Ma tudtam meg, hogy a hetedikes fiamat megzsarolták, hogy a zsebpénze fejében nem bántja az osztálytársa. Mint kiderült, már hónapok óta odaadta a pénzét ennek a kisebbségi származású gyereknek.
Te mit tennél? Ugyanúgy odaadnád, hogy továbbra is elvegyék tőle és sose legyen vége? Mert nem vagyok biztos abban, hogy a gyerek képes lesz ellenállni, csak remélem. Szarok arra a pénzre csak aggódom a kölyökért.
Ritkán mondok ilyet így elsőre, de ez egy ritka nagy baromság ebben az esetben főleg ha gyerekről van szó.
Anno amúgy volt szerencsém megjárni a poklot és akkor én úgy döntöttem, hogy nem teszek semmit. Megszenvedtem, elmúlt, de most így enny idős fejel már bánom, hogy nem tettem hívatalosan az ügyben valamit.
Két dolgot tehetsz szerintem:
1, a finom módszer: megkeresed, a zsarolók szüleit és elbeszélgetsz vele. Hidd el 99%, hogy nem tudnak a gyerek üzelmeiről (ha fiatal) és valószínüleg nem veszik jó néven, (ha kisebbség ha nem). Más a csalás és más bajba kerülni a hülyeséggel.
2, durva verzó:
A gyerek még holnap csináljon úgy mint régen, Te pedig menj a rendörségre!
Hiába keménység, nagy arcuság, majd amikor megjelenik a yard a családnál aztán beszállítják a kölyköket jegyzőkönyvezni akkor nagylesz a megilletődés meg a "én nem is gondoltam volna, hogy baj..." szipogás.
Egyet ne csinálj!!!:
Ne mondd azt, a gyereknek, hogy "Csak azt lehet zsarolni aki hagyja magát", mert így is nyomás alatt van, ezek szerint segítségért fordúlt hozzátok, mert nem tudja megoldani, de Te visszapasszolod a problémát, amolyan "Te vagy a hülye mert hagyod magad" módszerrel.
Ha akarsz egy traumát a gyereknek illetve bizalom vesztést akkor csináld ezt.
A zsebpénz elvonás ráknyszeriti, hogy azt mondja hogy most ő nem fog adni pénzt, még ha megverik akkor sem, mert nincsen neki. Nem fordulhat elő, hogy behodol és letejel.. Sztem nehéz eldönteni mi a helyes út egy szülőnek ilyenkor.
Ha megszűnik a zsebpénz, kénytelen lesz a sarkára állni, mert biztos vagyok abban, hogy továbbra is követeli tőle, nem akarja elveszteni a tuti pénzforrást. Mert az iskolavezetésben nem túl nagy a bizalmam ez ügyben.
Sértegetést azért nem vártam. Egyébként már kisebb korában megmondtam neki, hogy védje meg magát. Elő is fordult néhány affér, de ez a védelmi pénz durva.
Mi az hogy próbáljon magabiztosabb lenni te Marha?Tőled ,hogy lesz magabiztosabb,meg az ilyen hülye dumáktól?
Kijelentő mondatok a hatásosak:Pl:Drága gyerekem én bízom benned!Drága gyerekem engem nem érdekelnek a magatartás jegyeid!Drága gyerekem te bátrabb vagy mint én,mert elmerted mondani anyádnak a szégyenedet!
Engem is zsaroltak az általánosban.Minden nap 3 éven keresztül többször verekedtem több fiúval.Minden nap----és a szüleim nem álltak mögöttem ,hogy igazam van ,hanem engem okoltak a vadságom miatt.Ez oda fordult,hogy mikorra siheder lettem és már nagyot tudtam ütni ,akkor kontroll nélkül már akkor is ütöttem őket ,ha a kedvem úgy tartotta.
Mit csinálnék: Megmondanám a gyerekemnek,hogy az igazáért meg kell harcoljon és ,hogy mögötte állok,de nem szólhatok bele,mert azért börtönt osztanak.
Amennyiben fizikai konfliktusra kerül sor a gyerek és a zsarolók között úgy mindig olyan helyen verekedjen ahol többen látják.Folyosó stb.Addig úgysem hagyják abba amíg megnem unják,vagy a fiad felébük nem kerekedik.Hosszú ,gyötrelmes út lesz.
Amikor fölébük kerekedik végleg akkor emiatt nem fog ő zsarolóvá válni,mivel te megmondtad,hogy mögötte állsz. ....és ne hagyjátok magatokat sem a könnyebb utat járni,mivel ,ha ekkor elfuttok a probléma elől,akkor a gyereknek ilyen példát mutattok.
.....és azt is mondanám a gyereknek,hogy a magatartás jegye nem érdekel.
Nehogy azt higyétek hogy ez olyan könyű dolog, én (is) roma kisvárosban nöttem fel, vagyis ahol a lakoság kb 30-40 % roma. Sok történet volt, pl az osztály ahova jártam fizikálisan nagyon fejlett fiúk voltak benne, és köztünk is a legerősebbet kb 7-8 ban az utcán megverték a vele egykorú cigánykölykök (sztem többen) a srácnak a vérfolt volt több hétig a szemében (ott ahol fehérnek kellene lenni amugy). Igaz utána nem volt folytatása a dolognak, aztsem tudom milyen okból pattant ki a balhé.
Talán megoldás erre a nagy bandákban való járkálás, illetve ha tudsz és félelmetes a külsőd menj be gyakrabban az iskolában a fiadért, hozd el kocsival mintha valahova sietnétek stb:)
Hát, ha jó eszű a gyerek, akkor javaslom, írasd 6 osztályos gimnáziumba!
P.S.: vagy pedig kérd az iskola-vezetés segítségét! De arra számíts, hogy nem lsz könnyű ügy, és ha a zsaroló gyerek családja is hsonló habitusú, akkor kicsit majd befenyítenek neked:( ha azonban lehet velük bszélni, beszélj a gyerek szüleivel!