Háááát... Én azért nem tartanám üzletpolitikai stratégiának, hogy a Roland G-70-ek úton-útfélen lefagynak. Pedig ez a roland csúcsgépe, nem alsó, közép kategória! Hozzáértők mondják, hogy az E-50 hangzása(270E Ft.) "erőssen" hajaz az exr-5s-ére (160E Ft.) A Yami szoftverét nagyon stabilnak mondják, én sem hallottam panaszkodni senkit, hogy a Tyros I/II-je buli közben lefagyott. Ahogy én látom, a szubjektív dolgokat félretéve is a Roland lemaradt fejlesztés terén a Yamahától. Ha már említetted az üzletpol.t: Például az exr-5 után minek adták ki az exr-5s-t, ha 2 évre rá kiadták azt a hangszert, ( exr-e négyzet ) amit az exr-5s HELYETT kellett volna piacra dobniuk 2005-ben? Helyette kiadták az e-négyzetet idén 190E-ért, majd fél évre rá 175-ért árulják kamatmentes hitelre! Az exr5s-sel együtt (162E. Ft.) Röhejes, de nem baj, mert így vettem egy másfél éves exr-5s-t 85E-ért. Hol kapok én ma ennyi idős psr-1500-at 150E-ért, vagy dgx-520-at feléért? A Rolanddal szemben a Yami sztem a psr 2000-óta mindíg betalált. (psr2100, psr 1500/3000)
Akkor nyilván félreértettél vagy nem olvastál figyelmesen... Csak és kizárólag a kisérőautomatikás hangszerekben előzte meg a yami a rolandot. Az egyébb szintik terén szerintem teljesen egyenrangúak!! Én speciel mindig is kedveltem a roland hangszereket de csak a "nagyágyúkat" JP-8000, XP-80, a Fantom széria, XV-sorozat és persze a régi nagyok Jupiter-Juno-D-50
De kiséróautomatikás vagy ahogy hívni szokták a vendéglátós hangszerek terén a G-70-en kívül nem tudnék hirtelen komoly hangszert felsorolni a roland-tól, esetleg még a G-1000 de igazából annak is csak a billentyűzetét emelném ki és nem a műanyag hangjait... Megfelelően indokolt érveket szeretné? Akkor ezek szerint nem nagyon vagy otthon ebben a témában vagy nem ismered a fejlesztéseket.. A hangszínek a stílusok és a kezelhetőségben vannak a legnagyobb különbségek. Ennyi nem elég? Persze színben is különböznek...(na jó ez csak vicc volt, ha érted..) Persze lehetne sokat vitázni még erről de ezt nem csak én vallom, hanem sok olyan fórumos kolléga, aki maga is roland párti volt és óriási csalódás az utóbbi évek roland fejlesztése, nem véletlen térnek át más hangszerre, mit gondolsz miért tartja az árát olyan makacsul a yamaha? A korgot már nem is hozom fel, azzal meg vétek volna még összehasonlítani is..
El fogtok képedni: a LIDL áruházban valamelyik Yamaha kisérőautomatikást árulták 24.990.-FT-ért! Nem tudom a pontos nevét, 130 hangszer 100 ritmus, teljes 5 oktáv bill. tanító funkció, MIDI. Ennyiért röhögve megéri, az egyik kolléganőm tudott gyermekeinek venni 1 db-ot (vasárnap hajnalban).
Nagyjából megértem a szempontjaidat, de továbbra is az a vélemnényem, hogy nem a márkák, hanem konkrét készülékek és a két cég aktuális üzletpolitikai különbségeiről van szó, főleg az alsó, alsó-közép árkategóriában.
Igazad van, nagyon eltértem a topic céljától. :) Ottholi ongorázáshoz tényleg jobb pl. a dgx 520, szép, nagyok a billentyűi. Csak számomra túl "puhák". Viszont még mindíg jobb, mint a bármely psr-é, ami a Casio billentésérzetét nyújtja. Azaz fos. Sajnos, állítólag az új S900-asé is ilyen, pedig az nem két kenyér ára. Viszont az ún. sweet hangszínek nagyon élthűek, és olyan funkciókat tesznek az olcsóbb gépekbe is, mint a szövegkiírás (karaoke-fájlok lejátszásához), igényes, áttekinthető kijelző, és amit nagyon hiányolok a Rolandnál: a stílusoknál több intro, ending, és fill in között lehet választani, ami utóbbi pl. a csúcs rolik kivételével egyáltalán nincs. Az adattárolásnál is elől jár a Yami: a floppyt száműzték, helyette SD kártyáról, pendrájvról lehet adatokat rátölteni. Persze egy szaki többet-jobbat tudna erről írni, de ezek már utalnak a két márka közötti különbségre.
Azért abban egyetérthetnék, hogyha zongorázni szeretne valaki szintetizátoron, nem biztos hogy a vendéglátos szakmai szempontok alapján kellene kiválasztania a megfelelő hangszert. Főleg akkor nem, ha erről az irányultságáról említést sem tett.
A billentyúzet minősége, az oktávok száma fontosabb szempont is lehet, mint a nagyszámú pl.: mulatós stílusok alkalmazási lehetősége.
Én nem vagyok sem Yamaha, sem Roland párti, és a megfelelően indokolt érveket elfogadom minden oldalról. Ez itt mintha hiányozna Sevensix hozzászólásából.
Mik azok a fejlesztések amellyel elérte a Yamaha, hogy nem lehet a Roland-al egy lapon (vagy napon?) említeni? Erről szívesen olvasnék többet.
Bocs, ha nem voltam érthető! :) Úgy értettem, hogy vendéglátózáskor elég az 5 oktávnyi billentyűzet. Akinek meg kell a 6 oktáv, az meg biztos nem DGX-en fogja elkápráztatni zongoratudásával a nagyérdeműt, arra vannak spécibb zongorák ilyen áron. Az SMF pedig a Standard Midi File, zenei alap (más néven: negatív), amit ha beteszel pl.egy floppyn, v.pendrive-on, lejátsza a hangszer, mint egy dalt. Neked a billentőkhöz se kell nyúlni.
Keyboard 61 Standard Keys (C1-C6) Display Large LCD Yamaha Education Suite 5 Version 5 features Listen and Learn, Timing, Waiting, Chord Dictionary, Grading Songs 102 Songs separated into Left and Right hand parts for learning Voices Total Number 134 Compatibility General MIDI (GM) Compatible Piano Voice Quality Stereo Drum Kits 4 + 1 SFX Kit Polyphony 32 note max. Auto Accompaniment Styles 100 Variations Intro, Main A/B, Ending, Fill-in x 2 Control Accompaniment on/off, sync-start, start/stop, intro/ending, main A/B (auto fill) Digital Effects Reverb: 9 types Panel Controls On/Off, Master Volume, Lesson R/L, Listen & Learn, Timing, Waiting, Chord Dictionary, Style Controls, Tap/Tempo, Function, Song Select, Style Select, Voice Select, Portable Grand, Sound Effect Kit, Reverb On/Off, Numeric Selector, Metronome, Demo Function Controls Volume: Accompaniment, Song, Main Voice, Metronome. Other: Tuning, Transpose, Split Point, Main Voice Octave, Reverb Type & Depth, Panel Sustain, Local On/Off, External Clock, Initial Setup Send, Time Signature, Demo Cancel Interface MIDI IN/OUT Auxiliary Jack Phones / Aux. Out L/R, DC in, footswitch Amplifier 2.5W + 2.5W Speakers 12 cm x 2 Rated Voltage DC 10 - 12 V Dimensions (W x D x H) 37 1/4 x 13 2/3 x 4 1/3" (945 x 348 x 110mm) Weight 9 lbs. 11 oz. (4.4kg)
PSRE203
Keyboard 61 Standard Keys (C1-C6) Display Large LCD Yamaha Education Suite 5 Version 5 features Listen and Learn, Timing, Waiting, Chord Dictionary, Grading Songs 102 Songs separated into Left and Right hand parts for learning Voices Total Number 134 Compatibility General MIDI (GM) Compatible Piano Voice Quality Stereo Drum Kits 4 + 1 SFX Kit Polyphony 32 note max. Auto Accompaniment Styles 100 Variations Intro, Main A/B, Ending, Fill-in x 2 Control Accompaniment on/off, sync-start, start/stop, intro/ending, main A/B (auto fill) Digital Effects Reverb: 9 types Panel Controls On/Off, Master Volume, Lesson R/L, Listen & Learn, Timing, Waiting, Chord Dictionary, Style Controls, Tap/Tempo, Function, Song Select, Style Select, Voice Select, Portable Grand, Sound Effect Kit, Reverb On/Off, Numeric Selector, Metronome, Demo Function Controls Volume: Accompaniment, Song, Main Voice, Metronome. Other: Tuning, Transpose, Split Point, Main Voice Octave, Reverb Type & Depth, Panel Sustain, Local On/Off, External Clock, Initial Setup Send, Time Signature, Demo Cancel Interface MIDI IN/OUT Auxiliary Jack Phones / Aux. Out L/R, DC in, footswitch Amplifier 2.5W + 2.5W Speakers 12 cm x 2 Rated Voltage DC 10 - 12 V Dimensions (W x D x H) 37 ¼ x 13 2/3 x 4 1/3" (945 x 348 x 110 mm) Weight 9 lbs. 11 oz. (4.4kg)
Olvasgatom az itt ott magasröptű hozzászólásokat tartalmazó topikot, de választ nem látok. Legalábbis időben aktuálisat nem. Kérdem hát: gyerkőcöknek Yamaha YPT-200 alkalmasnak tünik-e? Mi a kölönbség eközött és a PSR-E2003-as között?
"a sok billentő általában nincs kihasználva, leginkább SMF-re jó a hangszer" - Bocs, de ez nem világos. Kifejtenéd bővebben? (Tényleg nem kötözködés, lehet, hogy én vagyok a bamba.)
Bocs, tényleg pontatlan voltam. Főleg a kísérős hangszerekre gondolok, a többit nem nagyon ismerem. Igazából vendéglátózom kereset-kiegészítés képpen, és hangszer vásárlás előtti terepfelmérés során összeszedett tapasztalat alapján írtam, amit írtam. A számomra használható, és elérhető gépek között a roland az exr-t, a Yami a dgx-et adta ki. Ezek nagyjából egy árról is indulnak. De a dgx-ek csak 32 polifóniásak, és pendrájvról is egyenként kell töltögetni a stílusokat. Való igaz szépek a hangszínei, de a sok billentő általában nincs kihasználva, leginkább SMF-re jó a hangszer, ami a zenélés legalja sztem. Az árakat pedig használtan jobban tartják a dgx-ek, mint az exr. Magyarán:egy exr5s- használt árán max egy leharcoltabb psr 640-et vehet az ember. Nem volt soha psr 640-es Yamim, ezért nem is akarok ítéletet mondani, de az exr5s-flash-memójában lévő stílusok (79 db)helyett, ha akarom, akkor betölthetek csak bódiguszti-doplakávé, jellegű stíle-okat, tehát formálhatom a hangszer arculatát. És akkor a floppydrájvba még nem tettem semmit. Biztos jobb hangzása van pl. a psr1100-nak, de nem hinném, hogy ennyire variálhatóak a stílusai, ami a vendéglátózáshoz fontos. Mégis az ember után vágják 80-90E-ért, és népszerűbbek a régi Yamahák is, mint az exr-ek.
Valóban nem vita tárgya de nem pontosan értem mire is gondolsz? A kisérőautomatikás szintikre? Mert tipusválasztékban valóban van annyi a rolandnak mint a yaminak de a minőséget viszont nem szabad egy napon említeni.. A yamaha jelenleg magasan viszi a pálmát, igaz régebben ez pont fordítva volt de a yamaha fejlesztései jócskán megelőzték a rolandot, nem is kicsivel... Jelzem ez a kisérőautomatikás hangszerekre vonatkozik leginkább! A "sima" nem dobgépes szintik terén kb. kiegyenlített a mezőny mert vannak profi gépei a rolandnak(mindig is volt) de ha jól megnézed a mai zenekarok koncertjeit, hát sokkal több yamahát használnak, főleg a live koncerteken figyelhető meg ez. Igaz, hogy főként a Motif van leggyakrabban használva a profik keze alatt. Tehát igazi nagyágyú terén talán kevesebb van a yamahának de ami van az üt!! Ezt persze a fanatikus rolandosok is be-be szokták ismerni még ha nehéz is.. A rolandnak sincs sokkal több fejlesztése hiszen ők is "csak" a fantom szériát csinosítgatják hol így hol úgy.
Kinek mi a véleménye erről a témáról? A korgot direkt nem említettem mivel a topic nem róla szól, pedig megérne egy misét az a hangszer is...
Na persze a kocsitipp csak vicc volt...:) De tényleg érdekes, hogy a valamikori magyar tpo-márka, a roland, mennyire levitézlett a szintisek között. Míg egy exr hangszer 70-ért megevhető 2mega memóriával, addig egy psr 640-még mindíg jóval 100E fölött hirdetnek.
Sziasztok! Szvsz 50E-ig csakis használtat szabad venni. Akkordkijelzés már van a Roland EM15-ben is, szépek a hangszínek, és mivel nincs benne floppy, szerintem olyan 40-körül van az ára. Vagy Em 50, ami már sokkal jobb, és sokan akarnak megszabadulni tőle, ez is akad 50-ért. És kezdésnek szépek a hangjai. A Yamikkal az a gond, hogy nagyon népszerűek-megjegyzem:méltán- és a régebbi, 10-15 éves darabok is nagyon tartják az árukat, még a közép-kategória alatt is. Kocsiügyben: 250E körül elsőkörös Swifteket ajánlanám-a motor elnyűhetetlen, vagy bontószökevény Toyotát, Mitsut. Ha parasztautónak kell, akkor kockalada, de csak ha van ismerős, aki megcsinálja a zöldkártyát! :)
Szimpatikus a lelkesedésed, arra én is kívácsi lennék, hogy fellelhető-e a neten jól használható tananyag autodidaktáknak.
Ami a szinetetizátort illeti, sajnos abban a helyzetben vagy, hogy valószínűleg saját károdon fogsz tanulni.
Ötvenezer forintért valószínűleg nem érdemes szintetizátort venni. Az úgynevezett oktató funkciók semmit sem érnek. Ami viszont hasznos lehet, az az akkordok kijelzése, ezt ebben a kategóriában nem tudom melyik hangszer tudja.
Szerinted 250.000 Forintért milyen autót érdemes venni? A te kérdésedet így fordítanám le köznapi nyelvre.
Megnéztem. Bár egy kicsit drága, de tetszik. Jó a mintaanyag is. Végre megtudtam, mi az a D-dúr :) <a href=http://www.zenetanfolyam.hu/zenemegertes.pdf> http://www.zenetanfolyam.hu/zenemegertes.pdf </a> Remélem lesz tavasszal. Off: ilyen témában nem tudtok valamilyen jó - akár antikáv - könyvet?
Illetve ha valaki tud segíteni, hogy milyen szintit érdemes venni, ha valaki kezdő, de igényes (< 50 e Ft), azt megköszönöm. A You Tube-on lévő Yamahás zenei videók elég meggyőzőek voltak hangminőség terén, de persze ezekből semmi nem derül ki az oktató funkciókról...
Nem hiszem, hogy tudnék én még zenész lenni... :D TV-ben pedig pláne nem akarok szerepelni. Csak saját kedvtelésre zenélgetnék a szabadidőmben. :)
Biztos tanárral egyszerűbb lenne, de most először egy kisebb lépést szeretnék megtenni. Szeretném, ha életem első szintije (eddig PC-n és Amigán "zongorázgattam") egyben tudna egy kicsit tanítgatni is.
Melyik eszköz lenne erre jó? Az árakat és a műszaki paramétereket látom, de az oktatásról nem nagyon írnak. Sajnos elég laikus vagyok. Örülnék, ha tudnátok tanácsot adni.
Nekem most ez a "kütyü" tetszik, de nem sok derül ki a tanító funkciójáról: http://www.betakft.hu/medeli_hangszerek.htm#MD300_szintetizator Hallottam arról, hogy a Yamaha a Y.E.S.-t használja az oktatásra. De ez van annyival jobb, hogy megérje inkább Yamahára költeni? Egyáltalán mi a különbség a Y.E.S. és a többi között? Ha valaki tudja, és megosztja velem az infót, nagyon hálás leszek. ;)
Ilyen módon ahogy elképzeled, nem fogsz tudni megtanulni zenélni. A zenetanárnál való tanulást semmi sem pótolhatja. (Sajnos.) Ettől függetlenül azt a szintet így is elérheted, hogy a Budapest Tv mulatós műsoraiban szerepelhess. Az ott látható billentyűsök is láthatóan hasonló módszereken nevelkedtek.
Egy olyan szintetizátort keresek, amelynek jó a tanító funkciója, és nem túl drága (max 50 e Ft).
A lehetőségek: Yamaha (YPT-200, PSRE-203 sorozatok), Casio (ezek szerintem túl drágák a hasonló tudású konkurensekhez képest), Medeli/Sencor (pl. SMI-1, M1).
Jó lenne egy olyan készülék, amelyikkel megtanulhatok egy-két zenei fogást (pl. akkordokat, kíséretet), valamint hogy a billentyűket milyen technikával kell kezelni (melyik ujj hova kerüljön), illetve zenék lejátszását is szeretném megtanulni.
Melyik szintetizátort javasolnátok?
A zenetanulással kapcsolatban még egy kérdésem van: a kedvenc számaimat milyen módszerrel lehetne megtanulni? Adott, hogy kottából kiolvasható minden, de meg lehet-e valahogy oldani, hogy ezeket a szintibe varázsoljam majd (pl. a kedvenc számom midijét rá lehet-e tölteni a gépre, hogy aztán mutassa, hogy mely hangokat kell lejátszanom a klaviatúrán)?
Szia szömörce! Kottatartót a roland magyarországi képviseleténél lehet kapni, elég borsos áron. Nekem valaki 7000 forintot mondott, amitől el is ment a kedvem, hogy megrendeljem, és csináltam inkább az álvához egy bikaerőset. Amúgy 7 rugóért már strapabíró kottatartó álványt lehet venni, nem ezt a műanyag sz.rt, vagy dróból hajlított vacakot, amit gyárilag adtak. Már ha adtak, mert pl az em 25-höz nem volt tartozék a kottatartó.