Human Positive, köszi a tanácsot. Én is pont így képzeltem el a dolgot. Partíciózás nem gond, jelenleg is 10 partícióm van - szeretem a dolgokat elválasztani egymástól :)
És volt már úgy is, hogy 3 oprendszer volt a gépemen egyidőben (2000,98,Linux). Csak legutóbb sajnáltam 2 XP-t telepíteni, mert sok helyet foglal és bíztam benne, hogy XP alatt már minden simán megfér egymás mellett... de úgy tűnik, ezt még mindig nem sikerült a MS-nak megoldania.
P4-em van és az alaplapom is elég tűrhető - remélem (ABIT intel 845PE chipset). Stabil is a zenélés, de sajna mindig csak egy ideig, aztán szétszáll - és már elegem van abból, hogy félévente újra kell telepíteni az egészet amiatt, mert felrakok egy új drivert.
Robee: Mindenképpen javaslom, hogy 2 rendszert és több partíciót használj, ha zenélni szeretnél a gépeden. Szerintem az XP erre a legjobb választás. Nálam 3 partíció van, az elsôn van egy XP, ACPI módban, ezen fut a net és minden más program (grafikai, miegyéb), a másikon is van egy XP, Standard PC módban, itt csak zenei alkalmazások futnak, bekapcsoláskor menüvel lehet választani a kettô közül. A harmadik legnagyobb partíción csak médiafájlokat használok (wav, mp3, videó stb.). Azért a stabil zenéléshez egy P4 és egy megbízható alaplap nem árt.
Szerintem a Win2000 még tartalmazott egy csomó csontot meg néhány olyan kényelmetlenséget, amit az XP-ből kiszedtek. Másrészt a drivereket most már mindenképpen XP-re csinálják.
Az SX alá egyértelműen mindenki az XP-t ajánlja. A Cubase SX, SL és SE egyértelműen W2000-re és XP-re installálható csak. Korábbi oprendszerekre fel se megy. Most nem a tört verziókról beszélek, mert azok között van 98-ason is fut, de ha azokról beszélgetünk, akkor az eddig elmondottak egy része nem érvényes.
Több partíció használatát - pláne vegyes ACPIvel - olyannak javaslom, aki nagyon ott van a szeren konfig ügyekben.
Én a win2k prof-ra szavazok. Kell rá dx9, legújabb aspi, az elérhető frissítések. (ha van net a közelben, ez mind nem nagy szám) Az eszközökhöz is célszerű a legfrissebb drivert beszerezni aztán hadd szóljon! Munkagép esetén ez egy elnyűhetetlen rendszer.
Mivel a jelenlegi oprendszerem már nagyon a szakadék szélén áll és át fog kelleni installálnom az egészet, azon gondolkodom, nem lenne-e érdemes 2 rendszert telepíteni a gépemre. Az egyiket full zenélésre optimalizálnám (mindenféle ACPI és extra szoftverek/driverek mellőzésével), míg a másikra lenne telepítve az összes többi progi és azt használnám minden más célra.
A kérdésem az lenne (főleg MidiTomhoz és olyanokhoz, akik végeztek összehasonlításokat), melyik oprendszer lenne legalkalmasabb egy Cubase SX alapú rendszerhez Audigy és Delta Audiophile kártyákkal - XP vagy 98SE? Az ezelőtti gépemen 98 First Edition volt, és évekig semmi gondom nem volt vele - VST, SX gyönyörűen futottak. Amióta új gépem van, ME és XP alatt egyaránt nyűg van vele - ME fagy ha kell ha nem, XP alatt pedig zuhan a teljesítmény.
No a dolog azért nem ilyen egyszerű. Az XP egy nagyon elfajzott rendszer. A programírónak két lehetősége van, ha időzítésérzékeny alkalmazást fejleszt. Az egyik, hogy szerényebb teljesítményre rendezkedik be, és egy csomó dolgot pollinggal kezel. A másik, hogy megprbálja az elméletileg lehetséges maximumot kihozni, emiatt viszont célszerű sokmindent az alkalmazáshoz idomítani már a konfiguráció során. Aki profi vagy félprofi szinten használja a Cubase-t, annak érdemes a gépét ennek alárendelni, mert egyszerűen jobb és hatékonyabb lesz az egész. Aki pedig csak szórakozásból használja, azt nem biztos, hogy izgatja a némileg kisebb teljesítmény meg gyengébb időzítési stabilitás.
Azzal sem tudok egyetérteni, hogy a nagyobb proci teljesítménnyel ne lehetne kisebb latencyt produkálni, bár a kettő között nem egyszerű a kapcsolat, és még egy csomó dolog bejátszik. Jópár összehasonlítást csináltunk, tehát tudom, miről beszélek.
Amúgy egy csom profi alkalmazást ismerek, ipari vezérlés, mérés automatizálás, video editálás körből például, ahol a program fejlesztői hasonlóan az ACPI kikapcsolását ajánlják XP esetén. Szerintem bármely komolyabb alkalmazás bevetésekor célszerű a fejlesztő tanácsait megfogadni. Akkor legalább tudja az ember, hogy kit szidjon, meg kinek pnaszolja el a gondjait :)
Hm, ez igaz. A probléma pont ott van, hogy a Steinberg programok nagyon rosszul kezelik a megszakításokat. Azt hiszem ez a program magjának a hibája, mivel régebbi verzióknál ugyanez volt. Akármilyen gép van a Cubase alatt, képtelen normálisan vezérelni a megszakításokat. Egy 3 Ghz-es gép alatt ugyanúgy szar tud lenni a Latency, mint egy 1 Ghz cucc alatt, akár egyetlen delay effekttel is, ez saját tapasztalat. Ezzel szemben az összes többi programban ilyen nem tapasztaltam. Egy 2 Ghz körüli gép, akármilyen szarul is van bekonfigurálva, már majdnem mindent elvisz, persze csak egy jó hangkártyával.
Egyébként is fura a dolog, mi a francot képzel a Steinberg? Kapcsoljam ki az ACPI módot csak azért, mert ők nem tudnak programot írni?
Ez az egész egy eléggé komlex dolog. Van ugye a plug and play rendszer, melynek felügyeletét valamilyen szinten az op. rendszer végezheti. Van az IRQ sharing és van az ACPI. Azért nehéz erről általánosságban beszélni, mert egy konkrét hardver meg egy konkrét op. rendszer keretei között lehet valami okosat mondani.
A Logic újabb verzióival nem dolgoztam, pláne nem XP alatt, ezért hozzá sem tudok szólni. Az viszont tény, hogy a Steinberg programok deklaráltan érzékenyek ezekre a dolgokra, nyilván azért, mert jobban kifeszítik a gépek időzítés tartalékait.
Amúgy nincs az egészben semmi varázslatos, csak követni kell a gyártók hardverre vonatkozó ajánlatait, meg célszerű figyelni a nagy netes fórumokat, ki milyen megfejtseket talál, amivel a kérdés egyszerűbben és olcsbban oldhat meg.
Aki magának konfigurál, az egyszerűbb helyzetben van. Aki viszont úgy ad át gépet, hogy nem pécé szakember fogja üzemeltetni, annak kicsit máskppen kell megközelíteni a dolgot, nehogy döglődés legyen a vége.
A régebbi alaplapoknál, amikor a vas bootolt, mindig megjelent egy periféria-lista. Akkor volt tutter a kártyaparti, ha nem volt hardveres IRQ-ütközés. A legtöbb gond a VGA-, TV-, audio- és LAN kártyákkal volt. (tapasztalataim szerint) A PCI busmaster-vezérlős slot is egy külön tanulmány, hogy mi szereti és mi nem, melyik az és melyik nem. A mai lapok kicsit másképp és gyorsabban működnek, bár bekapcsolást követő "bip"-nél azonnal nyomott pause talán segít a nézelődésben. :) Az a baj, hogy az oprendszer átalakítja ezt a listát, de valahogy rosszul teszi. A vas adatai és az oprendszer által adott értékek nem minden eszköznél egyeznek, ha össze-vissza vannak a kártyák a slotokban. (és a LAN csatolók többsége pl. nem is működik) Ha a hardveres lista jó, akkor a szoftveres is jó lesz.
Még egy kérdést engedjetek meg a témába vágóan. Kéretik nem a torkomnak esni, komolyan kérdezem:
- Az lehetséges, hogy különböző szoftverek különbözőképpen érzékenyek az acpi-re? Ugyanis Logic és FL4 alatt nincsenek timing gondjaim, Cubase alatt viszont elő-előfordulnak, valamint az automatizálás se atombiztos, néha el-elcsúszik, vagy újra kell indítani a sequence-et, hogy figyelembe vegye a változtatásokat. Igazából szimpatizálok a cubase/nuendo szoftokkal, de ezek miatt nem merem használni őket.
Légyszi ne csináljunk szekvenszer vitát, hogy melyik milyen, elég egy igen-nem is a kérdést illetően.
Szóval a Steinberg azt mondja, hogy ha nincs nagy gáz, elég erős a gépünk, meg minden rendben van, akkor hagyjuk az ACPI-t. Mi azokon a gépeken kapcsoljuk ki, amiken kizárólag stúdió progik futnak, és az arcok nagyon stabil időzítés mellett, sok sávon, sok pluginnel dolgoznak. Eleve az ACPI-t csak olyan alaplapokon és olyan kártya körítés mellett érdemes kikapcsolni, amikor az ember az IRQ-t szépen el tudja rendezgetni. Ha ez nem megy, akkor jobb az ACPI mód. Viszont az a tapasztalatunk, hogy az ACPI-s gépeken "sumák" időzítési problémák állhatnak elő már nem túl nagy CPU terhelés mellett is. A jól elrendezett standard gépen általában borzasztóan ki lehet hajtani a procit, és még mindig stabil minden, és csak egy elég brutális határt átlépve mekken meg a program. Az ACPI egy eléggé hatékony rendszer, aminek a segítségével a windows szépen elrendezgeti az erőforrásigényes dolgait. Egyetlen baja, hogy az időzítést nem tartja túl fontosnak, az pedig nekünk nem jó.
Én mikor Standardban raktam fel az XP-t szívtam rendesen az irq-kkal, nem tudtam őket sehogyse elrendezni, mindig volt valami sharing para. Viszont mikor ACPI-ben nymtam fel, akkor játszottam kicsit a slotokkal és már rendben is volt minden. Ez miért van? Mit hagytam ki esetleg?
Köszi az infót, utánnanézek ennek a Knowledge Base-nek. Még egy kérdésem lenne ehhez az ACPI dologhoz (ami talán a knowledge base-ben sem lesz benne): mit veszítek az ACPI kikapcsolásával? Milyen funkciók fognak hiányozni a gépről? Mik a tapasztalatok? (azért ezt sem ártana tudnom, mielőtt átkonfigurálom a gépet).
RoBee,
azért írtam, hogy nézz körül a Steinberg Knowledge Base-ben, mert ott részletesen leírják a játékot. A mechanizmus egyébként nagyjából a következő, de értelemszerűen lehetnek eltérések:
Először is, a BIOS-ban csak általában annyit kell tenni, hogy a "plug and play OS"-t OFF-ba tesszük. Persze, lehetnek itt is eltérések.
Aztán az XP eszközkezelőjében előhozzuk a "számítógép" nevű eszközünk tulajdonságait, és az "illesztőprogram"-nál megkíséreljük a frissebb illesztőprogram felvételére rávenni. Nem kerestetünk vele ilyent, hanem azt mondjuk, hogy mi adjuk meg listáról. Erre elővezet egy listát, melynek legalján egy "Standard PC" vagy "Szabványos PC" vagy milyen felirat lesz látható. Na, ezt választjuk ki. Ezt követően a gép újraindítást kér, majd elkezdi felrakni az összes eszköz drivert az új ábrának megfelelően. Előfordulhat, hogy egy-két dolognak bekéri az install lemezét is, ezek tehát jó, ha készenlétben vannak. Az ilyen játékhoz jó ismerni az alaplapot, mert ettől kezdve nem mindegy, hogy melyik slotban mi van, és hogy milyen eszközöket engedélyeztünk. Amúgy az XP installációját eleve lehet standard módban is indítani, lásd XP doksi.
benéztem a BIOSba, de ott ACPI beállítások alatt csak típust engedett választani (Suspend-to-RAM, meg valami másik Suspend), de olyan nem volt, hogy kikapcsolni.
XP alatt hol kell ezt a Plug&Play NO dolgot beállítani?
Az ACPI az XP-ből szépen lekezelhető akkor is, ha a BIOS -ban nem találsz hozzá állítási lehetőséget. Csak a "plug and play OS"-t kell NO-ba tenni előtte.
Az jutott eszembe olvasgatva ezt az ACPI-dolgot, hogy sok olyan alaplap van, amin nincs ilyen állítási lehetőség. Olyankor mi van?
Én is kikapcsolva tartom az ACPI-t...
Nos, amint az SX könyv mindjárt az elején írja: "ACPI kills audio performance". A legtöbb esetben célszerű tehát kikapcsolni és "Standard PC" módban járatni a gépet. Ezzel kapcsolatban a Steinberg Knowledge Base mondja el a szüksges tudnivalókat. Meg ugyanott van jónéhány optimalizációs tanács is, amiket érdemes megfogadni. Sajnos az új alaplapokon már nem olyan egyszerű játszani az IRQ kiosztással, de bizonyos mozgástér mindig akad.
nem maga az Audigy + Audiophile párosítás a gond (kezdetben 10 ms latencyn simán ment mindkettő). A gondok a driver-csereberélgetés után jöttek. Viszont láss csodát, tegnap szúrópróba-szerűen elindítottam az SXet és ment mint az álom. Fő, hogy nem is állítottam semmit a rendszeren azóta, hogy egy héten keresztül kínlódtam vele és nem akart menni. Fene se érti... már lassan ott tartok, hogy a gép dönti el, mikor van kedvem zenélni :)
ACPI? Ehhez a részhez nem igazán értek. Tudom, hogy BIOSban is vannak ilyen beállítások és XPben is. De hogy melyik módban fut, meg nem mondom. Működik sleep mód, meg hibernálás, meg ilyenek. Akkor ez ACPI mód?
RoBee,
nem igazán tudom, mi lehet nálad. Én is használtam Live-ot is, Adigyt is Delta Audiophile mellett, nem volt gondom. Igaz, most nincs a gépemben egyik kis béna sem, az Audiophilet viszont ugyanazzal a driverrel nyomatom én is, mint amit letöltöttél. Mellette az alaplapi hangchip műxik - minden gond nlkül. Amúgy ACPI, vagy standard módban járatod a pécét?
A letöltött driver csomag verzója pedig 5.10.00.29 (az eredeti verzióját nem tudom pontosan, de talán 2002.nov-dec -i).
A hardverállapot-jelentő (vagy mi az) pedig azt írja, a hardver megfelelően működik és nincsenek ütközések. Ennek ellenére a kártya pont úgy beakad, mintha IRQ ütközéssel küszküdne. Nem tudom, pontosan milyen IRQre van állítva, viszont azon az IRQ-n biztos nincs semmilyen más eszköz.
Audio PCk szétkonfigurálása, avagy ez történt velem: Delta Audiophile 2496 -hoz kerestem a gyártó oldalán driver frissítést. Találtam is, le is töltöttem, szétcsomagoltam, majd a Driver frissítése menün keresztül felraktam. Pár nap után arra lettem figyelmes, hogy bootolás után az Audiophile windows MME driveren keresztül nem mindig akar szólni. Konkrétan a Winamp-ban amikor elindítottam a lejátszást, a spektrumanalizátor kb. 2 másodpercig ugrált (ekkora az output plugin buffere), de persze nem szólt, majd a 2mp után megakadt, mintha pause-t nyomtam volna. Restart után aztán ment (vagy nem). Miután egyre gyakoribb volt, hogy nem ment, mint hogy ment, és gondoltam, hogy az új driverben van a gubanc, megpróbáltam visszarakni a régit (ugyanúgy Driver frissítése menün keresztül). Ezután a windowsból megint mindig működött a hang, viszont az ASIO rendszer valahogy meghülyült. Pl. az SX Device setup/VST Multitrack lapján 2db M-Audio ASIO -t enged választani (egyiknél van az M után kötőjel, másiknál nincs, viszont ugyanazt a verziójú Control panelt nyitja). A gond csak az, hogy nagyon recseg ropog, és jóval nagyobb a CPU teheltsége. Olyan projekt fájl, ami ezelőtt leállított állapotban 50-60%-on vitte a procit, most 70-80-on viszi, lejátszáskor pedig recseg veszettül mág akkor is, amikor a proci 90% körül mozog.
Próbáltam már leírtani mindkét drivert (eszköz eltávolítása, összes M-Audio-s fájl megkeresése és törlése), de valahogy csak benne marad a rendszerben, és amikor visszaraktam az eredeti drivert, megint ott van mindkettő. Ráadásul az Audigy-s ASIO is azóta jobban terheli a procit és berecseg 20ms-on is.
Tapasztalt valaki ilyesmit? Ajánlatos egyáltalán drivert updatelni? Hogyan tudnám kiírtani az összes drivert és tisztán újrainstallálni a hangkártyát? Van jobb megoldás, mint a format c: ?
Egy ideg vagyok, hogy 2 napig VSTi-ket fog kellenem telepíteni... :(
Szia Li2ard!
Egy ajánlat:
Asus P4PE-X + P42,4 G 800FSB HT + 512 M DDR400
Olcsó és húz, mint állat!
Ha P4-re váltasz, ellenőrizd, hogy a video katyid tuja -e 1,5 V-os AGP-t? (mielőtt elfüstöl az alaplap).
A Yamaha kártyához emlékeim szerint nincs rendes ASIO, csak multimédia. Azt hiszem, ez lesz a szűk keresztmetszet az új gépben.
SULINET: először dühöngtünk, mert olyan kiírás született, ami ránk eleve nem vonatkozhat. Most már teljesen megnyugodtam, mert egy komolyabb gép vásárlásakor inkább megveszik nálunk a gépet a kuncsaftok eleve jóval olcsóbban, mint megvárnák a leplombált gépükkel a majdani adóvisszatérítést.
Hi! Úgy gondoltam kihasználom a sulinetes 60000ft-ot, és kicsit felfejlesztem belőle a számítógépem. A jelenlegi konfig: EP-BX3 alaplap, PIII 566MHz proc., 512 MB RAM, Matrox G400 video, Yamaha 192XG audio, 60+10GB harddisc.
Igazándiból az alaplapot meg a processzort szeretném kicserélni. Szükséglet: Reason 2, Sonar 2, Samplitude 6, keveréskor jó sok audio sáv effektezése meg ilyenek.
Ti mit ajánlotok? Lehetőleg férjen bele a 60k-ba. Apropó, MidiTom, van nektek Sulinet szerződésetek?