Keresés

Részletes keresés

BaSand Creative Commons License 2005.06.28 0 0 35
Az előrelátó, meggondolt tervezés mintapéldája a luxusadó (amelyet az MSZP frakció ovációval fogadott). A háromezer valahány önkormányzat max. 10%-ban van egyáltalán 100 millió feletti adóztatható ingatlan, így a szegényebb önkormányzatok még rosszabb helyzetbe kerülnek. Ez elismerte Verse pénzügyminiszter is.

felpillantó küllő Creative Commons License 2005.06.28 0 0 34

"amit egyszer már az adózott jövedelméből megvett."

Vagy a nem adózottból.

Előzmény: ballib_a (33)
ballib_a Creative Commons License 2005.06.28 0 0 33
a, 25 milkáéert egy két gyermekes család alig tud egy rendes kertes házat megvenni Budapesten.

b, teszem azt kiköhögik.
a többség adózott jövedelemből!

c, Fizet rá első lépcsőben vagyonad... öööö akarom mondani illetéket.

d, aztán fizeti a vagyonadódat.
s mindjárt évi 5 %-ot. azaz 20 év alatt mégeccer kifizeti a kéglit.
amit egyszer már az adózott jövedelméből megvett. Ami után nem kevés illetéket már leperkált.-
Előzmény: Törölt nick (32)
ex_lx Creative Commons License 2005.06.28 0 0 30
Mi az az ingatlanos trükk, ami nem megy át, ha megfizeted az illetéket (esetleg az illetékest)?
Előzmény: gross (28)
elemes Creative Commons License 2005.06.28 0 0 29
nem vállalom be kupa ügyvédjének szerepét, őt faggasd.
Előzmény: gross (28)
gross Creative Commons License 2005.06.28 0 0 28

a palotát társasházzá alakítóm (lásd kupa, (7)) és máris több, értékhatár alatti ingatlanom van. voilá.

És ez a trükk csak úgy átmegy a hivalatalokon?

Előzmény: elemes (15)
felpillantó küllő Creative Commons License 2005.06.28 0 0 27
96-ban az a 2000 HUF azért nem volt jelképes szerintem (mai áron ~5000), én egyetimastaként akkor mindenestől annyit sem költöttem el egy héten.
Előzmény: ballib_a (26)
ballib_a Creative Commons License 2005.06.28 0 0 26
Havas is 5 milliárdra becsülte, ezért mondta, hogy szerinte eu csak a kezdőlépés a vagyonadó felé vezető úton.

Szvsz kb olyan, mint amikor Bokros egy jelképes tandíjat vezetett be, hogy szokják az emberek a hozzájárulást.
Előzmény: Wouldnotsayso (22)
ex_lx Creative Commons License 2005.06.28 0 0 25
Amúgy véletlenül sem a vagyonadó ellen vagyok, de ugyan ne már tehénlepény-feldobásszerűen jöjjön létre, két lépés között.
ex_lx Creative Commons License 2005.06.28 0 0 24
És ha 5 (8? 10?) évig nem fizet, és nem érhető utol, az is elévül. Az utol nem érhetőség trükkje szintén nem a bérből/fizetésből élők eszköze.
Előzmény: kábelbúvár (19)
bolsh Creative Commons License 2005.06.28 0 0 23
Ez nagyon jó ötlet, szerinted hanyadik lépés lesz?
Előzmény: Wouldnotsayso (21)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2005.06.28 0 0 22

Jut eszembe, az olvtársak véleménye szerint az ingatlanok hány %-a ér 100+ milliót. Szvsz ez a szegmens összességében nagyon-nagyon kicsi Mo-n talán csak 10 E ingatlant érint. Ha mondjuk fél millát kell leperkálniuk, akkor 10.000x 500.000 az 5000 milla. Nyilván ennek csak egy része lesz beszedhető, és persze költségek is vannak, szóval 3000 millánál nem jön be több. Az meg se nem oszt, se nem szoroz.

Ebből is látható, hogy mennyire populista, a "panelproliknak" szóló adótípusról van szó (vö bankadó...)

WNS

Wouldnotsayso Creative Commons License 2005.06.28 0 0 21

Ez megint lufi. Teljesen értelmetlen és diszkriminatív a 100 millás határ bevezetése. Miért pont 100 milla, miért nem 50, 150 etc.

Minden (ingatlan)vagyont meg kellene adóztatni függetlenül az értékétől. Mégpedig úgy, hogy minden évben be kellene fizetni az ingatlan értékének a mondjuk az 2%-át, de ez a 2% egy az egyben levonató lenne a személyi jövedelemadóból.

Példa: Van egy 100 millás házad, ugye kellene 2 milla adót fizetned utána.

A jövedelmed után fizetsz 3 milla adót, akkor a vagyonadó az esetedben tárgytalan lenne.

Ha csak fél milla adót fizetsz szja-ban, akkor 1.5 további millával járulnál hozzá a költségvetéshez.

Nézzük mi az átlag: az átlagember mondjuk rendelkezik egy 15 millás ingatlannal, évi 300 ezret kellen ingatlanadó formájában fizetnie. Ha csak átlagjövedelme van, az abból levont szja bőven több, mint a 300E HUF, szóval az átlagember nen fizetne.

Esetleg lehetne egy adómentes sávot, monjuk 10 milláig beikatatni.

Ezzel vagy ehhez hasonló rendszerrel lehetne kiszűrni azokat, akiknél a jövedelem és a tulajdon nincs arányban egymással. Kicsit igazságtalan lenne ez a nyugdíjasokkal és a munkanélküliekkel szemben, de sztem ott esetleg lehetne jelzálog formájában a dolgot intézni. Kivételt ebbe a rendszerbe nem érdemes beleépíteni, mert a kivétel kiskaput jelentene.

Az ingatlan árak becslése meg nem olyan nehéz. A földhivatalokban az elmúlt év adásvételi tranzakciók alapján kikereshetők az adott terülten uralkodó árviszonyok. És ugyanezekben a hivatalokban a lakások és a telkek mérete is adott. Innen csak szorozni és összeadni kell tudni. Ha valaki hagyja lepukkanni az ingatlanát (az adott területen fellelhető átlaghoz képest), persze ezzel a rendszerrel rosszuljár, mert relatíve többet fizet. De ez nem baj, a felújítást érdemes indirekt eszközökkel is ösztönözni.

WNS

Előzmény: ballib_a (-)
ecinereb Creative Commons License 2005.06.28 0 0 20
Gyurcsány szerint tehát annyira nagy a jólét, hogy 100 millkás viskónál kezdődik a luxus. HAHAHA
kábelbúvár Creative Commons License 2005.06.28 0 0 19
Ha nem gyilkolt, elévült....
Előzmény: ex_lx (18)
ex_lx Creative Commons License 2005.06.28 0 0 18
Ha "úgy" szedte meg magát, nem (csak) adóztatni kellene, hanem lecsukni.

Ha viszont így, akkor fizetett, legfeljebb nem volt neki bruttó bére - de erről a legkevésbé ő tehetett.
Előzmény: kábelbúvár (14)
felpillantó küllő Creative Commons License 2005.06.28 0 0 17

Nem kell pl. értékhatár, de egyéb mgoldásokat is tudnék sorolni, pedig nem vagyok egy adószakértő.

Nekem - mint leírtam -  nem a luxusadó tetszik (főleg nem ebben az önkormányzathoz befolyó formában), hanem a vagyonadó, úgy általánosságban.

Előzmény: elemes (15)
ex_lx Creative Commons License 2005.06.28 0 0 16
"Persze vannak kiskapuk, de a legtöbb elég könnyen becsukható."

Nem vagyok kapujáró, mert nem nagyon van mihez, de szvsz kapus törvény eddig háromféleképpen született: azt hitték, hogy nincs belőle hátsó ajtó, aztán kiderült, hogy mégis; úgy, hogy az aktuális ellenzék óva intett, de ment a brút forsz; és úgy, hogy az ellenzék is kussolt, hátha jó lesz ez nekik is alapon.

Ahhoz nagyon intenzív agymosáson kellene átesnem, hogy elhiggyem, hogy ez megváltozik.
Előzmény: felpillantó küllő (12)
elemes Creative Commons License 2005.06.28 0 0 15
a palotát társasházzá alakítóm (lásd kupa, (7)) és máris több, értékhatár alatti ingatlanom van. voilá.
Előzmény: felpillantó küllő (12)
kábelbúvár Creative Commons License 2005.06.28 0 0 14

megint csak az csengetne, aki már csengetett

SZVSZ ez kis részben igaz.

Aki a cuculizmusban szette + magát (így-úgy), az nem fizetett adót...

Előzmény: ex_lx (11)
kábelbúvár Creative Commons License 2005.06.28 0 0 13

Henrik kénytelen lesz fizetni.

Mégha a gyerekére írattya is a felét...

:(

Azé nagy, össznépi sírásra és tüntetésekre ne számíccson senki !!!

;-)

felpillantó küllő Creative Commons License 2005.06.28 0 0 12

Azért egy kisebb palotát is nehéz eldugni a párna alá, nemhogy egy nagyobbat.

Ráadásul a komolyabb vagyontárgyaknak (ingatlan, jármű) teljes regisztrációja van. Persze vannak kiskapuk, de a legtöbb elég könnyen becsukható.

Előzmény: ex_lx (11)
ex_lx Creative Commons License 2005.06.28 0 0 11
"jövedelmek harmada fekete/szürke). Csak az mifelénk palotaforradalomba torkollna."

Nem is volna nagy csoda ui. ziher, hogy eljutnánk oda, hogy nem csak a jövedelmek, de a vagyonok harmada (sőt) is szürke, vagyis a megint csak az csengetne, aki már csengetett (nem a postásra gondolok).
Előzmény: felpillantó küllő (9)
Vajk Creative Commons License 2005.06.28 0 0 10

Szerintem van több megoldás is.

1 megnézik a tullapon, volt-e már felértékelve, (bankhitel), ha nem akkor felértékelik.Ez jó nagy pénz lesz az értékbecslőknek, már akit elfogadnak. (ez nem járható szvsz)

2 Illetékhivatal megmondja az értékét, mint ahogy manapság is be-beszólogat, ha gyanúsan alacsony éertéken kerül valami eladásra(az illeték megúszása miatt)

3 Önbevallás

Az, hogy úgyis megtalálják a kibúvás lehetőségét, nem érv arra, hogy ne vezessék be.

Előzmény: igric (1)
felpillantó küllő Creative Commons License 2005.06.28 0 0 9

Én eddig is fizettem ingatlanadót, amit az önkormányzat elég könnyen meg is állapít.

Ezzel a luxusadóval mindössze annyi a problémám, hogy nyilvánvalóan az eddig is jobb módú önkormányzatokat gyarapítaná.

Emellett viszont kifejezetten vagyonadó párti vagyok (mivel, bár jóval magasabb becslést is hallottam már felsőbb helyről, jó esetben a jövedelmek harmada fekete/szürke). Csak az mifelénk palotaforradalomba torkollna.

ex_lx Creative Commons License 2005.06.28 0 0 8
Mivel ki mint él, úgy ítél, nyilván a reformereknek ilyen adóelkerülés eszükbe sem jutott.
Előzmény: elemes (7)
elemes Creative Commons License 2005.06.28 0 0 7
Kupa Mihály a luxusingatlanadóról:
    A luxusadó bevezetése egy tipikus közérzetjavító intézkedés. A gazdagokat mindig is nehéz volt megadóztatni, s ez ezután sem lesz másként. A 100 milió Ft-os érték megállapításának módja egyelőre nem tisztázott. Nem ismert, hogy ez esetben a jelenértéket, vagy - pl. az angol szabályozáshoz hasonlóan - az öt évvel ezelőtti értéket kell-e figyelembe venni. A megcélzott célcsoport jelentős része vélhetően megtalálja majd a módját, hogyan "ússza meg" a luxusadót (pl. lakóházak társasházzá alakítása).
S akinek ennyi jó kevés, azt érje gáncs és megvetés.
PuPu Creative Commons License 2005.06.28 0 0 5

Nem olyan túl bonyodalmas ügy ez, -becslés vagy önbevallás a két lehetséges változat, - szvsz az önbevallás lesz a nyerő.

De ha becslés is lesz a módszer, -  ha valakinak nem tetszik az érték, akkor perelhet.

Ha nyer örül, ha veszít, fizeti az eljárás költségeit is.

Az ingatlanos szakma is virágzik és nő az adóbevétel...

:O)))))

pert1 Creative Commons License 2005.06.28 0 0 4
Ez az ingatlanokra vonatkozó adó már rég be van vezetve, az önkormányzatok évente behajthatnák a korrigált forgalmi érték 1%-át ingatlanadóként, ami nagyjából megegyezhet az újjonnan behajtani kívánt fél százalákkal, de ezt viszont elvileg minden viskóra kivethetik. De valamiért általában nem alkalmazzák.
mammamija Creative Commons License 2005.06.28 0 0 3
Na látod. Ezért készült öt évre.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!