Keresés

Részletes keresés

Ozagen Creative Commons License 2002.12.21 0 0 28
Felépíteni magadban azt a személyiséget, amellyel társalogsz. Mondhatni: megérteni, megformálni, olyan tulajdonságokkal felruházni, amelyekről voltaképpen elsődleges információid nem lehetnek.

Egy egészen személyes vallomás: IMHO a kommunikáció itt, a neten nem csak a hozzászólás-ablakban történik. Szerintem van egy másik dimenziói is, amelynek szövete nem-verbális. Nem tudom megfogalmazni milyen szövet ez. Abban is biztos vagyok, hogy ez a szövet nem a korábbi hozzászólásokból kinyert, kirostált szekundér vagy terciér következtetés-láncolat terméke.

Talán a net egy olyan érzékszervet fejleszt ki, amelynek működési értelmét egyedül az efféle kommunikáció teszi lehetővé.

Egy robotnak aligha lehet képzelőereje, fantázia-generátora.

Előzmény: 0tökmindegy (25)
0tökmindegy Creative Commons License 2002.12.21 0 0 25
Ezt nem értem. Egy gép általi profil az minőségében tökéletes. Profil = háttértudás + stílus. Ezek közül melyiket nem tudja a robot?
Előzmény: Ozagen (24)
Ozagen Creative Commons License 2002.12.21 0 0 24
Ez, bátorkodom megkérdezni, azt jelenti, hogy egy gép által küldött hozzászólás-sorozathoz is hozzá tudsz képzelni egy személyiséget, egy lelki alkatot?

Tételezzük, de ne engedjük meg: egy gép által sugallmazott személyiségalkat vagy -profil alapvetően őszintétlen, vagy még egyszerűbben: hiteltelen és hazug.

Nincsenek, mert nem fejlődtek ki, olyan netes érzékszerveink, amelyek ne jeleznének, amikor alapvető őszintetlenséggel, hazugsággal találkozunk?

Hö.

Előzmény: Törölt nick (19)
Ozagen Creative Commons License 2002.12.21 0 0 23
Ez egy személyes kérdés akar lenni? :)
Előzmény: Whipping Star (15)
Kisherceg Creative Commons License 2002.12.15 0 0 21
Felmerül a kérdés, miért kommunikál
embertársaival az ember egyáltalán?
Nos, ha leghőbb vágya tapasztalatcsere,
Mikrobi barátja aligha hűti le...,
ha beszédünk csalfa,s csábítás a végcél,
befürdünk vele, ha jók leszünk egy gépnél,
egy nőnek se mindegy, hogy ki smárol vele,
intelligens nyáklap, vagy a Richard Gere...
Hisz a nyáklap nem "nyál"-lap,
a biztosíték becsap,
ha egyszer csak kicsap...
a csapágy nem nyagyágy
a galvánelem nem igazi gerjedelem
a "-Zümmzümm-klikk-klakk!!"
nem "-Dugjál velem!'' "... :))
Előzmény: Törölt nick (19)
vpe Creative Commons License 2002.12.15 0 0 20
0tökmindegy Creative Commons License 2002.12.15 0 0 17
Minek megkülönböztetni? A robot is csak ugyanolyan karaktereket gyártana, mint akit anya szült, akkor meg nem tökmindegy?.
Whipping Star Creative Commons License 2002.12.15 0 0 16
A net-chat-fórum korlátozott keretei és kiforratlan mivolta miatt szerintem egy AI el tudná játszani az érzelmek imitációját, ahogyan azt sok ember is csak eljátssza (sémák, sablonok, ezek a mesterséges intelligencia alapkövei). Hogy a komplexitás eredményez-e valós, létező érzelmeket, tanulást, fejlődést, 'szabad vegyértékeket', az szerintem egyértelmű, hisz az emberé is így alakult ki; de szerintem (tudtommal) az AI-kísérletek még nem járnak ott, hogy ez felmerüljön. (nyilván vannak titkos kutatások, amikről nem tudok, de ezek is megjelennének a piacon, valamilyen formában)
Előzmény: Törölt nick (12)
Whipping Star Creative Commons License 2002.12.15 0 0 15
Aha, szóval te is az lennél? ;-)))
Előzmény: Ozagen (9)
Whipping Star Creative Commons License 2002.12.15 0 0 14
Amikor vonalkát játszottad. Nem mondhatod, hogy az nem volt erősen AI-jellegű? :-)
Előzmény: Törölt nick (4)
Ozagen Creative Commons License 2002.12.15 0 0 13
Fogalmam sincs, én még nem találkoztam a neten robot-nickkel, de, ahogy a nyitóhozzászólásból láthatod, a Yahoo chatroomjaiban felbukkantak ilyen ilyen progik. Kereskedelmi célú progik.

A kérdésed irodalmi válaszát annak idején Philip Kendred Dick írta meg a Do Dream Androids of Electric Sheep? című regényében, ami - a film nevét kölcsönyözve - magyarul Szárnyas Fejvadász címmel jelent meg. Ezekben vagyon leírva/bemutatva a teszt, az emlékek tesztelése egy képzelt jövőbeli szituációban. A teszt lényege: van-e az AI-nak empatikus készsége, bizonyos érzelmi reakciói, amelyeket pupilla-reflexek jelezhetnek (vagy sem).

Előzmény: Törölt nick (12)
Ozagen Creative Commons License 2002.12.13 0 0 11
:)
Előzmény: Kisherceg (7)
Ozagen Creative Commons License 2002.12.13 0 0 10
Ez egy zavarbaejtő kérdés. Mi a konkrét kérdés? Emlékekre vonatkozik?
Előzmény: Törölt nick (6)
Ozagen Creative Commons License 2002.12.13 0 0 9
Igen, nekem is rég gyanús a fickó.

Ps.: Ez egyben AI-topic is, a topiccím "itt"-je a netre is vonatkozik.

Előzmény: Whipping Star (3)
Ozagen Creative Commons License 2002.12.13 0 0 8
A közérthetôség kedvéért:

”Tyrell: Is this to be an empathy test? Capillary dilation of the so-called blush response? Fluctuation of the pupil? Involuntary dilation of the iris?

Deckard: We call it Voight-Kampff for short.”

Egyébként nem ezután szabadon, hanem ez elôtt és már kitalálva: a Turing-teszt.

Ph. K. Dick nyilván hallott már Alan Mathison Turingról, és innen vette az AI-kutatási ötletet.

Előzmény: Tie (5)
Kisherceg Creative Commons License 2002.12.13 0 0 7
Szülőkre általaában nem kérdezünk kérde zünk zünk zünk zünk
Előzmény: Törölt nick (6)
Tie Creative Commons License 2002.12.13 0 0 5
"Hogyan derítenéd ki, robot vagyok-e vagy sem?

Milyen kérdéseket tennél fél? Miféle reakciókat vársz, és melyek lennének leleplezően váratlanul leleplezőek? "

BladeRunner után szabadon? :))

Előzmény: Ozagen (2)
Whipping Star Creative Commons License 2002.12.12 0 0 3
zsoltura mondtam kb. egy éve, hogy engem egy különösen zavaros AI-ra emlékeztet, de tagadta. Másról még nem tippeltem ilyent, de elég sok tini butább, mint egy gyenge, kezdetleges AI. De engem nem zavarna ha tudnék is róla.
Előzmény: Ozagen (2)
Ozagen Creative Commons License 2002.12.12 0 0 2
Idézőjel bezárva.

A cikket egyébként az Index az Intl. Herald Tribune-ból lopta.

Nos, kérem, ki itten a robot.

Én egy robot vagyok?

Hogyan derítenéd ki, robot vagyok-e vagy sem?

Milyen kérdéseket tennél fél? Miféle reakciókat vársz, és melyek lennének leleplezően váratlanul leleplezőek?

Ki akar itt zavart kelteni? Én? Te? Az?

Előzmény: Ozagen (1)
Ozagen Creative Commons License 2002.12.12 0 0 1
A Yahoo egyik vezető kutatójának, Udi Manbernek komoly problémája akadt: miként lehet megkülönböztetni az emberi intelligenciát a mesterségestől. A felvetésnek nem csak elméleti jelentősége van. A Yahoo chatroomjaiban ugyanis számos, magát tininek álcázó program tűnt fel. A műtinik csevegés közben személyes adatokat gyűjtögetnek, cégreklámokat küldözgetnek. Egyes spamcégek programjai százával regisztrálnak yahoo-s email accountokat, és azokról ontják a levéláradatot.
Előzmény: Ozagen (0)
Ozagen Creative Commons License 2002.12.12 0 0 0
Manber filozofikus rejtvényének gyökerei Alan Turing ötvenéves tesztjéhez vezetnek vissza. Turing egy olyan játékot dolgozott ki, amelyben a játékosnak egy szomszéd szobában levő gépnek és egy embernek kell kérdéseket feltennie, és kitalálnia, melyik válaszoló az ember. A feltett kérdések megválaszolásában az ember segíteni, a gép összezavarni igyekszik a kérdezőt.
Előzmény: Ozagen (-)
Ozagen Creative Commons License 2002.12.12 0 0 topiknyitó
Index
2002. december 11., szerda 14:46

Kutatók szerint gyakran előfordul, hogy tinédzsereknek álcázott számítógépes programok jelentkeznek be internetes fórumokra. A robotok kiszűrésére egy ötven évvel ezelőtt papírra vetett módszert gondoltak újra.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!