Nincs nagy kedvem bűnözgető elemeket védeni, tehát jöjjön. Viszont ahhoz sincs kedvem, hogy - törvénytisztelő állampolgárként -, bugris fakabátoktól "villanyozódjak föl", akik úgy gondolják, hogy hatalmukat bizonyítandó ippeg én érdemlek egy leckét (már elnézést a becsületes, "igazi rendőr"-öktől), tehát ne jöjjön.
Õszintén szólva nem tudom mennyire van errõl statisztika, de nem vagyok arról meggyõzõdve hogy gumibot esetén sokkal jobb lenne a helyzet. Másrészt szvsz ezeket az eszközöket akkor vetik be ha a delikvens fizikailag rátámad a rendõrre. Akkor meg szvsz megérdemli...
Nem érzem úgy, hogy éppen rám vadásznak, de azt sem szeretném, ha más kapna ártatlanul egy kis villanyt. Nagyon sokat kellene a rendőrségen/rendőrökön változtatni ahhoz, hogy nyugodt lélekkel felszerelhessük őket még egy igen veszélyes eszközzel.
Én meg azt mondom, hogy a rendőrnek ne kelljen belemennie egy bizonytalan kimenetelű adok-kapokba. Ha a pasas nem 20 kiló, aktívan ellenáll, esetleg támad, akkor nyomják csak le sokkolóval. Ha esetleg beledöglik, az meg legyen az ő baja, földet rá.
Ami még megzavarhatott: az, hogy én a rendőröket korrupt csürhének tartom (tisztelet a nyilvánvaló kivételeknek) nem jelenti azt, hogy azt kívánnám, hogy ha és amennyiben rászánják magukat, hogy a megfelelő helyen és időpontban a megfelelő személyek ellen intézkedjenek, akkor puszta kézzel kelljen nekimenniük az önjelölt csáknorriszoknak...
Pedig ott az összefüggés, amit nem akarsz észrevenni: a sokkolót, mint a gumibot alternatíváját nem tudom elfogadni. Ha a kényszerítő intézkedések sorában a megfelelő helyre teszik - közvetlenül a lőfegyver elé -, akkor már más a leányzó fekvése, bár így sem teljesen oké a dolog, tekintve a későbbi egészségkárosodást. (Ugyan gumibottal is agyon lehet ütni valakit, de szvsz nálunk nem hinném, hogy 30e gumibotozás/30-40 halott lenne az arány. És a villámdelejt biztos ugyanolyan szarul bírjuk, mint az usákok...)
A legutóbbi mondókád az égvilágon semmiféle összefüggést nem mutat a korábbival. Ezelőtt ugyanis tiltakoztál, nehogy a rendőrök kezébe sokkolót adjanak, mostanra - hogy a személyes tapasztalatszerzés lehetősége felcsillant - nem tűnik számodra túlzásnak a fegyver sem. Kezdesz egy "kicsit" vicces lenni, ugyanis az első lepuffantott pasas után valószínűleg te visítanál itt a leghangosabban a rendőri önkényről.
Kedves Konnektororrú!
Számomra egy ilyen erős hatású spray egyértelműen szimpatikus, de szinte biztosra veszem, hogy a rendőrségi rendszerbe állítása kapcsán azonnal megjelennének itt az emberi jogi harcosok (lásd fent) és az asztmás bűnözőkért aggódának. Olyan megoldás ugyanis nincs (és nem is lesz), ami nekik megfelelne.
Az 500x-es gázspray pont az, ami jellemzően semmit nem ér, különösen azok a példányok, amiket a hülye kis nyikhajok tizenx évvel ezelőtt imádtak használni. Abban igazad van, hogy a meglepetés sokat lendít a spray hatékonyságán, de azt azért elhiheted, hogy ha le akarnak fújni, akkor nagy valószínűséggel akkor is le fognak, ha számítasz rá. Ti. a tizenvalahány évvel ezelőtti viszonyokhoz képest "meglehetős" fejlődésen ment át a gázspraykínálat. Elég nagy felhőt terít az illető spray, és ha akár csak a szélét kapod be, akkor is vége a bunyónak. Egyszerűen kipróbálhatod, ha nem hiszel nekem, kb. 1200-1400 Ft egy pepperspray, veszel egyet, kifújsz egy felhőcskét, és belehajolsz.
A tonfával meg az a helyzet, hogy ha valaki nem gyakorol vele eleget, és nem ért hozzá, de ennek ellenére emberkedni kezd vele, akkor pl. a hozzám hasonló emberek jó eséllyel elveszik az illetőtől, és a fején törik ketté. És a hozzá nem értés sajnos azokra az emberekre is igaz, akiknek pedig "szakmájukba" vágna érteni a tonfa használatához. Ütött már meg biztonsági őr tonfával úgy, hogy utána ő maradt fekve.
Értem ez alatt azt, hogy az egyszeri megtévedt pógár, ha odasóznak egyet a gumibottal, akkor észhez tér. Bedrogozott birodalmi lépegetőhöz meg nem taser kell, hanem egy-két felszámoló, vagy egy kilencmilliméteres az arcába. (Azaz én sem várom el a rendőröktől, hogy egy szál seprűvel tegyenek rendet.)
Jó eséllyel igen. Egy olyan testületben, amelynek a túlnyomó többsége korrupt, senki sem maradhat tiszta. Ez a többiek "elemi érdeke" is. Éppen ezért szokás szétosztani a lenyúlásokból kapott pénzt: ha mindenki kap belőle, az utolsó kapusig bezárólag, akkor senki sem tud az RSZVSZ-hez fordulni, hiszen mindenki benne van a buliban.
Amennyiben a gumibot nem megfelelő, akkor más kényszerítő eszközt kell választani. De megint elmondom: a taser és a gumibot nem ugyanaz a kategória. A taser egy igen vékony hajszállal a lőfegyver előtt van.
Kedves Konnektororrú, egy komolyabb gázspray biztos hatásos lehet, igaz, az alkalmazhatóságát erősen csökkenti, ha a támadó mozgásban van, ne adj' Isten éppen egy másik emberrel huzakodik. Engem kétszer fújtak le komolyabban, egyszer tizenx évvel ezelőtt Pesten a Colosseum diszkónál, akkor egy 5000-es sprayvel kaptam annyit, hogy folyt a könnygáz az arcomon (két dulakodó tinit akartam szétválasztani). A gázos gyerek és a segítségére siető haverja aznap jó eséllyel az ambulancián éjszakázott. Egyszer pedig NYC-ben kaptam egy koncert után kísértetiesen hasonló szituban, akkor egy Big Boss feliratú nagy flakonos gázból egy olyan adagot, hogy választék lett a hajamban. A végkifejlet ott is hasonló volt. Ha számítok arra, hogy engem is támadás ér, akkor erősen csökken annak az esélye, hogy eredményesen le tudnak fújni. Egyszer egy DARE-nap alkalmával elbeszélgettem a helyi rendőrökkel, ugyanezt állították ők is. Megoldásként a sokkolót, a tonfát, végső esetben a fegyvert emlegették. Gázzal jellemzően csak azokat fújják, akik passzívan állnak ellen, a támadókat két marokra fogott tonfával "ütik agyon".
"nem a bűnelkövetőket védjük, hanem nem szeretnénk, hogy az alulképzett, tisztességtelen stb. rendőröknek adjanak még egy kényszerítő eszközt, amikor a meglévő eszközeik bőven elegendők"
Az általam javasolt próba arra lesz jó, hogy megértsétek az utcán dolgozó rendőrök nehézségeit és - ha néhány perc erejéig is - azonosuljatok velük. Nektek most a gumibot is egy brutális, a rendőrök számára bőségesen elegendő eszköznek tűnik, de hidd el, kurvára átértékelitek majd a helyzetet, amikor ott álltok előttem az izgalomtól izzadt tenyérrel egy 3 centi átmérőjű, 40 centi hosszú gumidarabbal a kezetekben. Akkor majd a gumibot hirtelen túl könnyűnek, túl rövidnek, túl hatástalannak tűnik, nem is igazán fogjátok érteni, mire jó az egész, hiszen még arra sem képes, hogy lelassítson egy nagydarab, brutális alakot. Akkor fogjátok majd megérteni, hogy mennyire jól jönne egy a rendőrnek a sokkoló és rögvest átértékelitek ezt a "bőven elegendő" dumát.
Fegyverboltokban kapható, például Pesten a Bethlen Gábor utca Keleti pu. felé eső részén a Gunboxban. De azt azért tudni kell, hogy a "rendes" gázspray szórófeje egy felhőt terít, ezért is nem annyira hatásos szélben, viszont ugyanezért nemigen kell vele célozni. A habos meg egy vékony sugárban lövi a habot, épp ezért használható szélben és zárt téren is, viszont ez az előnye egyben hátrány is lehet, mivelhogy célozni kell vele, pont az arcot kell eltalálni. Valamit valamiért. Én pl. mindkettőből hordok magamnál.
Talán egy éve olvastam egy-két ilyen esetről (az egyik az Astoria aluljáróban történt), amikor a két rendőr ráfújt egy csomót a dühöngő delikvensre, és még így is csak az erősítéssel tudták megfékezni.
Nem tudom, milyen sprayt használnak most, lehet, h hatékonyabbat.
Sorry, hogy közbeugatok, de valamit nem jól tudsz. Ha egy kapszaicines gázspray szavatossága nincs lejárva, akkor nincs az az ember, aki ne válna harcképtelenné, ha kap egy fröccsentést a képébe. Én 202 cm és 140 kg vagyok, de amikor a saját magam által kifújt sprayfelhőbe próbaképp beledugtam a képem (azaz nem is közvetlenül fújva kaptam), akkor a "harcképtelenné váltam" kifejezés több, mint érvényes volt. Az ember ugyanis nem elég, hogy nem lát a könnyeitől semmit, de levegőt sem kap, mert minden légvételnél köhögőroham tör rá. Széllel szemben, sőt egyáltalán, szeles időben, meg zárt téren sem az igazi, viszont van ugyanez habos változatban is, az zárt téren és szélben egyaránt használható. Azt viszont nem tudom, hogy a rendőröknél milyen spray szokott lenni. Ha ugyanis az illető spray valami ammóniákos szemét, vagy rég lejárt a szavatossága, akkor persze nem hatásos, fújtak már le engem is ammóniás sprayvel, és folyós orral és könnyező szemmel bár, de attól még belevertem az illetőt a földbe. De ha paprikás sprayvel kap valaki egy löketet, akkor nincs bunyó, az _tuti_. Mindezt csak azért mondom el, mert a topikban elhangzottakról eszembe jutott, hogy a gázspray egy olcsó, hatékony, törvényes önvédelmi eszköz, és mindenkinek tudom ajánlani, aki szeretné megvédeni magát.
Tévedsz, nem a bűnelkövetőket védjük, hanem nem szeretnénk, hogy az alulképzett, tisztességtelen stb. rendőröknek adjanak még egy kényszerítő eszközt, amikor a meglévő eszközeik bőven elegendők. Ráadásul a gumibot és a taser nincs egy kategóriban, úgyhogy legfeljebb azt tudnám elfogadni, hogy a kényszerítő eszközök sorában az utolsó előtti helyre, a lőfegyver elé tegyék. A gumibot ugyanis nem ott van a sorban.
Vannak ilyen szerek, de nem lenne benne sok köszönet, ui. legalább olyan nagy, ha nem nagyobb a halálozási arányuk, mint a sokkolóké.
A "sima" (még a rendőrségi) gázspray meg nem üt ki egy ekkora barmot (lásd, amikor az egész flakon ráfújása után sem lett harcképtelen az illető), másrészt, szembe szélben szart se érnek az ilyen kütyűk...
Ki kell ábrándítsalak, egy kézi sokkolót akár te is kapsz minden papír nélkül a boltban, ha épp olyanod van. Lévén: önvédelemre találták ki. Nehogy kiakadjunk már, hogy a rendőröknek olyan eszközt merészeltek a kezükbe adni, amihez hasonlót bárki használhat.
Én azt nem hiszem el, hogy véditek a bűnelkövetőket. Apám, ha engem akarnának bevinni, és nincs mitől félnem, hülye lennék ellenkezni, pár óra, és ki is engednek, nem érné meg hülyére veretni magam. Most komolyan, ki futna el a rendőr elől, amikor épp pisztolyt szegez a hátára? Aki meg rátámad a rendőrre, azért úgyse kár.
Nem hszem, hogy nem érzitek, hogy helyből igen veszélyes dolog a sokkolás. A halálozási arány is magas, a maradandó "nyomok" valszeg még magasabb arányban vannak.
Ebben a nagybüdös ultramodernizált technikájú és technológiájú világban hogy-hogy nem tudnak kikísérletezni egy olyan fegyverféleséget, amellyel ha az arcába lő az ilyen mázsás, küzdősportos fazonoknak, akkor az "mgszédül" "hirtelen legyengül" - nem kell neki összeesnie sem! A rendőr ki van képezve a gyors cselekvésre - míg megszédül, addig megbilincseli! És akkor nem lesz sem légzésbénulás, sem szív-megállás, sem agykárosodás, sem idegkárosodás, stb.
Ezt még bűnözőknél is kötelesség szem előtt tartani. És az ilyesféle fegyver használata nem volna veszélyt okozó.
Az persze ciki, hogy mindezeket a fegyvernemeket a bűnözők is megszerzik a feketepiacon, nade a sokkolót azt nem ??
Hát igen. Ilyen példát szinte bármelyikünk fel tudna hozni. Vajon miért szempont az aktuális belügyminiszternél, hogy elüldözzék a tapasztalt rendőröket a testülettől, és aránytalanul sok fiatalt küldjenek az utcára? Élettapasztalat, és szakmai tapasztalat nélkül.
Van egy barátom, aki mezei egyenruhás, un. közrendvédelmi járőr/12 éve/. Ő mesélte, hogy a munkája során egyetlen szempontot vesznek figyelembe a felettesei, mégpedig azt, hogy mennyi bírságot "adott el". Ami a beosztásában is szerepel - ugye a KÖZ RENDJÉNEK VÉDELME - egyáltalán nem szempont. A rendőrség átalakult profitorientált céggé? Ílyen feltételek melett törvényszerű, hogy egyik-másik "saját zs. dolgozik" ( "jól meg is vannak fizetve").
Ami pedig a topic címében szerepel, arról meg az a véleményem, hogy tökmindegy, hogy gumibot - vagy sokkoló, ha jogszerűen és arányosan használják! Ez a lényege az egésznek. Egy rendőr ne indulatból intézkedjen!