Tavaly beszéltem itt egy építésszel, akit keresek, mert elveszett a telefonszáma, elérhetősége. Műszaki ellenőrzést, és ilyesmit vállalt . Aki tud (vagy Ő ) segítsen már légyszíves. Sűrgős.
Köszönöm. Kérdeztem Őket. A két hatóság egymásra mutogat. Járás azt mondja nem kell semmi, nem engedélyköteles. Nemzeti meg azt mondja hülyeséget mond járás, kell minden. e-naplótól kezdve tervezésig. Fogalmam nincs kinek higgyek.
Nagyobb gond, ha a tervező nem tudja és a legnagyobb, ha a hatóság sem.
Mindenkinek a mentségére szóljon, hogy ilyen elb@szott, sz@r szabályozás, ennyire követhetetlen rendeletekkel szerintem nem volt mióta világ a világ...
Tetőszerkezeti cserét tervezek. Két kutyaólas megoldás van jelenleg. Kutyaólat már nem engedélyeznek, ezért azt egy harmadik köztes ablakkal összekötném, az azbesztes palát cserépre cserélném. Nem igazodom el a szabályozásban. Erre vonatkozik bejelentési kötelezettség, e-napló, mérnöki terv, akármi, vagy kezdhetem a felújítást?
Szerintem bele ,és így is felette vagy a maximálisan előirt légköbméternek legalább úgy kb 25 légköbméterrel .Szerintem próbáld csökkenteni az épület hosszúságát ;-)
A nyeregtetőd légtere 5x8x3.5 ami kb 70m3 .Ez még hozzáadódik a garázs légteréhez akkor az úgy eggyütt már kb 170m3 . Nem tudom, nekem kicsit soknak tűnik neked nem? :-Đ Sztem úgy csak cirka 70légköbméterrel lépted át az engedélynélkül építhető felépítményekre vonatkozólag előirt megengedett max összlégteret, nem beszélve a maximális gerincmagasságról azt meg úgy mindösszesen csak 1.5méterrel ,szerinted? ;-Đ Jóhogy már nem építesz egyből egy "kilátót" a kertbe . ;-Đ
Maximum 100légköbméter beltér,maximum 5.méter fesztáv és maximum 4.5 m gerincmagasság esetén nem kell rá épitési engedély ha mondjuk műhelynek építed ;-)
Köszönöm választ . Nem, én nem házépitésbe gondolkodok hanem mindössze csak egy 100m3es (30/40nm körüli) vasszerkezetes nem emberi lakhatásra szolgáló bódéba vagy szükséglakásba felépitésébe amiben van wc zuhanyzó villany stb .és nem kell hozzá épitési engedély meg semmiféle bonyolult engedély .De még az se lenne biztos hogy beszigetelném bár sztem a nagy magyar TNY szerintem nem tiltja meg a magyarországon kapható, mondjuk például közetgyapot gipszkartono festék stb egyéb anyagok beépitését beépitését .Egyébként csendben elárulom hogy pl konténerekre is megszünt ÉME .
Adott egy 15 méter széles telek. A ház szabadon-álló, azaz egyik telekhatártól 3, másiktól 3,5 méterre van a ház. '76-ban kapott lakhatási engedélyt nyeregtetőre, de a gyakorlatban -valamiért- sátortető lett belőle.
2003-ban költöztünk ide. Időközben megváltoztatták a szabályt oldalhatárra való építésre. Dél-kelet felé merőleges telekhatártól 6 métert kell elhagyni, a másiktól egyet. Így a házunk "rossz helyre került az évtizedek alatt". Nem lehet hozzá építeni, csak nagyon vállalhatatlan módon. Eladni nem tudjuk, mert a tényt nem hallgathatjuk el, hogy a ház időközben törvényen kívülre került és csak fennmaradási engedélye van = az egyébként nagyon masszív, fél méter vastag falú kádárkocka ház bontandó, ha át nem alakíthatóvá vált aminisztratíve...
A fogadott tervező a megkötések miatt nagy kínnal egy nagyon sötét szobát tervezett, (a melléképület árnyékol) a mennyezete ferde lenne, mert nem engednek módosítani a sátortetőn (a környék összes épülete nyeregtetős…)
A legjobb megoldás az lenne, ha kivételes engedéllyel megengednék, hogy megemelve a tetőt egy nyeregtetőt rakjunk rá. Ez szinte kizárt.
Beleegyeznénk a sötét helyre kerülő szoba hozzáépítésébe, de szeretnénk ha nyeregtető kerülne fölé, hogy ne kelljen ferde mennyezetet nézni a sátortetőhöz való -szerintem értelmetlen- ragaszkodás miatt.
Pechünkre a fogadott tervezőt nem tudjuk kikerülni, nem részletezem.
Tud valaki megoldást, hogyan lehetne mégis átlépni ezt a megoldhatatlannak tűnő esetet? Nem akarunk a hatalmasokba belekötni, csak egy valamilyen szinten élhető házat, ha már pénzt fordítunk rá.
Ennyire "sziszifuszi szőrszálhasogató kákán is csomótkereső" építési szabályozás mint a magyar nincs sehol a világon.
Nagyvárosi kertvárosias övezetben pl; a tégla v gázbeton sorházak esetében van egy bizonyos előirt egységes homlokzati kép kialakitás egy előirt nagyjából azonos tetőszerkezet formai kialakitás(tehát még tetőformai kialkítása is változha akár házanként ,még ezt is meg lehet csinálni) illetve a egységes építési magasság ,és ennyi .Ezenkivül azt csinálsz amit akarsz
Contryside-on pedig még ennyi sincs. Ott havan egy saját tulajdonú land-od vagy plot-od azt és úgy épitesz rá ahogy és amit csak akarsz bármi lehet akár gumiabroncs vagy akár pillepalack ház is . Amire a pénzedből futja . :-)
Az egészabályozás egy rakás szar egy nonszensz röhej kabaré ami itt folyik.Szomszéd bzmg .Mi f@sz köze van ahhoz hogy mit a ferde faszt építesz a saját telkeden.Amerikában oroszországban ha veszel vidéken egy épitési telket a kutyát se érdekli mit épitesz rá .Senkinem nem tartozol bejelntési kötelezettséggel (mivel semmi közük hozzá) azt és akkor úgy épitesz a telkeden ami ahogy és amikor csak akarsz(könnyűszerkezet ,rönkház mobilház,lakó konténer, téglaház a-frame cabin ,tinyhouse stb bármit épithetsz amit csak akarsz) nem létezik épitési magasság egységes homlokzat nincs épitési ellenőr v hatóság szóvalazt csinálszamit akarsz aki meg belép engedély nélkül a magánterületedre és akadékoskodik vagy utasitgat v beleszül hogy ezt nem vagy ne ugycsináld vagy eröszakoskodik akkor lelőheted magánlak sértésért.