Csak azt tudom elmesélni amit a barátom tett hasonló esetben. A pusztában eleve szárazabb a klíma, így minden gyümölcs és kaja, ital előtérbe kerüléskor náluk is megjelentek a darazsak a teraszon. Kihozta az elektromos légynyuvasztót. Ennek a közepére tett valami gyümölcsös kotyvalékot, és bekapcsolta. Mivel az UV-ra a darázs nem bukik úgy mint a szúnyog, vagy a légy, ezért kellett a más csali. És igen szépen sziporkáztak hamuvá a kis sárga-fekete potrohú fullánkosok:)
üdv karvaly
Nekem is Biokillel sikerült egyszer, de nem veszélytelen, mert azért vannak menekülők oszt jól megcsipnek. Én állandóan figyelni szoktam, és ha a legapróbb kezdeményt is észreveszem, azonnal intézkedem. Múltkor a kapu kulcslyukába fészkelődtek:O))
Majd megpróbálok hajnalban szpricccolni, mert később már kész veszedelem felmenni a padra.
Egyszer szereztem méhész ruhát és hátipermetezővel elekzdtem odafent írtani. A darazsak megindultak, fél perc alatt leizzadtam, alig láttam a hálós kalapban majd pánikba estem és lemenekültem a padról.
A Neostomosant feloldottam és egy fecskendővel belelőttem a fészekbe. Jó mert messziről is lőhetek, csak hamar tele lesz a padlás alja vergődő rovarral és jöhetek le.
És az olyan darázsfészekkel mit lehet tenni amelyik a tető egy kis üregébe fészkelte be magát,és a hozzáférés lehetetlen?
Ha nyáron kiülünk enni kb 5 perc múlva 1 darázs jön(pont rálátnak a teraszra) aztán meg jön a többi hadsereg.
Szia Díszesbaromfikirály:)))
én a Biokill-t használom. Tuti elhiheted. Nálam is hasonló nyaranta a probléma, de nem csak a padláson, hanem a madarak volierének a tető, tartó és a tudja a rosseb milyen lukakból jönnek elő váratlanul és marnak belém. Ráadásul a beste férgek a húst is nagyon komálják, így madaraim etetésekor hamar megjelennek, és zavarják őket.
Ekkor megkeresem a fészküket és ein und ein spricc és totálkárosak lesznek. Másnap persze ismét rá kell kukálnod, mert van a brigádban olyan aki éppen nincsen otthon, hanem gyüjtöget. Ezért jobb a hajnali és az esti írtás.
Magboltokban, gazda boltokban kapható. A kisebb palackot asszem 6-700 Ft között vettem ősszel utoljára.
Ráadásul kedvencein tolltetveire is igen príma.
Hmm akkor tán te is használtad eddig, csak nem a darazsakra. Nosza!
:)szí karvaly
...és mit lehet csinálni a darázsfészkekkel a padláson?
Leégetni nem lehet mert leég a tető is. Egyszer vegyszereztem Neostomosanal, de meghalás előtt kirajzanak és mindenhol kába darazsak tévelyegnek. Az egyetlen állat amit szívből utálok, már egyszer a kocsimat is összetörtem miattuk. A szélvédőn belül röpkpdött egy én meg le akartam ütni és belementem az árokba. TILOS röhögni!!!!!
Tényleg félek tőlük!
Jön a jó idő, jönnek a darazsak.
Én lakótelepen laktam majdnem 20 évig. És ott nyaranta esténként rengeteg denevér kergette a bogarakat az esti lámpafénynél. Úgyhogy beköltöztek a városba is vidáman:)
Az egyik az egyik lakótelepi ház 10. emeletén a folyosón lakott nappal. Szegény sokat nem aludhatott, mert odajárt a fél telep denevérnézőbe:)))
Nalunk is van denever, de hogy hol laknak, azt nemtom... Multkor is az egyik comcedasszony -rozsaszin falak, hofeher butor, halvanylila szonyeg, sehol egy porszem - lakasabol kellett kizavarni egyet. Benzintyuk halalmegveto batorsaggal egy partvissal nem volt sikeres. A dog egyszeruen nem volt hajlando kirepulni a nyitott ablakon ;-)...Bezzeg Fekete Halfdan, fogta a krumpliszsakbol keszult lepkehalot, es megfogta a sarokbaszoritott szegenyket, aztan levittuk az utcara es elengedtuk. Tok ertelmes arca volt neki :-))
Denevér? Dehogynem! Anyuéknál. Nem ott laknak ugyan, hanem a szemben lévő öregek otthonának a tetején, de ez is elég.Rengeteg van. A cserebogaras időszakban kutya sétáltatáskor anno, nem tudom melyiket kerülgettem jobban! A denevér úgy csinál vadászás közben, mintha nem tudna repülni. És azok az általam nagyon útált cserebogarak ember fej magasságban röpködnek.Féltem, hogy egyszer a fejemen köt ki valamelyik. De azért jó is van abban, hogy ott laknak! A mi kertünkben is írtotta a bogarakat rendesen.
Ha rovarevő, megeszi a rovarjaidat. Ha nektárevő, beporozza a virágaidat. A kontinensen vámpirdenevér nincs, max a növénező zavarhat, hogy megeszi a gyümölcsöt :-D Viszont max éjjel, ergo legalább nem zavar nap közben :-DDD
A vakond problémára az üveg használata az alábbiak szerint munkatársaméknak hatásos volt.
Tehát végy néhány üres sörösüveget - fontos hogy tényleg üveg legyen. Bontsd ki azokat a túrásokat, amelyek a TE kertedben legbelülvannak. A kiszabadított lyukba állítsd bele az ép üveget rendesen a talpával, de úgy, hogy az üveg szája a föld felszíne felett legyen. A szél által így az üvegben keltett hangot nem bírják szegény állatok - léévén a hallásuk igen fejlett- így elindulnak az ellenkező irányba - vagyis a SZOMSZÉDHOZ. Fontos feltétel, hogy néhány napig-2 hétig el tud viselni a rokonok és egyéb jópofa embertársaid csipkelődéseit, és a kukázók esetleges támadását. Jó szomszédok esetén nem ajánlott, egyébként kérdezze meg állatorvosa stb. véleményét
Köszönjük! Ennél kimerítőbb leírás talán még az általános iskolai tankönyvünkben sem volt olvasható! És aranyos a vakondok. Most már biztos megfogom a nyáron :-))
Vakondtúrás kalandok
Gyakori jelenség a házunk körül az udvaron, a kertben, a virágágyásban előforduló vakondtúrás, amely a vakondok élelemszerző körútjának elkerülhetetlen velejárója. Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy a vakond (de sokak szerint helyesen: vakondok, még akkor is, ha csak egy van belőle) valójában nem rágcsáló, mint az egér vagy a patkány, hanem a cickányhoz hasonló rovarevő emlős.
A vakond jellemzése
15-17 cm hosszú, 85-100 g súlyú állatkáról van szó, amely tökéletesen alkalmazkodott a föld alatti alagútépítő életmódhoz. Orra hegyes, közel 3 cm hosszú, szemei, fülnyílásai aprók, mellső lábai nagyok. Az ujjak között található hártya és éles karmok segítik az ásást.
A vakond szokásai
Hatalmas étvágyának köszönhetően egyetlen nap alatt akár a saját testsúlyának megfelelő táplálékot is képes elfogyasztani. Étrendjén lárvák, földigiliszta, bogarak és különféle férgek - tehát elsősorban föld alatt élő vagy táplálkozó rovarok és nem növények - szerepelnek.
Bár a vakond általában magányosan él (már ezért is megtévesztő a vakondok kifejezés), előfordulhat, hogy a nőstények és a fiatal vakondok ugyanazon a járaton osztoznak. Az élelemkeresés közben kiásott járatokba a vakond többször visszatér. Egész nap aktív, a hűvös, nedves talajt kedveli (ugyanúgy, mint a lárvák és a földigiliszták).
A közhiedelemmel ellentétben nem rágja meg a gyökereket, a virághagymákat és a zöldségek föld alatti részeit. Valójában hasznos a növények számára, hiszen éppen az azokat károsító férgekkel és lárvákkal táplálkozik. El kell ismernünk ugyanakkor, hogy a vakondtúrások elcsúfíthatják a pázsitot és a kertet. Mivel a vakondok okozta károk egy-egy kisebb területre korlátozódnak és "gazdasági következményük" gyakorlatilag elhanyagolható, a megelőzést, illetve riasztást messze célszerűbb megoldásnak tartjuk, mint az állat kiirtását.
Megelőzés
A mérgek alkalmazása (mely esetben nincs garancia arra, hogy az állat hajlandó lesz a kihelyezett csalétket elfogyasztani), illetve a különböző vakondfogó csapdák felállítása, hurkok elhelyezése távolról sem sorolhatók a humánus megoldások közé.
A valódi megoldást kétségkívül a biológiai védekezés, azaz a vakondok esetében az élelemforrás megszüntetése jelentheti. A talajban lévő lárvák és férgek ellen alkalmazzuk a megfelelő rovarirtó, illetve féregirtó szereket. Bár ez a módszer nem hoz azonnali segítséget, a legtöbbször hatásosnak bizonyul. Több-kevesebb időt igényel, míg a talajban lévő kártevők csökkenése a vakondpopuláció nagyságát észrevehetően befolyásolja.
Tény, hogy
ˇ a vakondtúrások elegyengetése nem oldja meg a vakondproblémát;
ˇ egy átlagos méretű kertben mindössze 1-3 vakond "munkálkodik";
ˇ a vakondok egy óra alatt 5-5,5 m hosszúságú járatot is képes készíteni;
Tévhiedelem, hogy
ˇ a járatban elhelyezett üvegcserép vagy molyirtó hatásos lehet vakond ellen;
ˇ a járatban elhelyezett rágógumitól a vakondok elpusztul;
ˇ az ultrahangos készülékek elriasztják a vakondokot a kertből;
ˇ egy átlagos nagyságú kertben vakondokok tucatjai garázdálkodnak.