Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.17 0 0 5318

Szerintem erre gondolthattál:

 

 

Ez valóban egy többrészes kötet, melynek egyik része a pástétomokkal foglalkozik kifejezetten. Kiadja az Oltalom alapítvány kapható a Benczuir utcában sokminden vega alapanyag meleltt. Pl az őáltaluk készített növényolaj kifejezetten finom és jó, ráadásul olcsó is (a többihez képest).


Adventisták, de nagyon jó szakácskönyveik és egyéb kiadványaik is vannak. Félreértés ne essék, nem hittéríteni szeretnék, de ezen kiadványolkat érdemes megvenni.

 

http://www.oltalomalapitvany.hu/fozotanfolyamok.html

 

Én még esetleg amit kiemelnék, azok Nyers Csaba szakácskönyvei, amolyan "ősmagyarosan" hazai szájakra szabva. Néha nem vega barátaink is megnyalják a szájuk szélét, hogy nem gondolták volna :-).

 

Illetve boltban tudnám még ajánlani a Herbaházat (www.herbahaz.hu). Érdemes elmenni ha más nem szétnézni, rengeteg féle pástétomot, "felvágottat" árulnak ott is, meg lehet ismerni a választékot. Mi általában felvágott helyettesítőként - ha nem mi csináljuk - vagy Tönkölyös gabonarúdakat eszegetünk, esetleg más gabona alapúakat. Nemrég felfedeztünk egy szlovák gyártótól származó szójafelvágotatt, van többféle ízben is. Kifejezetten finom, még húsevőknek is izlett, de most a márka nem jut eszembe, és elég jó áron is van, és elvileg génmentes garantálással (aztáán döntse el aki tudja....)..

 

A Virecot amit írtál az se rossz, de szerintem írtó drága - pár deka az egész, és 300-400 ft körül van az ára :-(.

Előzmény: Törölt nick (5316)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.17 0 0 5317

Ja, és majd mesélj, hogy ízlett! :-)

Előzmény: zlota (5315)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.17 0 0 5316

Szívesen! :-)

 

Akkor az nem vega. Mert bizony malacból van, najó inkább disznó. Amiből tudok gombásat, azt a bioboltok mellett az intersparban szoktam látni, a nevét nem tudom így hirtelen (talán a Vireco, de ez lehet, h hülyeség és az mást gyárt), szal az is-ban a biokajás részen. Olyan májkrémesdoboz méretű, van kapros, fokhagymás, gombás. Ez a legolcsóbb, aztán drágábban is van, azt hiszem ott is, de a DM-ben, bioboltokban tutira.

 

De csinálni is egyszerű, ha van botmixered v turmixgéped:

Egyik kedvencem: babot (V lenyét v vöröslencsét v csicserit megfőzök éppen vízben, befűszerezve, a végén leturmixolom olajjal.

 

Ha gombából szeretnéd (bár félig az is állat), akkor megcsinálsz egy nem túl bő lére eresztett gombapaprikást, a levét leveszed (kis krumplival remekül fogyasztható), a szilárd részét leturmixolod krémsajttal v margarinnal (ebből is jobb a bio, mert a margaringyárban dolgozó ismerős azt mondta, h Mo-n mindegyik margarinban van zsír, csak a kötelezően feltüntetendő % alatt).

 

Egyébként létezik pástétomos szakácsfüzet -talán 2 is (régen volt a kezemben, én fejből csinálom, amit :-)), tudom ajánlani. Nézd meg a gugliban, ha nagyon nem találod, majd előkerítem a címét, csak az nem itt van. Ha nem lehet kapni, lehet szó vmi fénymásolásról is, ha nagyon pástétomozni szeretnél.

Előzmény: zlota (5315)
zlota Creative Commons License 2012.05.15 0 0 5315

Csicseriborsót sem kostoltam még!Kössz az ötleteket!Ma bevásároltam pár tofú félét, meg szóját daráltat illetve rántható fajtát.

 

Kérdésem, ha gombás melegszendvícskrémet eszem ami 65% gomba és az összetevők között van szalonna -gondolom az izesítés miatt-akkor azt minek számítVegetáriánus ehet vajon ilyent?Csak mert nem igazán találok konyhakész melegszendvícskrémet pl gombásat ami nyomokban nem tartalmaz szalonnát, sertéshúst.Azért gondolom,hogy nyomokban, mert még százalékban sem tüntetik fel annyira kevés lehet...

Előzmény: Törölt nick (5314)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.14 0 0 5314

Hát savhiányod valszeg nincsen :-)

De attól még lehet gond máshol. De ez csak elmélet! Mindenesetre érdemes tisztában lenni vele.

 

Tofuból többféle gyártmány van, próbáld végig, melyik cég terméke ízlik.

 

Ettél már csicseriborsót?

 

Gabonafélékből (kenyér, tészta, stb) a teljeskiőrlésűt érdemes.

Előzmény: zlota (5313)
zlota Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5313

Úgy tudom igen, rendben volt-van!

Akkor még megnézem ezt a szejtánt is- azt sem tudtam, hogy van ilyen :)

Előzmény: Törölt nick (5306)
zlota Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5312

Ma sikerült vennem füstölt tofu-t hát ezzel most sikerült jól lakonom, de füstölt helyett legközelebb simát veszek, mert borzalmas a füstölt íz.Amúgy egész finom lett volna!Krumplival ettem és simán volt a tofu is sütve.

Köszönöm a biztatást, még kitartok és veszek egy vegetáriánus szakácskönyvet!Valamit tudtok ajánlani ami használható és jó kaják vannak benne?

Mikolt Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5311

munkakutyazok, igy asszem tapasztalat. de ez egy masik topic temaja:)

Előzmény: zlota (5305)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5310

Elnézést a megszámlálhatatlan helyesírási hibáért....

Előzmény: Törölt nick (5309)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5309

Én is már építkezek pár éve, és nincs gondom emiatt a vegetáriánus étrendel. Ma is betonozok délután egy adagot :-). Korábban igen intenzíven sportóltam, napi 4-6 órás edzéskenél sem volt gondom.

 

Azt azért tudni kell, hogyha valaki úgy gondolja, hopgy valamilyen oknál fogva vega lesz, akkor az nem azt takarja, hogy elkezdünk sajtos lángost enni. Bár nyílván függ az októl is, miért választ valaki ilyen étkezési formát. Nálam is hasonlóak az alapelvek, mint amiket te leírtál, de véleményem szerint - bár lehet itt megköveznek érte - azért a hús elég olyan sok (táp)anyagot tartalmaz, amit nem árt beszereznünk máshonnan.

 

Én úgy vélem, ha valaki vega lesz, akkor igen jelentősen illik átalakítani az étkezési szokáskoat, és nem csak a húst elhagyni, mert az nem biztos hogy ideális elsz. lentebb már soroltak fel mindenféle egyéb lehetőségeket, mivel lehet kiegészíteni az étrendet. A hüvelyesek nagyon jó példa, megdöbbentően sok elkészítési módja van.

 

Érdemes venni esetleg egy jobb fajta vega szakácsckönyvet, abban rengeteg olyan recepet találhatunk, ami nagyon angy változatosságot ad minden szempontból. Ileltve mi belecsipegetünk a nemzetközi konyha világába is. Pl indiíi, kínai izek. HA esetleg valaki kijut pl kínába, megdöbben hogy milyen vega kaja választékuk van, és milyen változatosan tudja elkészíteni öket.

 

Ileltve érdemes pl Nyers Csaba naturkonyhai műveit is böngészni, hazai izek és szájra szabva :-). Még nem evgáknak is igen ajánlatos szerintem. Több receptkönyve is jelent meg.

 

Hideg kajákat tekintve meg lehet már mindenféle "felvágottakat" is használni, amik kaphatóak sok helyen, illetve mi csinálunk mindenféle pástétomot is (padlizsán, cukkini, bab és hüvelyesek,  akár szójából is, bár én ezt igyekszem kerülni a bizonytalan eredet miatt).

Előzmény: zlota (5301)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5308

Ekkora zőccséget... Akkor szted az összes vega sportolónak már éhen kellett volna halnia v mi a szösz? :-DDDDd

Előzmény: zlota (5301)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5307

Ja, és még egy "nehezék": teljesőrlésű kenyér :-)

Előzmény: Törölt nick (5306)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5306

Én nem értem a problémádat: ha 2 óránként vagy éhes, 2 óránként eszel, ennél egyszerűbb nincsen... Nincs ezzel smi baj. Ha a szervezeted így kívánja, így kívánja. Ki kéne hagyni a fejedből az üres babonákat, és akkor máris könnyebben lenne türelmed, h átálljon a szervezeted.

Másrészt ha ennyire hiányzik a fehérje, vban ott a rengeteg hüvelyes, szója és szójatermék, szejtán. NEkem is vannak napok, amikor "muszáj" vmi nehezebbet bepakolnom, és akkor jön a babfőzelék, a rántott szejtán, a tofupaprikás és társai.

A hüvelyesek se feltétlenül puffasztanak, rendben van az emésztésed?

Pasiknak azért túl sok szóját és tofut nem érdemes, inkább szejtánt.

Előzmény: zlota (5298)
zlota Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5305

OFF

Nem kötekedésből, de ezt tapasztalatból mondod?Sajnos mindenki így gondolja, de volt erről egy tudományos film- kisérletekkel bízonyitották be hétköznapi embereknek az ellenkezőjét amit mindenki hisz.Eléggé könnyen ment nekik...

Malacos forumról vágtam gyorsan ide ezt a kis idézetett:

"irtó okos. ül fekszik ballábhoz igazodj térdelés, térdelésbe lopakodás, forog, hop fel, szlalom, gyere ide:D,marad, ezeket mind tudja első szóra. És sokkal könyebb megtanítani mint egy kutyát."

Csak annyit akarok kihozni, hogy a malac nagyon okos állat a közhiedelemmel szemben!Persze mindenkinek a saját gyereke a legszebb, meg a saját kutyája a legokosabb nem? :)

ON

 

Tehát visszatérve a vegetáriánus dologra:Ma veszek szóját és kipróbálom amit írtál, hogy mennyire laktató.Lehetőleg valami "húsos"kaját csinálok belőle hús nélkül.Remélem megdob egy kis energiával és elveszi az éhségemet is.

Előzmény: Mikolt (5304)
Mikolt Creative Commons License 2012.05.11 0 0 5304

hat az en kutyaimnal biztos nem ertelmesebbek...

 

ha nem akarsz hust enni, ne egyel, ennyi.

Előzmény: zlota (5303)
zlota Creative Commons License 2012.05.11 0 0 5303

Hát akkor tényleg nem értem!:)

Egyébként nekem van/volt egy kis hasam, na az viszont tényleg lement!Jó nem vagyok kockahas, de csökkent.Gondolom ezért is, hogy tényleg nem csak "érzetre" éhezem.

Egyszerűen sajnálom pl a Malacokat aki értelmesebbek mint a kutyáink.Csakhát nem úgy nevelik szerencsétlen állatokat.

Arról nem is beszélve ahogyan pl  a vágóhídra kerülnek... ezért inkább le szeretnék mondani a húsról!Az elv miatt. 

Előzmény: Mikolt (5302)
Mikolt Creative Commons License 2012.05.11 0 0 5302

nezd, ha te hust akarsz enni, tok foloslegesen kinozod magad a zoldsegevessel. en harom gyerek utan rohangalok, kozben teljes allasban dolgozok, sportszeruen kutyazunk es siman elvagyok honapokig hus nelkul, nem is gondolok ra. nem vagyok vegetarianus, csak alig eszem hust. en jollakok a salataval is, meg a zoldseglevessel is egesz napra. ja, es tulsulyos vagyok:)

Előzmény: zlota (5301)
zlota Creative Commons License 2012.05.11 0 0 5301

Majdnem minden nap gombát -is- ettem.A legobban talán a sajtos gomba volt ami még úgy ahogy...

Szerintem a gomba azért- mert azt régen is ettem mikor húst is ettem- messze nem ér fel a gombával.

Legalábbis eddig nem tudtam, hogy ennyire jól kellene vele laknom.Én továbbra is éhes maradtam tőle :(

Viszont a tofu, szója amit még nem is probáltam.Az remélem beválik, bár azt hallottam nem jó belőlle túl sokat enni- nem egészséges vagy miaszösz!

Hüvelyesekre mire gondolsz?Bab az max felfújni szokott!:)Mondjuk ez is egy érzés, igaz nem a jóllakotságé :)))

 

Az az igazság, hogy építkezem és nagyon kellene az energia.Pl holnap is betonozni fogunk!

Lehet, hogy ilyen igánybevételek esetén nem lehet megoldani vegetáriánus ételekkel???

Előzmény: Mikolt (5300)
Mikolt Creative Commons License 2012.05.11 0 0 5300

huvelyesek, tofu, szoja, gomba, ezektol mindig tokeletesen jollakok.

Előzmény: zlota (5298)
zlota Creative Commons License 2012.05.11 0 0 5299

Még egy adalék, hogy pl már kezdenek rám furcsán nézni a kajáldba, hogy a borsófözelék mellé már 4 tükörtojást rendelek feltétnek jópár kenyérrel.Szerintem már azt hiszik ithon nem kapok kaját.Mindig megkérdik 1 vagy 2 tojást kér rá?Mondom nekik : Négyet!!!

Jah és vagyok vagy 60kg vaságyastól!

zlota Creative Commons License 2012.05.11 0 0 5298

Sziasztok!

Idén nagypénteken nem ettem húst és gondoltam nem is eszem egy pár napig, majd egy hétig, majd egy hónapig...

Most a jelenlegi napnál tartok.Én az állatok sajnálata miatt nem eszem húst- egyenlőre.

Az viszont komoly gondot kezd jelenteni, hogy mit egyek!

Mert kezdteben még csak-csak megoldottam, de most a múlt hét óta már egyenesen azt érzem,hogy éhezem!

Míg régebben benyomtam 2 szelet szalonnát minden rendben volt.Mostmár tényleg éhesnek érzem magam bármit is eszem, vagy ha eltellik 1-2 óra megint éhes vagyok!Pl most elmentem vettem 2 sajtostefölös lángost, benyomtam az egyiket és már nem is kivánom a másikat, de alig telt egy 2 óra és mintha még éhesebb volnék!

Eddig ilyenkor 3-4 naponta rendeltem egy 4 sajtos pizzát és ez megoldotta, de már ráuntam.

Mit egyek, hogy tartosan jóllakjak?Ami egyszerű most hirtelem megoldható -mint pl a szalonnázás- és nagyon sok energiát ad+ tényleg jólakhatnék vele?

Kérlek benneteket adjatok tanácsot. Egyébként más nem járt így vele?

Törölt nick Creative Commons License 2012.04.30 0 0 5297
jó hír Creative Commons License 2011.12.09 0 0 5296

mi van Emberek? mindenki húst eszik?

Törölt nick Creative Commons License 2010.06.18 0 0 5295
Talán olvasd újra a receptet, mielőtt ilyen zőccségeket írkálsz...

Hány éve is vagy vegetáriánus???
Előzmény: Törölt nick (5293)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.18 0 0 5294
Erős hasmenés, gasztro problémak. Hajra!
Előzmény: boldogság (5283)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.18 0 0 5293
Csili? Sok só? Erős paprika? Bors?
Halkan mondom: sok vegetarianus konyha bőven hasznalja a fenti füszereket, melyek nagyaranyu fogyasztasa egyertelmüen nagyon karos.
Egyelöre ennyit.
Előzmény: boldogság (5289)
boldogság Creative Commons License 2007.07.30 0 0 5292

Boldogságot!

 

Videós főzés:

 

 

 

Govinda konyhája
boldogság Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5291

Szeretettel ajánlom Mindenki figyelmébe!

 

 

A Kanál forradalma
fondueszakács Creative Commons License 2007.04.20 0 0 5290
Úgy látom, ez a piactól a tányérig cca 4-5 óra munka. Mér nincs senki, aki nekem ilyent csinál?? Ez olyan finom lehet. Erőt kell az embörnek vennie magán, oszt csak aprítani, aprítani, ha enni akar. Bocs, csak elmélkedem rajta.
Előzmény: boldogság (5284)
boldogság Creative Commons License 2006.05.11 0 0 5289
„Életerő és szépség természetes ajándékok, melyekkel a természet jutalmazza azt, aki tud a törvényei szerint élni” Leonardo Da Vinci




Álljunk meg egy pillanatra a minden napok rohanásában és tegyük szívünk fölé kezünket: Erre vágyunk?

Igen. Igen erre.

Erre vágyunk, mert ez valójában belső lényünk természetes helyzetéhez tartozik, s minden tettünk az életünk folyamán ennek elérésére, és megtartására irányul.
Sajnos, keveset teszünk érte, vagyis jóval kevesebbet teszünk a belső szépség és erő megteremtéséért, mint amennyit a külső testi előnyök létrehozásáért fáradozunk. Elfeledtük, hogy a „külső” életünkben megnyilvánuló jelek, azok mind a belső életünk kivetülése. Így, talán az sem véletlen, hogy a hires Ayurvédikus gyógyászat és egészség terápia főként a mentális alapokra helyezi a fő hangsúlyt a gyógyítás területén.
Ennek egyik alapja az egészséges, vegetárius ételek fogyasztása.
Nyári étrendünkbe igyekezzünk könnyű ételeket beiktatni, hiszen a melegben az emésztés nehezebb.

Mivel a piacon már megjelent az újburgonya, így egy érdekes elkészítési lehetőséget ajánlok.

ÚJBURGON YA FŰSZERES, SAJTOS BUNDÁBAN
4 személyre

20 db nagyon apró főtt újburgonya
1/2 csésze liszt
2 evőkanál reszelt sajt
2 evőkanál ketchup
1 teáskanál csili szósz
tej a palacsintatésztához

kevés apróra tört cérnametélt
olaj
s ó
Készítsünk palacsintatésztát a liszttel és tejjel, keverjük a masszába a reszelt sajtot, a ketchupot, csili szószt, sózzuk meg. A megfőtt újburgonyákat mártsuk a palacsintatésztába, majd forgassuk meg mindegyiket a cérnametéltben. Süssük ki és fogpiszkálóra szúrva tálaljuk. Pikánssá tehetjük, ha csicseriborsó lisztet használunk.EGÉSZSÉG

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!