Én a Dipelt úgy alkalmaztam ami bevált hogy az első megfúrt paradicsomot észrevettem alaposan átnéztem és az összes hibás paradicsomot összeszedtem és elégettem. Utána permeteztem és kb egy hét múlva ugyanezt megismételtem.
Ha postázzuk, útközben fűtött helyre is kerülhet, ki tudja, mennyi időre.
Idén elég rossz tapasztalataink vannak a postával.
A férjem nem kapott meg egy levelet. Nem dobtak be róla cédulát, a levelet visszaküldték a feladónak.
Nekem egy küldeményemről szintén nem kapott a címzett értesítést, szerencsére néztem a nyomkövetést, egy képernyőképet elküldtem a címzettnek és annak alapján föl tudta venni.
Ugyanekkor egy másik címzettnek egyszerűen bedobták a kertjébe a csomagot, a meténg tetején találta meg. Szerencsére éppen nem esett az eső.
Nálam van mondjuk 30 m2 paradicsom. Azt ha jól számolok Egy darab!!! ilyen háromszöggel elég lenne ellátni, ajánlat szerint évi 2-3 alkalom elég is
Tehát elég lenne belőle 3 db.
Azt az ezer forintot egyébként ki is fizetném, még ha nem is lesz hatásos, és kísérletként fogon fel, de hogy 97 darabot felhasználatlanul ki kelljen dobnom... na azt nem.
Azt meg nem érzem reálisnak, hogy össze tudjunk szervezni 30 embert egy csomag megvásárlására, és azt hűtve!!! szét is tudjuk osztani..
A Dipel-lel szerintem olyan gond lehet, hogy a növény felületére permetezed, a bagolylepke hernyója meg berágja magát a bogyó belsejébe, ott nem eszi. Lombrágók ellen jobb.
Nálunk is volt egy sor bazsalikom a paradicsom alatt, büdöske is két tő, mégis tele lett poloskával.
Tulajdonképpen még semmilyen növénykombinációnál nem tapasztaltam érzékelhető rovarriasztó hatást, ahogy csigariasztót sem. Vannak csalogatásra használható növények, melyekről bizonyos kártevőkből sokat le lehet szedni (hogy ez mennyit számít, az más kérdés, csigánál valamit talán igen), van, amit nem esznek meg, de nálam a mellette lévőre már simán rámennek a rovarok is és a csigák is.
Ugye, hogy tömegesen jöttek? Nálam is. És a FB-csoportok is tele voltak ezzel a panasszal, tavaly valamiféle invázió volt.
A gond az, hogy nehéz eltalálni, mikor kell Dipellel permetezni és az se mindig hat, mert csak a hernyó bizonyos állapotában jó.
"Nem értem honnan jöhetett tömegesen annyi lepke hogy szinte az összes paradicsomot megsemmisítse nyár derekán. Előtte 1-2 lyukas szemnél sosem volt több." - igen, erről van szó.
Poloska nálunk is relatíve kevés volt - a hernyókhoz képest pláne -, igaz, ültetek bazsalikomot és büdöskét a paradicsom, paprika, padlizsán mellé. És tényleg hatásos.
Az a 100 darab borzasztó sok, egy kiskertben valóban túlzott mennyiség. Amúgy nem kísérlet és nem is bizonytalan kimenetű: én már használtam ezeket a Trichoplus fürkészdarazsakat és tényleg jó.
De tavaly nagyon-nagyon sok hernyó volt (éghajlat-változás), nemcsak nálam, és muszáj valamit tenni, lehetőleg vegyszermentesen.
Nálam lehet hogy azért kevesebb minden évben a poloska, mert nagy gondot fordítok az irtására. Ráérek. :)
Azért szedem össze gondosan a kukacos paradicsomot mert azt olvastam, hogy a kukac bemegy a földbe, következő évben pedig onnan jön elő lepke formájában és rakja petéjét a terméskezdeménybe. Hát nem tudom mennyire igaz, a biztonság kedvéért a komposztáló közepére rakom, hogy a hőhatás biztosan érje.
Muskátlin még nem volt kukac, viszont akivel összejárok és kb. 2 km-re lakik tőlem, nála az utóbbi években a muskátli virágokat rágja ki, de kukacos paradicsomot még nem látott csak nálam.
Még van tavalyi paradicsomom 1 kis ládányi. Már nem finom. ma teszem ki a komposztálóra.
Nem is hozok be ennyit a jövőben. Ősszel-télen jobban kívánom a retket, hagymát, mint a kínjában érett paradicsomot. Még 1 nagy retkem is. Az előző kicsit pudvás volt már, biztos ez is olyan lesz. :)
A gyapottok bagolylepkének rengeteg tápnövénye van a kukoricától az Asterekig, még a muskátli virágát is megrágják, szóval bárhonnan jöhetnek. A földön maradt kukacos paradicsom nem biztos, hogy sokat számít.
Nálunk szerencsére nem okoznak jelentős kárt. Mindig van valamennyi, de attól még marad elég paradicsom. Tavaly viszont rengeteg poloska volt, hiába vadásztam, sok termés tönkrement.
A szezon elején nem volt kukacos paradicsomom. Aztán hirtelen megugrott a száma, kb. 3 vödörnyi paradicsomot vittem a komposztálóra. Aztán csökkent a számuk, ősszel alig akadt 1-2 szem.
Azt a következtetést vontam le hogy egyetlen kukacos szem se maradhat a földön, és idén még jobban ki kell használnom a helyet hogy több paradicsom férjen. Így talán a nyár derekán is kicsivel több lesz a jó pari.
Nem értem honnan jöhetett tömegesen annyi lepke hogy szinte az összes paradicsomot megsemmisítse nyár derekán. Előtte 1-2 lyukas szemnél sosem volt több.
Poloskát már csak elvétve láttam tavaly. Én nagyon irtom minden évben. Sajnos 2 trehány szomszéd között van a kertem. Az egyik évi 2x lepermetezi rovarölővel az egész területét, bízva abban hogy így nem lesz kullancs. Hiába mondom attól nem véd, viszont minden életet elpusztít vele. Még a süniket, békákat is. nem baj, a békákat amúgy is gyűlöli. Egérirtót is rak, azóta a környéken csak 1 macska van. Ő biztos nem eszi az egeret, mint az enyém se ette.
Látom, írtatok korábban a gyapottok-bagolylepke kártételről a paradicsom kapcsán, nos, sajnos, nálam a fele termést ki kellett dobni. Rosszabb, mint a poloska.
És igen, ahogy előttem is írták, a Biokiskert 10 méterre javasolja úgy, hogy 1 hónapos a hatásideje, mindenütt másutt - beleértve a hazai forgalmazó, a Biocont oldalát is, és növényvédelmi szakértők leírását is - 7-10 napos cserét javasolnak, az a biztos.
Nem is értem, hogy a Biokiskert miért mond egy hónapot, az a 10 nap háromszorosa.
Nos, az ecoklovek.hu-n lehet kapni 100 darabos Trichoplus-csomagot, ami nekem sok. Ahogy számolom, nekem kb 40 darab is elég lenne egész nyárra, már május végétől kezdve - remélem, jól számolom -, tehát a kérdésem az, hogy lenne-e, akivel megoszthatnám a 100 darabos csomagot, érdekel-e valakit.
Nagyjából fele áron van, mint a Biokiskertnél, a 100 darab 35.000 Ft. Csak nekem tuti nem kell ennyi és azt nem hiszem, hogy következő évre eltehető, a nyár folyamán még csak-csak elfér a frigóban a mennyiség, a folyamatos cserével, na de egy évig ?!?
Szóval, ha valaki benevezne velem erre, azaz átvenné a felesleges 60 darabot tőlem, akkor megrendelem és inkább személyesen adnám át, mint postán, mert hűteni kell.
A DiPel csak akkor hatásos, ha még nem fejlődtek ki a hernyók, tehát az eléggé felejtős.
(egyébként már a poloska ellen is van szer Magyarországon, ha esetleg érdekel valakit: Nezapar | Koppert Termékeink Árat nem írnak, de ott az elérhetőség)
Sziasztok! A csepegtető öntözésben tapasztalattal rendelkező topictársak segítségét kérem. Eddig ortodox, kannás öntözést folytattam a házi kertemben (paradicsom, paprika, kabakosok, szamóca), a gyümölcsfák és szőlők most nem "játszanak", ők nem részei a jelenlegi projektnek. Gondolkodom a csepegtető öntözésre áttérésen, de teljesen vakon vagyok e téren, és alapvető kérdésekre szeretnék választ kapni, hogy egyáltalán érdemes-e nekem ezzel foglalkoznom. Hogy működik ez a csepegtető öntözés? Naponta mennyi időre kellene beüzemelni? Vagy ez folyamatosan megy, "csöpög"? Nem macerás ez, nincs túl sok technikai-üzemelési probléma vele? Előre is köszönöm szépen a válaszokat.
Igen, én is az ismétlődő részleteket kerestem. Starkl növénykatalógusnál például könnyű ilyeneket találni, egy-egy ilyen katalógus társasjátéknak is jó lenne, az nyer, aki pl. több egyforma paradicsomot talál egy képen.
Ezenkívül a sorok szigorúan nyílegyenesek, a növények egyforma magasak, mind gyönyörű, és poloskák sehol. Lehet ennél tökéletesebbet kívánni?
Amikor kézzel-Photoshoppal tuningolnak egy képet, szokott lenni egy csomó ismétlődő részlet (amit úgy másolnak). Itt nem látok ilyet. De egy generatív AI sok mindenre képes!