igazad van, számtalanszor leírtm, még mielőtt elkezdtek volna osztódni a határon túli magyar pártok, hogy ez nem sokáig tartható fenn, mert csak azért, mert magyar, egészen biztosan mások politikiai, stb. nézetei; de, nálunk olyankevesen vannak, enek ellenére, ne vagyunk képesek biztosítani az reu-ban megkövetelt etnikai jogokat; legutóbb pl. a szlovákok gimnázium szobor ügye; de szlovákok nemcsak ott laknak, és, szemben eg magyar tanulóval, ha nemzetiségi oktatást akar, szakadjon el otthonról, és menjen kollágiumba; a magyar tanulóknak 10 gyerek esetén is külön iskola kell, fútéssel stb, mert körzetesíteni nem lehet, iskolabuszt beállítani nem lhet, sokkal alacsonyabb képzést kaphat így, termszetesen, és azt a hazug lózungot szajkózzuk, hogy az iskolát nem lehet mexüntetni, mert az fogja okozni a falu elnéptelenésádét! szal, ha nem egy tömbben élnek, és még a legnagyobb számú kisebbségnek, a romáknak sem lehet biztosítani a választókerületi alapo való bekerülést, akkor meg köllene tán változtatni a váasztási törvényt, és garantálni, hogy a nemzetiségek, létszámtól függőe, saját választásuk alapján küldhessenek képviselőt a parlamentbe, mán csak azér is, hogy hitelesebb legyen, hogy rohangálunk fűhöz-fához a határontúli magyarok jogainak érvényesítésért, miközben nálunk a minimum sem teljesül; próbáljo valaki nálunk anyanyelvén bármely hivatalban, bíróságon ügyét intézni; Romániában már ez is megvalósul
"Kedves Maxval! olvasom az újságokat, de nem tudom elfogadni, hogy Szerbiában, Szlovákiába, de még Ukrajnában is megoldott a magyarok parlamenti képviselete,"
mert ott van olyan letszamu magyar kozosseg,es erdelyben,hogy sajat erobol,sajat partja reven a valasztok akaratabol be tudjanak jutni a parlamentbe,ugyanugy listas es egyeni kepviselokent ,mint a nem magyar nemzetisegiek,es a magyar kepviselok ott nem etnikai kepviselok,hanem ugyanugy szlovak, szerb, roman,ukran kepviselok es ugyanugy kepviseloi a teruleten elo nem magyaroknak is. Magyaran nem nemzetisegi kepviselok.Etnikai alapon kvota alapjan csak szloveniaban vannak magyar kepviselok a szloven parlamentben.
Kedves Maxval! olvasom az újságokat, de nem tudom elfogadni, hogy Szerbiában, Szlovákiába, de még Ukrajnában is megoldott a magyarok parlamenti képviselete, csak nálunk em tudunk mit kezdeni a nemzetiségekkel; az meg az ocsmányság netovábbja, hogy cigány önkormányzat jöhet létre cigányok nélkül, örmény önkormányzat örmányek nélkül; ocsmány egy egy többségi társadalom ez! és most jöhet a modera, mert már töboldalú támadásnak vagyok kitéve, lesik az alkalmat, mikor lehet mexüntetni!
Én mint a Magyar Televízió elnöke
unokatestvérének a 2. szomszédja jobbról, a közkívánatra tekintettel úgy rendelkeztem, hogy a közeljövőben az ivrit szinkronon túl, egy héberül mutogató süketnéma-segítőt is helyezzenek el a képernyő bal felső sarkában, illetve ezzel párhuzamosan a teletext 1948. oldalán - jobbról-balra - héber braile-írással feliratozzák az adást vakok számára.
Remélem ezen változtatások nagy megelégedéssel szolgálnak majd Ön és kedves hitsorsos nézőink számára!
Szerintem az a baj, hogy egy kisebbségi nyelv megmaradásához szükség van egy bizonyos kritikus tömegre. Ez ma még megvan mondjuk Erdélyben és a Felvidéken, viszont Magyarországon egyetlen nemzeti kisebbség esetén sem. Erdélyben nőttem fel, viszont románul soha nem tanultam meg rendesen, ugyanis olyan környéken éltem, ahol a románok és a magyarok száma nagyjából azonos volt. Magyar iskola, magyar barátok, magyar ismerősök sat., semmi szükség nem volt arra, hogy másik nyelvet használjak. Vagyis a nagy nemzeti büszkeségen túl,egyszerűen gakorlati haszna volt a magyar nyelvtudásnak.
Ez a gyakorlati haszon a magyarországi kisebbségek esetén vélhetően nagyon kicsi, vagy egyáltalán nem létezik. Ha pedig egy kisebbség már nem használja a nyelvét, az már csak amolyan kirakat-kisebbség. Legalábbis én így látom, mert itt, ká-európában, azon túl, hogy különböző nyelveket beszélünk, és néha nagyon utáljuk egymást, igazából sok különbség nincs közöttünk.
Vhogy meg lehetne oldani, Romániában még az egészen kicsi nemzetiségeknek is jár 1-1 képviselői hely, pedig ők is párt-elvű parlamentben élnek. Szvsz ezt itt is kivitelezhető lenne, csak akarni kéne.
Az egyik nagymamám horvát, de apámat nem tanították meg az anyanyelvére, mert Titó "láncos kutya" volt. Érdekesságként mondanám el: anyám szülei bukovinai székelyek, és Dél-Bácskából Titóék üldözték el őket, megölve nagyanyám unokatestvérét egy internáló táborban. Bűne, hogy magyar volt.
Vagyis: egy családban székely és délszláv.
A horvát nyelvet önszántamból kezdten el tanulni, mert helyre szeretném hozni a nagyszüleim hibáját. Tényleg jó lenne ha itt Bp-en is lehetne fogni kábelen a környező országok tévéadásait, hogy abból is tanulhassunk.
"a parlamenti képviselet megoldatlansága meg egész egyszerűen nem európai!"
Ugyan, egy párt-elvű parlamentben milyen megoldást tudnál? Legyen jobboldali és baloldali szlovák képviselő is, én baloldalira nem szavaznék, bármennyire szlovák is az illető. :-))
Nekem az apai nagyszüleim még beszéltek szlovákul, de magyarul is anyanyelvi szinten, apám már nem beszélt szlovákul - kikerült a szlováknyelvű közösségből már gyermekkorában, magyarnyelvű suliba járt Pesten. Anyám családja meg még előbb elmagyarosodott, ők Ausztriából származnak. Én szlovák származásúnak vallom magam, még emlékszem, hogy nagyanyám és keresztanyám szlovákul beszélt, bár egymással csak magyarul, legalább is előttem.
A Domovinát rendszeresen nézem, szerencsére magyarul feliratozzák :-)
(heti 20 perc, kevés, de több időm nem igen lenne rá :-(
Jó lenne kábeltévén több szlovák csatorna, na meg szervezhetnének felnőttek részére szlovák nyelvtanfolyamokat is! Kb, mint csángóknak magyar tanfolyam, persze ez az anyaország feladata is lenne, de ők más nemzet-koncepció alapján gondolkodnak, ők inkább a szlovákiai magyaroknak szerveznének szlovák-nyelvtanfolyamot. :-)
Nem hiszem, hogy meg fogok tanulni tökéletesen szlovákul, inkább angolul tanulok most, az írek sem beszélnek írül, mégis öntudatos írek, sőt a magyarországi romák többsége is magyar anyanyelvű!
Szóval, magyarnyelvű vagy kétnyelvű szlovák újságok kellenének, Szerintem a mostani szlovák önkormányzati vezetők, egy szlovák nyelvtudás mögé bújt, szűk családi/baráti társaság, nem képviselik a szlovák származású embereket, azokat akik a "történelem viharai" elszakítottak a szlovák nyelvtől, magyar anyanyelvűek, de meg szeretnék ismerni ősei kultúráját.
nem lehetnek elégedettek; és, mivel az ő anyaországuk szegényebb, még tőlük is kevesebb támogatást kapnak; nálunk mindenki tud sírni a határontűli magyarokért, de olyan a nemzetiségi törvényünk, hogy álnemzetiségiek foglalhatják el a nemzetiségi önkörmányzatok vezető tisztségeit! a parlamenti képviselet megoldatlansága meg egész egyszerűen nem európai!
Én a cigányságot nem annyira nemzeti kisebbségnek, mint inkább szociális szempontból hátrányos helyzetű társadalmi rétegnek tekintem.
A mindenkori kormányzat is, épp az a baj. Így próbálnak kibújni a felelősség alól, hogy legalább megpróbálják kezelni a helyzetet. Messzire vezetne, ennek a részletes leírása (mármint a véleményemnek ez ügyben), egyelőre annyi talán leég, hogy a cigányság azon az alapon nem nemzetiség, hogy 1. nincs anyaországa (van:), 2. nem mindegyikük beszél cigányul. Durván. Na most, azzal, hogy hátrányos helyzetű társadalmi rétegnek tekintik őket kisebbség helyett, eleve lehetetlenné teszik pl. a cigánybűnözés kezelését.
Amúgy több szlovák haverom mondta már,hogy az itteniek elég vaskos akcentussal beszélik a szlovákot-nagyjából amolyan magyar- magyarpalócnyi az eltérés.
Ja,amúgy a szlovákiai szlovák rokonaim a halovány nyelvtudásom ellenére is szlováknak tartanak.Mint ahogyan még félmillió embert (!!!) Magyarországon.
Megjegyezném,hogy a szlovákság asszimilációja igen nagy adu az ottani nacionalisták kezében-ugyebár az ottani magyarság ehhez az ütemhez képest igen jól áll,sőt, ha kellően nagy a bázisév,még gyarapodott is.
Némileg érint a topic,mert én spec magyarországi szlovák vagyok apai ágról.
Nagyapám még úgy-ahogy jól beszélt szlovákul,apám már nem túl jól,sőt leginkább a káromkodás ment neki-ami meg is döbbentett néhány párkányi antimagyar f*szt:))
Én meg már tényleg csak pár szót tudok.
Azért a pötyögés meg a pozsonyi egyetemre járás ténye még nem jelenti azt, hogy karbatett kézzel kellene örülnünk... "jaj de jók és nagyvonalúak vagyunk mi magyarok".
Akkor helyes és korrekt egy ország nemzetiségi politikája, ha biztosítja az oktatást az elemi szinttől az egyetemig. Vagyis: szlovák egyetemi oktatást kell termeteni itt Magyarországon, ha ezt a hazai szlovákok igénylik.
A népitáncos helyderutyutyú még nem jelenti azt, hogy pezseg a szlovák nemzetiségi kultúra.
Én a cigányságot nem annyira nemzeti kisebbségnek, mint inkább szociális szempontból hátrányos helyzetű társadalmi rétegnek tekintem. Igaz, India elvállalta az anyaország szerepét, de ez kicsit nevetségesnek tűnik.
Az asszimilációt szerintem meg kell akadályozni, de ehhez politikai akarat szükséges. És persze, az adott nemzeti kisebbség öntudata is meghatározó.
A hazai románok például igen csekély nemzettudattal rendelkeznek, mivel Trianon miatt sokáig -némiképp joggal- bűnbaknak tekintették. Ők igazából akkor járnának jól, ha Erdély visszacsatlakozna Magyarországhoz, mert akkor ismét tagjai lehetnének egy többmilliós nemzeti tömbnek.
Amennyire nekem rálátásom van a dologra, korrekt a kisebbségi pol. kis hazánkban.
A szlovákok egész konkrétan, szlovák általános suliba járhatnak, pozsonyi tanulmányaikat fizeti az anyaország, temérdek néptáncos, jelmezes, stb. hagyományőrző alkalmak vannak, és még a részben már asszimilálódott részük is pötyög egy sajátos (magyarszlovák?) nyelvet.
Ja, és lehetőségük van szlovákigazolványt váltani :))
Az általad fels0roltak az asszimilációs folyamat vége felé járnak. Létszámuk csekély, fontosságuk abban rejlik hogy az éppen esedékes kormányzat őket szokta kirakatba állítani, bizonyítandó, mennyire jó és hatékony Mo. kisebbségpolitikája. Ezzel kendőzik, hogy a legfontosabb kisebbséggel, a cigánysággal nem történik semmi.
A mai Magyarországon, szemben a történelmi Magyarország etnikai valóságával, kevés a nem magyar etnikum aránya. Vigyázó szemünket ezért inkább az elszakított magyarság sorsára vetjük. Ez helyes is, sőt még nem tettünk meg mindent. De vajon milyen a hazai nemzetiségek (horvátok, románok, szlovákok, svábok stb.) helyzete? Aki nézi a nemzetiségi műsorokat a tévében elcsodálkozik, milyen rosszul beszélnek az adott kisebbség tagjai a saját anyanyelvükön. Ha beszél is valaki folyékonyan mondjuk szlovákul, ezt nagyon erős magyar akcentussal teszi. Jó-e vajon a nemzetiségi oktatás színvonala, van-e elgendő intézményük, anyagi forrásuk, hogy megtarthassák identitásukat? Mikor oldódik meg végre valahára a nemzetiségek parlamenti képviselete? Enélkül ugyanis nehezen kritizálhatjuk érdemben a szomszédok kisebbségi politikáját.
A magyarországi tankönyvek jóformán semmit sem mutatnak be a szomszéd népek kultúrájából. Kevés magyar tud megnevezni akárcsak egy szlovák vagy román írót, költőt. Nem is beszélve a történelmi kapcsolatokról, melyek napjainkig befolyásolják a velük alakítandó mindennapokat.