Vilagos, igy igazad is van... akkor azzal egeszitem ki a meglatasomat, hogy lehetetlen egyazon univerzumbol elindulva, ugyanannak az univerzumnak amultjaba latogatva majd onnan az eredeti univerzumba visszaterni, ugy hogy minden tapasztati informacioval az egesz ut soran rendelkezik az utazo :)
igy jobban hangzik?
Amugy a parhuzamos vilagok letezesenek hatalmas irodalma van :) ezzel mar Updike is foglalkozik boseggel :) pedig o nem sci-fi
Az időutazás nem lehetetlen. Csakakkor az,ha az oksági elv abszolút érvényű. Ha nem, akkor lehetséges. Aztán meg úgy is lehetséges, hogy nem ugyanabba az univerzumba kerülsz vissza,mint ahol elindultál. Amint megjelntél ugyanis a múltban, az azonnal kettéválik és lesz egy másik világegyetem, ahol már annak a folytatása, ahol te jelen vagy. A Schrödinger macskája című könyvben ennek egy sokkal általánosabb, az időutazást csak részlegesen érintő modelljét tárgyalja a szerző.
Az idoutazas ha jol tudom akkor matematikailag lehetetlen.
nem lehet ugy visszamenni a multba, hogy minimalisan is ne valtoztassuk a multbeli kornyezetet. Azt pedig a kaoszelmelet vizsgalja es igazolja, hogy a kaotikus rendszerekben igazan kis valtoztatast eszkozolve is igazan nagy hatas lehet elerni...
tehat eleg ha eltapos az urutazonk egyetlen zoldszemes ostorost es lottek az egesz evolucios fejlodesnek es nem is az ember lesz a nyero, hanem a pingvin :)
Lehet hogy renitens idoutas volt :)
Olyat is hallottam hogy ezeket a labnyomokat a gazdasagi valsag idejen faragtak turistacsalogatonak.
De hogy a topicinditohoz is szoljak, en olvastam a konyvet, ketszer is. Eloszor egesz elgondolkodtatonak tunt, mondvan nem letezik hogy ennyi bizonyitek kozul mind tevedes, hamisitas, csalas legyen. Masodszori olvasasra viszont feltunt hogy a leletek nagy tobbseget nehany ember hozta ossze csak szetszortak tobb fejezetbe hogy tobbnek latszodjon. Nagyvonaluan ertelmeztek a kormeghatarozasi hibahatarokat is, ha mondjuk retegkeveredes volt azt ugy vettek hogy a legregebbibol is szarmazhat az emberi maradvany. A csucspont meg az a szazadfordulos hirlapi kacsa volt hogy valami oreg holgy aranylancot talalt a szentombben.
Ha jol tudom, az az "emberi labnyom" kb. 30-40 cm. hosszu volt, s megtalaltak hozza a maga dinoszauruszat is (marmint aki ilyen nyomot hagyhatott a tobbi dinonyom kozott).
Hasonlo, bar vallasi propagandatol kevesbe terhes konyv Jared Diamond "A harmadik csimpanz felemelkedese(tundoklese?) es bukasa" c. muve.
Lehet, hogy olyan űrszkafanderek lesznek, amelyek anatómai pontossággal követik az emberi test alakját. Mintha a testet celofánba burkolnánk tulajdonképp.
Avagy a jövőben is lesznek lázadó és renitens személyek, akik fittyet hánynak a kapitány utasításainak.
Sokkal inkabb forditva, osszefertozi a kornyezetet olyan bacikkal amikkel a korabeliek nem tudnak mit kezdeni (idoutazoval nincs ilyen gond, beteg lesz hat meggyogyitjak)
Na az végképp tilos, ugyanis a múltbeli vízben olyan kórokozók lehetnek, amik ellen az õ jövõbeli immunrendszere tehetetlen... tulajdonképpen az egész út során szkafanderszerû védõruhát kellene viselnie
Én is olvastam olyat, hogy dinoszaurusz-lelőhelyekkel közös rétegben találtak emberi lábnyomot, és ebből olyan elméletek születtek, hogy már több emberi civilizáció létezett a Földön.
Szerintem érdemes átgondolni azt, hogy ha Einstein relativitáselméletében ott az időutazás elméleti lehetősége (térgörbület, ilyenek), lehetséges-e, hogy a jövőben az emberiség képes lesz ilyesmire, a jövőbeni emberek visszamentek a dinoszauruszok korába, otthagytak egy lábnyomot, amelyet a mi korunkban találtak meg? Ez persze már a fantázia határát súrolja, de az elméleti lehetősége megvan.
Mindenesetre hallani innen-onnan egy rejtélyes, megmagyarázhatataln és irreális agytérfogat-növekedésről, mely valamikor a fejlődési folyamat derekán esett meg.
Ki mit tud erről?
Cáfolták?
Bizonyították?
Hipotézis maradt?
Vagy még csak ilyen teória sincs, csak pletyka?
a Homo Erektusz ugy 1.8 milla eves
az Ausztralopitekusz pedig pontosan masfel millio eves,
a Homo habilis pedig 2.3 millio eves, az Australipithecus afarensis pedig 3.6 millio eves
A Orrorin tugenensis pedig kb. 6 millio eves ami a legregebbi ose a hom osapiensnek ami a majmok csaladatol mar kulnbozik es hatarozottan homo jellegeket mutatott :)
De meg a neandervolgy ember is kb 250 ezer eves
szoval draga baratom... a szakirodamak ellen erzett undorodat kellene lerombolni :)
Hasonszőrű című könyv igen érdekes (állítólagos) bizonyítékokat tár elénk, hogy lám: az ember nem is 100 000 év alatt fejlődött ki a "makimajomból" a mostani zseniális agyi képességekkel rendelkező emberré, lándzsahegyek csiszolgatásával, íjak húrozásával, meg kapálással.
Érdekes dolog hangzott el a napokban, asszem a Kossuth rádióban, a hírekben: Kínában 1,5 millió éves emberi csontit találtak. Hogyaza... Ez hogy? Már megint csaltak! Azok a fránya "bányászok" megint le akarják rombolni, vagy legalábbis megcsonkítani a tudomány egyetemes hitelét. Vagy mi?