Én már semmin sem csodálkozom, azon meg pláne nem, ha egy magyar-román érdekütközésből a románok kerülnek ki győztesen. Ez immár hagyomány...
Ha emellett még azt is látják, hogy Megyóékkal feltörölhetik a Kempinskit is, még inkább vérszemet kapnak.
Pedig a mi ballib sikerpropagandistáink már örömmel elújságolták a magyar "lakosságnak", hogy a pálinkaügy lezárult, méghozzá á-val és k-val fog szerepelni az EU-butykosokon.
Saját fülemmel hallottam a rádióban.
(Persze ettől még lehet pusztán a szokásos sikerpropaganda része.) :(((
Ha ez tényleg igaz, akkor meg elég rosszindulatú piszkálódásnak tünik a román féltöl...
Én is csak annyit tudok, hogy náluk van egy "cujka" (??) nevü tömény, és talán ök is gyümölcsböl csinálják. De nem ittam soha.
Itt egyébként nem a megnevezésröl van szó? Vagyis arról, hogy ki írhatja rá az üvegre a "pálinka" szót.
Azaz pl. az írek is gyárthatnak szilvából tömény szeszes italt, de nem írhatják rá, hogy "Irish Palinka".
Én igen. És nem hagynék belőle sokat :-)
Egyébként most látom, van egy másik ilyen topik, benne pedig egy MTI-hír, ami lényegében megerősíti az ismerősömet. Végre egy ismerős, akit komolyan vehetek. :-)
Még nem zárulhatott le az ügy, mivel az EU csak a tagországokon belül intézkedhet, így
Romániával feltehetoleg csak akkor zárul le az ügy, ha ok is befejezik a csatlakozási
tárgyalásokat.
Egyébként én nem venném el az erdélyiektol a jó kis szilvapálinkájukat.
Pontosan ezért nyitottam e topikot: hátha tud valaki valami konkrétabbat.
(Nem uszítani jöttem, hanem tájékozódni. Ezért különben örülök is a válaszodnak) :-)
Hát tényleg meglepő. Persze, ha igaz.
Pláne, hogy úgy tudom: már az a juhtúró-szerű izéjük, amire kva büszkék, a brinza (nem pont így írják persze) is veszélyben forog, mint echtromán gsztronómiai különlegesség, mivel a (gyakorlatilag EU-tag) Szlovákia legalább annyira a magáénak vallja és akarja, majdnem ugyanezen a néven. Szép kis bunyó lesz, remélem. :-)
Egyébként a pálinka és a brinza is szláv szó, vagyis akkor most mi is van a dákókkal?:-) És akkor most ki lopott kitől?
Nem t'om, szerintem a pálinka az kb. ugyanaz a kategória, mint a sör vagy a bor, ilyen alapon sört a sumér örökség alapján csak az irakiaik csinálhatnának (vagy esetleg mi, magyarok ;-)).
A fütyülös barack magyar, a slivovica szlovák, a sligovica cseh, a vilmoskörte svájci, biztos van a románoknak is valami hasonló kerítésszaggatójuk saját néven.
Én még sokszor azt sem hiszem el, amit a saját szememmel látok, te meg elhiszed, amit egy ismerösöd üzen arról, amit ö egy román újságban valahol valamikor olvasott? Nem a szavahihetöségedben kételkedek, ne érts félre, de tudom, hogyan torzul az információ...
Jó lenne a hírt hitelesebb forrásból olvasni, mielött összevonjuk a román határ mentén a csapatainkat.
Erdélyi ismerősöm üzeni: egy román lap azt írta, hogy mégsincs lejátszva ez a pálinka-levédés-dolog. A románok állítólag olyan jelzést kaptak, hogy az EU (román kezdeményezésre) újragondolja az _ősi román ital_ magyar termékként való bejegyzését. Az ojság ezt úgy komentálja, hogy van igazság: ők fényes győzelmet arattak, mink meg randán, de megérdemelten megbuktunk, miszerint a kultúrájukat, történelmüket már lenyúltuk,hogy a gáz vágná szét a fejünket, de a pálinkát nem fogjuk, hallelújah.
Nos, akkor nem értem. Úgy tudtam, hogy a pálinka ügy lezárult. Vagy mégse?