A botrányos újraszámoltatás több, mint ezer helyen, fordított eredményekkel, a 2002-es választás több, mint 400 nem kezelt reklamációja azt jelzi, baj van a magyar választási bonyolítással. A Tóth, Rhytko, Ficzere nevével - és most Lamperth - jellemezhető választási bizottság megérett a lecserélésre. Ezek felett a kommunista öskövületek felett már eljárt az idő. A furcsaságok - előre aláírt választási bizottsági jegyzőkönyvek az OVB sajátos tájékoztatási és a pátr delegáltak gyenge felkészítési módzsreit húzzák alá. Az, hogy a Legfelsőbb Bíróság újraszámláslást rendelt el , mégis jó jel, mert jelzi, ha lassan is, de elindulunk a demokrácia és a független bíróságok felé.
Ami a lényeg: van Országos Választási Bizottság (OVB) és Országos Választási Iroda (OVI). Az egyik elvileg független szervezet, nulla döntési joggal, míg a másik a belügy alá rendelt, a kormánytól direkt függő szerv: ennek a kezében van a valóságos hatalom. Lehet, hogy mások számára ez eddig is tudott volt, én csak most kezdem megpróbálni megismerni, hogyan is működik ez az egész rendszer: szándékosan át nem láthatóan, a hatáskörök nem tisztázásával, lehetetlen döntési határidőkkel stb.
Engem a választási bizottság majdnem megölt a szemével
jajj te szegény !
:-))
BTW az persze elkerülte a figyelmedet, hogy ha a helyi szavazatösszesítésekben bibi van, akkor azt az OVB, sem Ficzere (akit úgy tudom még Orbánék neveztek ki - kommunista őskövület mi ? ) sem Rítkó, de a belügyminiszter sem láthat át, ezek csak a központba beküldött adatokat összesítik és adják közre.
Vagy mégis azt gondolod, hogy az OVB számolja össze a 3 millió cetlit ???
mindegy, a lényeg, hogy lehessen bolsizni, meg csalást kiáltani. Egy ekkora pofáraesés után, mint az ötödikei NEM mi más örömöd maradhat...
Tudom ez sokaknak szokatlan, akik abban nőttek fel, hogy véreskezü Kádár János alatt 99,8%-os volt a részvétel és a párt jelőltjeire leadott igenek száma tán még ennél is nagyobb arányú volt. Dehogy szokatlan ! Miről beszélsz ?!
A tegnapi HÍR TV interjú Cservák Csabával (Csuri Ákos kérdezte) igen sok mindent megvilágított, és még több kérdőjelet tett föl. Dávidot felszólították, hogy távolítsa el őt az OVB-ből, amire a szerencsétlen nő hamarvást írt egy levelet Cserváknak, dehát semmi joga hozzá, amit nyilván ő is pontosan tud: kiknek és miért lenne olyan fontos, hogy ez az ember most nagyon gyorsan eltünjön az OVB-ből? 2002-ben azon a kisebbségi véleményen volt, hogy indokolt és lehetséges az újraszámolás.
Kiderült a riportból, hogy az OVB-nek semmilyen valós jogköre nincs, a tényleges döntési jogkör minden választás és népszavazás alkalmával a belügy alá tartozó OVI kezében van.
Szóval az OVI kezét kell figyelni, ha bármi furfang van, nem az OVB a hunyó! Örökös elnöke, molett elvtársnő tudna tán mesélni.
Mivel Orbánék rakták össze a jelenlegi OVB-t, az akkori ellenzéket magasról leszarva, ezt talán beszéld meg velük. Egyébként se Ficzere, se molnár nem volt párttitkár tudtommal. De azért csak szajkózd a hülyeségeidet.
Ja, és a számítógépes szavazatfeldolgozási program forrásnyelvét tegyék ki a netre!!!!
Ó, csak nem Grespik László személyesen? Mindig sejtettem...
valahogy felul kell irnom, vagy meg kell kezdenem felulirni azon meggyozodottsegemet hogy az oldalak (bal, jobb) leenyegeben egyforma es lenyegeben ugyanolyan. pedig alapvetoen ebben hiszek de az eelet tenyei eleeg sokszor igyekeznek racafolni meggyozodottsegemre...
amikor kadar veeres rendszererol laatok ertekezni...
Az ne nagyon zavarjon, hogy csöndben derülget ki, ami gyanítható volt, jelesül hogy mégiscsak jól működik ez a rendszer.
A demokrácia fundamentuma az is, hogy a joggal élünk és nem visszaélünk.
Vagy megkérdőjelezhető módon élünk vele, mint te a szavazati jogoddal.
A demokrácia alapja a jogszerüen, tisztán lefolytatott választás. Tudom ez sokaknak szokatlan, akik abban nőttek fel, hogy véreskezü Kádár János alatt 99,8%-os volt a részvétel és a párt jelőltjeire leadott igenek száma tán még ennél is nagyobb arányú volt.
Engem a választási bizottság majdnem megölt a szemével (benn ült a tanácstag, a háztömbbizalmi és egyéb kitűnő pártpotentátok), mikor az átvett szavazó lapot nem gondolkodás nélkül dobtam az úrnába, hanem bementem a fülkébe, hogy áthúzhasam és széljegyzetekkel lássam el...
De ma már más időket élünk, ha tetszik, ha nem tetszik elindultunk a demokrácia útján...
Már találtak felcserélt szavazatokat az újraszámlálás során
2004. december 17. 0:02
Magyar Nemzet - Pál Gábor
A Legfelsőbb Bíróság által elrendelt újraszámlálás során már találtak olyan szavazókört, ahol elcserélték a december 5-i népszavazáson leadott igen és nem voksokat – állítja a Fidesz.
Budaörs egyik szavazókörében több mint duplájára emelkedett a kórház-privatizáció megtiltására leadott szavazatok száma az újraszámlálás után – tudta meg a Magyar Nemzet a Fidesz helyi választókerületi elnökétől.
Csenger Zalán elmondta, a régi eredmény szerint 210 személy voksolt igennel, míg a nemek száma 424 volt. A helyes, újraszámlált adatok alapján 424 lett az igen, így kiderült, felcserélték a szavazatokat a jegyzőkönyvben. Csengertől a Magyar Nemzet megtudta, hogy azért kérték kizárólag a kórház-privatizációs szavazólapok ellenőrzését, mert ott egyértelmű volt számukra a felcserélés. A fideszes politikus szerint az is közrejátszhatott a téves adatok jegyzőkönyvezésében, hogy a szavazatszámlálókkal a népszavazás napján reggel előre aláíratták a jegyzőkönyveket. Egyes szavazóbiztosok így utólag tudták meg, hogy az általuk „lejegyzett” igen szavazatok nem egyeznek a véglegesnek mondott adatokkal.
A budaörsi eset történt meg Tárnok egyik szavazókörében is, ahol az újraszámlálás után a kórház-privatizációra adott igen voksok ötvennel nőttek. Az illetékes választási irodák vezetőit a Magyar Nemzet lapzártáig nem érte el.