Keresés

Részletes keresés

aulac Creative Commons License 2006.12.29 0 0 115
Valamelyik egységnek nincs telepítve a meghajtóprogija.
Telepítsd újra.
Előzmény: Platoon (113)
ralphduren Creative Commons License 2006.12.29 0 0 114
Szervusztok!
Tudna valaki segíteni abban, honnan lehetne megtudni a kártyán lévő tuner típusát?
( Pinnacle PCTV 50i (PCI-os))
Ha igen gyenge a vételi minőség, (ugyanazon az antennán egy TV-n ntökéletes) illetve
egyes csatikon nincs hang, mivel érdemes próbálozni?
A Dscaler használata javíthat a dolgon?
Ha ez már ki lett vesézve, kérlek adjatok utalást, hogy kb. hol keressem!
Előre is köszönöm a válaszokat.
Platoon Creative Commons License 2006.12.28 0 0 113
Pinnacle PCTV Analog PCI es MediaCenter 4.0
A TV progi inditasakor ezt a hibauzenetete kapom :Klikk
Valaki tud segitteni?
locsemege Creative Commons License 2006.12.11 0 0 112
off

Rendben, nem bántásnak szántuk. Ugyanakkor a helyzet jóval veszélyesebb, mint amilyennek látszik, erre hívtuk fel a figyelmet. Az pedig nem érv, hogy x éve nem történt baj. Ha dobókockával 20-szor egymás után nem dobok hatost, abból nem következik, hogy sohasem fogok.

on
Előzmény: macskacache (111)
macskacache Creative Commons License 2006.12.11 0 0 111

Srácok, ha kicsit körülnéztek a nagyvilágban, illetve a saját házatok táján, szerintem két kezeteken nem tudnátok megszámolni hogy nap mint nap hányféle potenciális életveszélynek vagy életveszélyes helyzetnek vagytok kitéve és hánynak teszitek ki ti magatokat..... Hm?

Én csak azt mondom hogy nem hiszem hogy van köztetek 1 is, aki ne ment volna még 50 helyett 70-el, 90 helyett 130al, ne ment volna még át sárgán, ne mászott volna hegyet biztosítás nélkül stbstb, ne kockáztatta volna más, vagy maga életét..stb

Ha van, fejet hajtok elötte, neki szívesen megteszem, de nem nagyon szeretem ha olyasvalaki osztja az észt felelősségtudatból, aki maga is hadilábon áll..

No szóval, mégegyszer mondom, alapjában véve igazatok van, persze, tartsunk be minden szabályt és minimalizáljuk a ránk leselkedő veszélyeket. És persze tök jó lenne ha mondjuk tavasszal szét tudnám veretni a fél házat és leföldeni az összes konnektort, meg persze ha lenne rá pénzem és minden összejönne.

De! Kiindúlva abból hogy ez a ház immár huszon x éve nem ölt meg senkit és tekintve azt, hogy annak hogy egy őrűlt munkába menet áthajt rajtam a zebrán, momentán sokkal nagyobb esélyt adok, egyenlőre nem tudom, nincs alkalmam, nem látom szükségét elvégezni az elöbbi munkálatokat.

Mégegyszer köszönöm a jótanácsokat, de szerintem zárjuk le a témát mert nagyon de nagyon messze vagyunk már a tv tuner problémátol.

Előzmény: ra_tata (109)
locsemege Creative Commons License 2006.12.11 0 0 110
Nem túlzó. Itt többen nem hobby szinten űzzük ezt a szakmát, s néha írogatunk ide a szabadidőnkben...
Előzmény: macskacache (108)
ra_tata Creative Commons License 2006.12.10 0 0 109
Apukám, szerintem ne vicceld el a dolgot, hallgass a Neked tanácsot adó kiváló szakemberekre !

Hívj ki egy villanyszerelőt ( ne a szomszéd Jóskát !) és csináltasd meg a földelést.

Egyszer majdnem én voltam "Julcsa", egy állítólag normális lakásban a vízzel telt kádban állva állítani akartam a villanybojleren a hőmérsékletet.

Túléltem, de aztán nagyon félt a börtöntől egy-két ember.

Vagy csak abba gondolj bele, hogy mindent így hagysz, és egyszer zárlatos lesz a vasalód. Mondjuk nem te vasalsz, hanem a feleséged, vagy a gyereked. Hmm..

Hello
Előzmény: macskacache (108)
macskacache Creative Commons License 2006.12.10 0 0 108

:)

Azt hiszem kissé túlzó a hasonlat..

Előzmény: mr_ricsi (107)
mr_ricsi Creative Commons License 2006.12.08 0 0 107
"ez a ház 30évig megvolt földeletlen konnektorok nélkül"
Vagyis aki már 10 éve rendszeresen ittas állapotban vezet, annál alig van esély rá, hogy a jövőben balesetet okozzon?
Előzmény: macskacache (106)
macskacache Creative Commons License 2006.12.08 0 0 106

Nos, a nagy helyzet az, hogy ez a ház 30évig megvolt földeletlen konnektorok nélkül és sajnos nem valószínű hogy ez belátható időn belül megváltozik.

Persze, biztos mindenkinek igaza van..

És persze biztos van rá esély, hogy Julcsát agyoncsapja a 220, de kb annyi mint hogy én meg elvigyem a lottó ötöst!

Amíg az általatok leírt fenygetettség alatta marad annak, hogy pl reggel munkába menet áthajtson rajtam valami a őrült a zebrán, addig én nem érzem ennyire súlyosnak a helyzetet.

Mindenesetre köszönöm a jótanácsokat és ígérem legközelebb csak földelt konnektorokkal ellátott házba költözöm.. :)

Előzmény: mr_ricsi (105)
mr_ricsi Creative Commons License 2006.12.07 0 0 105
"a házban található összes többi konnektor(sajnos) továbbra is földeletlen marad, emiatt Julcsának nem kell áram által elpusztulni.."
Valóban, emiatt a családtagjaidnak (vagy neked) kell esetleg elpusztulni.
Előzmény: macskacache (103)
locsemege Creative Commons License 2006.12.07 0 0 104
Látod, mondom, hogy nem érted! Mindez addig igaz, amíg minden rendben működik. Amennyiben testzárlatos lesz a számítógéped tápegysége, máris veszélyezteted mások életét. Olyan ez, mintha kiszerelnéd a tűzjelző kábeleit, mondván, nem szokott tűz lenni. A tűz ritkán fordul elő, de akkor igen nagy szükség van a biztonsági berendezésekre. Komolyan nem értem, hogyan gondolkodhat valaki ennyire felelőtlenül.

Még két kérdésem lenne:

- tudod, mekkora az az áram, amelyet a csövön szeretnél elfolyatni?
- tudod, mekkora a vízcső és a nulla vezető közötti földelési ellenállás abban a környezetben, amiről beszélünk?

Mert csak ezen ismeretek birtokában lehet megmondani, hogy üzem közben mennyivel emeled meg a vízcső potenciálját. Mellesleg remélem azt is tudod, hogy az ember belül elektrolit, tele van oldott sókkal, a töltéshordozók ionok. Az ember esetében a szigetelési ellenállást nagyobbrészt a hámréteg adja. Nedves, vizes környezetben, felázott bőrrel ez nagyrészt megszűnik, tehát nedves bőr esetén már meglehetősen alacsony feszültség is életveszélyes nagyságú áramot hajthat keresztül az emberen. Nem véletlen az, hogy az orvosi műszerekre - amelyekkel akár felnyitott testüregekbe nyúlhatnak - más, sokkal szigorúbb érintésvédelmi kritériumok vonatkoznak, mint a háztartási berendezésekre.
Előzmény: macskacache (103)
macskacache Creative Commons License 2006.12.07 0 0 103

Ígérem megpróbálok "igen kis áramot lefolyatni a csövön"! :)

Az alkalmi földelésnek csak a számítógépemben keletkező "kóbórárammal" kell megküzdenie, a házban található összes többi konnektor(sajnos) továbbra is földeletlen marad, emiatt Julcsának nem kell áram által elpusztulni..

Előzmény: locsemege (101)
macskacache Creative Commons License 2006.12.07 0 0 102
Értem, most már minden világos! :)
Előzmény: locsemege (99)
locsemege Creative Commons License 2006.12.07 0 0 101
Egyébként szakmailag nézve igazat mondott a villanyszerelő, ő tudta, miről beszél. Ugyanakkor ez nagyon félreérthető, az avatatlan fül ebből téves következtetést vonhat le. Mert az állítása addig igaz, amíg igen kis áramot folyatsz el azon a csövön, viszont ez a feltétel nem mindig teljesül, s ez utóbbi esetben baj lehet belőle, tehát ezért nem szabad ezt így csinálni.
Előzmény: macskacache (98)
locsemege Creative Commons License 2006.12.07 0 0 100
Az első sorban földeléset helyett földelésed. A 115V egy Thevenin helyettesítés következtében a 230V/2 formájában jött ki, hasonlóképpen az 5nF pedig mint 2*2.5nF.
Előzmény: locsemege (99)
locsemege Creative Commons License 2006.12.07 0 0 99
Ezzel a mondattal az a baj, hogy a földelésnek kis ellenállásúnak kell lennie. Ha van egy viszonylag nagy ellenállású földeléset, és ebbe szivárogtatod például a 2x2.5 nF-os zavarszűrő átvezető kondenzátor 115V*2*pi()*50Hz*5nF=181µA áramát, ez még nagyjából rendben is lenne, ám a berendezés testzárlata ezen a nagy ellenállású védőföldön nem hajt át akkora áramot, hogy a kismegszakító leoldjon, így a vízcső potenciálja ebben az esetben 230V-ra emelkedik, amitől a szomszédban fürdő Julcsa kileheli a lelkét. Ez nem jó a szomszéd Julcsának, az ő párjának, de annak sem nagyon, akinek ezután le kell ülnie pár évet gondatlanságból elkövetett emberölésért. Vannak bizonyos dolgok, amelyeket csak felelősséggel szabad csinálni, s ez ilyen.

Momentán fontosabbnak tartom, hogy erről beszéljünk néhány sort, mint azt, hogy ez itt off, avagy sem.
Előzmény: macskacache (98)
macskacache Creative Commons License 2006.12.07 0 0 98

"Illetve hogy úgy is olyan alacsony erősségű áramok mehetnek le általában a földön aminek nincs jelentősége, a nagy ellennállás már eleve elnyeli ezeket..

Általában nem fog meghalni senki. Csak néha. De érdekel ez valakit? :("

Miért, mi a baj ezzel a mondattal? :)

Tudod, én úgy vagyok ezzel hogy szakember véleményét elfogadom, ez esetben is ezt tettem. Persze, ez nem jelenti azt hogy egy adott szakember esetleg nem lehet mekkmester.. ;-)

De azt hiszem már nagyon off vagyunk..

Előzmény: locsemege (97)
locsemege Creative Commons License 2006.12.06 0 0 97
Látod, hogy torzul az információ? Biztos vagyok benne, hogy a villanyszerelő nem ezt mondta:

Állítólag, ahol nem lehet másképp ott így szokták megoldani a földet, esetleg a vízóránál még áthidalják.

Nem esetleg, hanem ebben az esetben garantáltan, kötelezően, mindenképpen! Nagyon nem ugyanazt jelenti a két kifejezés!

Na ezt a mondatot pedig vegyük úgy, hogy nem is láttam:

Illetve hogy úgy is olyan alacsony erősségű áramok mehetnek le általában a földön aminek nincs jelentősége, a nagy ellennállás már eleve elnyeli ezeket..

Általában nem fog meghalni senki. Csak néha. De érdekel ez valakit? :(
Előzmény: macskacache (95)
locsemege Creative Commons License 2006.12.06 0 0 96
Látom, a bár jóhiszemű, ám mégis potenciális gyilkosok köztünk vannak. Van valami hátborzongató ebben a thread-ben. Aki nem tudja pontosan, hogy mit csinál, az inkább bízza szakemberre, még mielőtt súlyos következménye lenne a barkácsolásnak.
macskacache Creative Commons License 2006.12.06 0 0 95

Nem vitatkozni akarok mert nem vagyok szakember, de nekem ezt a megoldást, mármint hogy rákötni a földet valahol a vízvezetékre, egy villanyszerelő ismerősöm tanácsolta. Állítólag, ahol nem lehet másképp ott így szokták megoldani a földet, esetleg a vízóránál még áthidalják. Illetve hogy úgy is olyan alacsony erősségű áramok mehetnek le általában a földön aminek nincs jelentősége, a nagy ellennállás már eleve elnyeli ezeket..

Persze én sem vagyok híve ezeknek a megoldásoknak, de nem nagyon látok mást.

A "harmadik" vezetékről közben sajnos kiderült hogy csak második.. :(

Előzmény: mr_ricsi (93)
attila oli Creative Commons License 2006.12.06 0 0 94
Sziasztok.A fazist ha bekapcsolod a biztositektol es lekapcsolva "kicsavarva" hagyod a null vezeteket megtudod hogy a kerdeses harmadik szal foldeles vagy egyszeruen csak rakotottek a nul vezetekre. A futocso vagy vizcso kifejezetten rosz megoldas, ismerek tagot akinek tonkrevagta a szamitogepet az eme barkacsolt megoldas. Szerintem ha maganhaz egyszeru a megoldas ,ha tombhaz akkor is kel legyen egy normalis foldelesnek.
mr_ricsi Creative Commons License 2006.12.05 0 0 93
"lehet hogy nem a legbiztonságosabb"
Az nem kifejezés!
Ha a fűtés- vagy a vízrendszer nincs leföldelve, vagy bizonyos szakaszain műanyag csövekből van kialakítva, akkor a házatokban egy zuhanyozásba bárki belehalhat!

Egyébként ha 3 drót van a konnektorban, akkor a föld szál be van húzva, így nem is biztos, hogy a házat szét kellene verni.
Előzmény: macskacache (92)
macskacache Creative Commons License 2006.12.05 0 0 92

Megtettem. Végigjátszottam az összes lehetőséget, sajnos mint kiderült a rosszabbik eset forog fennt, tehát egyszerűen nincs "valódi" föld vezeték behúzva.

Választhattam 2 megoldás közül, az egyik hogy szétveretem a házat és behúzzák szépen minden konnektorba a földet, vagy pedig "csinálok" földet eere az 1 konnektorra. Az utóbbi mellett döntöttem, összekötöttem a fűtéscsövet és a konnektor földjét, majd a fűtésrendszert(radiátorok, csövek) a vízcsővel. Ez állítólag megfelelő "ellenállást" biztosít, amire a földvezeték elvileg hivatott.

Tudom, nem szép megoldás, meg lehet hogy nem a legbiztonságosabb, de a legkézenfekvőbb volt.

És csodák csodájára már nem világít a fázisceruza ha a számítógépházra mérek..

köszönöm a tanácsokat, a kép is kitisztult! :)

Előzmény: mr_ricsi (91)
mr_ricsi Creative Commons License 2006.12.02 0 0 91
Fázis, nulla és föld.

A fázist ki tudod mérni a cerkával.

A konnektorba bekötöd a fázist, és valamelyik másik drótot. Beledugsz egy ~40-50W körüli égőt. Majd a fázis marad, a másik csavarnál cseréled a drótokat.
Ha mindkét esetben világított az égő, akkor az jó, és a két ismeretlenből véletlenszerűen az egyiket kösd a konnektor földjéhez, és egy darab (ne túl vékony, 1-1,5-es ) dróttal kösd össze a nullavezetéket és a földet.
(De így ia az lenne a totál biztos, ha egy szakemberrel ellenőriztetnéd, hogy a biztosíték szekrényben rendesen meg van-e csinálva a védőföld, nem csak a nullát ágaztatta-e le valami "szakember".)

Ha viszont a két ismeretlen drót közöl az egyiknél nem világított, vagy csak haloványan az égő, akkor szakember kell, mert nincs rendes földelés, és így bármi barkácsolás életveszélyes lehet! (Lehet, hogy nem most, hanem később, ha egy másik szakember is belebarkácsol a hálózatba.)

És szerelés közben minden esetben áramtalanítsd a a lakást, a biztosíték dobozba pedig tegyél figyelmeztető feliratot, nehogy valaki visszakapcsolja az áramot!
Előzmény: macskacache (90)
macskacache Creative Commons License 2006.12.02 0 0 90

Na fasza. Igazad volt... rámértem a koaxra, majd az egyik csavarra is a házon. Bizony van rajta némi feszültség.

Majd szétzszedtem a konnektort és láttam hogy a föld nincs bekötve.

Most már csak az a bajom hogy a 3 egyforma fehér vezeték közül melyik a föld.

Jó, a pozitívat kimérem, de a másik kettő közül melyiket kössem a negatívra és melyiket a földre? :)

Van vmi módszer ezt kimérni? Az a probléma hogy a három vezetékből 2 össze volt csavarva, gondolom a negatívot összekötötték a földdel. De hogy minek???

Előzmény: mr_ricsi (88)
macskacache Creative Commons License 2006.11.29 0 0 89
rendben, köszi!
Előzmény: mr_ricsi (88)
mr_ricsi Creative Commons License 2006.11.29 0 0 88
"a tunerből kijövő koax ráz...."
Nagyáruházakban 200 Ft körül kapsz egy fázisceruzát.
Kihúzott koaxnál mérj rá a géped hátulján egy csavarfejre. Ha világít a cerka, akkor mégsincs földelés abban a földelt konnektorban.
Előzmény: macskacache (85)
mr_ricsi Creative Commons License 2006.11.29 0 0 87
"Az enyém is ráz, de tojok rá!"

A Neten valahol láttam összegyűjtve a leggyakoribb "utolsó mondatokat". Úgy rémlik, ez is köztük volt!
Előzmény: szurti (86)
szurti Creative Commons License 2006.11.29 0 0 86
Az enyém is ráz, de tojok rá! Ritkán kell húzogatnom.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!