A férjem diákkorában egy olyan 3 emeletes házban bérelt szobát, ahol 1, azaz egy db fűtőtest volt összesen. Ha hideg van, anyósomék is csak behúzzák a sötétítő függönyt.
Szóval jól éreztétek magatokat! De jó nektek! Fotókat kéne majd mutogatni :-)
Ez a hideg-ügy meg tutira csak szokás kérdése.
A kubaiak nem engedik a gyerekeket a 25 fokos tengerbe, mert az hideg!
Egyiptomban, amikor eccer márciusban jártunk ott, rövidujjúban izzadtunk és bementünk a tengerbe is, a levegő olyan 28-30, a víz 20-22 fokos volt, ezért a helyi erők pulcsit + dzsekit viseltek a csípős kora tavaszi időjárásra tekintettel, és biztosan döbbenettel vegyes iszonyattal utasították volna vissza a tengerben lubickolásra vonatkozó idióta ötleteket.
Angolok is dettó. Amint először kisüt a nap márciusban, mindenki levetkőzik sortra meg pólóra. 25 foknál már pihegnek és ha felmegy 30-ra, azon még évekig csámcsognak: "Emlékszel arra a forró csütörtök délutánra 2003. június 24.-én? És a szomszéd Wilkinsonék elmentek nyaralni Ibizára, pedig itthon is pont olyan nyaralnivaló idő volt!" :o)
Vicces, hogy pont ez a téma :) Megjöttünk és éppen el akartam mesélni, hogy mennyire kiakadtam a hollandokon. Ugyanis Amszterdamban 16-18 fok volt, meg erős szél, néha napsütéssel, én ott vacogtam póló + pulcsi + kabát szerelésben, a helyiek meg ált. nyári szoknya, papucs! és farmerkabát. A gyerekek öltözékén meg teljesen kész voltam, férj már teljesen kivolt, hogy ott szörnyülködöm 3 napig a kicsik ruházatán. Ugyanis nyári rucikban ugrabugráltak. De komolyan. Body + vékonynaci + rövidzokni, lábszár csupasz...lányok kivágott lenge szoknyácskákban...Szóval vszínű szoktatás kérdése az egész. Ugyanis ott mindenki így öltözött, onnan lehetett biztosan tudni, hogy vki turista, hogy azon bizony kabát, zárt cipő, sapka-sál volt.
Egyébként Amszterdam csodálatos, lenyűgöző és feltétlenül ajánlom mindenkinek úticélként. Gyerekkel sem rossz program, roppant barátságosak, tömegközlekedés mindenhol alacsonypadlós volt és gyors, tiszta, legalábbis amit én láttam, babakocsival is tuti hely. Mondjuk ennyi gyereket és babakocsit már régen nem láttam sehol, úgyhogy nem lehet véletlen a dolog...
Én engedném belemenni a gyereket, ha ő szeretne, a megfázástól ugyanis nem, hanem csak a belefulladástól félek, de ha attól a megfelelő biztonságos védőfelszerelés + kisérő miatt nem kell félni, akkor tessék lubickolni. Olyan gyereket nem láttam, amelyik megfázott volna az olyan víztől, amibe önként ment bele :-)
A gyerekek, a finnek meg az angolok különben is másképp vannak összerakva, mint egy sima magyar családanya, ezt tudjuk :-)
Az más kérdés, hogy én se kívánkozok egy 17 fokos rettenetbe, de csak mert már öreg vagyok. 10 éve még én is vígan lubickoltam benne, most meg már a finom meleg vizecskét szeretem, amúgy banyamód :-)
rám is néznek hulyén, az 5 év alatt max a lábam hegyét dugtam a tengerbe, de én ugye papírkutya vagyok :) Ellenben Martint csak bevitte az apja tavaly, hát ez van, baja nem lett. A férjem mindig arra hivatkozik, h a gyerek félig finn, de hát ez az, h FÉLIG, akkor épp meg is fagyhat a 17 fokos vízben, én a 21-ben is didergek :D Dilis északi népek :)
Már most vértezem magam a rosszalló tekintetek ellen, amiket akkor fogok kapni, mikor Simet NEM fogom beengedni a 12 fokos tengervízbe. Mert én ennyire és még annál is inkább gonosz és gyerekkínzó és paranoid anya vagyok.
Nemrég voltunk Ausztriában a tóvidéken, ahová is a férjem úszónadrágot is akart csomagolni. Kérdeztem, hogy komolyan be fog-e menni az 5 fokos olvadékhavas patakokba. És tényleg bele akart menni (aztán végül valójában mégse). Már kezd egészen belejönni a magyarországi életbe, de ebben a fürdés-bizniszben még mindig van egy kis furcsa angolos beütése :o)
Azért ilyenkor még egy ici-picit túlzásnak érezném a gyereket a vízbe engedni, még ha finn-nek akarod nevelni, akkor is ;-)
Viszont a kölyök sokkal jobban bírják a hideg vizet, mint a felnőttek.
Biztos mindenki látott már koranyári vízparton didergő felnőtteket és közben a max. 17 fokos vízben önfeledten és önként pancsikoló játszi kisdedeket (szóval 2-3-6 éveseket) - akiknek egyébként egy óra múlva is hiába könyörög apuci-anyuci, hogy "mostmár gyere ki a vízből kisfiam, tök lila a szád", és közben a gyerek valóban lila szájjal bizonygatja, hogy márpedig ő nem fázik (és tényleg nem). És persze a keze-lába is rongyosra ázott, meg mellesleg vacog is néha, de nem tágít a vízből.
(Mikor gyerek voltam, sose értettem, miért arénázik velem a sok hülye felnőtt, meg fecseg összevissza lila szájakról, hát kit érdekel, hogy lila vagy se).
te Szlivvia, a finnek már 2 hete is furödtek :DD most is vasárnap, amikor a képek készultek, jó nagy szél volt, +17 fok és láttam 2 embert is úszni. Nemnormálisak. (de a férjem sem, aki szerint ehhez szokni lehet és be akarja o is vinni Martint a vízbe, amint kicsit melegebb lesz, nekem meg villog a lámpa az agyamban h tudogyulladás lesz a vége, de szerinte neeem)
Hat igen, Finno. gyonyoru hely. A tovideket lattam es a tengert. Egyszer majd megint elmegyek oda. Tudod, mint a Monty Python: "Finland, Finland, Finland, the country where I`d quite like to be..." Nagyon vicces dal - a ferjem mindig elkezdi enekelni, ha meghallja, hogy Finnorszag :o)
Simi most fogja eloszor latni a tengert ugy igazabol, jovo heten elvisszuk Norfolkba. Ezekben az eszaki tengerekben engem csak az bosszant, hogy a legrekkenobb hosegben is fajdalmasan hideg marad a viz es nem lehet benne furdeni. Jo, persze az angolok belemennek, de azok teljesen el vannak tajolva idojarasilag, nem ertenek azok a strandolashoz. Ott fagyoskodnak egyszal bikiniben a hajat tepo eszaki szelben es eroltetetten mosolyognak, hogy milyen szep az idei nyar :o)
á, ezek mind megszokhatóak 4-5 év alatt :DD és a jó levego, a gyerekbarát környezet meg kimondottan jó. (de van sok hátrány, csak nem épp amiket felsoroltál :))
Fém, orulet! Martin is trappolt be, nem érdekelte semmi...bár, azért nem akkora baj, h szeretik a vizet, csak ne hozzák a frászt az emberre. ja, igen, o a picike pötty a fotón :) na ha már ennyire belejöttem...
Az a csepp fickó a parton, gondolom, Martin. Azt külön értékelem, ahogy ott áll az ő kicsinységében a Nagy Tenger partján, éééédes, nekem nagyon teccik. :-)
Sajnos az én kölykeim se féltek a víztől, illetve a csajnak volt egy ilyen félős korszaka úgy 4-5 éves korában, miután majdnem belefulladt a medencébe. Megcsúszott a vizes kövön és beleesett. Pár másodpercbe beletelt, mire észrevettük, de addigra már kapálózott és úgy próbálta a fejét a víz fölött tartani, egyre kevesebb sikerrel. Még most is rosszul vagyok, ha eszembe jut...
De egyévesen ő is úgy rontott be bármilyen tóba, hogy arra is fütyült, hogy közben elfogy a lába alól a szilárd talaj. Meg most már megint ugyanúgy. Illetve a tengerre megsértődött kétévesen, amikor pofánlöttyintette egy nagy sós hullám :-)
Benő dettó, semmi félelemérzet. Engem meg a frász töröget.
Tavaly ő is mindenáron bele akarta magát vetni a hideg vizű medencébe, amikor nyaraltunk. Mikor úszógumival betettem, az persze nem teccett neki, de öt perc múlva megint be akart ugrani. Ezzel a strandolás le is került a napirendről, mert valakinek szoros emberfogással tartania kellett a fickót, amíg a többi úszott - és a kis fickó jó szokásához híven nem hagyta a figyelmét elterelni :-)
Akkor is, ha nyáron nappali világos van éjszaka, és télen mindez fordítva? Akkor is, ha ott sokkal később kezdődik a nyár, és az is sokkal hűvösebb, mint idehaza :o) ?
Amúgy szerintem is csodálatos lehet, de hosszútávon ott élni...hát nem tudom.
Como, szerintem hamar fog mosolyogni Patrik, olyan szépen fejlődik. .) Flóra meg egy kis tündér. :)
Szerencsére az én férjem is simán bevállalja a két gyerkőcöt, így egy héten egyszer elmegyünk a barátnőmmel vhova. A bevásárlás tényleg jó kis proginak számít nálam is.
Tasha, csináltunk tegnap néhány képet a nyaralóról, majd felteszem a másikra. nemsokára jöttök. :)
Anka kb. 30 szót mond (tegnap pl. megtanulta azt, hogy fúú=fúr, merthogy köcsög szomszédnak vasárnap este jutott eszébe egy kis barkácsmunkát végezni:))), illetve van egy rövid kérdőmondata: Hol a ...? (vau-vau, cica, dabda stb.) és egy kijelentő mondata: Eltünt a .... (vau-vau, cica, dabda stb.)
Ezenkívül ő is iszonyatosan nyomja a saját nyelvén a dumát, tényleg nagyon vicces tud lenni ez a halandzsakorszak.:))
Irtam neked sms-t par hete, de aztan eszembe jutott, hogy azt mondtad, elvesztetted a telefonod. Az uj szamod meg nem tudom.
Kullancs terjesztette agyhartyagyuszi ellen tudtommal azert nem szeretnek 2 eves kor alatt oltast adni, mert akkor meg kicsit maskepp mukodik az immunrendszer es a gyarto ceg nem garantalja, hogy hatasos lesz a vedelem.
Sajnos nalunk a kertben is rengeteg a kullancs, Simet muszaj lesz beoltatni, de most mar megvarjuk azt a ket hetet, amig betolti a 2-t, bizt ami bizt.
híztál, mi? Most biztos áttörted a 46 kilós lélektani határt ;-)
beszéd: hát mi a következő szókészlettel gazdálkodunk már egy jó ideje: mmamma, nnanna, babapa, va-va, vau-vau, kakku, kkkk, brrüüü, illetve talán újabban: nem.