Opsz, most olvasom az előző hozzászólást, bezárt volna a csárda Klastoriskónál? :-((( Az előző bejegyzéserm amúgy helytálló, a kalandosabb, nehezebb résszel jobb kezdeni.
Talán fordítva lenne a jobb, a Hernád-áttöréssel (kék) kezdeni, aztán a Klastoriska Roklinán fel (zöld), Klastoriskónál meg lehet pihenni, enni-inni, és a zöldön szépen visszacsorogni Podlesokra – a fák között ki-kibukkan a Magas-Tátra, szép kilátás.
Egy kis friss infó! Podlesok parkolás 3euró, a park belépő 1,5euró.A jegyet a Hernád áttörés túrán az első hídnál ellenőrízték!!! Fönt Klastoriskónál a büfé nem üzemelt és nem úgy tűnt hogy hamarosan kinyit.Teljesen ki volt pakolva, lepukkanva, elhagyatva.Szóval enni és inni valóval így kell készülni. Üdv Pilsner!
Egyik alkalommal reggel 7 körül indultunk, senki sem volt még a beléptető kapunál, nem is tudtunk belépőt venni. Az úton tudtommal senki sem ellenőrzi már, hogy van- e. Ilyen fabódéknál lehet megvenni a belépőt, a jelzett turistaút legelején van.
ez nem úgy működik. Ha ott van a jegyárus ahonnan indulsz, akkor veszel tőle jegyet. Ha nincs ott, akkor értelemszerűen nem. Ennyi. (amikor váható turistaforgalom, általában azért ott vannak)
Sziasztok.
Lenne egy olyan kérdésem hogy Podlesokban a napi jegyet hány órától lehet megvenni...vagyis hány órakor nyit ki az a hely ahol meg tudjuk venni a jegyet.
Tudom hogy maga a Szlovák Paradicsomnak a túraútvonaloknak nincs nyitvatartása 😁 Előző nap esetleg meg lehet venni előre ?
Az említett meredek sárga, ami levisz a patakhoz, az a via ferrata-s rész induló pontjára visz (Kysel ustie). Onnan a zöld egyirányú út a via ferrata (az általad linkelt térképen). A fenti sárga kiskör, amiről a leírás beszél, a kék felől közelíti meg az egykoron kiégett részt és nem egyirányú, hisz ugyanott jössz vissza. Ebben le lehet menni egy hídig a vízesés fölé (Obrovsky vdp), ahová a via ferrata-s rész megérkezik. A hídon állva látszik, ahogy másznak felfelé a via ferrata-s szakaszon. A híd végén van egy kapu. Innen felfelé egy darabig együtt megy a sárga (sima) és a via ferrata (zöld), majd elválnak és a via ferrata-s végül a Kis és a Nagy Kysel bejáratához érkezik, a sárga pedig visszatér a kékre (Nad Kyselom).
Innen a sárga-jelzésen, egy nagyon meredek ösvényen leereszkedünk a Biely Potok azaz a Fehér-patakhoz, ahonnan 100 méterre található a Velky Kysel bejárata.
https://www.freemap.sk szerint , ahogy én látom ( megjegyezve hogy nem ismerem a Szlovák Paradicsomot ) a sárga jelzésen a Kysel be jutunk, és innen feljebb kezdődik a Velky Kysel.
Több mint 7 hónapos lezárás után június 15-től ismét látogatható a Szlovák Paradicsomban a Kyseľ-szurdok via ferratája. A látogatók a Fehér-patak (Biela potok) völgyében található útelágazástól az Óriás-vízesés (Obrovský vodopád) feletti hídig vezető tanösvényen más szurdokokban nem megszokott módon csodálhatják és tapasztalhatják meg a természet erejét.
majd a táblánál balra fordulunk a sárga jelzésű ösvényre. Ez az ún. pótútvonal egy nagy hurkot írva le, tér vissza a kék jelzésbe. Ez is csak egy irányban járható. Betekintést nyerhetünk a Szlovák Paradicsom legvadabb szurdokába, mely az 1976-os tűzvész óta zárva tart, a tűz teljesen megsemmisítette a technikai segédeszközöket, létrákat, hidakat. Azóta szigorúan tilos és veszélyes bemerészkedni a szurdokba, azonban ezen a sárga útvonalon le tudunk ereszkedni, hogy ízelítőt kapjunk a Kysel vad kanyonjáról.
Miután épségben visszaértünk a kék jelzésű útra, balra fordulunk, és pár perc alatt a Kysel-rázcestie (688 m) táblánál az út ketté ágazik, jobbra a kék a Maly Kysel, balra a zöld pedig a Velky Kysel völgyében vezet tovább.
Ez is azt írja amit éna térképről leolvasok.
Végül is akkor csak ez a via ferrata szakasz?:
sárga útvonalon le tudunk ereszkedni, hogy ízelítőt kapjunk a Kysel vad kanyonjáról.
Miután épségben visszaértünk a kék jelzésű útra
És ami a Kyselnek ez alatti része az még most sem járható ?
Viccet félretéve. Írtam nekik, és a válasz: "Dolgozunk az ATC beindításán. Sajnos az időjárás ismét kicsit hátráltat, de 2019.05.01-re mindennek készen kellene lenni."
Úgy tudom, a szezon április 26-án indul, ettől a naptól mindennek működnie kell(ene), bár arra is volt már példa, hogy a rossz időjárás miatt egész májusig halasztották. Ha dobsz nekik egy e-mailt, megmondják mi az aktuális helyzet: recepcia@podlesok.sk
Telgárt penzión és Stratená mindenképp ilyen. Kassán át Margecany/Margitfalva és onnan Telgártig még interneten vettem meg a jegyeket (nekem Miskolc felé kellett hazajönnöm, ezért az ennek a vonalnak a ritkás járatai miatt nem is volt megfelelő hazafelé, csatlakozás miatt, így busszal mentem Poprádra, onnan vonattal Kassára majd haza).
A nyáron eltöltöttem pár napot Garamfőn/Telgárton, a Király-hegy (és a Király-kő) megmászása volt a fő cél, amellett belefért egy Garamfő-Vereskő-Királyhegyalja-Garamfő túra és egy Imrikfalva-Stratená túra is a környékről, nomeg a Garam forrása, meanderei, stb.
Vonaton a Margitfalva-Garamfő szakaszon, majd a Garamfő-Imrikfalva illetve Stratená-Garamfő szakaszon. (A Stratená-Imrikfalva közti rész a Görnic kanyonjával és a víztározóval igen jól mutatott a vonatból is, már odafelé úton bejelöltem, hogy oda külön ki kell menni túrázni). A jegyárakra nem emlékszem, de elhanyagolható volt (mondjuk a Garamfő-Imrikfalva út ingyen volt, mert még a kalauz sem jött oda...).
A topik témájába a víztározótól Stratenáig tartó séta fér, de azért a viaduktot csak berakom képként is. :-)
(A viadukt Garamfőnél, Stratená a vonatból, Dobinská Maa temetője a Dedinky víztározóval, a víztározó gátja, strand 800 méteren, Görnic folyó, a Szlovák Paradicsom kapuja Stratenánál)
Egy fecske nem csinál nyarat, csatlakozom, hátha van itt még olyan aki jár a paradicsomba túrázni. Apropó, járt ott mostanában valaki? Esetleg tervezi januárban?
Hikeplanner és alatta vyhžadávanie. A térképbe belenagyítasz és jobb gomb a kiválasztott pontokon.
Zrasni trasu: az út első pontja Priday medzibod trasy: közbülső állomások Ukonci trasu: az út utolsó pontja
Mikor kész, akkor Vypocitat (utat tervez/kiszámol)
GPX-ben lementeni csak belépés után lehet, de a 'Tlač detailný rozpis' alatt lehet egy részletes útvonaltervet kapni és azt kiynomtatni. Én nem szoktam GPS-be GPX-et tölteni, a Szlovák Paradicsom térkép (hasonlóan a Magas Tátrához) nagyon jó.
Pepin által a másik fórumban leírt túrák mind jók. A Velky Sokol és a Piecki Pila-ból indul és nem Podlesokból. Amit hiányoltam ott az a Sokolia Dolina, ott van a leghosszabb létrarendszer :)
Sajnos ezen a szlovák nyelvű térképen nem igazán tudok eligazodni, minden túraút be van jelölve, bárhova klikkelek nem úgy jelenik meg ahogy számomra áttekinthető lenne - és nem tud magyarul :)
Találtam egy ilyen magyar oldalt, a Kysel-es Ferratás túra az lényegében ez lenne?