alsó: meleg víz nem mehet vissza a hálózat felé (baktérium), ezért ott van egy egyirányúsító (hálózat -> bojler).
de a víz felfűtés közben kitágul. ha ezt nem tudja a bojler és az utána jövő hálózat tágulással kezelni, akkor kinyit a szelep, és kijön egy kis víz, h a túlnyomást levezesse normál víznyomásra. Ezért csöpög néha.
Sziasztok. Ariston bojlerem alatt a bemenon van ez a 2 szelep. Mik ezek pontosan, tudnatok segiteni? A fenti csapos lesz gondolom a biztinsagi szelep es a leeresztoje, a masik micsoda? Koszonom!
Bonyolultabb a válasz mint gondolnám. Igen a terv az,hogy vezérelt lesz. Mert van külön órám. De ahhoz,hogy működjön is ahhoz már lehet légkábelt is cserélnem kell mert valami kábel nem jó a doboz mögött. Így egyelőre rendes óráról megy majd.
És azóta vettem egy stebel eltron 120literest. Pont azért mert semmi komolyabb elektronika nincs benne elvileg.
Fűtési rendszerbe bekerült egy HMV (Hajdú), ami a kazán pufferről is tud melegedni, de van elektromos rendszerről való fűtési lehetőség is. Kazános ezt nem kötötte be elektoromosan, mert nem kazán, villanyszerelő szerint ez nem villanyszerelés, vizes szerint ez nem vízbekötés. Bojler szerelő felhajthatósága jelenleg kérdéses.
A hálkózati kötésre elvárásként jelöli meg a leírás a kétsarkú kapcsoló III. túlfeszültség kategóriát.
Viszont a készüléken való bekötéshez van ez az ábra. Az világos L fázis, N null, S föld. De mi ez a Ch?? (10.2.)
Továbbá vajon hol keresendő ez a 2. pont? Sehol se vettem még észre, s belül sincs összekötve a Ch és a 2.
sziasztok. Hajdú 80L szögletes bojlert ismeri valaki ? Mi a vélemény ? Van annyira megbízható mint a hagyományos vagy előjönnek ua. hibák mint az Aristonnál. ?
Némileg rövidítheti a fűtőszál élettartalmát / ha olyan sok, hogy ellepi /. Ettől függetlenül ajánlatos tisztítani, de a 1 vagy 2 év hülyeség. Úgy általában 5 év.
Ekkora fogy el az aktív anód. Azt kell pótolni és akkor már azt a 2 veder vízkövet is kidobjuk. Ami azért nem kettő veder mert a vízkő egy laza anyag.
Egy modern tárolós bojler - elektromos forró víztároló a neve - tart úgy 15 évig tehát kettő tisztítás nagyjából.
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. Adott egy Stibel Eltron SHW400 S két körös álló villany bojler. A bekötése alul hideg a tetején meleg víz vételi csonk . A leírás szerint 4.8 bár nyomás alatt nem kell biztonsági szelep. A kérdésem az lenne hova tágul a benne levő víz mármint hova csepeg, Ha beteszem Az alsó hideg vizes ágba A biztonsági szelepet hogyan vezessem be a fali bojler szifonba ? köszönöm Zsolt
Hali kérdésem lenne Bojlerem van 25-30 ezer ft avilany havonta 3 tagu csakád ha átfojos vizmekegitöt venék keveseblenne aszámla Tapasztalatok.... köszi
Tudja esetleg valaki Hajdu Z120ErP bojlerbe pontosan milyen méretű fűtőszál van +milyen méretű anód ,ha valaki linkelné őket azt megköszönném ,mert gugliba hiába írom be nem adja be.Előre is köszönöm a választ.
Tudja a fene hogy jòl tettem e vissza a sarukat. Arra gondoltam, a hőfokszabàlyzò nincsen összhangban a biztonsági korlátozòval. Most lehettem feles àllàsra, kìvàncsi vagyok ìgy mit csinál.
Legyen kedves valaki adjon használható ötletet, mi lehet a bojler betegsège! Lassan sokkot kapok...
Szètszedtem, vìzkőtelenìtettem. Vettem bele ùj fűtőszál, anòdot. Összetaktam, a hőkorlàtozò folyamatosan leoldott. Gondoltam, biztosan elromlott, ìgy vettem azt is bele. Ezek utàn is leold! Most mi a szösz lehet mèg a baja?
Az alábbi problémával kapcsolatban kérném ki a véleményetek. Bojlert cseréltünk az elmúlt napon. A korábbi teljesen elromlott, már melegvíz csak ritkán volt benne. Vettünk egy Ariston Lydos 100 literes bojlert helyette és megfelelően fel is szereltük. Minden rendben volt, reggel ketten letusoltunk és a napi takarítás mellett volt 1-2 mosogatás is. Az esti fürdés elött felnéztem a bojler visszajelzőjére és láttam, hogy a vonal középen áll. Gondoltam magamban, végre nem lesz gond az esti fürdéssel, végre van melegvíz. Csalódtam, egy csepp sincs benne... Mielőtt véleményt alkottok tudni kell, hogy nálunk a bojler "éjszakai" áramról megy. Nem értem ezt, nem fűtötte fel megfelelően? Ha nincs melegvíz, miért jelzi? Segítségetek előre is köszönöm.
Szerintem nem mázli kérdése. 2 ismerősöm is cseréltette nagyobbra. Az egyik most ősszel,és neki is ingyenes volt. 25A-ig még regszerelői megfelelőségi nyilatkozat sem kell.
Hogy mik vannak. Írja egy topik társ a következőket :
"A vezérelt órára hivatalosan nem köthetsz mást,így jogos volt a felháborodása."
Azt mondom van egy lakásom benne 3 db. hőtárolós elektromos kályha
és egy 120-a villanybojler. A hálózat kiépítve, egy db. 3 fázisú mérővel egy csomó biztosítékkal és az egész távvezérelt.
20 kW szerződött vételezésem van, mért ne köthetnék le vagy fel egy másik berendezést.
A szerződében csak annyi van , hogy fix bekötésűek legyenek a készülékek.
Egy másik lakásban csak egy bojler és egy villamos kályha , vezérelt áram vételezés, fix bekötés a készülékeknek.
A készülékek fele már nyugállományban... drága üzemelés, de nehány még meneget.
Tehát ha a kerületi kisokosból kinézek egy szerelőt, az olyan fűtőbetétet tesz a bojleromba amilyen éppen akad nála , ha szóváteszem még jogos a felháborodása.
"hajdú 29 év megúnás miatt csere ( biztossági szelep romlott el -a miatt a kuka,"
" cserélsz biztonsági szelepet is, nem drága dolgok. írta Ho..."
Valóban nem drága . Annál a 29 éves bojlernél a bekötő csövek mentek rendre tönkre , Sk. cseréltem először egyet.... 3 hét múlva szétment, majd újra egyet, ez már csak 5 napig, aztán már másnap.
Ráment kb. össz. 2 eft. Sejtettem ,hogy a biztonsági szelep a hibás, de azért egy 29 éves bojlernél már csak a kidobás az opció.
Az új bojler féléve fenn van, teszi a dolgát.
Korábban az ilyen flexi csöveket sk. szereltem. WC tartályok , mosdó, másik bojler. Van ami már 15 éves és még ép.
A biztosítékot pedig nem ingyen cserélik. Csak a bővítési díjat nem kérik- maga a csere kb. 15 eft.
Amúgy un. mellék mérő volt, lényegében a szolgáltatónak semmi köze hozzá.
" és a szerelő 1800 W-ost rakott bele. szóvá tettem és még neki állt feljebb.
Nagy arccal mondta, hogy így hamarabb felfűt (amit én is tudtam ).
Azt nem vette figyelembe , hogy a plusz 600 Watt nekem másra is kellhet."
elvégre a hálózat az én felelőségem és kockázatom. Tehát egy szerelő csak nem dönt úgy , hogy azt rak oda ami éppen nála van.
Más. Korábban vettünk egy társasházi lakást.
A műleírásban volt hogy az elektromos hálózat úgy van kialakítva , hogy fűtésre is alkalmas. Ez ok.
Csakhogy a biztosíték nem csak a saját hálózat védelme miatt van, hanem a környezet, jelen esetben a társasház rendszerének védelme miatt is. Azt bizony korlátlanul terhelni nem lehet.