Azzal még nem találkoztam, hogy a csirke kivétel lenne.
Nemrég olvastam valahol ( nem komolytalan helyen, talán HISTÓRIA?), hogy francia papok kitalálták, hogy a fiatal nyúl az bizony hal, igazi böjtös étel...:}}
Már vagy kétszer csináltam csukát tepsiben, bőröstől, sózva, borsozva, sok karikára vágott hagyma, zöldpaprika, paradicsom, zúzott fokhagyma társaságában, melyek teljesen befedték a halat is, és a tepsit is. Leöntöttem paprikás tejföllel, amibe ha jól emlékszem némi olajat is kevertem. Nagyon finom volt, egyáltalán nem éreztük büdösnek. Köretként azt hiszem vmilyen krumplit csináltam.
Én mindenféle halat szeretek, pontyot is, de még a keszeget is. Ez a csuka-ügy részemre is egy trauma volt.
Egyébként Cserkeszőlő környékén jópár évvel ezelőtt az volt a divat, hogy reggelente megállt egy tartályos kocsi az ABC előtt és éjszaka fogott tiszai élőpontyot árultak nagyon elfogadható áron. Életemben olyan finom halászlevet nem ettem, mint ami abből a tiszai, nyurga pontyból készült!
Keresgélnék én Tiszafürder és Poroszló környékén halat, de most mit csináljak, ha egyszer itt lakom Budán. A tescóban egyébként sokszor nagyon jóízű és friss hal van. Ez a csuka sem volt romlott, csak részemre kiábrándítóan büdös.
Imádom ezt:"Rendesen böjtölök, nem eszek húst, csak halat meg csirkét"....Rengetegen mondják és vallják ezt.Én többször is végigvittem a negyven napos böjtöt, tényleg hasznos és tényleg jó. De ehhez csak önkábítás a "halat és csirkét ehetünk, mert az nem hús" ;)
Nem mindegy, hogy "Hortobágyi" vagy "stb". Az sem mindegy, hogy Hortobágyon melyik tóból származik a hal.
Az újabb tavaikban nagyon jó hal van, hasonlóan a többi szikes tógazdasághoz. A probléma inkább abban rejlik, hogy dunántúli vagy szlovák halat adnak a tescoban, azokat pedig egy lapon sem lehet említeni a szikivel. a tiszából származó ponty persze más tészta, de az legtöbbünk számára beszerezhetetlen...
A csukának meg csukaíze, csukaszaga van, ez nem élőhely hanem fajfüggő.
Barnabás minden elképzelhető módszerrel fogja a halat-pusztán hagyományőrzésből-hiszen nincs senki, aki számon kérje rajta, lévén Ő ott a helyi atyaúristen. Ha valaki más odabátorkodik, az őszerinte csak "rabsic" lehet...
Az nála nem számít, hogy ugyebár két bottal szabad horgászni...
Ott különféle Hortobágyi meg stb haltelepekről származnak a halak. Én szeretem a halat de onnan nem vennék.
Szerencsémre hozzá tudok jutni jóféle igazi tiszai halakhoz és bizton állíthatom, hogy se az onnan származó pontynak se a csukának nincs semmiféle különleges erőteljes szaga. Finom halíze van.Tiszafüred és Poroszló környékén keresgélj ha igazi finom halat akarsz venni ne a tescoba.
Sokan azért nem szeretik a halat mert sajnos olyan trauma érte őket valószínűleg egy haltenyészetből vett hal elfogyasztása után, hogy egy életre megutálták a halat mert azt hiszik, hogy minden hal büdös és iszapízű.
Én olyan pontyot eszek aminek vörös a húsa majdem mint a marhahús és az íze...igazi tiszai.
Halfüstölőt lehet kapni is, nem is drága, mobil, könnyen használható. süllőt még nem füstöltem benne, de csukát, kárászt, törpeharcsát, szürkeharcsát, pontyot, balint, pisztrángot már igen.
Eddig csak a füstölt süllőjéhez volt szerencsém, az felűlmúlhatatlan. Kinézetre mint a számtalan trükkel készült fényképeken, ízre is minden tökéletes. A fokhagymás, tejfölös kisérőjét mellőztem, bármi csak rontani volt képes rajta.
Egy munkatársa járt nálam tőle jövet, ő hozta a kb másfél órával korábban készített finomságot.
A halászlébe vagy vörösbor vagy paradicsom kell a savasítás miatt. De a csuka valamiért nem szereti a vörösbort, felerősíti a "vadízét". Volt egy olyan asszociációm, hogy a vörösbor olyan ízt ad a halászlének, mintha egy kis csukát is főztem volna bele.
Egyszer csináltam egy "bőven" vörösboros csukapörköltet. Nem volt jó.
Visszatérve a Barnabás féle módszerre, lisztet sem rakok bele. A paprikát is eltúlozta szerintem, egyszer belerakott egy derekas adagot a hagymába és utána még a literenként púpozott evőkanállal. A paprikakrém nem rossz, feltéve ha tényleg az van benne és nem valami ízfokozós cucc mert már ilyet is hallottam az úrral kapcsolatban...