Sziasztok! Megint en!
Örömmel jelentem, hogy meg nem 1 hetes külföldi tartozkodasom utan visszajött a varva v art allergiam es sikerült megint bedagadnia a szamnak es a homolokom is szep piros!
Üdv:arabella
Csinaltattam ver alapjan etelallergia-tesztet es az kimutatta, hogy kis mertekben laktozra es kazeinre erzekeny vagyok. De az ertek joval a hatar alatt volt. Nem tudom, hogy ez jelent-e valamit. Mondjuk sok tejes dolgot nem eszem, mert bar a teszt nem mutatta ki, de a tejet es a joghurtot, kefirt mar regota mellözöm az etrendemböl.
A panaszok, amelyeket te irtal, hala Istennek nem jelentkeztek meg eddig. Az viszont igaz, hogy gyakran ment a hasam. Es ez most is elöfordul, bar mar megint külföldön vagyok es en ezt a kintletnek tulajdonitom. Otthon nem volt gondom. Ill. az utolso idöben nem, mielött eljöttem. Most vannak rajtam par helyen csalankiütesek, de joval kevesebb es nem olyan durvak. Ezer vizsgalatot elvegeztek rajtam, a gocvizsgalattol kezdve a gyomorröntgenig es az ultrahangig, de hala Istennek nem mutattak problemat. Sokszor arra gondolok, hogy az agyamban leledzik a baj!:(((Mert sajnos nem vagyok egy nyugodt tipus es most különösen nem, mert felveteli elött allok.
üdv es köszi a reagalast!
kicsiarabella
Milyen ételeknél fordul elő és milyen panaszaid vannak.? Puffadás, bélgörcs, alhasi szúró fájdalom? Lehet,hogy a laktozt nem bírod. Pld. laktóz nincs: Pick téliszalámi, Pannónia sajt.
Persze,ha ezek a panaszaid és a laktózra érzékeny vagy.
Köszi szepen kimeritö valaszod!
Sajnos nekem a vizsgalat csak penicillin-erzekenyseget mutatott ki es parlagfüre ill. fekete ürömre allergiat. En ezekre mar korabban is gyanakodtam, de csak most bizonyosodott be. Egyeb kajfelekre is gondoltam, azt meg nem mutatta ki a vervizsgalat alapjan csinaltatott teszt. Szoval nem tudom mi lehet a valodi ok, de egyes kajaknal erzem,hogy pl nem jo a gyomromnak.
üdv:kicsiarabella
előrebocsátanám, hogy nem vagyok orvos, én is csak összeszedegettem az infókat innen-onnan az évek alatt.
A hisztamin tehát - ki hinné? - a szervezetben lévő természetes anyag. Baj akkor van, ha hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel a szervezetben. Ilyenkor a szervezet többnyire csalánkiütés formájában, vagy pedig a száj, szemn ill. más testrész bedagadásával jelez. Aki hisztaminérzékeny, annak jó tudni, milyen ételek lehetnek veszélyesek. Nekem anno a dokim azt mondta, hogy paprikát és sajtot ne egyek, meg néhány húsfélét is említett, de arra nem figyeltem, mert amúgy sem élek vele. :)
Az viszont tény, hogy a flavonoidokban gazdag ételek (gyümölcsök, zöldségek, néhány gyógynövény, pl. a kakukkfű) a hisztamin túltermelése ellen hatnak.
Érintettség esetén az ember elmegy ugye a bőrgyógyászhoz, aki felír valamilyen antihisztamint (jobb esetben), vagy pedig szteroidtartalmú gyógyszert. Utóbbihoz azt hiszem, nem szükséges semmit hozzáfűznöm. Azt viszont kevesen tudják, hogy az antihisztaminok szedése sem feltétlenül veszély nélküli. A hisztaminok ugyanis a sejtosztódást is szabályozzák, a sebek gyógyulásában is szerepet játszanak, várandós anyukáknak pedig azért nem ajánlott - illetve kizárólag orvosi ellenőrzés mellett -, mert nagyban befolyásolják az embrió fejlődését is.
Fentiekkel senkit nem akartam megijeszteni. Az orvos dolga, hogy mérlegelje, tüneti kezelést vagy pedig immunerősítő kúrát javasol-e.
Az tény, hogy ez a probléma mindenképpen életmódváltásra hívja fel a figyelmet. Annak idején, amikor az első tiltó listát kézhez kaptam egy komplex kivizsgálás után, majdhogynem a "kenyéren és vízen"-effektust éltem át. Nem mondom, hogy azóta is maradéktalanul betartom, mert ugye eleve vegetáriánus volnék, és a maradék ételek háromnegyede is tiltott gyümölcs - szóval marad a kompromisszum. Meg az antihisztamin. :(
Igazad van az eletmodvaltast illetöleg. De az olyan nehez dolog! Föleg nekem, aki imadok enni! Az edesseget pedig különösen kedvelem. Bar tudom es eszrevettem, hogy amikor teljesen kiiktattam az etrendemböl-ilaminacios vagy milyen dieta miatt-a böröm sokkal szebb lett. Most ismet pattanasos kicsit...na tudom ez mar mas dolog. Most megint külföldön vagyok es kivancsian varom a fejlemenyeket. Bar sajnos a gyomrom mar megint rendetlenkedik. De eddig meg csak 2 helyen volt kiütesem. Lehet, hoyg csak idö kerdese?
Üdv mindenkinek es köszönöm a hasznos tanacsokat!
kicsiarabella
Ui:en is el akartam menni egy orvos-termeszetgyogyaszhoz, de vegül nem mentem. Lehet,hogy jol tettem?
erről eszembe jut egy nem is olyan régi próbálkozásom: irisz diagnosztika ötvözve keleti gyógynövényes pénzlenyúlással. az iriszem diagnózisa: "szorongás, elfojtás, életmód" . ennyit mondott a "guru" majd kiment a szobából, segédei pedig felirtak egy-két méregdrága, ellenben teljesen placebo hatású gyógykészitményt.
persze hogy a szorongás, meg az elfojtás. elfojtom, hogy néha kedvem lett volna pofán rúgni a főnökömet. szorongok, hogy mi lesz a matekszigorlaton.
én az édességevést teljesen beszüntettem, ezt tanácsolnám mindenkinek. az intenziv testmozgást is jónak tartom, de ez szinte összecseng a gyökeres életmódváltással, ami a legtöbb beteg esetében elég nehezen kivitelezhető.
nem tudomást venni a kiütésekről: lehet ezzel próbálkozni, de a kiütés nem az ok, hanem valaminek a következménye, jelzés a szervezettől, hogy valami nincs rendben. ezt azért ne hagyd figyelmen kivül.
Azért érdekes ez a dolog, mert elég sokan hisztamin-érzékenyek és emiatt alakulnak ki allergiás tünetek. Ilyenkor súlyos esetben adrenalin-injekciót adnak és pillanatokon belül helyreáll a normál állapot. Na már most egyféle megoldás a dokik szerint, ha valaki intenzíven sportolni kezd, természetes módon juttatva adrenalinhoz a szervezetét, csökkenhetnek vagy megszűnhetnek az allergiás reakciók. De ez persze csak a hisztamin-érzékenységre vonatkozik. Nyilván minden másnak is megvan a megfelelő szere akár homeopátiában, akár a hozzáállás megváltoztatásában. (Pl. macskaszőr-allergiánál meg kell vizsgálnia az embernek, hogy nincs-e gondja az érzelmei kifejezésével, az adás és elfogadás problematikájával.) Állítólag az összes allergia pszichés eredetű - nem árt utánanézni az ilyen tárgyú érintettségnek.
Es meg valami.
Az egyik ismerösömnel is most jelentkezett egy csalankiüteshez es dagadashoz hasonlo allergia. Ö szegeny szinte mindenre allergias, többek közt rengeteg gyogyszerre is. Ez azert nagyon gaz, mert most tervezik a masodik gyermeküket es ezzel az allergiaval nagyon problemas. De nala olyan szinten jelentkezik a dagdas, hogy összeernek az ujjai!!!
Sokat beszelgettünk es arra jutottunk, hogy nalunk valamilyen psziches dolog is ludas.
Bekörmen! Nem lehet, hogy teged is nyomaszt, vagy nyomasztott valami es ilyen formaban reagalt a szervezeted? Gondoltal mar erre? Lehet, hogy tudat alatt valami aggaszt. Nalam szerintem ez is közrejatszhatott.
Meg egyszer üdv!
Köszönöm szepen a reagalasodat!
Most elhataroztam magamban, hogy nem foglalkozom a dologgal. Nem fog erdekelni es kesz! Mert ha meg jobban belemelyednek, akkor szerintem az örület hataran talalnam magam. Mostanaban szerencsere csak par darab van es nem minden nap jelentkeznek. Egyebkent arra a következtetesre jutottam, hogy az össze-vissza kajalas teren kell magam visszafogni. De ez eleg nehez nekem, mert nagyon szeretem a hasam. Kiprobaltam, hogy ha mertekletesen eszem es odafigyelek ra, hogy mit es az edessegeket mellözöm, meg a sok gyorsfagyasztott es tartositott kajat, amelyek tele vannak E-vel, akkor jobban erzem magam es nincsenek kiüteseim.
Üdv mindenkinek es minden jot!
kicsiarabella
én se mentem sokra a vérvizsgálattal, de ezzel (is) érdemes kezdeni, mert olykor alapvető dolgokat lehet igy megállapitani vagy kizárni.
nálam egyelőre még semmi sem használt, pedig folyamatosan próbálok mindent, beleértve a gyógynövény-kapszulás aloe-s kezelést meg a talpnyomogatós gyógyitást. időnként változó intenzitással, de előjönnek a kiütések.
ha valami segit, majd irok. eddig kb. 80ezer Ft-nál járok.
Ahogyan ti is es sokan masok is ajanlottak kivizsgaltattam magam. Vervizsgalat alapjan ketfele tesztet is csinaltak. Az eredmeny: allergias vagyok a parlagfüre, a fekete ürömre es ehhez jön meg az, hogy penicillin-erzekeny vagyok.Kis mertekben kimutatta a teszt, hogy laktoz es kazein, de joval a hatar alatt voltak.
Szoval kaja teren nem hoztak eredmenyt a vizsgalatok. Nagyot csalodtam, mert ott vagyok ahol elindultam. Szoval gaz es most megint No-ban vagyok. Varom a kiütesek jelentkezeset...
B eszre vettem, hogy az edessegek nem igazan jok az allergiamnak es az sem, ha sokminden felet eszem.
Minden jot nektek!
üdv:kicsiarabella
Sziasztok. Olvasgattam a hozzászólásokat és gondoltam, leírom a tapasztalatomat. Én nagyjából tíz éve vagyok allergiás. Tojásra, tejtermékre, még a fűre is. :) A Zrytecet nem ajánlom senkinek, mert szinte azonnal kiüt. Nagyon álmosító hatása van, akárcsak a Fenistilnek. Nálam a Disophrol vált be, ezt recept nélkül is kiadják, nyolc szem van benne és nyolcszázvalahány forintba kerül. Egyáltalán nem álmosít. Érezhetően birizgálja a szimpatikus idegrendszert, inkább jó érzést kelt mint álmosságot. Ugyanez a hatása a néhány helyen kapható pseudoephedrin tartamú kapszuláknak is. Classic Girl-nek üzenem, hogy az USA-ban nagyon jól lehet tejmentes diétát folytatni, úgy láttam, odafigyelnek a vegikre, jobban mint itthon. Kóstoltasd meg a férjeddel a rizstejet (Rice Dream), és nézzétek meg a kifejezetten vegiknek ajánlott ételeket, ezeknél többnyire odafigyelnek a tej-, tojás- és egyéb allergiára is. Amúgy pedig az immunrendszer erősítése a leghatásosabb gyógymód allergia ellen, homeopátiás gyógyszertárakban nagyon jó immunrendszer-erősítő cseppeket lehet szerezni. (Melocitanol?)
Tejfehérje (kazein, de ez nem ugyanaz mint a tejukor, ami laktóz) érzékenységet nálam a vérvizsgálat alapján mutatták ki. nem kellett 2 napig fujnom semmit, csak vért vettek.
a Medrol egy szteroid-alapú gyógyszer, nálam hatásos, mármint a kiütésre. Nem ajánlott ebben látni a végleges megoldást, mivel szedése megváltoztatja a hormontermelést. én már épitem le (pedig az izmaim még mindig kicsik de üsse kő)
:)
a zyrtec ártalmatlanabb, ha bevált, ezt kéne szedni.
a diétát azért is érdemes kipróbálni, mert ártani nem fog, viszont lehet, hogy használ, s ehhez még orvos se kell.
Sajnos gyógymód nagyon nincs, ugyanis a tejcukor intoleranciát egy enzim hiánya okozza ezért a felszívódásnak úgynevezett malabszorpciónak (ha jól emlékszem)is az útjába áll. Ezt a hiányt kívülről kell pótolni. Ezért van a bélgázosodás esetenként hasmenés stb. Én kaptam egy rágótablettát amit ha olyat eszem be kell vennem. Az a baj a tejcukor allergiával, ha valaki megkapta nem tud szabadulni tőle. De ha valaki esetleg tud olyan emberről aki megszabadult tőle borzasztóan szívesen venném a gyógymódját. Szerintem Amerikában sokféle csodaszer létezik biztos, hogy tudnak segíteni rajta. Egyébként tejcukormentes diétát ajánlanak ilyenkor.
Hat amint latom, szepen beindult a topic. Ennek külön örülök. Annak viszont nem, hogy a zyrtec 3 napos kihagyasa utan olyannyira bedagadt a szam, hogy alig birtam kinyitni, masreszt a szemem is, ezen kivül ujdonsagkent jelentkezet a nyak es nyirokcsomok, vagy pajzsmirigyek szinten duzzadasa. Szoval a ma ejjel nem sokat aludtam. Na es jöttek a többi csalankiüteses pöttyök es a viszketes.
Szerdan megyek haza. Mar nem birom ezt a nyomast es a bizonytalansagot!
Ja es a dagadasra en egy masik gyogyot is kaptam, az pedig a medrol volt. Nemtom ismeritek-e.
Szoval legyetek jok, mindenkinek jobbulast es viszketes-mentesseget! Remenykedem, mert ajanlottak az ismeröseim egy jo orvost. Majd meglatjuk!
Minden jot nektek!
kicsiarabella
a tejallergiát nem vér útján, hanem a kilélegzett levegő mérésével vizsgálják. Két napig tart, itatnak kétféle löttyöt, majd 20 percenként egy pici szerkezetbe kell belefújnod. Ha 0 az eredményed nincs tejallergiád, ha már mutat valami értéket gáz van.
én végigcsináltam.Mellesleg amit elmondtál,hogy bélgörcsei is vannak nagyon erre vonatkozik. Sok ember küszködik vele, és nem is tudja a problémát.
A ferjemet most tesztelem. Neki piros kiutesi vannak mint egy csipes, es viszket neki. Nem lehet bogar, rajtam sosincs semmi. Nektek is viszket? Es az allando hasmenes, a gorcsok is jelen vannak. Kiskoraban sok tejet ivott. Most az a gyanunk hogy tejerzekeny lett. Most nem adok neki semmi tejtermeket (szegeny bele fog halni sajt, suti, vaj...stb nelkul.)
Hogy vizsgaljak meg az orvosok amugy hogy lehet e etelallergiaja?
Kuldolfon elunk, biztositas nincs, ezert a haza praktika. :)
gabocka, engem komolyan érdekel ez a lötyi. Hol lehet megrendelni? Ha nem reklámképes, akkor dobj meg egy maillal a pakhaliz@axelero.hu-ra jó? Köszi! (gombákat is elmulaszt?)
Köszi a választ és a bíztatást. Próbáltak már lebeszélni róla, de hajthatatlan vagyok. Nagy gond biztos nem lehet a lével, hiszen gyógszertárban is árusítják szóval nem egy otthon erjesztett cefre.
Én tuti kipróbálom. Meg kell tenni mindent a gyógyulás érdekében.
Az a kérdésem, hogy olyan allergiát is megszűntet amit a büdös életben nem lehet gyógyítani?
Nekem tejcukor allergiám van hasnyálmirigy gyulladással amit meg lehet gyógyítani csak a tejcukor allergiát nem.