Keresés

Részletes keresés

Gharíb Creative Commons License 2005.08.14 0 0 100

Persze hogy kulcsfigura. Az egész harmadkor kulcsfigurája, ahogy Sauron a másik kulcsfigura.

"Lehajítottam az ellenségemet, ő lezuhant a szédítő magasból, s porrá zúzta a hegyoldalt, ahova esett. Aztán elragadott a sötétség, s én kiballagtam a gondolatból és időből, s olyan utakat jártam be, amelyekről nem beszélek.

Meztelenül küldtek vissza - egy kis időre, amíg elvégzem a feladatomat."

Elpusztította a balrogot, de ebbe a harcba belepusztult maga is. Mivel maia, ezért ez nem olyan pusztulás, mint az ember halála, a Szilmarilok szerint ők és a tündék is visszakerülnek Mandosba, de visszaküldték a valák Középföldére, immár rendje egyedülijeként, mert közben kiderült nyilván az is, hogy Szarumán eljátszotta a bizalmat, és összeszövetkezett Sauronnal.

Mondhatni újratöltötték a programját :)) Gandalf reloaded :)

Előzmény: Incánus (97)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 99
Amit a topiknyitóban olvashatsz, nem szó szerinti idézet Tolkientől.
Előzmény: Törölt nick (98)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 97
Arra gondolsz, hogy Szürke Gandalfból Fehér Gandalffá vált? Akkor tényleg nem élte túl. Egyébként meg igen, és továbbá is kulcsfigura maradt a Gyűrűk Urában.
Előzmény: Gharíb (96)
Gharíb Creative Commons License 2005.08.14 0 0 96
Legyilkolászta, de nem élte túl. Belepusztult bizony.
Előzmény: Gonosz Pszichiáter (73)
Gharíb Creative Commons License 2005.08.14 0 0 95
:-) Üdv mágus :-)
Előzmény: Incánus (76)
M. bint S. Creative Commons License 2005.08.14 0 0 94

off

Oops :o, most olvastam, hogy felejtsük el teljesen a GP megszólítást, úgyhogy az előzőben töröld a megszólításból. :-)

on

Előzmény: M. bint S. (93)
M. bint S. Creative Commons License 2005.08.14 0 0 93

Kedves Incánus alias Gonosz Pszichiáter!

Az iszlámban Iblis feleltethető meg nagyjából Lucifernek, de ő nem angyal, hanem dzsinn. A lázadó szerepet ölti magára.

Egyébként Isten kérte, hogy boruljon le Ádám előtt, az Ő parancsára mondott nemet.

A lényeg, hogy van Iblis és Sátán vagy sátánok. Funkciójuk lázadás az elsőnél illetve kísértés a másiknál.

Előzmény: Gonosz Pszichiáter (74)
pearson Creative Commons License 2005.08.14 0 0 92

agóniának nem feltétlenül kell, hogy vége legyen. meggyőződésem, hogy a tehetetlensége görgeti előre ezt az intézményt.

Tegyük fel, hogy leülök, elolvasom az Újtestamentumot. Aztán elolvasom a katekizmust, meg a teljes katolikus dogmatikát.

Nem találok kapcsolódási pontokat.

Előzmény: Incánus (91)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 91
Nem mondopm, hosszúra nyúlt római egyház agóniája, már lassan 2000 éve tart ez a haláltusa :) Nem lehet, hogy inkább a folyton megújulásra törekvő, de az intézményesedés előnyeit megtartani akaró, jézusi erők küzdenek benne a valóban merev birodalmi örökséggel? Végulis Luther sem akart egyházszakadást, inkább reformot.
Előzmény: pearson (90)
pearson Creative Commons License 2005.08.14 0 0 90

Jézus nem inzézményt alapított, sőt,  egy pillanatig sem hasonlított ténykedése intézményhez. Az Apostolok cselekedetei  szintén nem. Az ún. ősegyház pont úgy működött, ahogy azt korábban kívánatosnak tartottam. 

Amikor államvallásá lett és Rómával megegyezett, akkor kezdődött a katolikus egyház intézményesedése és agóniája, ami azóta is tart. Aztán nem sokkal rá jött az egyházszakadás, reformáció, stb. Közben meg szorgosan égették az eretnekeket, nem beszélve a pápaság és pápák egy-két igen-igen sötét korszakáról.

Péter pedig nem római kőszikla volt:) Jellemző módon, Rómában akasztották fel, fejjel lefelé, római csak innentől volt.

Előzmény: Incánus (89)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 89
Szerintem meg több a hasznuk. Jézus is tudhatta ezt, ezért alapította a római kősziklára az egyházát :)
Előzmény: pearson (88)
pearson Creative Commons License 2005.08.14 0 0 88
több a káruk. de főleg az általad említettnek...
Előzmény: Incánus (86)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 87
Tekintettel arra, hogy egyszerre két testem lenne, valóban, ez nem reinkarnáció, hanem olyan, mint amikor a madárpók lecseréli elavult és kinőtt kitinpáncélját egy újra. A régivel meg lehet ijesztgetni a lányokat :)
Előzmény: pearson (85)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 86
Az intézményeknek megvan a maga hasznuk. A kereszténységben leglább van egy többé-kevésbé elfogadott központi tekintély, ami, ha megfelelő kezekbe kerül, talán a továbblépés kulcsa lehet. A többi vallásban ennek nyoma sincs, így azokban nagy változás nem is lehet a sok-sok irányzat tehetetlensége miatt.
Előzmény: pearson (83)
pearson Creative Commons License 2005.08.14 0 0 85
akkor ez nem inkarnáció, csak egy sima vedlés:)
Előzmény: Incánus (84)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 84
Nem hiszek a karmában :)
Előzmény: pearson (81)
pearson Creative Commons License 2005.08.14 0 0 83

szerintem az intézményesedés az eszme halála.

igazából, a zsidó történelem is azt mutatja, hogy a zsinagógák voltak azok, amelyek a tartalomra irányították a figyelmet. a templom a merev szertartásosság és a rigorizmus jelképévé vált.

Előzmény: Incánus (82)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 82
Viszont az egész trilógiában nincs egyetlen templom, egy imaház, egy pap vagy szerzetes sehol.
Becsületes puritán felfogás :)

Azt hiszem Tolkien nem nagyon szerette az egyházakat :)
Úgy gondolom, világában nem volt helye az intézményesített vallásnak. Istent sem Istennek nevezte.

Egyébként tudtad, hogy német, pontosabban szász származású a családja?
Nem tudtam.

Előzmény: Gharíb (70)
pearson Creative Commons License 2005.08.14 0 0 81
majd meglátjuk, ebben a testben hova vezet a karmád:)
Előzmény: Incánus (80)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 80
Szeretném, ha mindenütt, és előző inkarnációm feledésbe merülne. Egyrészt, nem vagyok gonosz, másrészt, nem vagyok pszichiáter :)
Előzmény: pearson (79)
pearson Creative Commons License 2005.08.14 0 0 79
csak itt, vagy mindenütt?
pearson Creative Commons License 2005.08.14 0 0 78
sziasztok:)
Előzmény: Gonosz Pszichiáter (77)
Gonosz Pszichiáter Creative Commons License 2005.08.14 0 0 77
Én ezt megerősiítem.
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 76
Sziasztok, én Gonosz Pszichiáter vagyok, csak az előző nicknevem disszonanciában volt a képpel, ami kialakult rólam. A továbbiakban ezen a nickneven vagyok jelen.
Gonosz Pszichiáter Creative Commons License 2005.08.14 0 0 75
Hozzám közelebb áll a kvázi-newtoni felfogás, miszerint Isten egyszer megteremtette a világot, azután az működik magától is és Isten csak gyönyörködik benne és gondozza azt, de közvetlenül nem avatkozik bele. A valák pedig szerintem azok, akik működtetik a világot :)
Előzmény: Gharíb (71)
Gonosz Pszichiáter Creative Commons License 2005.08.14 0 0 74
Kedve M. bint S.!

Amennyire tudom, a Korán szerint Iblis csupán azért lett lázadó, mert megtagadta, hogy Ádámnak hódoljon a paradicsomban. Ezzel szemben Lucifer közvetlenül Isten ellen lázadt, még Ádám megteremtése előtt. Erre mondtam, hogy az iszlám szerint Lucifer nem létezik, és (az éppen aktuális) Sátán csupán az embert kísérti. Nem így van?

GP
Előzmény: M. bint S. (72)
Gonosz Pszichiáter Creative Commons License 2005.08.14 0 0 73
Aztán jól legyilkolászta Mória Rémét :) Nem volt könnyű, de túlélte :)
Előzmény: Gharíb (69)
M. bint S. Creative Commons License 2005.08.14 0 0 72

Kedves Gonosz Pszichiáter!

Az iszlámban Iblis feleltethető meg nagyjából Lucifernek, de ő nem angyal, hanem dzsinn. A lázadó szerepet ölti magára.

A Sátán kifejezés pedig többesszámban is használható, mindkét esetben a kísértő (k) szerepben használatos.

Előzmény: Gonosz Pszichiáter (68)
Gharíb Creative Commons License 2005.08.14 0 0 71

"Milyen hatalma van akkor az angyaloknak egyáltalán?"

Erre csak a katolikus tanítást ismerem, az angyalok Isten követei, küldöttei, akiknek hatalmuk van az emberek fölött, alkalmanként Isten üzeneteit hordozzák, és az utolsó ítéletnél ott lesznek Jézus Krisztus mellett, aki viszont felette áll minden angyali lénynek. Az angyalok Krisztusnak és tanítványainak szolgálatában állnak.

"És ímé angyalok jövének hozzá és szolgálnak vala néki. "

"Hanem az Úrnak angyala éjszaka megnyitá a tömlöcz ajtaját, és kihozván õket, monda".

Előzmény: Gonosz Pszichiáter (56)
Gharíb Creative Commons License 2005.08.14 0 0 70

"A GYűrűk Ura már inkább keresztény :)"

Viszont az egész trilógiában nincs egyetlen templom, egy imaház, egy pap vagy szerzetes sehol. A hobbitok még csak nem is imádkoznak, egyedül a gondoriak imádkoznak napnyugtakor.

Azt hiszem Tolkien nem nagyon szerette az egyházakat :)

Egyébként tudtad, hogy német, pontosabban szász származású a családja?

Előzmény: Gonosz Pszichiáter (56)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!