Ismételni tudom önmagam minden építkezés egyedi, én azért választottam ezt a rendszert mert a beépíthetőség nálunk nagyon kicsi egy 25-ös falat csak ebből tudok csinálni, hogy megfeleljen minimum követelményeknek /később +10cm szigetelés/és a belső tér is élhető legyen! A másik fő szempont, hogy én építem a házat gyors és hatékony nem utolsó sorban rengeteg pénzt megspórolok!
Azért mondom, hogy minden építkezés egyedi sajátosságokkal bír ha például szerencsés vagy és erdő mellet laksz a szomszédok meg ugyanilyen rendszert használnak nem hiszem, hogy probléma lenne a levegő minőségével.Meg ahogy mondtad vannak erre a problémára megfelelő szűrők, az EC ventilátorok amik nagyon keveset fogyasztanak egy esetleges áramszünetnél egy szünetmentessel meg lehet oldani vagy napelem stb.
Másik fórumba már leírtam, de itt és érdekes lehet, hogy milyen EPS gyártók vannak itthon és összegyűjtöttem a saját megállapításaimat:
Baucell/Bauland már nincs, de utoljára Sunpor volt az EPS alapanyag náluk
Prokocept néven gyártanak Székesfehérváron és kb. ugyanazt gyártja a Thermo-block is Jászberényben, azaz EPS átkötős elemeket, ami műanyag átkötősökhöz képest könnyebben átég, nem szigeteli olyan jól a hangot és a kivitelezés is nehezebb vele, meg aztán nem tudsz később egy lukat fúrni a falba, mert nem találod el a betont, ha előzetesennm jelölted meg, hogy hol van fúrási lehetőség. Mindkettő termék EPS alapanya a Neopor.
Isoteq műanyag átkötős, szóval szerintem jobb, mint a polisztirol átkötős elemek. Alapanyag szintén Neopor.
IsoShell a legújabb fejlesztés, szintén műanyag átkötős már, szintén Neopor az alapanyag, de itt még kisebbek a műanyag átkötők (könnyebb a vasakat berakni, jobban átfolyik a beton), magasabbak az elemek és az elemek vízszintes mellett, függőlegesen is kapcsolódnak egymáshoz, így még biztosan a hőszigetelés.
Árak tekintetében általában a legolcsóbb a Thermo-block. A másik három gyártó kb. azonos árakon forgalmaz, de minőségben szerintem ez a sorrend:
Szerintem a Thermo Block árérték arányban jobb lehet!
Én nem nevezném könnyűszerkezetes háznak 0,14-0,15m3/m2+ a vas elég komoly teher az egész háznál egy statikus bevonása elkerülhetetlen!Menyiben megfelelően van megépítve közel passzívházat de minimum AE /alacsony energiaigényű/ házad lehet.A tökéletes légzárás és hőszigetelés miatt viszont hővisszanyerő szellőztető rendszert kel kiépíteni, ha viszont csak a külső falakat akarod ebből az anyagból építeni a többit meg hagyományos módon akkor az alul említett problémával fogsz találkozni a A HŐTÁROLÓ TÖMEG hiányával!Nagyon át kell gondolni milyen módszerrel akarod meg építeni a házat mert első ránézésre drágának tűnhet hosszútávon viszont megéri ugyanis ez a fent tartható jövő!
Közeljövőben tervezünk családi házat építeni, és kis keresgéléssel találtam rá erre a technológiára. Egyszerű, gyors és átgondolt rendszernek tűnik. Két lehetőséget látok, az IsoShell-t és az IsoteQ-et, mint szóba jöhető rendszer. Mivel eddig nem igazán voltam képben ezekkel a könnyűszerkezetes házakkal, így nem is ismerem a buktatóit.
Jól hangzik, hogy gyors, tartalmazza a szigetelést, könnyű a csöveket, vezetékeket elvezetni benne. Ráadásul, ahogy nézem, az árak is elég alacsonyak. Sokan kínálnak bruttó: 180.000Ft/m2 áron, teljes, kulcsrakész házakat. (egyéb esetekben pl.tégla falaknál, ez a költség bruttó 250-300.000Ft is szokott lenni)
Ezek után nem értem, miért építenek másból, máshogyan házakat, ha ez ennyire jó? (legalább is ezt a kommunikálják)
Szóval mik azok a dolgok, amik mégis a tégla felé billentik a mérleg nyelvét?
Mik ezeknek a házaknak a legnagyobb hátrányai?
Illetve, a tetőt mondjuk lehet simán csak hagyományosan fából készíteni? Mert ahogy látom, azt is legtöbbször ebből a rendszerből építik az ilyen típusú házaknál.
Mennyire tartják ezek a falak a hőt? Tehát télen ha kialszik a kandalló vagy leég a kazán, akkor gyorsan kihűl a lakás vagy meleg marad?
Párásodás gondolom jobban előjön a beton miatt, így egy normális szellőzőrendszer ki kell építeni majd?!
A válaszfalakat általában szintén betonból érdemes, vagy azt hagyományos módon?
Esetleges falrepedések, deformálódások előfordulhatnak? Van rá orvosság?
Bocsánat a sok kérdés miatt, de most született a kisfiam, és nem igazán van időm végigolvasgatni, aztán biztos van, aki ezekre rögtön tudja a válaszokat.
A hőtároló tömegnek nagy szerepe van a hagyományosan épített házaknál. Napi több alkalomnak 5-10 perc szellőztetés miatt kell is! Ezzel a technológiával épült házaknál elengedhetetlen az említett gépészet. Szóval, ha rendben működik minden ezeknél a házaknál minek a hőtároló tömeg??
Amennyire én tudom, azért a hőtárolás nem egy rossz dolog, függetlenül a szellőzéstől. Ezeknél a EPS technológiáknál (Prokoncept, Isoshell, Isoteq) a betonfalnak igenis elég masszív hőtárolása van, ami a külső környezeti hatások szempontjából véd házat, ugyanakkor az is igaz, hogy mivel belülről is le van a beton hőszigetelve, ezért is szokták a ház válaszfalait nem EPS-ből csinálni, hanem például téglából, tömör gipszből. Én ennél ideálisabb konstrukciót nem tudok elképzelni, amikor is kívülről van egy masszív burok, belül meg valami komolyabb hőtároló közeg.
Hahó kicsit el ment melletted a technológia, dobd már ki a kazettás magnódat.Minek a hőtároló fal?Ennél az innovatív építési rendszernél (nekünk új csak) a nap 24órájában friss levegővel van ellátva a ház úgy hogy nem nyitsz ablakot egy másodpercre sem!Persze csak akkor, ha ki van építve a hővisszanyerő szellőztető rendszer és legalább 95% -os a hőcserélőd!
Bocsánat,hogy bele kontárkodok,én egy éve lakok egy 30 -as bauland házban ,22 cm Isocell födém szigetelés és amit mondhatok az az hogy a hanggátlása pocsék,ellentétben azzal a kijelentéssel hogy a falaknak kegyetlenül jó a hanggátlása.
Ez igaz. De általában monolit födémmel készülnek ezek, amitől alul-felül van elég tekintélyes hőtároló tömeg.
És a falnak kegyetlenül jó a hanggátlása.
Viszont mindezek mellett sem éri meg, itthon ez egy gazdagoknak való (egyébként nagyon jó) épitési technológia.
(és megkérném az 5 évvel ezelőtt ebből épitkezőket, hogy ne jöjjenek a saját költségeikkel, mert az EUROCODE (2012) miatt 3-4x annyi vas kell már a falba, ami kurvára megdrágitotta az egyébként sem olcsó épitési technológiát)
"mennyiből lehet felépíteni, mennyivel olcsobb és jobb mint a hagyományos házak?"
250e Ft/hasznos m2 + ÁFA
Kb 20%-al drágább, mint a hagyományos tégla+eps házak. Tvaly épitettünk egy ilyet, ott láttam a költségeket.
Aki ebben a technológiában gondolkodik, az felejtse el az olcsóságot, mert ez nem arról szól. Nagyon jó hőszigeteltségű homogén falazat készithető belőle viszonylag kis falszélességben, de ezeknek ára van.
Üdv Mindenkinek! Idén építeni szeretnénk egy házat, ez a módszer tetszik nagyon. Valaki tudna megbízható céget ajánlani? Árakról is szívesen hallanék. Mennyi idő alatt készül el egy ilyen technológiával épülő ház, és mennyiből lehet felépíteni, mennyivel olcsobb és jobb mint a hagyományos házak?
Szigetelés/hűtés/fűtés : Thermo-Block extra, azaz külső 16,5cm, belső 4,5cm szigetelés van (kívül hálózva+nemes vakolat, belül gipszkarton festve)
Felület fűtés (majdnem mindenhol mennyezetben) van padló temperálással, 1000L puffer+vízteres kandalló, és gázkazán. A fűtési csőrendszer méretezése alapján lehetne vele hűteni is de a gépészeti központ erre még nincs kialakítva (tervek szerint a gyűrűs kútba menne le egy spirál és az hűtené hőcserélőn át - de ez nincs megvalósítva - pár mester szerint ez drágább lenne megvalósítani mint egy sima split klímával - persze az üzemeltetése már már kérdés...)
Idén nyáron a hosszú kánikulában 26 fok volt maximum, napközben minden csukva, redőnyök le, éjjel szellőztetés, napközbe persze ha elkezdtünk főzőcskézni fél napot akkor felment, tehát minden adatot lehet másképp is nézni :)
Télen a fűtésnél a kandalló szinte egész házat befűti azonnal. A külső hőfoktól függően meg hogy mennyit tüzelünk kandallóban, 1-2 napos fűtéssel felfűthető a puffer úgy hogy másnap ne kelljen begyújtani. Persze amikor nagy mínuszok vannak akkor minden nap, de ez egy kis ház...
Szerintem az acélszerkezetnek is meg vannak az előnyei és hátrányai is (egyáltalán nem ismerem ezt a módszert), ki kell deríteni neked melyik lenne jobb, és mi fontosabb.
Nyáron minden felmelegszik egy idő után ( télen meg kihűl ) akármennyire is jó a hőszigetelés. Csak az a kérdés milyen gyorsan, és utána mennyi idő újra lehűteni/felmelegíteni. (Megjegyzem az épület és azon belül a helyiségek tájolásán is sok múlik, csak ha nem lenne elég hogy mit kell átgondolni :)
Hőtároláshoz még csak annyit, hogy aljzat betonnak is van hőtárolása, és nem tudom milyen a födémed, de annak is bár ott már neccesebb hogy az jó vagy nem jó ha az tárolja a hőt (gondolom) egyébként én nem vagyok ebben egyáltalán szakmabeli tehát érdemes lenne egy építésszel/épületgépésszel beszélned ezekről, egész jól ki tudják már ezeket a dolgokat számolni... (meg ezt együtt kell vizsgálni a fűtési rendszerrel, felület fűtésnél sugárzó hő, lassabban melegszik át stb stb mondom nem vagyok szakmabeli ebben !)
Hangszigetelés : thermoblock EPS átkötős rendszerű amiről azt mondják hogy rossz hangszigetelő, és nyilván a müa. átkötősek azt mondják jobban hangszigetelnek....
Nálam a belső falak gipszkartonnal vannak burkolva, ez nem tudom pontosan mennyire számít bele (gondolom igen) de én egyáltalán nem érzem hogy rossz lenne a hangszigetelésünk (3 éve lakunk itt). Hozzáteszem nem lakunk egy nagyon forgalmas zajos helyen (de nem is utca végén zsákutcában) De azért gondolom hogy egy 30-40es téglafal jobban hangszigetelt ennél...
Értem köszi! Igazából nem szeretnék sok falat, de legalább egy kis hőtárolás nem ártana. Azt gondoltam mivel a belső falak talán nem hűlnek le annyira így felfűteni sem lesz olyan nehéz őket.
Neked milyen a hangszigetelése, jó? Mennyire jó a szigetelése és nyáron mennyire szükséges hűteni? Milyen a fűtés rendszered?
Én acélszerkezetesben gondolkodtam még, de nem tudom, nekem az olyan fura és nem tudom mennyire lenne tartós? Állítólag nyáron eléggé könnyen felmelegszik.
Szerintem legtöbben valami másból csinálják válaszfalat, bár biztos van ellenpélda is. (nekünk thermoblock falazat van ytong válaszfalakkal)
Hőtárolás szempontjából az ytong egyáltalán nem jó tudomásom szerint, de nálunk a válaszfalak egyébként sem sokat játszottak volna bele a dologba mert elég kevés van, és vékonyak is (így nem sok hőt tudnának tárolni) ha meg vastag válaszfalakat épít az ember akkor csomó felesleges helyet elveszít stb stb Mellesleg a hőtároló tömeget is fel kell fűteni/le kell hűteni, szóval mindennek van előnye/hátránya. Nálunk puffer tartály van.
Szóval van itt valaki akinek prokoncept vagy isoteq vagy hasonló falazóblokkból van a fala és belső válaszfalakhoz mondjuk hagyományos falazóelemet használ? Én gondolkodom ezen, a belső falakat mondjuk mészhomok téglából csinálnám , vagy ytongból, hogy legyen valami hőtároló tömeg is. Nem passzív házat szeretnék építeni, de valami alacsony energiaigényűt sugárzó fűtéssel, esetleg hőszivattyúval, napkollektorral és valami nem konvencionális fűtéssel, amit nyáron könnyen lehet hűteni és télen fűteni és a hangszigetelése sem rossz. :)
Mi is építettünk már egy házat prokonceptből-saját kivitelezésben, még 2009-ben. Ráűadásul féláron vettük az elemeket, mivel egy hölgy nyereményjátékon nyerte, de nem volt rá szüksége. Nagyon elégedettek vagyunk vele, nem beszélve arról, hogy így meg tudtuk spórolni a kivitelezés költségeit, ami elég borsos lett volna . Most is építkezés előtt állunk( kisebbet szeretnénk építeni) de nem találom sehol a 2015-ös árlistát. Hol keressem? Tudtok új árakat?
Ugye még mindig lehet ezt a technológiát saját kivitelezésben használni?
Mi ugyan nem prokonceptből hanem thermoblock ból építettünk, de kb ugyanaz...
Én is meg vagyok vele elégedve, de ahogy írták lentebb mindennek van előnye és hátránya is, ezzel egyetértek. Utána kell olvasni mi miért jobb, miért nem, és elég sok más is kapcsolódik a témához, nem elég a falazatot vizsgálni, gépészet, fűtés fajta stb...
Hőtárolás -> ha nincs ami tárolja a hőt akkor nincs az se amit át kell melegíteni/hűteni először...
Amire figyelni kell viszont talán jobban, hogy érdemes olyannal csináltatni aki csinált már ilyenből házat...
- A pára nem a falon át közlekedik. Ki kell nyitni az ablakot szellőztetni, vagy szellőztetőgép szükséges.
- Mi nagyon csendes helyen építkeztünk (majdnem zsákutca utolsó telke), így a rosszabb hanggátlása nem zavar.
A nagy hibája szerintem a belső hőtároló tömeg hiánya.
Nem természetes anyag és van valamennyi kipárolgása is.
Örökké zavar az érzés, hogy tűz esetén belülről polisztirolból van az épület...
Nem akarlak lebeszélni, de amennyiben nincs semmi komoly indok, ami ennek a rendszernek a használatára kényszerítene, akkor jobban jársz valamelyik téglával. Amennyiben béna kőmívesed lenne, a ps zsalust is el tudná rontani... Nem nehezebb téglára szigetelést tenni, mint emezt bevasalni és kiönteni. Glettelni, hálózni, alapozózni és vékonyvakolni ugyanúgy kell ezt is.
A tégla házat sok hőszigeteléssel könnyebb eladni is, meg átalakítani is.
Amúgy tényleg elégedett vagyok az anyaggal, mert számomra volt egy kiemelkedő tulajdonsága, amiért szükségem volt rá. Sokan kérdezgetik, hogy megérte-e ebből építenem, de mindig azt mondom, hogy igen.
Még nem kaptam tételes ajánlatot, mert még terv sincs. Most keresünk alternatívákat 100nm alapterületű plusz 60nm tetőterű ház építésére. Először csak téglában gondolkodtunk, aztán hallottam erről a prokonceptről és az alapján amiket olvastam megtetszett. Egy weboldalon voltak kalkulációk és ott kevesebbre jött ki, mint egy tégla ház.
Amúgy a legfontosabb a szigetelés és a megbízhatóság, ha nem is olcsóbb de árban hasonló mint a tégla, akkor már nyerő lehet.
Szívesen olvasnék gyakorlati tapasztalatokat, hogy esetleg kinek milyen rossz véleménye van,milyen hátrányát tapasztalta ennek a technológiának. Pl. a pára kérdése, hangszigetelés...
Pedig szerintem nem olcsóbb még a silkánál sem. Beleszámoltad a vas és a beton anyag/szállítás/munkadíját is? A silkának vagy a sima nf téglának sok eps szigeteléssel kevesebb hátránya és több pozitívuma van.
Ja értem. Szóval egyrészt a stabilitás miatt, a jó hőszigetelés miatt, a gyorsaság miatt és állítólag semmivel sem drágább, sőt azt hallottam valamivel olcsóbb is.