Kicsit pesszimista vagyok vele, mert mindig kidobom a tojáshéjakat a komposztra, onnan pár évente a veteményesbe kerülnek, de nem érnek semmit. Pedig a család évente elhasznál legalább 1000 db-ot, de inkább többet. A növények valahogy nem tudják felvenni belőle a kalciumot.
Bolti lombtrágyából tudsz ajánlani konkrét márkát? Találtam egyet, ami a leírás szerint jó felszívódásúnak tűnik, mert a kalcium kelát formában/kötésben van benne.
Azt olvastam, hogy a kalcium kelát formáját már betiltották az étrendkiegészítőkben, mert túl hatásos volt és csökkentette a gyógyszerek forgalmát. A növényeknek viszont még lehet adni kalcium kelátot.
Tavasszal egy darabig még van normális levele, de hamar magszárba megy, utána már egyre kisebbek. A szárlevelek csipkedésével azért ki lehet húzni az újig, de mindenképpen kell vetni másikat.
Olcsó. 1 literes palackot vettem 6-7 éve, és szerintem még tizenx évig nem fog elfogyni.
A talajtrágyázást is meg lehet próbálni, de szabadföldben az nem biztos, hogy célzottan odaér, és lehet egyéb felszívódási zavar is az útjába, ami miatt meg biztosan nem lesz elég gyökéren keresztül.
Nálam nagyon gyakori a kalciumhiány miatt fellépő barna folt a paradicsomnál és paprikánál. Ez ellen hogy lehet védekezni? Olvastam kalcium oldatos permetezésről. De a kalciumot nem lehet közvetlen a talajba kiszórni?
Pár éve Gigante d'Italia fajtát vetek, annak nagy levele van.
A gyökér kihajt, de tavasszal hamar fel is magzik. Nem próbáltam még lakásban nevelni, mindig van a kertben bőven télen is metélőpetrezselyem, de szerintem érdemes megpróbálni, télre jó lesz. Tavasszal vetni kell újat.
Sajnos a körtés topik halott, tavaly július óta nem volt új hozzászólás (az enyémeket leszámítva).
---------------------------------
Nálam a petrezselyemgyökér és zöldje termesztése valahogy kimaradt eddig. Mindig csak metélőpetrezselymet vetettem 1-2-3 vetőládával, de sosem elég, mert imádom a zöldjét és sokat rakok mindenbe. És a metélőnek ugye kis satnya zöldje van, legalábbis nálam.
Idén szeretném megpróbálni a hagyományos gyökérpetrezselyem termesztését a zöldjéért. Ha most veszek a boltban petrezselyem gyökeret, olyan jó vastag 20-25 centiseket és elültetem őket, akkor tavasszal kihajtanak? Vagy ha most nagy cserépbe/vödörbe ültetetem őket és világos ablakba teszem, akkor a lakásban is kihajt?