A jingoism a patriotizmus radikális formája, legalábbis abban az értelemben használatos, de az nem egyenlő az "angolkodással", mert bárkire alkalmazható.
"Hogy nincs angolkodás, németkedés, francúzkodás a megfelelő nyelveken, az bizony lehetséges, és szomorú - ránk nézvést." Van németkedés németül: Deutschtümelei. Igeként is használatos: deutschtümeln.
Az angolkodásra, amerikaiaskodásra, ausztráloskodásra is van közkeletű angol szó: jingoism.
A nyakamat ráteszem, hogy franciául is lehet franciáskodni, csak sajnos franciául nem tudok elég jól.
Szóval meg lehet nyugodni: a magyarkodás sem nemzetspecifikus elmebaj :)
"....Úgy látszik, a magyarkodás néha a saját ellentétébe csap át: a magyar nyelv elleni támadásba..."
Talán nem is az ellentéte: úgy tűnik, kacskaringós történelmünk során nemegyszer éppen a magyarkodók ártottak legtöbbet ennek a hazának.
Kicsiben pedig most is ártanak: eddig még a legtöbb helyesírási, nyelvtani, stilisztikai hibát éppen a magyarkodó honlapokon, a legtöbbet magyarkodók hozzászólásaiban láttam.
Szerintem magyarkodás az, amikor az egyik magyar állampolgár egy másik magyar állampolgárral szemben, politikai alapon érezteti saját magyarságát, és ezzel együtt a másik magyar éntudatát elvitatja. Magyarkodás az, hogy egyesek meg akarják, sőt meg is mondják azt, hogy ki ebben a hazában a magyar és ki nem az. Kulturált országokban mindenkit annak tekintenek, aminek vallja magát, mégiscsak jobban tudja az illető.
Bizony, a jelenség nem új, a szó is találó.
Vaojon mi a bajuk vele az olvtársaknak? :-)
Ady Endre remélhetőleg még nem számít bolsi ügynöknek attól, hogy nem szerette a klerikálisokat, a magyarkodókat és Jászi Oszkár köréhez tartozott és a szabadkőművesekkel is tartotta a kapcsolatot.
Hohokam szemrebbenés nélkül igazat ad Wolandnak, aki szerint a magyarkodás hazai kommunista találmány. Csak azért, hohokam, hogy ne maradj meg fájdalmas tudatlanságodban - bár úgy vettem észre, valami ismeretlen oknál fogva imádsz leszerepelni megannyi topicban - , íme, néhány "kommunista", aki használta a magyarkodás szót, ráadásul negatív értelemben: (imént láttam, bormester is hozott egy listát): Ady Endre, Reményik Sándor, Sík Sándor, Szabó Dezső, Illyés Gyula. Ők tudták, mit jelent a magyarkodás, neked halvány fogalmad sincs róla.
Ady mondhatott ilyet, mert nemcsak nagy magyar volt, hanem nagy kozmopolita is. Hogy a filoszemitizmusáról már ne is beszéljünk.
Egyébként a magyarkodás nagyon jó kifejezés, és nem bolsi találmány. Más nyelvekben szerintem ezt a jelentést csak körülírni lehet. Nem kell a magyar nyelvből kiirtani, mint itt némely "nemzeti" olvtárs javasolta. Úgy látszik, a magyarkodás néha a saját ellentétébe csap át: a magyar nyelv elleni támadásba.
Íme egyike a legjellegzetesebb magyarkodóinknak...
Talán nem kell több magyarázat rá. ("ide telepített komcsik","hazaszeretők megbélyegzése","magyargyűlölet" - ez a woland még sötétebb, mint hittem...)
Segítek az értelmezésben: ez az egyszerű Google keresés (a "magyarkodás" szóval megszorítva a MEK - Magyar Elektronikus Könyvtár, de ezt biztosan tudtad - lapjaira) hozzáférhetővé teszi egy pillanat alatt, hogyan használta ezt a szót pl. Ignotus, Schöpflin, Illyés, Hatvany, Fülep Lajos.
Hogy nincs angolkodás, németkedés, francúzkodás a megfelelő nyelveken, az bizony lehetséges, és szomorú - ránk nézvést. Mert nyilván azért nincs ezekben a nyelvekben ilyesmi, minthogy nem jelent meg olyan tapinthatóan, széleskörűen és kirívóan egy ilyesfajta magatartás, amely megérdemelt volna egy önálló szót. A magyar nyelvben sem volt mangó, amíg nem volt a piacon mangó. Az angol nyelvben is lesz angolkodás, ha lesz angolkodás. Ilyen a nyelv.
Bevezetnék akkor egy másik kifejezést, ami talán kifejezőbb: kuruckodás.
Mielőtt bárki a XVII. - XVIII. századi magyar szabadságküzdelmek degradálójának nevezne, olvasson Szekfű Gyulát.
Ja, és vesse össze Lányi Zs. idézett mondásával:))
(Igen, úgy gondolom. Én olvastam csak a topikot, és meglepett Pethor magas színvonalú "válasza". A hallgatás sokszor többet mond, mint a megalapozatlan beszéd. Nekem ezzel kapcsolatban nincs több mondanivalóm)
akkor újrakérdezem:
Az internacionalista kozmopolita globalista baloldal miért lenne a nemzet része? szerinted milyen "érv" kell egy ilyen kérdés megválaszolásához ?
szerinted kell ahhoz érv, hogy mitől lenne magyar ?
a topic egy kérdéssel indult, aztán - micsoda meglepetés - a hozzászólások gyakolratice kimerülnek a bolsizásban.
A hozzászólók "érv"rendszere (eufémizmus) 90%-ban ebből áll.
Valamint javasolnám, hogy írj levelet a polmoderator@mail.index.hu címre, hogy vmi normálisabb címre nevezzék át a topicodat, ha már a nemzeti érzelmeket védenéd a témában.
Csak tudnám, miért nem kapcsolsz ezúttal!
Te mint magyar, hazaszerető ember, kénytelen vagy eltűrni, ahogy senkiházi, lumpen, leitatott aljanép Kis János... stb.
És hozzá valahogy nincs közöd... Érdekes...
Ős Napkelet olyannak álmodta,
Amilyen én vagyok:
Hősnek, borusnak, büszke szertelennek,
Kegyetlennek, de ki elvérzik
Egy gondolaton.
Ős Napkelet ilyennek álmodta:
Merésznek, újnak,
Nemes, örök-nagy gyermeknek,
Nap-lelkűnek, szomjasnak, búsitónak,
Nyugtalan vitéznek,
Egy szerencsétlen, igaz isten
Fájdalmas, megpróbált remekének,