Bocs, de ez így inkább zavarórepülés, mint hasznos info :(
"...a hajóra lépéshez már kell egy új ESTA..."
Nem, a hajóra lépéshez semmiféle ESTA nem kell. Az Egyesült Államokba való belépéshez kell az ESTA, azaz ha innen Mo.-ról mész vélhetően repülővel , akkor Miamiban, Fort Lauderdale-ben, vagy akárhol, ahol leszálltál, ott kell az ESTA. Aztán bármelyik amerikai kikötőben már nem kell. Mert az ESTA-t nem a hajóstársaság kéri, hanem az amerikai állam és az ország elhagyásához meg nem fog kelleni.
"...jó eséllyel az érvényes marad a Miamiba visszaérkezésre is..."
Nem, sem jó eséllyel, sem sehogy az ESTA nem marad érvényes, amikor visszaérsz Miamiba. A magyarok ESTA korlátozása éppen arról szól, hogy amikor odafelé menet beléptél az országba, akkor el is lőtted az egy szem ESTA-dat, mert Bidenék egyszer használatossá tették. Ergo, amikor ismét belépnél, mert az egy heted végén (vagy akármilyen hajóúthossz végén) ismét visszaérkezel, akkor megint kéne ESTA. Vagyis a második ESTA-t már kinn kell igényelni a hajóút alatt. És éppen ezért nem engedték vissza Miamiba a magyarokat, mert az induláskori ESTA-jukat már ellőtték, friss meg nem volt, vagyis nem voltak jogosultak az országba lépni. A hatóságoknak vissza kellett volna toloncolniuk őket oda, ahonnan jöttek, csakhogy az is az USA volt egy héttel előbb, ahonnan a hajó elvitte őket. A róka saját farkába harapott, ők meg lábon lótték magukat a hülye szabályaikkal. Ezért láttad őket a reptéren, mert nem volt jobb ötletük, mint hazaengedni őket, különben úgy jártak volna, mint Viktor Nagorszki (Tom Hanks) a Terminál c. filmben.
Szóval mindenki, aki megy, jól átgondoltan az ESTA-val (aztán hamarosan majd Trump megoldja ezt Orbánéknak és akkor nem lesz szenvedés).
egy biztos, hogy a hajóra lépéshez már kell egy új ESTA, amit rögtön a beléptetés után igényelj. az MSC két érvényes ESTA-t nem kérhet a hajóra lépéskor, lévén egyszerre csak egy darabod lehet. jó eséllyel az érvényes marad a Miamiba visszaérkezésre is. ha nem, akkor sem maradsz a hajón. tavaly - ezt láttuk - egy halom magyart nem engedtek a hajóról vissza Miamiba, de néhány órás procedúra után mindenkit elengedtek, többekkel este a reptéren találkoztunk, ott mesélték el.
Hát ahogy elnézem, teljesen hivatalosan háromra, hiszen ki-be lépkedsz.:) De jó, hogy ez nem volt még, mikor gyalogosan mászkáltunk ide-oda a hídon Niagara Falls-ban. :)
Benne vagyok egy Facebook-os cruise-olós csoportban, ott Puerto Rico nélkül többször felmerült már ez a téma utazóktól és utazási irodásoktól is, és hol kellett kérni 2.-at az
újbóli hajós belépés miatt, hol nem, van amelyik hajóstársaság kéri, van amelyik nem. Aztán lehet, hogy ez kikötőfüggő, ez ott nem derült ki.
Amúgy úgyse tudod őket egyszerre kérni, csak egymás után, ha egy már lejárt. A csoportban azt írták, hogy már a megigénylés bizonyítását is elfogadták, mikor hirtelen kellett 2.
magyar állampolgár vagyok magyar útlevéllel. miamiba utazok repülővel, onnét pedig tengerjáró hajóval egy kelet-karibi körútra. útvonalt: miami - Dominikai köztársaság - Puerto Rico - Ocean Cay Bahamas - Miami. és a végén miamiból repülnék vissza Magyarországra.
az lenne a kérdésem: hány Esta igénylésre van szükségem? szükséges puerto ricoi (usa társulat állam) 1 napos kiszálláshoz is külön Esta engedély? az utazási iroda szerint 2 ESTA igénylés szükséges.
leginkább azoknak a tapasztalatára vagyok kíváncsi akik 2023 aug 1 óta voltak ilyen úton.
Megértelek, én se véletlenül kötöttem ki most, hogy ne upgrade-eljenek, bármennyire is jó volt most a kategóriás ugrás, mint olyan. Én is hosszas előtanulmányok után választok kabint. A dohányzós dolog nagyon gáz, mi a QM2-n egyszer se éreztünk cigifüstöt sehol, azt se tudom, hol dohányoznak a hajón. (Szivarszobát láttunk de szerintem nem ott.) A Celebrity Silhouette-en gondolom mindenképpen fogok, mert láttam, hogy a hajó végében levő bár egyik oldalán lehet dohányozni. Már ha nyitva tartják tizenfokokban. :)
Kijöttek a CUNARD 2026 őszi - 2027 tavaszi útjai, nagyon tetszik egy párnapos Queen Anne-es kipróbálásnak, na de álljon már meg a menet, mégse kellene 2024-ben 2027-es útra előleget fizetni. :D
Megtaláltam más oldalon a választ, és sajnos nem választhatok. Sőt mint a vario kabinnál, az utolsó pillanatban, 4 nappal az indulás előtt kapom meg az új kabin számát, és akkor már viszakozni sem lehet. Na nem azért foglaltam le lassan egy éve a kiválasztottat, hogy most ne tudjam melyik lesz. Mi nem dohányzunk, és pl van sok olyan (pl az összes deluxe) aminek hatalmas 17nm-es terasza van, de pont a dohányzó rész előtt. Mintha kocsmában laknék. Néztük szegényeket egész út alatt nem tudtak kiülni, mert az erkélyüveg előtt!! dohányoztak. A lakosztályok között is van olyan, ami a dohányzó bár felett van pontosan. Mivel évek óta a Cosmavál és a Novával szeretünk utazni, kitapasztaltuk, mely kabinokat szeretjük. Az egyik utunk az évben mindig velük van, mert nagyon bejött a 2 testvér hajó.
bocs, úgy értelmeztem, hogy azokat akarják kínálni, amik nincsenek a csomagban. közben megtaláltam a csomagot, látom, Baileys is benne van :-) azaz van nasi is :-)))
Én sokféle sütit / desszertet ettem a Cunardon, és egyik se volt édes, vajas, krémes, azokat nem is szeretem. És az ilyen az angolokra nem is jellemző. (Tudom, a tulaj amerikai, de akkor is az angol hagyományokat / ízlést követik.) A sticky toffee puddingra a pubban nagyon jó szívvel emlékezem, de a délutáni teánál felszolgált kis sütik is nagyon finomak voltak. Meg az éttermi baked Alaska is.
A németeknek szerintem alapból finom süteményeik vannak, sok a gyümölcsös cucc, és van egy marcipános / diós vonal is.
Azt az egyet tudom a sok Cunard topicból, hogy ott se választható meg - a kategórián belül -, hogy konkrétan melyik kabinra ajánlasz, azt majd ők találják ki, és éppen
ezért járhatsz ugyanúgy, mint az ingyenes upgrade-nél is, hogy mondjuk a golfpálya vagy a sétafedélzet alá kerülsz, netántán a lift mellé, vagy összekötő ajtó van.
Mindenesetre drukkolok, hogy összejöjjön amit szeretnél.
Nagyon kevés máskor a süti, ezért írtam. Természetesen pontosan rajta szerepel az itallapon, hogy mely italok ingyenesek. Ellentétben az Aidával, ahol egy fajta, de finom vörösbor, fehérbor, és berliner sör van, a bor csapolva és kancsóban kihozva, itt egész üvegest is kérhetsz. Pl. olasz vörös Moltepulciano ingyenes, de a Chianti már fizetős volt. Erre pont emlékszem, mert sokszor azt kértem. A kávé is mindenhol. És az a jó, hogy a bárokban is. Sok a zenés bár, és nem néznek ki, ha csak egy üveg sört kérek, mert ingyen van, és egyfolytában kérdezik, hogy mit iszol. Automatikusan hozzák a rágcsálni valókat is. És persze kávé, capuccino. Én nem iszom semmi töményet, de ha jól emlékszem, abból is van ami olcsóbb, ingyenes, és hátrébb vannak a fizetősek. Mindennél ott van, hogy ingyenes, vagy az ára. A Tui nagyon korrekt, de mivel idősebbeknek ajánlott, kevés a program a hajón, kevés a gyerek. Nekem már ez való.
Köszi! A sütiket szeretjük, de eddig egyetlen hajóscég cukrászával sem voltunk megelégedve. Szines, látványos, de valójában mindegyik csak édes, vajas(k)rémes... (Celebrity, Royal, MSC, Costa, Cunard). Nem a világvége, mert legalább ettől nem híztunk :-)))
A büféétteremben azért gondolom mindig vannak sütik?
Az itallapokon feltüntetik, hogy melyek részei az all inclusivenak?
Igen, csak a kabinban lévő kapszulás nincs. Minden italból van egy alap, ami benne van. Vagy 10 fajta üveges bor, sörök, üveges italok, alkoholos, és alkoholmentes koktélok. Nejem kedvence az alkoholmentes eper koktél. Amire érdemes figyelni még, hogy az éttermekben kevés a süti. (ha szeretitek) Az első utunkon későn jöttünk rá, hogy van a teatime, vagy ötórai tea délután 2 étkezés között. Na akkor az egész éttermet tele rakják tortával. Az valami brutális. Képzelj el kb 100-200 egész tortát! abból adnak, amelyikből kérsz, illetve a fele legalább szabad préda, azt veszel amit akarsz. Mi végig meg voltunk győzödve, hogy náluk nem csinálnak sütiket. Eddig.
Köszi, de akkor lehet, hogy nem voltam elég érthető. A levélben az áll, hogy upgrade-elhetek deluxe kabinra vagy lakosztályra. Mindegyiknél fel vannak sorolva a kódok. az Aidán legalább 120 kategória van. Deluxe nem kell, de a lakosztályok közül 1 kivételével a többi tetszene. De abból van a legtöbb. Azért nem fizetnék semmivel többet, de a többiért igen. (Meg persze külön étterem, pezsgők, saját kapszulás kávéfőző jár.) Ezért próbáltam változtatni, de nem ajánlotta fel, hogy milyenre. Viszont azonnal fizetni kell, ha megfelel nekik az ár. És mikor mondja meg, hogy melyik az? Foglalásnál, fizetés előtt lehet választani még azt is, hogy elöl, középen vagy hátul ajánljon fel. És itt? Persze, ha nem vetted igénybe, Te sem tudod.
Levélre hetek mire válaszolnak. Tudom, hogy melyik utazási iroda aki az elsődleges Mo-on, de őket sem merem megkérdezni, mert egyszer még régen foglaltam így Costát is. Volt egy kérdésem, és felkerestem a Mo-i, Pesten az uszoda melleti irodát, akik a Moi parnere a Costának. Elzavartak, hogy beszéljek azzal, akinél foglaltam. Pedig törzsutasok voltunk náluk. Addig.:)
Tapasztalatom nincs, mert nem foglalkoztam vele, de a Cunard is küldött ilyen levelet kb. 1 hónappal az út előtt. Náluk állítólag hosszabb ideig kell várni, talán 1-2 hetet,
míg kiderül, hogy megkapta-e valaki azt, amire ajánlatot tett.
Hiába tértünk át kb 10 éve a Aidára és a Tui-ra, ma kaptunk egy kis meglepit. Kapott már valaki ilyet? Nemsokára indulunk, és prémium foglalásunk van. Majdnem egy éve, és erkélyes kabint választottunk. Ma kaptam egy levelet, ami a repülőkön már megszokott, hogy kisebb összegért választhatok lakosztályt. Megadom mennyit adok érte, és Ők eldöntik, hogy Ok, vagy sem. Nem kellene sokat fizetni, de nem tudom, hogy milyen lakosztályt adnak érte. Le vannak írva a kategóriák. Egy dupla fürdőszobás, jakuzzis, dupla erkélyesre esetleg ajánlatot tennék, de egy kisebbre nincs értelme. Próbáltam végigmenni az "upgrade"-en, de nem kaptam rá választ. Járt már valaki így? Valami tapasztalata van valakinek?