nem értem félre. úgy értettem, hogy attól, hogy egyesek rákot látnak egy furcsa alakzatba, az természetesne nem jelenti azt, hogy az rák, de egyben azt sem, hogy a környezettől totál elütő "valami" az csak beleképzelés.
ez a tökéletes hozzáállás, jegyezd meg magadnak :-)
"várjuk a magyarázatot" - ez a szekpticizmus egyik legfontosabb alapja, szemben azzal, hogy mindenképpen mondjunk rá valamit, legyen az marsi rák, vagy máshonnan származó lapostetű, vagy akár nonokád minicirkáló... érdemes elfogadni, hogy nagyon sok dologról nincs (még nincs, vagy soha nem is lesz) annyi adatunk, hogy a konkrét esetről-megfigyelésről pontosan számot tudjunk adni
"várjuk a magyarázatot" - ez a nyitott gondolkodás... a mindenre azonnal magyarázatot rávágó ezzel szemben teljesen zárt, a valós megismerés lehetőségét is elveti
a pareidolia arra magyarázat, hogy miért látsz/látunk egy alakzatban ismerős formát.
az, hogy egy adott részlet miért üt el a környezettől, a konkrét esetben, megközelítési lehetőség hiányában tippel közelíthető meg maximum, jó esetben helyszíni vizsgálattal is megoldható a kérdés, mint ahogy erre már többször is volt példa, lásd:
Ok, akkor várjuk a magyarázatot az elütő környezeti részre, ami a képen sehol máshol nem figyelhető meg, egyetlen egy sziklarepedésnél, törésnél, saroknál sem. Természetesen a pareidolia nem magyarázat minden ilyenre.
nyilván nem, ilyen eset a Marson is előfordulhat, ha viszont valaki a marsi környezettől elütő részletben rákot lát, ott minimum befigyel a pareidolia, akár tetszik neked, akár nem.
John Brandenburg, PhD is a plasma physicist. He did his graduate work in California at Lawrence Livermore National Lab in controlled plasmas for fusion power, and has worked in defense, energy, and space research. Dr. Brandenburg was also part of the Clementine Mission to the Moon which discovered water at the Moon's poles. However, the focus of Brandenburg's scientific career has been to complete the great effort of Einstein to unify the two long range forces of nature, gravity and electromagnetism.
megnéztem az eredeti nagy képet, nem mondom hogy ez rák, de tény, hogy nagyon elüt a környezetétől. parediolidára fogni mindent azért elég pofátlanság lenne