Tovább romlottak az ingatlanpiaccal kapcsolatos várakozások - derül ki a KSH Ecostat idei első ingatlanbarométeréből. A mutató 46,5 százalékra csökkent az előző negyedévi 48 százalékról, de kisebb hullámokkal már 2003 eleje óta romló tendenciáról árulkodik az adatsor. A lakosok legalább fele az építőipar minden területén az inflációt bőven meghaladó drágulásra számít, miközben a vevői kör egyre polarizáltabb. Az átlagosnál sokkal nagyobb és jóval kisebb lakások a legkapósabbak.
...
Az Ecostat szerint ideiglenesen csökken az új lakások iránti kereslet, így a vevők a kínálati bőség miatt kényelmesebben vásárolhatnak. Az Indexnek korábban nyilatkozó ingatlanpiaci szereplők arra számítanak, hogy a kereslet visszaesése átmeneti lesz, és elsősorban a lakásárak differenciálódásához, az olcsóbb új otthonok népszerűbbé válásához vezet. Ez azonban csak részben lesz így - legalábbis, ha helytálló az Ecostat előrejelzése, amely szerint növekszik az egyedi, igényes, magas komfortfokozatú, nagy alapterületű lakóingatlanok iránti kereslet. Ezzel párhuzamosan azt mutatják az adatok, hogy az átadott lakások területe egyre kisebb lesz, ami az Ecostat szerint arra utal, hogy az átlagos méretűnél jóval kisebb és jóval nagyobb otthonokra van vevő.
Az ingatlanpiaci szereplők is úgy érzik, az egy-, legfeljebb másfél szobás, 40 négyzetméteresnél nem nagyobb, valamint a 100 négyzetmétert meghaladó, magasan fekvő - hetedik, nyolcadik, kilencedik emeleti, penthouse - otthonokat és a valódi luxuslakásokat keresik a vevők. A lakásszám alapján az egyik legnagyobb idei átadású budapesti fejlesztést, a Sissy Lakóparkot megvalósító Tusnád Kft. illetékese szerint "a piaci ár alsó szegmensében" kínált - ez 300 ezer forint alatti, néha 250 ezer forint közelében lévő négyzetméterárat jelent -, kis alapterületű lakásokat a legkönnyebb eladni.
A másik véglet az igazi luxus: az akár egymillió forintos négyzetméteráron kínált, 150 nm-esnél nem kisebb lakások nagyjából fele már a tervezés során gazdára talál. Molnár Ferenc, a Raiffeisen Ingatlan Zrt. üzletág-igazgatója szerint ezeket a közhiedelemmel ellentétben nem elsősorban a külföldiek vásárolják, vevőik több mint fele belföldi. Molnár szerint ez nem meglepő, a tudomány, a gazdaság és a kultúra kiemelkedő szereplői keresnek már annyit, hogy az "európai egzisztencia" iránti igényeiknek megfelelően élhessenek.
Szakértők szerint az új építésű kislakások piaca a korábban jósolt 2007-2008 helyett már idén beomlott: óriási a túlkínálat, az ingatlanok eladhatatlanok. Egyes becslések szerint az év végére már 10-15 ezer eladatlan új lakás lesz Budapesten, ez pedig sok esetben a vállalkozók csődjéhez vezet.
A fővárosban az első hat hónapban még erősebbé vált a korábban sokszor kritizált trend: egyre több a kis lakás. A negyven négyzetméter alattiak szegmense valósággal robbant, az egy évvel korábbinál majdnem tízszer több ilyen lakásba költözhettek be tulajdonosaik, az átadott új otthonokon belül ezzel a legkisebbek aránya öt százalékról tizenhat fölé nőtt. (Mindez a támogatási és hitelrendszert, illetve az átlagpolgár anyagi lehetőségeit ismerve nem is csoda.) Budapesten csak minden harmadik új otthon volt 60 négyzetméter feletti. A jelenséget jól érzékelteti, hogy a kislakások hirdetési piaca is követi a trendet: a fejlesztők már nem a négyzetmétert adják meg a hirdetésben, hanem a szobaszámot (pl. "egy-másfél szobás lakások leköthetők").
...
(a teljes cikk a link alatt)
Az én véleményem ezzel kapcsolatban: ideje lenne - már így is késő - ha a beruházó, építtető visszavenne a mára átlaggá vált de irreális 350.000 Ft/m2 árból és akkor normális méretű lakások lennének a kínálatban, ami megfelelő hosszútávra is gyerekekkel való normális lakhatáshoz, éléshez, otthonhoz.
Nem borzasztó egyáltalán. De a legfontosabb, hogy a ház lakóközössége jó legyen. A környék kevésbé számít, különösen egy nagyforgalmú utcában. A Baross utcában szerintem bárhol lehet lakást venni, feltéve, hogy a lakók normálisak.
Én mindig annak vagyok a híve, hogy előítéletekre alapozva nem mulasztanék el egy jó vételt. Oda kell menni és meg kell nézni, és utána dönteni. És jó alaposan meg kell nézni, esetleg beszélni pár lakóval, házmesterrel, stb...
"a térfigyelő rendszernek köszönhetően az utcai bűnözés a szomszédos kerületekbe emigrált"
Pont emiatt tiszta szemétség az egész! Csak annyit érnek el, hogy addig jobbnak számító területekre exportálják a bűnözést.
Vettem egy lakást a Belső Józsefvárosban. A térfigyelő rendszer kialakítása után a környék (Gutenberg tér, Mária utca) közbizonsága (igaz, csak éjszaka)jelentősen romlott, mert errefelé nem építették ki a hálózatot.
Nos én az ellenkező véleményen vagyok.
Mi 4 éve vettünk egy lakást a VIII. kerületben, már akkor is bagóért, 107 m2, 3,6 M volt. Nem a legjobb része a kerületnek és nem is a legrosszabb, de nagyon jó a tömegközlekedés, a ház rendezett, és a lakók között nincs etnikum, a szomszédok sokkal intelligensebb emberek, mint a Hősök teréhez közeli előző lakás esetében.
A lakás erősen felújítandó volt, bár önerőből sikerült kifejezetten jó áron megoldani a dolgot, ráadásul meglehetősen igényesen. Jelenleg a lakás 3,5-4X-esét éri annak, amennyibe nekünk volt (ezt egy ingatlanszakértő becslése alapján mondom).
Persze nagy mákunk volt, hiszen kb. két hónappal a nagy árrobbanás előtt jutottunk hozzá a lakáshoz, bár az akkori viszonyokhoz képest is jelentősen olcsóbb volt a lakás.
A nagy belmagasság számunkra kifejezetten előnyös tulajdonsága a lakásnak, nincs bezártságérzetünk akkor sem, ha nem megyünk ki a lakásból napokig. Az alapterület és a beosztás miatt határozottan lakható, hosszú távon is, míg egy lakóparki 1+2 félszoba, hát...Én szeretem a teret magam körül.
Mivel középső lakás, és 3. emeleti, így minden oldalról körbe van fűtve, csak a frontoldali fal nem, a fűtésköltség ezért kedvező, és ha nem fűtenénk sem menne le a hőmérséklet 15-16 fok alá, nagy hidegben sem.
Igaz, a zöld terület nem sok a környéken, de valamit valamiért, számunkra az, hogy innen bárhova nagyon gyorsan el lehet jutni, megéri ezt az áldozatot. Sok lakóparkot láttam, és a többségük környékén nincs több fa, legfeljebb kevesebb etnikum.
Szóval, ha valaki befektetési céllal vesz lakást, szerintem érdemes elgondolkodni egy kevésbé felkapott környéken. A VIII. kerület tisztában van a helyzettel, ezért nagyon sok beruházás történik a helyzet javítása érdekében, gondolok itt a térfigyelő rendszerre, aminek következtében jóval biztonságosabb lett a kerület.
Amióta megvettük a lakást ezek történtek: kockakő helyett jóminőségű aszfalt (nemcsak az utcában, hanem a környéken gyakorlatilag mindehol), alatta minden vezeték, cső, stb kicserélve, a mögöttünk álló telkeken hatalmas, ráadásul magyar tőkével történő beruházás (lakások, irodák, most épül egy garázsépület és egy szálloda is lesz), a közeli parkot tokkal vonóval felújították (igaz azt a választások tiszteletére), a közeli kocsmákat rendszeresen látogatják a rendőrelvtársak, ennek megfelelően elemyésző számú ittas személy lófrál szabadon. A türelmi rendeletnek köszönhetően egyik napról a máskira eltűntek a kurvák, egyes beszámolók szerint a XIV. kerület bizonyos részein láttják őket felbukkanni (tesco és környéke), a térfigyelő rendszernek köszönhetően az utcai bűnözés a szomszédos kerületekbe emigrált.
Ami biztos, a kerületben csak nőni fognak az ingatlanárak, és jóval nagyobb mértékben, mint Budapest más részein.
És a házunkban most adtak el egy 86 m2-es lakást valamivel 10 M alatt, asszem felújítandó volt.
És amióta itt lakok, be kellett látnom, hogy a félelmek nem tükröznek valódi veszélyt, csak tudatlanságot. És ez a tudatlanság tartja alacsonyaz az ingatlanárakat itt, de biztos vagyok benne, hogy nem sokáig lesz ez így.
én békáson veszek panelt, szép kilátással talán ez némileg könnyiti a helyzetet
82es épitésü nem is olyan öreg épület
szerintem a lakópark mánia egy fasszág laktam lakóparban ugyanugy halllatszik minden mint a panelban és drága!
Ugy tunik, az mlesz... de a tok kivan mar a keresgelesben....
Esetleg nem tudtok olyan kozvetitot, aki PENZERT kerit nekem lakast? De oylat am, amilyet szeretnek! Nos?
Sokan nem bírják, talán ezért van, hogy nagyon jó helyen lévő, dunai panorámás, viszonylag tágas, szép lakások ennyire olcsók (lentebb).
Mindenesetre aki elvből/előítéletből nem utasítja el a panelt, az kevés pénzért nagyon jó lakást is kaphat.
Mi van a négyemeletes, zártudvaros, modernebb panelekkel, vagy a régebbi típusú téglalakótelepekkel (pl.: Fiastyúk utca)? Azok is olcsóbbak, de elég családiasak, szépek és sok a zöldterület is.
14 millióért 80 m2-es, négyszobás, Kárpát utcai és Népfürdő utcai (XIII. kerület, Újlipótváros, Vizafogó) panellakások hirdetéseit láttam. Szerintem nem rossz ajánlatok, ha valaki nem gyűlöli nagyon a panelt.
Mindenesetre érdemes megnézni a panelkínálatot is, mert ennyi pénzért ilyen jó helyen, normális állapotú házban, normális szomszédokkal csak panelben lehet normális méretű lakást venni téglában vagy újban nem.
Szvsz a ket dolog amit erdemes:
jo helyen levo regi (=kis zold, csendesebb jo kornyek, napos) szepen rendberakhato regi vagy uj (=valami kis park, kulturalt lakokozosseg, UJ EPULET). Korfolyosos, sotet, udvari, zajos koszlott kornyeken meg olcson sem erdemes regit venni. A regi arhoz szamold hozza meg a felujitas koltseget (elokalkulacio szorozva 1.5-2). A lakaskereses egy kicsit olyan dolog is hogy bele kell szeretned abba a helybe ahol 5-8 evig lakni fogsz...
Kosz neked is valaszt, ezekkel en is tisztaban vagyok, pont igy kepzelem el ezt a dolgot (=lakast fel lehet ujitani).
Amire foleg valaszt varnek - vajon a nagyobb hasznalt (=3.6 belmagassag, korfolyoso, nuku zoldterulet, stb) kevesebb penzert, vagy egy uj (=valami kis park, kulturalt lakokozosseg, UJ EPULET) eri meg jobban. Nem nyereszkedni akarok, hanem nem akarok nagyot bukni (5-8 evre tervezem ezt a lakast).
Okosok azt mondjak, hogy mostanaban esik a hasznalt ingatlanok ara....
Ja, mint kiderult, egyertelmuen kozponti reszben gondolkodom (A Hungaria koruton belul)...
Ha van valami otlet, hallomas, pletyka, stb - ne kimeljetek!!!
Kosz!
A masik dolog amit meg erdemes figyelembe venni: a lakas helyen kivul kivul mindent megvaltoztathatsz. Ha rossz kornyeken, sotet udvarban, szuk, zajos utcaban van a lakas az ellen nem tudsz mit tenni.
Ablakot szigetelni, cserelni mindig lehet, futest is lehet korszerusiteni stb - gyakorlatilag a teglan kivul mindent felujithatsz (egy regebbi hazban a teglaval/szerkezettel altalaban nincs baj) ha van kedved es penzed hozza. Szvsz inkabb dontsd el eloszor hol szeretnel lakni. Egy szepen rendbelevo regi lakas szvsz kellemesebb es olcsobb mint egy uj es olcsobban is hozzajutsz ha pl. sajat magad ujitod fel. Egy regi lakasnal ha jo helyen van akkor eladasnal meg jol is jarhatsz.
Kosz teletabiii a valaszt - a helyzet az, hogy jelenleg max. 5-8 evre vesszuk a lakast, mivel gyerekek, stb....Igaz, hogy amikor eladom a lakast, a vevo ugyanezeket vegig fogja gondolni.....
Ahh, nehez okosnak lenni, es "itt a let a tet"...:-)
Csak egy dolog, amit vegyél figyelembe: A lakás vásárlási értékének kb. másfélszerese, amit 50 év alatt a fenntartására fordítasz, ennek pedig legnagyobb része az energiaköltség. Egy elevult, felújításra szoruló, 3 m feletti födémmagasságú hőszigeletlen, régi ablakokkal rendelkező ház esetén ez a tétel még ennél is jóval magasabb, (pár év múlva pedig valszeg még több lesz) ezt a pénzt akkor fordítsd inkább az új ház magasabb törlesztőtészleteire, ha meg régibe mész, cseréltess nyílástzárókat.
Sziasztok!
Most allunk lakasvasarlas elott. Osszeszedve a csaladi ezustot, hitelestul 14M-ig tudnank elmenni hasznaltban, ujban 19-ig (a hitel-feltetelek miatt).
A nagy problema - hasznalt, vagy uj? Hasznaltbol ugye sokkal nagyobbat (75nm korul) is vehetnenk kozepesen jo helyen (Keleti-Varosliget kornyeke), mig ujbol ez kb 65nm-re futna... Nameg a hasznalt joval olcsobb is...
Viszont nem tudom, hogy melyik ara hogyan fog valtozni a jovoben. OK, gondolom Ti sem tudjatok, de valami "szakirodalmat", neadjisten konkret dolgokat tudtok mondani? A hasznalt ara gondolom "stabilabb" - viszont eg 5 eves epuletbe szerintem mindenki szivesebben koltozik be, mint egy 105 evesbe....
Ha van valami hasznalhato infotok, pliiiiiz!
Koszi - MaFa