A fa könnyen elmozdul a betonon, vagy feltöltöd mellette a talajt (hogy a szintek megfelelőek legyenek), vagy le kell ragasztani a "tányérok"at.
Ha feltötöd, csinálj mellé szegélyt, és (impregnálás után) ún. "besöprő" homokot, azaz tűziszárított kvarchomokot illik tölteni. Jót tesz neki a lapvibrátoros tömörítés.
A ragasztott sokkal biztosabb, ha jó ragasztót találsz. Most így hirtelen nem tudom, milyen ragasztó lehet a jó, hiszen én főleg kőben utazom, de utána tudok kérdezni, ha nem annyira sürgős.
A fő bibi az, hogy a kő és a fa hőtágulása, rugalmassága nagyon eltérő, ezért nem merek hagyományos felxibilis ragasztókat ajánlgatni.
Az a farönkös dolog engem is nagyon érdekelne, mert van egy nagy halom különböző méretű farönkünk(10 cm átmérőtől kb. 40 cm-ig) Van körfűrészünk is, amivel egyforma vastagra lehetne vágni. Már rég gondolkoztam én is ezen, de engem is az riasztott vissza eddig, hogy esetleg hamar elkorhad. Én beton tetejére szeretném tenni, azt szeretném eltüntetni vele.
Megjegyzem ilyen megoldással nem áll vízben a fa, a víz elvezetéséről éppen az alá és közé kerülő homok-sóder/murva gondoskodik.
Láttam ötéves burkolatot, annak még csak a kérge sem volt lehántva!! Teljesen stabil és sértetlen, ráadásul az itteni (Kisalföld) altalaj meglehetősen agyagos.