Pár hozzászólással lejjebb írtam, hogy vannak lótuszszilva magoncaim, közötte tavasszal olthatók is. Olcsón eladnám, vagy cserélném más növényre, oltóvesszőre. Ha érdekli írjon privátban, e-mail címem nyilvános.
Kedves fórumozók! Szeretném megkérdezni, hogy természetesen térítés ellenében, tudna-e valaki datolyaszilva oltóvesszőt/vesszőket küldeni részemre. Főként ukrán/orosz hibridek érdekelnének, mint például a Gora Roman-Kosh, Gora Goverla, Sosnovskaya, Bozhiy Dar, Chuchupaka, Szputnyik.
Nikita, Rosseyanka ill. Kavkaz (ebből oltóvessző) van, de még nem termettek. Előre is köszönöm, az e-mail címem nyilvános.
Olvasgattam tegnap a termesztési módjáról, miközben a beszerzési forrást kutattam eredménytelenül.
Találtam olyat is aki télire felvette vödörbe, de tönkrement tavaszra. Gyökér gumók az idősebb növényeken fejlődnek ki, ezek krumpliként fogyaszthatók. Ehető minden része a gyökerétől a hajtás legvégéig. Már évekkel ez előtt is olvastam erről a növényről, talán először itt a fórumon, nem tudom miért csak most kapott el a hév hogy én is szeretnék bíbelődni vele. Talán mert a termésed látványa rabul ejtett. 😀
Természetesen nem magról hanem a gyümölccsel együtt ültettem el.Szlovéniából kapta az egyik nagyon kedves ismerősöm és így lett nekem is:)Igen nagy felületet tud befutni de nem csavarodva hanem kacsokkal kapaszkodva.Az enyém kevés volt ehhez,hogy sokat teremjen.Új technológiát és területet kell kialakítanom.Nem 1 hónapig tárolható.Én október közepén kaptam és március végén kezdett el csírázni anélkül,hogy földbe raktam volna. Fűtetlen helységben tartottam semmi gond nem volt vele. Ma kiástam az egyiket ami a földbe volt ujjnyi vastag húsos gyökerei voltak.Nagy cserépbe ültettem, tavaszig meglátjuk mi lesz vele.
Megvolt a Chayote szüret.A gyümölcsök 50-70 dkg-k.9 db.Egyenlőre nem sok .Ezért jövőre megpróbálkozok egy másik termesztési technológiával.Lebontottam a termesztő állványt .Megpróbálom a konténeres és a szabadföldi kiásott növényt átteleltetni .Sokféle receptet ki fogok próbálni az eddig a legjobban rántva ízlett.
Most kezdek bajban lenni mert egyre több olyan szemet kell hámozni ami kezd leveses lenni és csúszik-ragad. Nehéz az ilyennel bánni. de csinálom amíg tudom mert nagyon finom.😀
Köszönöm szépen a választ! A Facebookon írta egy tag, hogy a chip szemzés is jó szaporítási mód, de azt nem írta még meg a kérdésemre, hogy hajtó vagy alvószemzésre gondolt. Biztos a biztos alapon akkor inkább maradok a fás oltásnál.
Mikor az alanyok tavasszal kihajtanak/ 2-3 cm levél/a hűtőben szakszerűen tárolt vesszőkkel lehet oltani.Gyakorlatilag az összes oltási mód szóba jöhet ez alól kivétel a szemzés a zöld oltás és a dugványozás.