Jaj, kifelejtetted a magannyugdijpenztari befizetesek befagyasztasat. Nyilvan rajottek a fiuk, hogy ha az emberek latjak, mennyivel jobban jarnak, ha oda rakjak a penzuket, mintha a nagy kozos kalapba dobnak, amit rendre kiuritenek ugyes boveszek, senki nem fog a kozos kalapba dobalni. Es akkor nem az allam bacsi fogja adni a nyugdijat, es nem ok gyakorolhatnak kegyet egy-egy nyugdijemelessel.
Hát nesze: diákhitel egy hosszú távú befektetés, hogy minél több magasanképzett fiatal legyen.
Mikozben az egyetemek tulzsufoltsaga miatt rohamosan zuhant a felsooktatas szinvonala es ma mar eljutottunk odaig, hogy az egyetemi diplomaddal eselyed sincs, hogy felvegyenek egy tisztesseges allasba.
Lakáshitelek kamata szintén, hogy az embereknek legyen hol lakniuk, gyereket vállalniuk, azokat felnevelniük.
Az emberek koltozkodnek innen oda, onnan ide, es vegulis az jar jol, akinek amugy is sok penze van es a sokadik lakasat veszi. (Hiszen ha en havi 80000 nettot keresek, nehez lesz kifizetnem az 50 ezres torlesztoreszletet, barmilyen kedvezmenyes is az ugy. Raadasul ha keveset keresek, keves hitelt kapok csak. Ha baromi sokat keresek, akar a felso plafonig kihasznalhatom a hitelt, hogy vegyek egy jo kis 200 negyzetmeteres villat. Ez nemes cel valoban :)
Erre költi a pénzedet, aki ésszel költi.
Igen, ettol tartottam en is.
Ezek utan csak ugy felve merem megkerdezni, hogy nem lehetne-e, hogy az en penzemet meghagyjak nekem es en dontom el, hogy mi a fenere is akarom kolteni. No nem az egeszet, de nekem peldaul semmi szuksegem uj nemzeti szinhazra, es az ott jatszo szineszeken kivul masnak se.
Ha sok penzt keresek, miert jarjon nekem ingyen a fogmegtarto kezeles es miert vehetek fel joval nagyobb tamogatassal felturbozott hitelt, mint akiknek szukseguk is van ra?
Nem elég? Hát nesze: diákhitel egy hosszú távú befektetés, hogy minél több magasanképzett fiatal legyen. Lakáshitelek kamata szintén, hogy az embereknek legyen hol lakniuk, gyereket vállalniuk, azokat felnevelniük. Erre költi a pénzedet, aki ésszel költi.
Aztán lehet a választási évben megszokott túlköltekezés után (minden kormány ezt csinálta) a nonproduktív szférának 50 százalék fizetésemelést adni, ráadásul mint mára kiderült ezt évekre előre adták, hiszen sem az idén, sem jövőre nem lesz itt reálbér emelés, ami olaj a tűzre, elszáll az ÁHT hiány amit azóta sem tudbak rendbe rakni. Senki nem járt jól. Na így lehet ész nélkül költeni a pénzedet.
Nem, nem annyira gyurcsanyi, hanem akkor mar sokkal inkabb Keynes-i, ha mar itt tartunk.
Lehet ésszel költeni a költségvetés pénzeit és lehet ész nélkül.
Ez igaz, csak egy a bokkeno. Teljesen mindegy, hogy koltik a penzt, mindig rosszabbul jovunk ki anyagilag, mintha egyaltalan nem adnank nekik penzt.
Es, ami a legfontosabb: minden szolgaltatasert fizetni kell. Igy vagy ugy, semmi nincs ingyen. Ennek nem kell feltetlenul orulni, de nem elfogadni felelotlenseg. Akarmilyen ugyes penzugyileg a kormany, ha a fogmegtarto kezelesert nem azok kell fizessenek, akik igenybeveszik, hanem azok, akik nem, akkor az emberek ellenerdekeltte valnak a sajat egeszseguk megorzeseben.
A "nonproduktiv szfera" kifejezes hasznalata viszont arulkodik arrol, hogy a te gazdasagi nezeteidet (es a Fideszet altalaban) a kommunizmus alapozta meg, ahol vannak termelok es nem termelok, allam bacsi pedig majd epit nekunk hidat, szinhazat, es a milliomos Nancsi neni fogait vedi az en penzemen.
Bocs, de nekem ez nagyon demagóg! Mondj konkrét példát, összefüggést!
"Lehet ésszel költeni a költségvetés pénzeit és lehet ész nélkül. "
Ez mindenkire igaz, csak mindenkinek mást jelent az ésszel, meg az ész nélkül. Hol az igazság?
Tisztára gyurcsányi érvelés. Erre egyet tudok. Lehet ésszel költeni a költségvetés pénzeit és lehet ész nélkül. Lehet fogmegtartó kezelésre, diákhitelre, kamattámogatásra, hídra, színházra, stb költeni és lehet a nonproduktív szférának évekre előre odaadni a fizetésemelést, meg 19000 forintokat osztogatni, hogy aztán elszabaduljon a hiány, Hát lehet így is.
Nemcsak az ezzel a szemlelettel a problema, hogy a joletet az allamtol kell varni, hanem az, hogy az emberek elhiszik, az allam tud ugy adni, hogy kozben nem vesz el. Nos, az allam nem tud ilyet csinalni, akarhogy is igyekszik a midnenkori kormany ezt sugallni.
(Ld. ugye ingyenes fogmegtarto kezeles. Ugy ingyenes, hogy igy az egeszseges foguak fizetik a beteg foguak koltsegeit. Tehat anyagilag ellenerdekeltte tesszuk az embereket a sajat egeszseguk aktiv megovasaban. Remek.)
no no no no
Erre csak én is ezt tudom mondani. Szerintem érdemes ilyen kijelentések előtt a konkrét számok alapján vélemyényt formálni, mert minden párt azt mondja, ami neki jó.
Csak néhány dolgot kiragadva:
"Lett ingyenes fognmegtartó kezelés" - erre valóban szükség van/volt, de nem ingyenes, távolról sem. Azért, mert nem ott, és akkor fizeted meg, attól még nem ingyenes.
"az átlagkereset kétszeresre nőtt"
Ebbe egyrészt a minimálbér drasztikus emelése is benne van, ami igencsak vitatható volt. Miért? Kérdezz meg egy vállalkozót! Le kellett építeni a létszámot, mert akkora volt rajta az adóteher, hogy nem érte meg neki. Ha kiszámolod, akkor meg rájössz, hogy a minimálbér emelésének 2/3-át adó formájában visszaszedték.
"12. Közben épült szépült az ország:
hidak, utak, "- főleg az M5-ös, de ha jól emléxem, akkor szumma 23 km autópályát sikerült átadniuk 4 év alatt.
Nemzeti Szinház, "
A nemzeti színház projekt szerintem az egyik leggázosabb dolog volt, ami nemzetközileg úgy, de úgy lejáratta az országot, mint az állat. Látszólagos pályázat, majd nem a nyertes tervezi meg. Ez csupán presztízs beruházás volt, ráadásul kib@szott sokba került.
A gazdasági fellendülés:
Nézzétek meg a ksh oldalán a GDP változásokat a rendszerváltás óta!
Igen érdekes dolog olvasható ki belőle. Legszembetűnőbb az, hogy gyakorlatilag a GDP növekedésének üteme nem az éppen hatalmon lévő kormánytól függ, hanem nagyrészt a környezettől, a külföldi gazdaságoktól. Totálisan együtt mozogtak (nálunk értelemszerűleg %-osan nagyobb értékkel) és mozognak.
A másik, hogy egy-egy gazdasági intézkedés 2-3-4 év múlva fogja hatását éreztetni a GDP növekedésében!!! Az átverés, hogy ma hozok egy rendelkezést, akkor holnap már éreztetni fogja a hatását.
Még1: Lakáshitel
Alapvetően egyetértettem vele, csak nem úgy(így).
Nekem egyrészt szerencsém is volt, meg merészségem is, de hitel nélkül vettem meg a házamat. Aztán azt láttam, hogy nejött a hitel és az emberek elkezdték építeni a nagyobbnál nagyobb házakat és 15-20 évre eladósodtak. Ráadásul legtöbb esetben 2-3-szor akkora házat építettek, mint amekorrára szükség lett volna. De sebaj, majd az állam támogat. Hát a lónak....
Most, és már korábban is ott álltak befejezetlenül a házak, mert akkor jöttek rá, hogy vázze, nem bírjuk befejezni!
Mindezeknek szvsz egy nagyon nagy veszélye volt: az Orbán kormány visszahozta azt, az alapvetően hibás személeletet az emberek többségében, hogy a jólétük az államtól függ, illetve a jólétet az államtól kell várni! Ez szerintem az egyik legnagyobb kicseszése volt annak az időszaknak. Most isszuk a levét.
Tök mind1, ki van 6almon:
AZ ÁLLAM A LEGROSSZABB GAZDA! A pénz sokkal jobb helyen van az embereknél, mint az államnál. A helyes út, szerintem, hogy ezt az irgalmatlan újraelosztást lecsökkenteni úgy, hogy több maradjon az embereknél és ébredjenek rá, hogy a boldogulásuk maguktól függ, nem pedig az államtól!
Már tavaly is megengedhettem magamnak, hogy PC-t építsek. Most vettem még bele egy videodigitalizáló kértyát és egy 60 Gigás winyót szintén sulinetes keretből.
Jobb helyen van nálam a pénz, mintha a kormány mandulásangolnázná el Söjtörön.
Én is vettem digifényképezőgépet :)
Tartózzassák meg magukat a balos szavazók, ha már annyira fontos nekik, hogy adókkal tömjék pártunk és kormányunk zsebét!
Balra szavazó balfékjeinknek csak javasolni tudom, hogy ne vegyenek igénybe adókedvezményeket, gyerekkedvezményt, adóhitelt, sulinetkedvezményt, biztosítási kedvezményt, mert üres az államkassza.
Allj. Amit mondasz, igaz az uj lakasokra illetve lakasfelujitasra, bovitesre felvett hitelekre. Aki ezt bedobta a Fidesznel, az elott le a kalappal.
Aki viszont kitalalta, hogy hasznalt lakasra is kell ez, az nyilvan csak a sajat szavazatait szamat akarta novelni az orszag gazdasaganak karara.
A sulinetrol a velemenyemet lasd az elozo hozzaszolasban. (Nem, nem a HP-nek lesz jobb, mert a piacon eleg nagy a verseny a gyartok kozott, viszont a sulinetes cegek jo reszt lenyuljak a tamogatast, mert annyival dragabban adjak ugyanazt a termeket.)
Na, azt ne is mondd, mert attol megint felmegy bennem a pumpa. Ennyi penzt kibaszni azert, hogy mindenki digitalis fenykepezogepet vehessen belole, es ez meg a jobbik eset, mert rosszabbik esetben a boltok az egesz konfigokat pont 60 rugoval aruljak dragabban, mint a nem sulineteseket...
Ha már a 10 milliárdnál tarunk. A sulinetes összforgalom most lépi át a 10 milliárdos határt és napi 400 millióval gyarapszik.
Ezeket a milliárdokat párttunk és kormányunk szórta be a jómódúbbak közé.
Pártunk és kormányunk az elején még úgy érezte, hogy túl sok adót fizetünk és eltörölte a gazdagok árfolyamnyereségadóját. Most szedi be a szegényektől. dooHniboR vagyis fordított Robin Hood.
Pártunk és kormányunk kormányzásban gyenge, de fideszezésben erős. Az mszp-nek az ellenzéki szerep áll jól. Nincs kormányzási felelőssége (amúgy sem ért hozzá), de kedvére fideszezhet (ha már máshoz nem ért).
Szerintem közösségi érdek, hogy gazdagodjon az ország, olyan dolgokra költsék az emberek a pénzüket, ami hasznos. A lakáshiteleknél néhány százalék kamattámogatás "katalizált" egy csomó magán pénzt, amivel az építőipar fellendült. Ezek az ingatlanok nem fogyasztási cikkek, így az egész országot gazdagítják. (Nem beszélve a csomó adóról, ami visszaáramlott.)
Ezzel szemben pl. a SulinetExpresszben szerintem csomó pénzt dobnak ki az ablakon olyan felesleges fogyasztási cikkekre, mint pl. digitális fényképezőgép. Mitől lesz az jobb, ha több tízezren vesznek digitális fényképezőt? Talán csak a HP-nek. Ettől se okosabbak, se gazdagabbak nem leszünk, mert a digifotógép az 2 év múlva már sz@rt sem fog érni.
Szóval itt a lakáshiteleknél újra tetten érhetjük a baloldal zsigeri rombolását: mindent megszűntetni, amit nem a baloldal csinált!
De mindegy is, hiszen nem csak az ellenzek kezeli ezt a kerdest merhetetlen cinizmussal, amikor ilyesmiket fullent (te meg elhiszed, hisz ez a dolgod :)), hanem a kormany is, mert fel kimondani: ez az intezkedes nem arra szolgal, hogy kozvetlenul x penzt megtakaritsunk, hanem arra, hogy az embereknek elvegye a kedvet a hitelfelveteltol.
Ha az emberek eladosodnak, az allamnak nem lesznek belso forrasai, amibol a deficitjet finanszirozza, es ekkor jonnek ugye a kulso hitelek, amikre ugy fujtok ti is. (Meg minden jozan gazdasagi szakerto is.)
Amugy "szep" tortenet ez a lakashiteles dolog, talan nem folosleges egy kicsit megeroltetni az emlekezetunket miatta.
Kezdodott ugye azzal, hogy Orbanek kitalaltak, hogy mivel az allami lakasepites (meg altalaban barmi, amikor az allam kozvetlenul keszit valamit) nem jo biznisz, meg nincs is ra eleg penz, be kell vonni a magantoket a lakasepitesbe. Kitalaltak hat a lakashitelt, mely kizarolag uj lakasokra vonatkozott. Ez szep volt es jo, ahogy a nagykonyvben meg van irva. Jo pelda arra, amikor a kormany tenyleg fejen talalja a szoget.
Aztan kezdodtek a bajok, mert ugye bajok voltak a part megitelesevel a sok sikkasztasi meg egyeb botrany miatt. Nosza, adjunk hitelt hasznalt lakasokra is, mert az viszont nepszeruseget hoz. Es itt kezdodtek a bajok. Hasznalt lakasra, tetszik, nem tetszik, nem lett volna szabad ekkora kedvezmenyt adni. Innentol kezdve mar az MSZP kozismerten beszari penzugyi kabinetjenel volt a labda, es ahelyett, hogy folyamatosan, fajdalommentesen epitenek le a tamogatasokat, kuzdottek, hogy addig tartsak fenn, amig csak lehet. Ez majdnem akkora hiba volt, mint a hasznalt lakasokra adott tamogatas. Ez vezetett ahhoz, hogy most egy tollvonassal probaljak megoldani azt, hogy iszonyatos mertekure nott a hitelfelvetel, es egyre csak novekedik, meg azt, hogy Jarai emeli a kamatot, mint az orult. (Ezert volt jo, hogy az allampapirok kamataihoz rogzitettek a tamogatast, hiszen ha Jarai emel, akkor ra lehet fogni a lakashitel kamatainak emelkedeset is.)
Latom, bebiflaztad a brosurat. Ugyes vagy, kapsz egy marmast erre, mert erteni nem nagyon erted, amit mondasz.
De azert ugyes vagy, ha igyekszel, a Rogan Toni felfigyel rad :)
Nos, mint mar emlitettem, eszem agaban sincs szimpatizalni a mostani kormannyal. De tedd a szivedre a kezed: ki is allitotta azt, hogy a vilaggazdasag teljes recesszioja ellenere mi fejlodhetunk? Ki mondta azt, hogy lehetseges a gazdasagi novekedest joval meghalado realbernovekedes? Ki mondta azt, hogy vegyetek csak fel hitelt, hiszen a tamogatast majd allam bacsi fizeti?
Elhitettetek az emberekkel, hogy az allam penze nem az o zsebukbol lett kirangatva, es ha baj van, barmikor ki lehet adni egy zaftos kis allamoktvenycsomagot, megnyomjuk egy kamatemelessel, oszt jol van. Hat nincs jol.
(Es most gonoszkodas lenne a Fidesz-korszak alatt kezdetben valoban meglevo, valos gazdasagi novekedest, majd a ciklus masodik feletol egeszen mostanaig tarto toretlen zuhanast osszefuggesbe hozni a jegybank elnokenek szemelyevel, de.)
Tudod mennyit számít a lakáshitel? 10 milliárdot.
Mennyit költöttek csak luxusautóra? 6 milliárdot.
Nehogyár ebbe a lakáshitelbe menjen tönkre a gazdaság....
Nem orulok, csak azt mondtam, hogy hiba azt gondolni, hogy _most_ rontottak el valamit. El van ez baszva azota, hogy Orbanek 8 ev utan ismet elhitetettek a neppel, hogy az a penz, amit az allam elkolt, nem az o zsebukbol megy. A szociknak persze ez kapora jott, hiszen midnig is ez volt az o igazi terepuk, es most megkaptuk.
Kadar alatt jobb volt, a Fidesz alatt jobb lesz? :))
Ugyan mar. Az egesz bagazst kene feneken billenteni, nem eleg az egyik felet. Mint egy daganat, ha az egyik felet levagod, a masik visszanoveszti.
(Egyebkent ugye a logikai bakugrasok sem allhatnak messze toled: ha maradna a lakastamogatas, akkor nem vennenk fel hitelt?)
OV kabinet idején
1. csökkent az eladósodottság (pedig nem is volt kiárusítás) 64% ról 52 %ra (most már ismét 60%)
2. csökkent a munkanélküliség
3. az átlagkereset kétszeresre nőtt (kb)
4. a nyugdijak reélrétéke 16% nőtt
5. Lett ingyenes fognmegtartó kezelés
6. A nyugdij melletti munka adómentes lett (320 ezer nyugdijasnak évi 45 eFt plusszjövdelem)
7. Családi adózás, gyermekek utáni adókedvezmény (1 millió családot érintett, a csalládok 17= maximálisan ki tudta használni)
8. Alanyi jogon járó gyes
9. Bevezették, ismét a gyedet
10. diákhitel (130 000 tanuló vette igénybe)
11. lakáshitel
12. Közben épült szépült az ország:
hidak, utak,
Nemzeti Szinház,
Terror Háza nemzetközi elismerést arató múzeum, Uránia Filnmszinház,
Erzsébet tér,
Milleniumi Park(számos nemzetközi dijat nyert) Sportcsarnok, lett volna olimpiai pályázás is, 38 stadionrekonstrukció indult,
számos gyógyfürdő, látványpark, élményfürdő,
Deák ház felújitás,
gyönyörű beregi újjáépitett árvizi házak,
lett erdélyi egyetem..
gyönyörű, Makovecz tervezte Pázmány Péter Katolikus Egyteem
Felújitott Sándor palota
Pedid mindeközben
orosz valutaválság, olajárrobbanás, cián szennyezés, évszázad árvize, évszázad belvize, nyáron aszály, télen fagykár, délszláv háború a szomszédban(háborús menekültekkel)
PS
MSZP a lakáshitelről a kampányban:
"A suttogó propagandára javasolt pontokról Szili Katalin elmondta: az MSZP nem szünteti meg a diákhitelt, sőt, még többek számára teszi elérhetővé a visszafizetés feltételeinek könnyítésével; nem szünteti meg a kedvezményes lakáshitelt, sőt, kiterjeszti a bérlakásokra is; nem vezeti be a tandíjat, viszont bevezeti a nemzeti Deák Ösztöndíj programját; a gázár emelésével pedig nem növeli a lakosság terheit. Mindezekkel szemben kiszélesíti a családtámogatást, növeli a gyes és a gyed összegét, új kollégiumi férőhelyeket létesít, s fokozatosan bevezeti a tizenharmadik havi nyugdíjat is" http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9024233&uq=49423
Most nem kamattámogatásra hanem a rurilozó hitelekre megy majd az adófizetők pénze..
Ez senkinek sem jó, még akövetkező nemzedék is fizetni fogja..(ellentétben a lakáshitelekkel). Nem igazságos, csak a bankok örülhetnek.. a Paribas és a többi stb.. a hitelt adó bankok:
(1) 2002.09.18 MFB 400 millió euró
Magyar Fejlesztési Bank (MFB) ötéves futamidejű, 400 millió euró összegű hitel-megállapodást írt alá egy nemzetközi bankkonzorciummal szerdán. Czirják Sándor, a bank vezérigazgatója az aláírást követően elmondta: a szindikált hitel összegét a 2002-re tervezett gazdaságfejlesztési feladatainak végrehajtására használja fel. A hitel változó kamatozású. Kamatfelára az első három évben 20 bázispont, míg a 4. és 5. évben 22,5 bázispont a nemzetközi pénzpiaci referenciakamathoz, az EURIBOR-hoz hasonlítva. A szindikált hitelmegállapodás fő szervezői a holland ABN Amro Bank, a német Commerzbank, az olasz IntesaBci és annak magyarországi leányvállalata, a CIB Bank. További hitelnyújtóként az anyabankok bevonták magyarországi leánybankjaikat is: a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-t, valamint a Commerzbank Budapest Rt.-t a tranzakcióbaMTI
(2) 2003 jan ÁKK – 1milliárd euró (260 MRD Ft ) kötvény
Az ÁKK idén kétmilliárd euró összegben bocsátott ki kötvényt, egymilliárd euró értékűt januárban, a Dresdner Kleinwort Wasserstein és a Schroder Salomon Smith Barney pénzintézetek közreműködésével, tízéves futamidőre, fix kamatozással. Szeptemberben szintén egymilliárd eurós, hétéves futamidejű, fix kamatozású kötvénykibocsátást hajtott végre a Morgan Stanley és az UBS Investment Bank pénzintézetek közreműködésével. http://ma.hu/page/cikk/ad/0/65300/1
(3) 2003 feb. MFB 150 milliárd Ft hitel
Magyar Fejlesztési Bank új, 150 milliárdos hitelkonstrukciója a vállalkozások támogatására
Európa Technológiai Felzárkózatási Beruházási Hitelprogram http://www.www.gm.hu/dokk/main/menu/akt/sajtoanyagok/_2003/februar/a_magyar_fejlesztesi_bank_uj_150_milliardos_hitelkonstrukcioja.html http://www.fidesz.hu/index.php?CikkID=17401
(4) 2003.06.21 az 500 millió eurós állami hitel,
5 éves futam, kamata az Euribor felett 17,5 bázisponttal A törlesztés egy összegben . A négy fő szervező bank a BNP Paribas, a KBC NV, a Sumitomo és a WestLB AG.
László Csaba a magyar állam nevében 500 millió euró szindikált hitel felvételéről szóló szerződést írt alá pénteken. A pénzügyminiszter az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondta: a hitelt kedvezőtlenebb feltételekkel felvett kölcsönök előtörlesztésére fordítják, amellyel a várakozások szerint félmilliárd forint körüli éves kamatmegtakarítás érhető el. http://hiros.index.hu/karrier/hitelben/
(5) 2003 szept 15 AÁK 1 milliárd euró (260 MRD Ft, kötvénykibocsátás
Hétéves futamidejű, egymilliárd euró összegű kötvényt bocsát ki. Az akciót négytagú szakértői bizottság készíti elő több európai nagyvárosban. A tervezett kötvény a magyar állam idei második deviza-kibocsátása lesz, amely a 2003-ban és 2004 elején lejáró hitelek refinanszírozását szolgálja. Az ügylet főszervezői a Morgan Stanley és az UBS Investment Bank. pénzintézetek. http://www.magyarorszag.hu/hirek/gazdasag/devizakotveny20030915.html
(7) 2003.dec .04 500 millió euró (fél milliárd euró, 130 MRD Ft drága hitel :mad:
Az Államadósság Kezelő Központ Rt. (ÁKK) korábbi terveivel összhangban mandátumot adott a HSBC és a Sumitomo Bank pénzintézeteknek egy 500 millió euró összegű készenléti hitelkeret megállapodás megszervezésére - közölte az ÁKK csütörtökön. Szakértők szerint az egyik legdrágább formájú rulirozó hitelt vette fel a magyar állam.
http://www.ma.hu/page/cikk/ad/0/67556/1
(8) 2004 jan
1 MRD EU kötvénykibocsátás ismét... http://ma.hu/page/cikk/ad/0/65300/1
"Felvett a kormány 500 millió euró kölcsönt az kb. 115 milliárd forint, a Posta Bank eladásából bejött 105-110 milliárd, az elég is lesz visszafizetni a kölcsönt.(:-((( "
És felvette az orosz államadósságot is - 92 milliárd.
Továbbá eladott még bankokat és mindent amit mozdítható...
És nem épitett semmit.
És kirúg százezreket ( most olvasom, csak a MÁV-tól 11 ezer főt ).
És csak a múlt héten felvett , a legdrágább rulirózó hitel fajtából annyit ami elég lenne a 4-es metró 80%-ra
Adósságállomány / GDP = eladósodottság.
Fontos,mert 60% alatt kell lennie ahhoz, hogy az eurozonahoz csatlakozhassunk.
1997 december végén 64%
OV kormány alatt csökkent 60% alá (Maastrichti kritérium)
1998 végére 60% alá csökkent
2001 december vége 52%
2002 december vége 56%
2003 december vége 60% (prognózis) http://www.fidesz.hu/letoltes.php?letoltesid=22
most sem kapod vissza azt az adót (nem lett adócsökkentés, pedig nmmegigérték) amit egyébként lakáshitelkamattámogatásra, adóvisszatéritésre kifizettekk
most se lakástámogatás, se adócsökkentés..
csupán a felvett hitelek (már 40 mrd dollár az adósság) kamataira lesz elköltve..az adófizetők pénze
Kerdes, hogy a kedvezmenyes lakashitel ugyanolyan kozossegi erdek-e, mint a kozbiztonsag vagy a kozegeszsegugy vagy az uthalozat.
Szerintem nem.
(Egyebkent ha mar igy elojott: az altalad emlitett peldak is azt mutatjak, hogy problemak vannak az ujraelosztasi rendszerunkkel. Sokminden megy a kozponti koltsegvetesbol, amihez semmi koze nincs. Az egyik ilyen az otthonteremtes, ami tipikusan helyi vagy legfoljebb regionalis onkormanyzati feladat. Nem az az igazi baj, hogy most jopar ember nem kap kedvezmenyes lakashitelt, hanem az, hogy az utobbi hat ev elcseszett gazdasagpolitikajat tekintve eselyunk sincs arra, hogy egy normalis, europai normaknak megfelelo, a szubszidiaritas elvet is figyelembevevo, karcsusitott ujraelosztasi rendszert alakitsunk ki.)
"miert is fizessem en x meg y lakashitelet, ok meg az enyemet ahelyett, hogy mindenki a sajatjat fizesse?"
Miért is fizeted x meg y gyógykezelését és gyógyszereit, és nem mindenki a magáét? Vagy miért fizeted te x meg y község rendőrét, ők meg a tiedet? Meg x és y főút építését, ha nem is jársz arra? stb, stb.
Nem most, az utobbi ket ev soran basztak el. A fokozatos visszaszoritas helyett most hirtelen akarjak elzarni a csapokat, ami hiba.
De ezt a hibat mar akkor elkovettek, amikro arrol papoltak, hogy ok majd kiterjesztik a lakashitelprogramot, sot, szemmel lathatoan komolyan is gondoltak, hogy az utolso pillanatig fenntartjak ezt a nevetseges feneketlen zsakot.
(Mert most oszinten: miert is fizessem en x meg y lakashitelet, ok meg az enyemet ahelyett, hogy mindenki a sajatjat fizesse?)