Maradjunk abban hogy az iszlam nem az amire ma banditak hivatkoznak..de az egyszeru embereknek ketsegtelenul eroszakos,hodito es exkluszivista valasnak tünik... Az akkori arabok nelkul nem fejlodott volna az eclesiastica-n kivul i gondolkozás... A kozepkori,uldozott zsidosag gondolkodoi inkabb orientalhatodtak a gorogoket elismero es gondolkozasukat integralo arab filozofia utan mint a csak dogmakat hirdeto,hermanologusok tételei vonalan...
Igy a "tévelygok" atmentetek a modern idokben a zsido gondolkozast is.
Az már igaz, a Mór kultúra is elégé hatása alá vonta a spanyolokat, a cigányokat, így terjedt el a XVIII-XIX században a flamenco zenei stílus a jellegzetes táncaikkal!
Rámbán egy polihisztor volt, nagy gondolkodó, orvos és Tóraértelmező, egyben görög-arab filozófiai ötvözetekkel is operált a zsidóság érdekében....., bár nem minden zsidó ismeri el munkájának ihletettségét, de kultúrtörténetileg igen gazdag anyagot hagyott az emberiségre, még akkor is, ha sok irata elveszett....
Anno a magyarokra, de így európára is hatottak pl. a török által elhozott kultúra..., bár az arabok, így az iszlám is hasznosította a zsidóság vívmányait..... :))
Meglepoen egy roman forasbol Madeea Axinciuc nevu valas filozofia tanaratol szarmazo Maimonides Mozes Levelek cimu konyvebol ismertem meg azt a klimat amiben a mórok alatt elo zsidok az iberiai felszigeten koexistaltak az arab akkor dominans kulturaval,filozofiaval... Miutan a zsido gondolkozasi tradicio nem ismeri a filozofia helenistaktol szarmazo elemzeset-mai napig nem filozoifiat tanitanak hanem zsido gondolkozast abban az idoben sok zsido filozofus nem a tradicionalis gondolkozasbol meritettek hanem 13. szazadbeli zsido gondolkozo a gorog-arab filozofiaja "tevelyget" Szamukra irt Maimonides Levelek a tevelygoknek megszolitassal tanulmanyokat- probalvan a gorog-arab filozofiai fogalmakat atadni... A mar talan elfelejtett akkori csillogo arab-iszlam gondolkozas(ok nem szegyeltek a gorogoktol atvenni dolgokat) erositettek az andalus szellemi felsobbseget es csinaltak Cordobabol Granadabol es kevesbbe de megis Sevillabol szellemi kulturalis kozpontot
Érdekes folyamatok zajlanak már vagy 100 éve az Iszlám terén, a csendes bevándorlást követően a letelepedés, polgárjogok kiharcolása, majd a szaporodás mellett megtérítések, befolyások és a hatalomba való bejutás, törvények manipulálása..... és eljön az idő, amikor többség fogja a kisebbséget úgymond lejogszabályozni!
Maga az Iszlám, a Korán tanításai hordozzák a béke, a szeretet a gondoskodás tanát, ám a hagyományok ókori elveiből nem akarják kireformálni magukat, mint ahogyan a kereszténységre is jellemzően!
Tudomásul kellene vennünk a dánieli figyelmeztetést, hogy tudakozzák majd az írásokat....., már régen reálissá vált, a nagyobb tudás, nagyobb ismeret, a helyes értelmezéssé!
Nem, a kereszténység is visszarendeződést hirdet, ókori szöveg, ókori felfogás, ám újkori eszközökkel viszi végbe!
Hááát--eppen a nok helyzeterol irjak a legroszabbakat..azert ez a fuzetecske..ha ok irtak meg jo.. Errol eszembe jutt egy 80 as evi fuzetecske:" boldogok vagyunk mert Ceausescu elvtars vezetesevel az aranykorban elunk"..
De egy dolog biztos: az egyeduli valas amelynek merheto sikere van az az iszlam. En is azt hiszem hogy a muszlim tarsadalom demokratikus berendezese(a valasira gondolok es nem az államira) es a ritus egyszerusege hozzajarul a sikerhez:adakozas,amit komplyan gondolnak,palesztinoknal az egesz elet biztositasa a valasi szervezeten belul,de Europaban is a testveresegi elv. A szunita iszlam demokratikus rendszere (nincs papi jerarhia ) stb. Az europai noknel meg egy dolog hozzajarul: a szerelem egy meridionalis ferfi irant..gondolom ,nincs tapasztalatom..
Most kaptam egy könyvet az utcán: Muszlim nők Magyarországon címmel. Magyar nők, akik huszonéves korukban vették fel a hitet és a kendőt is, nyilatkoznak arról, hogy miért. Logikus vallásnak látják, ami által megbecsüléshez juthatnak. Az összes nő azt nyilatkoztam, hogy muszlim házasságban élni jobb, mint keresztény vagy vallástalan házasságban, mert a muszlim férjek jobban szeretik és megbecsülik a feleségüket, és nem önmagukért szeretik egymást, hanem Allahért szeretik egymást, ahogy a barátok is Allahért találkoznak. Szóval nekem az a benyomásom, hogy ugyanúgy, mint más hitnél, itt is a kielégítő kapcsolatokra való találás a fő motívum.
Most kaptam egy könyvet az utcán: Muszlim nők Magyarországon címmel. Magyar nők, akik huszonéves korukban vették fel a hitet és a kendőt is, nyilatkoznak arról, hogy miért. Logikus vallásnak látják, ami által megbecsüléshez juthatnak. Az összes nő azt nyilatkoztam, hogy muszlim házasságban élni jobb, mint keresztény vagy vallástalan házasságban, mert a muszlim férjek jobban szeretik és megbecsülik a feleségüket, és nem önmagukért szeretik egymást, hanem Allahért szeretik egymást, ahogy a barátok is Allahért találkoznak. Szóval nekem az a benyomásom, hogy ugyanúgy, mint más hitnél, itt is a kielégítő kapcsolatokra való találás a fő motívum.
Mindenesetre erzekelheto az az erofeszites hogy az ideologiak kompromitalasa utan,modern ember gondolkozasaba beepithessuk az ISTEN fogalmat.. azok akik kritikusan állnak a kulonbozo valasokkal szemben ,a mai idokben nem elfogadhato storykal szemben,megakarjak talani az Istent,jo tudni hogy van valami amely segithet eletunk sulyosabik idejebe (akkor szoktunk kersni valamit..) Most az evolucio beepitesevel probalkoznak a kreacio reszekent.. Ugyanakkor,jo hogy viszajottel ,megkerdeznelek: Szerinted mi az oka az iszlam terjedesenk az europaiak kozott ?
Én nem hiszek az értelmes tervezettségbe....., ám ez a mozgalom is egyre fenyegetőbben lép fel minden fórumokon...., sajnos sokan be is veszik, mint a vallás egy szektáját!
Ez az Inteligent Designer felfogás,erröl mar irtam valamelyik vallassal kapcsolatos topicba.Elég látványos teoria es az elonye hogy az evoluciot mint a kreaciotol beepitett programot fogja fel,igy nem utkozteti a ket ellentetes felfogast..Kb.1 millio hive van ennek a dolognak Amerikaba es Europaban is nevuket adjak jellentos fizikusok,antropologusok,teologusok,filozofusok. Az elvek nem bantanak.. Mindenesetre tipikus az emberi gondolkozas iranya Isten leterol..ahogy a szigoru Istensegtol az irgalmason keresztul az intelligensig juttunk..
... véleményük szerint az általunk ismert világ egy „felsőbbrendű intelligens lény tervező munkájának eredménye”. Más hasonló nézeteket valló csoportokhoz hasonlóan az ÉRTEM sem foglal állást ezen intelligens tervező kilétéről, tevékenységének természetéről vagy a tervezés folyamatairól. A mozgalomnak tehát nem létezik kutatási programja vagy tudományos módszerekkel tesztelhető hipotézise.
Más külföldi intelligens tervezettség mozgalmakhoz hasonlóan az ÉRTEM tagjai is kerülik állításaik tudományos ellenőrzését. Nézeteiket nem lektorált folyóiratokban, hanem a előadásokkal, újságcikkekkel és könyvekkel igyekeznek elfogadtatni a nagyközönséggel.
Elképzeléseik a tudományos közösségben súlytalanok. Az intelligens tervezést a világ számos tudományos szervezete mellett a Magyar Tudományos Akadémia is állásfoglalásban minősítette áltudománynak. Bár a csoport igyekszik magát megkülönböztetni a nyíltabban vallási motivációjú kreacionista mozgalmaktól, az általuk propagált intelligens tervezés nézetét a tudományos közvélemény egyértelműen a vallásos kreacionista mozgalmak közé sorolja... ...
"Aki a mai biológiai folyóirat-irodalom évente sok ezernyi kötetéből azt olvassa ki, hogy a biológusok maguk sem értenek egyet az evolúció elméletével, az nem ismeri ezt az irodalmat még töredékeiben sem, nem érdemes vele vitatkozni, mert nincs miről" Csányi Vilmos, 1998, Magyar Tudomány
Kedves big4, most csak megismetelhetem hogy azt hiszem hogy a messzi jovoben odaig erhet az emberi tudas,ujdimenziok felfedezese,hogy az evoluciot meg lehet majd magyarazni kreacios elmelettel de az a kreacio nem fog a mai divinikus magyarazattal birni. Eltunnik majd az antropomorphologikus megjellentetese a teremtonek.
Én csak talátam ezt az előadást egy webtv-s gyüjtőportálon. Belenéztem és meghökkentem. Aztán láttam, hogy itt érdeklődés van az evolúcióról, hát belinkeltem.
Ha belenézél, az első kb 5 percben közli az előadó, hogy a termodinamika 3 alaptörvénye (de akár egy is közülük) önmagában dönthetelenül cáfolja az evolúciót.
Én nem tudom, hogy így van-e, nem értek, hozzá. Elsőre viszonylag meggyőzőnek és logikusnak hangzik amit állít.
Csak az érdekel ki mit szól hozzá.
A meggyőződés és hit kérdéskörébe szerintem akár beletartozhat ez is. Amellett hogy istenhívők vagy nem azok vagyunk, hogy kreacionisták vagy evolucionisták vagyunk.
Én eddig az utóbbira hajlottam, de ez az előadás kicsit elbizonytalanított...
Csak az elettapsztalattal kapott tanulsag hogy minden a felfoghato vilagunkba egy es ugyanolyan alaptorvenyek menten tortennek,ennek felnagyitasa egy tolunk nem megismerheto szisztemra
Tudósok olyan 375 millió éves hal kövületét találták meg, mely végre bizonyíthatja a vízi és szárazföldi élet közti evolúciós kapcsolatot. ... Egyes kutatók a most megtalált kövületeket egyben fontos bizonyítékoknak tartják az értelmes tervezés híveivel szemben, akik eddig éppen azt hangsúlyozták, hogy a darwini elmélet legnagyobb gyengéje, hogy nem ismerjük az evolúcióelméletet megalapozható átmeneti élőlényeket.
Azt hiszem a microcosmos es a macrocosmos ( amedig er ebben a pillantasunk ) strukturajabol kiderul hogy mind a ket szamunkra extrem vilagban egy kozos ismerve mindenkepen van:ok is fuggnek vilaguk rendjen kivuli eroktol...
Konkrétan milyen erők amikben hiszel és miért? Van valamilyen erős bizonyságod vagy egyszerűen sokat gondolkodtál rajta és erre jutottál?
A fuggosegunk: az elore,megepitett,megszabott utunk es a lataskounk merete elottunk es hatunk mogott..
Kedves big4,azt hiszem hogy azzokban a dolgokban lehetseges (de nem biztosan pontos ) a megitelesunk amelyek a mi ismereteink radiuszaban vannak,ahol eszkozeink vanank es mertekunk van. Mint irtam es Te egyettertetel velem, a fuggosegeinkben egy masik vilaggal eppen ez a meghatarozo: a letezesed ertelmet a nem ismerheted, nem arrol beszelek hogy Te mit tartasz ertelmesnek a szamodra (mert azok a dolgok szinten a mi vilagunkbol vett ellemekbol all ) hanem hogy miert kelletel mint anonimus resztvevo ebbe a vilagba...
Azt hiszem a microcosmos es a macrocosmos ( amedig er ebben a pillantasunk ) strukturajabol kiderul hogy mind a ket szamunkra extrem vilagban egy kozos ismerve mindenkepen van:ok is fuggnek vilaguk rendjen kivuli eroktol...
Az a vilag amig mi el latunk az csak a vegtelen vilag egyik szegmense..
Ezt en ugy kepzelem el mint egy setat a kodbe:Te haladsz egy uton, az ut megepult es vezet ,de Te ugy elotted mint utanad ugyanannyi tavolsagra latsz mint egy par lepessel azelott:csak eppen mast.
Fejlodesunkben hasznalunkuijabb megismert ellemeket es kozben elfelejtunk azzelotti olyan ismereteinket amelyeket a kod miatt mar nem regisztralunk a hatunk mogott. A fuggosegunk: az elore,megepitett,megszabott utunk es a lataskounk merete elottunk es hatunk mogott..
És a kérdésem szerintem pontosan ennek ismeretében kritikus.
Nem lehetünk biztosak, ezekben a dolgokban. Csakis hihetjük. Mégis a legtöbbünk ezekre a hitekre, tehát nem biztos dolgokra alapozza és életét eszerint él. E hite befolyásolja tetteit, gondolatait, életfelfogását, tehát szinte minden vele kapcsolatos dolgot.
Tehát szinte mindent dolgot, ügyet, közte a lefgontosabb, életbevágó, másokra, a közösségre is kiható komoly dolgokat is, egy bizonytalan dolog határoz meg...
Pedig a komolynak, fontosnak tartott kérdésekben, biztosra szoktunk menni ugyebár. Számlákat, igazolásokat, ügyvédi, közjegyzői papírokat, garanciákat, fedezeteket, jótállásokat, bizonyítékokat, tanúkat (és sorolhatnám) kérünk, várunk el, sőt gyakran követelünk még az apró cseprő napi ügyeinkben is.
A legfontosab, a fatális kérdésben, a világnézet kérdésében (hisz minden mást az befolyásol gondolkodásunkban!), pedig megelégszünk ködös, kétséges, bizonytalan hitekre alapuló elvekkel és gyakran elhazudjuk e bizonytalan és kétséges mivoltukat önmagunk elöl is...
Ez szerintem nagyon durva hátraszaltó és többek közt ezért van legtöbb embertársunk lelkileg mentálisan zsákutcában, csődben...
Ez nagyon jo. A nagyyobb egytemre is el kellene kuldeni,mert egesz biztos vannak olyan muszlimek akik ugy latjak a helyzetet mint Ti ( gondolok Kairo-ra leginkabbb)
Akár el is juthatott, mert nem ezt a felhívást nem (csak) a saját nevemben, hanem a Magyar Iszlám Közösség nevében írtam, és Európából, Afrikából és a Közel-Keletről elég sok szervezett csatlakozott hozzá. (a végső számot nem tudom pontosan) Köztük több oyan is volt, amely rendszeresen részt vesz az afganisztáni segélyakciókba.
Megjegyzem hasonló jellegű felhívást intézett az afgán hatóságokhoz a Muszlim Testvérek szervezet kvázi szellemi vezetőjének tekintett Qaradawi is. (aki azért elég nagy befolyással bíró arc)