azért is speciális, mert nagyon sokféle társaság az izraeli nép. Rengeteg ország, rengeteg embere és mind hozott vagy megtartott valami hazait, ebből ötvöződött a mai izraeli társadalom. Ez nekem inkább előny, mint hátrány.
"Egy malév munkatárs mesélte, hogy a biztonságiak előre rosszul vannak, ha ELAL gép érkezik, mert a gépről leszállók általában tönkreteszik [..]"
Hagyjuk az ELAL-t, extra jogosultságai vannak amelyeket a maygar hatóságoktól kapott. Az izraeliek azért is fizettek a repjegyükben, hogy extra óvintézkedést kapjanak. Ezt talán ne keverjük ide.
"Él egy olyan gondolkodásmód, főleg az ortodoxok körében, hogy a gojok nem számítanak, másodrendűek, a velük szemben elkövetett üzleti vagy egyéb átverés nem számít bűnnek. [ezt egy saját zsidóságát büszkén hangoztató ismerősöm foglalta össze nekem, mielőtt bárki....] "
Hm... ismerősöd izraelben él? Ott uigyanis rendszeres és komoly ellentét van az ortodoxokkal szemben, pont azért mert a viselkedésük időnként már nem elviselhető. Viszont egy ortodox nem szarja össze a szállodai szobát, az biztos. Sőt, a lábát se teszi bele.
Ezek nem kiragadott apróságok, hanem _szélsőségek_ mint a zöldségesnél hisztiző pöcs. Nem azért ilyen mert zsidó vagy nem, hanem mert szar ember.
Ilyen baromságokat minden népről lehet hozni, nincs kivétel. Én egy csomó német meg spanyol/katalán példát tudok. De ettől még nem gondolom, hogy minden német olyan vagy minden katalán amolyan. Ez a lényeg.
Te azt vonod le ebből, hogy a zsidók (mind) tanuljon meg viselkedni, na ez baj.
Az izraeli nép elég speciális. Minden utikönyv leírja, hogy rámenősek, erőszakosak, de hát ez az ő dolguk, enélkül talán nem is tudtak volna egy országot felépíteni a semmiből. A svájciak könnyen udvariasak.
Nekem is vannak hasonló élményeim a nyomulásra, arroganciára, de mit tegyünk, ez van. Mindazonáltal nem hiszem, hogy a zsidókkal ez lenne a baj, vagy bármi köze lenne ennek az antiszemitizmushoz. Olyan sokan nem láttak még izraelieket, hogy ebből bármi következne.
De persze lehet, hogy Izraelnek is programjába kellene vennie, hogy megtanulja, milyen is az a jó modor, amit máshol elvárnak az emberektől, és egy kicsit alkalmazkodjon hozzá. Meg talán a privatizáció, a béke is sokat segít majd. De ez hosszú folyamat lesz.
Hát igen...érdemes lenne ezen is elgondolkodnia annak csomó, Izrael nemzetközi renoméját óvó szerveződésnek, hogy a média szűrés nem semlegesíti az egyének személyes tapasztalatait.
Él egy olyan gondolkodásmód, főleg az ortodoxok körében, hogy a gojok nem számítanak, másodrendűek, a velük szemben elkövetett üzleti vagy egyéb átverés nem számít bűnnek. [ezt egy saját zsidóságát büszkén hangoztató ismerősöm foglalta össze nekem, mielőtt bárki....]
Ez a norma nagyon sok zsidó közösséget erősen átitat, ami bizony külföldre érve nem segíti elő a jó benyomás kialakítását.
Két példa erre;
Egy malév munkatárs mesélte, hogy a biztonságiak előre rosszul vannak, ha ELAL gép érkezik, mert a gépről leszállók általában tönkreteszik az egész biztonsági szolgálat idegrendszerét. Ordítanak, rendkívül agresszívek és mindenért kárpótlást követelnek. Az ott dolgozó izraeli biztonságiakkal hajlandóak csak egyenrengú félként kommunikálni.
A másik, hogy Spanyolországban [a tévhitek és NG Brinker látomása ellenére ha valahol, akor ott tombol az antiszemitizmus....] találkoztam olyan szállodával ahova nem engednek be izraeli útlevéllel, mert állításuk szerint az izraeli vendégeg rendszeresen tönkretették a szállodai szobákat, a takaritók nem voltak hajlandóak bemenni utánuk a szobákba. [miután több alkalommal is fekáliát találtak a szoba közepén...]
Ezek kiragdott apróságok, de látható, hogy minden éremnek két oldala van. Ha azt várom el másoktól, hogy elfogadjon és tiszteljen, azért nekem is kell tenni valamit.
Félreértés ne essék ezek a példák nyílván nem általánosíthatóak a zsidóságra en bloc, azonban a zsidóságnak nem teret adni, hanem odafigyelnie kéne a saját alkalmazkodásre képtelen szélsőségeire....
Szerintem ez olyan, hogy minden népnél vannak rendes emberek, és olyanok akiket kár volt megismerni.
Nekem volt zsidó főnökasszonyom az egyik munkahelyemen és mindenki nagyon szerette. Mikor oda kerültem előtte szólt, hogy ő zsidó ezt előre mondja, mert volt akinek nem tetszet, mondtam no problem én dolgozni akarok nem az ő hovatartozása érdekel. Nem hangoztatta, hogy ő a főnök, amikor hajtás volt ő is úgyan úgy dolgozott mint mindenki más. Emberileg is No.1. Magyarán ilyen főnököt kívánok mindenkinek.
Viszont tavaly esett meg a következő story és ez negatív és kegyetlenül ledöbbentem evvel a beszólással még soha nem találkoztam: üzlet állunk sorba a zöldségesnél, mikor egy fickó akit eddig nem láttam se az üzletben se a sorba legelőre beáll és belevágva az árut kérő szavába felsorolta, hogy miből mit kér. Szóltak neki hol a sor vége a következő volt a válasz:
én zsidó vagyok nekem jogaim vannak. Akkor azt hittem rosszul hallok, de szerintem a többiek is. Nem volt semmi dühös reakció senkitől egy idős hölgy beszólt neki a sor végére álljon akár vannak jogai akár nem. A zöldséges nem szolgálta ki, hanem a sorba lévőket. Erre megfogott egy pár gyümölcsöt és a földre dobta, hogy innen zabáljatok. Ekkor a zöldséges kiment a pult mögül és kivezette az üzletből a pláne csak az volt, hogy előtte megmutatta az üzletben lévő kamerát.
jó az észeki nyugi, az biztos. viszont jó a déli zsufi is, nem összehasonlítható, egész másért jó.
amikor Zürichben voltam akkor pont ezt csinálta két török szőnyeges, rugdosták egymás portékáját :) egyre többen lettek, aztán jött a policáj és rendet rakott. Csak a svájciak nem röhögtek, hanem nyümmögtek magukban összeráncolt homlokkal.
A közel keletet nem lehet skandináv mértékkel mérni. Innen szörnyen hangzik, hogy belegyalogolnak az intim szférádba, megfogják a karod, hangosan ordítanak 5 centire a képedtől, de ott átélni nem súlyos, sőt. Én nagyon jól éereztem magam az arab piacon izraelben, (fincsi kesudiót vettem) pedig ha valami hangos, akkor az. Ha ezt nem ellened szólónak fogod fel, hanem elfogadod, hogy ilyenek, akkor semmi bajod, sőt igen élvezhető. És mókás angolul, ivritül, oroszul és arabul alkudni (ezek közül csak angolul tudok:) és tényleg hozza a gyerekeit, hogy nézzem meg, hogy éheznek és ha 5 shekelt enged akkor a családja éhenhal, 10szer otthagyod, visszamész, elkerget, visszahív... Sokáig tart és nagyon szórakoztató és miután sikerült 5 shekelen 2 órát hisztizni vigyorog, meghív egy kávéra, ad valami apróságot ami kb 20 shekel :) Nekem nagy élmény volt. Ha valaki ezt lökdösődésnek éli meg, akkor költözzön svájcba :))
Lökdösödés kizárva. Hazáig szépen 95 el a 90 es uton és kész.
Látod a svédeknek nem kell a Közel-keletre menni ha átakarják élni a hangulatot. Elég ha valamelyik nagyvárosban élnek vagy oda látogatnak.
A multkor olvastam valamelyik ujságban, hogy Göteborgban egy piacon összeverekedett két arab zöldséges mert az egyik olcson adta az áruját. Elöször csak a kereskedök, késöbb a helyszinre özönlö családtagok is gyapálták egymást. A stuki is elökerült. A rendörség vetett véget a dolognak.
A svédek meg jot röhöghettek a barom arabokon,én is ezt tettem.
"Nem jártam Izraelben, de nehezen tudom elképzelni, hogy az emberek spontán "lökdösődnek".
Ahol tolongás van, nagy forgalmú helyeken, ott a világon mindnehol lökdösődnek - ennek eccerű, matematikai számításokon nyugvó okai vannak "
Is. A közel keletet nem leeht európai szemmel és mértékkel mérni. Nyüzsi van és az emberek beszélgetnek egymással, vadidegenek is. Buszon, boltban, mindenhol. Megkérdezik az első szembejövőt, ha ő nem tudja a választ akkor ketten kérdezik a harmadikat...:) Szerintem mókás, bár át kell állni rá. Közvetlenebbek. Viszont, ha eldőlsz az utcán, mert rosszul vagy, akkor nem fekszel ott napokig, azonnal mindenki megáll, szinte bohózatszerűen szakértőznek :)
Japánban a metróban dolgoznak olyanok az állomásokon akik erővel tolják fel a szerelvényre a népet. Milyen kulturálatlanok is a japánok:
nyilván a szerző úr egy nagyvárosban lakik, talán fáradjon el kirjat smonaba, ott nem fogják lökdösni, mindenki nagyon kedves, közelben a kfar giladi kibbuc, ott is nyugi van. Pedig zsidók élnek ott is.
"nyomakodnak, mindenhez olcsón akarnak hozzájutni és mindenkinek túl akarnak járni az eszén"
Ja, hát a világ egyetlen népe ilyen :)) A taxisok meg a világon mindenütt a becsület lovagjai, tán nem sikerül átverni egy izraeli turistacsoportot ? :))
Anyámék falujában nazarénusok élnek, jó sokan, szorgalmasak, kedvesek. Viszont építettek egy rohadt jól kinéző imaházat (közösségi házat?) mégse mondja senki, hogy rohadt nazarénusok milyen jól megy nekik, biztos nyomakodnak, stb. MIért van ez? Na mindegy, ne is izélgesség őket, ritka szorgalmasok.
"Nepálban szerinted nem olvasnak újságot, nem néznek tévét? "
Az iszlám terjedésével valahogy hordja magával a zsidók gyűlöletét is.
Egyszerű példa: az amerikai "afro amerikai közösség"-ben terjedő iszlám erősíti a zsidóellenes érzelmeket, holott ugyanannyi zsidó él körülöttük, mint korábban.
Nepálban szerinted nem olvasnak újságot, nem néznek tévét? Izrael joggal elítélhető tettei ott nem kelthetnek ellenszenvet az emberekben?
Mi köze a zsidó turistáknak az államuk nem éppen tetszést arató politikájához?
Ja és egy taxisotfőr véleményéből ilyen következtetéseket levonni...
A Jerusalem Postban jelent meg egy érdekes cikk a fenti címmel.
"Abstract:
Escaping attention, however, is not a talent we Jews have. I once took a taxi in a dinky town in the boondocks of western China, which is about as far away from anywhere as you can get. "Where from?" the driver asked. "Israel," I answered. "Ah," he said. "Very good country. Jews very smart. Very rich." I doubt that he was as ..."
tömören:
"THE JERUSALEM POST
Lehet, hogy mégis van valami igazuk az antiszemitáknak? címmel Hillel Halkin, az ismert író és fordító azt írja a jeruzsálemi angol nyelvű lapban, hogy legnagyobb megdöbbenésére még egy nepáli taxisofőr is azt mondta neki, hogy az „izraeliek rossz emberek”. Vajon miért van az, hogy ebben a Himalájánál fekvő országban is kialakul ez a vélemény – nyilván az odalátogató izraeli turisták viselkedése miatt – ugyanúgy, mint ott, ahol zsidók élnek? Lehet, hogy a zsidók magatartása is hozzájárul a róluk egységesen kialakult képhez, mert valóban állandóan vitatkoznak, állandóan nyomakodnak, mindenhez olcsón akarnak hozzájutni és mindenkinek túl akarnak járni az eszén? Halkin azt írja, hogy neki is jólesik Izraelből elutaznia olyan helyekre, ahol az emberek udvariasak, csöndben beszélgetnek, nem lökdösődnek és csak a saját dolgukkal törődnek. "