Minden a 2005 márciusában induló "A NAGY KÖNYV" program kapcsán: ötletek, vélemények, könyvajánlók és egyebek - amit akartok.
Könyvmolyok, tanárok, könyvtárosok, művelődésszervezők véleményét különös szeretettel várom.
Kérek mindenkit, hogy maradjunk politikamentesek, !
Indító hír:
http://www.kultura.hu/nkom/culture/literature/news/D999_news_59866.html
No, hát győzött a Pál utcai fiúk a Micimackó és A kis herceg mellett.
Érdekes hogy Geszti azt mondta, hogy több zenekar is felvette a nevét a könyvnek. Lehet, de pl. a P.U.F. mindig olyanokat nyilatkozott, hogy csak a jó hangzás miatt vették fel a regény nevét, de amúgy nem gondoltak semmilyen különösebb kötődésre, ismerve a dalaikat ez így is van.
A műsorok különben jobbára tényleg gyengék, sajnos, de ez csak vélemény.
A Száz év magány sokaknak nem tetszik. Nyilvánvaló, hogy ennek leginkább az az oka, hogy elég elmélyült figyelmet kíván, és nehezen is érthető. Azt nem állítanám, hogy értem Márquezt, sőt, sokszor éreztem, hogy valami olyan szimbólumrendszert használ, ami az ő nyelvi-élőhelyi közegében természetes, vagy legalábbis könnyebben követhető, de azt se mondanám, hogy teljesen bambán álltam a szöveg előtt. Csak annyit, hogy nem az esetem. :)
Ez ugye nem azt akarja jelenteni, hogy a te ízlésed az egyedül helyes? Nekem spec. a Száz év magány nem tetszett, a Szerelem kolera idején sokkal jobban. (Ja és nem vagyok iskolás.)
Ezt láttam én is, nem volt rossz, de valahogy hiányzott Szerencsi Éva. Maga a film olyan tipikus Zsurzs Éva film volt, azaz eléggé nyálaska, de én Ginát már csak Éva arcával tudom elképzelni. Ha olvasom újra és újra, őt látom magam előtt.
Hát, ha a Gyűrűk ura és a Harry Potter kiesett, akkor nemcsak kicsik szavaznak :-))). Nincs ezekkel semmi bajom, de sokkal jobb könyvek is voltak itten jelölve. De még mindig zokogok a Mester és Margarita miatt :-(( Milyen volt a filmje?
A Száz év magánynál bármi is több szavazatot bír kapni, az szerintem vicc. Pedig ez van. Tényleg általános iskolások szavaznak, vagy pedig kamu az egész.
Igen, csendesen zajlik ez a játék, ezért talán észre sem vették igazán a gyerekek. Bezzeg, ha Stohl Buci vezetné!!! De így legalább nem harsány, hanem nyugodt. Nekem Kulka Aranyembere nagyon tetszett.
Igen, nagyon jó hír!!! Féltettem, mert a Potter film egész jó lett sztem. Az Abigél filmje is jól sikerült, bár elsősorban a nagyszerű filmváltozat zanzásított remake-jének (időnként paródiájának) tűnt nekem.
Hát igen, ha arra kellett volna szavazni, hogy melyik bemutató-film a jobb, akkor (szvsz) azon a héten torony-magasan nyert volna. Sőt, lehet hogy az eddigi filmekkel egybevetve bármelyik héten. De kedvenc könyvként asszem a szűkebb réteg jelöli meg.
Meglepődtem rendesen, hogy az 1984 jutott tovább A Gyűrűk Ura ellenében. Lehet, hogy az Abigélnek is van esélye? :) Bár Potter-film igen jól sikerült - annak elenére, vagy éppen azért, hogy a saját elmondása szerint olvasni kevéssé szerető/szeretett sportriporter úr "Arcára" építették jócskán.
Nos, hogy az ajánlás nem egyenlő a mosóporreklámmal, azt épp a mostani forduló kisfilmjei mutatták meg. Az 1984 pedig kimagaslóan jó kampányfilm volt, a "kampány" szó minden negatív jelentése nélkül.
Tulajdonképpen az ajánlás egyenlő a reklámmal, nem? Ha így vesszük, akkor ez az egész Nagy Könyv egy butaság, de ez egy komplett licenc volt, amihez csatlakoztunk. Engem nem zavar, sőt, még tetszik is.
Most, hogy ezt mondtad, arra gondoltam, hogyha valaki ajánl egy könyvet, mit is mond? Te emlékszel ilyenre? Vissza tudod idézni? Akkor is csak kiemelnek egy-egy dolgot belőle, vagy csak azt mondják egyszerűen, hogy "nagyon" jó, olvasd el! Ebben az esetben mit mondanál erről a jelzőről, hogy "nagyon"? Banális? Átlagos? Semmitmondó?
Nekem utoljára egy munkatársam ajánlotta az Oszkár és Rózsa mami című könyvet, hogy nagyon jó, nagyon kedves. Elolvastam, és egy meghatóan megrázó könnyes történet volt. Ehhez mit szólsz?
A PUF az nagyon tetszett, de az Egri csillagok katasztrofális volt.
A könyv azért nem ennyire rossz. A humor sem illett hozzá. Az Egri csillagok humoros könyv? Mert ha a könyvet akarták ezzel népszerűsíteni, akkor pont az ellenkezőjét érték el.
Idáig szerintem Geszti értette meg, hogy miről is kellene szólni a népszerűsítésnek!
Az Egri csillagok a vibráló képeivel és sekélyes humorával visszataszító volt.
Ezt még egy Antall Imre féle műsorban is szégyellném, bár lehet, hogy Fábrynak tetszene. Sebestyén Mártát sajnáltam, nem is volt jó minden szerepben. Bárdy szintén cikis volt, a nadrágletolós (szemkötésletoló) humort már el kellene felejteni!
Megnéztem mégegyszer a Pál utcai fiúkat, és nekem tetszett. Visszaidézte a könyvet, a hangulatot, szerintem jó volt az összekötő szöveg, a végén a kis Nemecsek monoton hangja: "Én csak azt akartam, hogy úgy legyen, bent a nagy könyvben, ahogy a többiek, legyen az élet csupa nagybetű, csupa vasárnap, mézízű, én csak azt akartam, hogy úgy legyen, ahogy lennie kell, legyen győzelem, és dobjuk a kalapot az égre fel, mert ünnepelni kell, és azt akartam, hogy játssz velem, a napok ragyogjanak fényesen, mint millió üveggolyó, ez lett volna jó..." És ez a záró mondat is tetszett: "Ennek a könyvnek a szívverése soha nem állt meg. Minden újraolvasásnál feldobog belőle az örök ifjúság és kiragyog belőle a soha el nem múló értékek sora, a hazafiság, a hősiesség, a bátorság, mebocsájtás és a becsület."